problemen met het tandvlees

Author:
Hilde
Posted:
di, 11/13/2001 - 10:10
Ik heb ooit gehoord, dat het goed is als je tandvlees bloedt wanneer je je tanden poetst. Vandaar dat ik mijn tanden een tijd lang flink heb gepoetst. Geschrobt kon je het eerder noemen. Het gevolg is, dat ik nu wat tandvlees mis. Aan mijn voortanden is dat bijvoorbeeld duidelijk te zien: ze zijn wat groter geworden. Ik voel ze ook af en toe, wanneer ik eet. Daar baal ik erg van, omdat ik eigenlijk toch wel een goed gebit heb. Is hier nog iets aan te doen? En hoe kan ik ze nu het beste nog poetsen?

Alvast Bedankt!
Hilde
de digitale tandarts

Mensen met ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) kunnen schrikken van het bloed bij het poetsen. Hierdoor stoppen ze en maken ze hun gebit niet goed schoon, waardoor ze in een vicieuze circel terechtkomen. Waarschijnlijk wordt er daarom wel eens gezegd dat je door moet gaan als je tandvlees bloed.

Dit geldt echter niet bij mensen met gezond tandvlees.

Gezond tandvlees hoort niet te gaan bloeden bij het poetsen. Probeer met een zachte (soft) tandenborstel te poetsen, zonder veel kracht uit te oefenen. Zie onze 3-d poets animatie voor het leren van de juiste poetsbewegingen.

Het tandvlees heeft zich nu waarschijnlijk wat teruggetrokken doordat je te hard hebt gepoetst. Hierdoor kan er wat tandbeen bloot zijn komen te liggen. Dit tandbeen wat onder het glazuur zit en waaruit ook de wortel bestaat is poreus, het bevat heel veel kleine kanaaltjes, welke in verbinding met de zenuw staan. Koude, warmte, zoet en aanraking zullen hierdoor gevoelig kunnen zijn. Maak je echter geen zorgen dit komt veel voor; gebruik een tandpasta voor gevoelige tandhalzen.

Het is zeer moeilijk om door middel van een tandvlees operatie, het tandvlees weer op het oorspronkelijke niveau te krijgen. In jouw situatie lijkt mij dit ook niet nodig. Probeer vanaf nu te voorkomen dat het verder gaat.

Succes![ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-13 21:53 ]
di, 11/13/2001 - 21:50 Permalink