6 jaar niet geweest ?

Author:
Dingo
Posted:
zo, 10/28/2001 - 07:27
LS,

Ik ben inmiddels 6 jaar niet naar de tandarts geweest. De jaren daarvoor heb ik gewoon om het 1/2 jaar mijn tandarts bezocht. Mijn leeftijd is nu 23. Ik heb in die 6 jaar en nu nog steeds geen problemen gehad met mijn tanden.

Oorzaak van dit alles is dat ik verhuisd ben en hier geen tandarts heb gezocht. Nu na 6 jaar komt er ook nog eens bij dat ik ontzettend bang ben geworden om naar de tandarts te gaan omdat er nu waarschijnlijk veel moet gaan gebeuren.

Vragen:

- Kan het zo zijn dat ik helemaal geen problemen heb met mijn tanden, en dat ik me druk maak om niks.
- Kan het zo zijn als ik geen pijn heb, dat ik dadelijk te horen krijg dat er een aantal kiezen uit moeten. (oftwel: is het mogelijk dat je geen pijn voelt nu, maar wel rotte tanden/gaatjes/ etc. rondloopt?)
- Ik heb gehoord dat er ergens in Nederland een tandarts is die mensen met angst voor de tandarts behandeld. Is dit een optie en zoja heeft u hier een adres van ?

Zoals u ziet maak ik me echt zorgen over mijn gebit en wil graag een afspraak maken met een tandarts, maar ben gewoonweg bang om een afspraak te maken. Ik hoop dat u iemand me gerust kan stellen en eventueel meer informatie voor me heeft.
de digitale tandarts

Het blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen het aantal jaar dat men niet naar de tandarts is geweest en de angst voor de tandarts. Hoe langer men wegblijft des te groter is/wordt de angst.

Een van de oorzaken is, dat als men een tijd niet is geweest al dan niet terecht gaat denken dat er veel mis is met hun gebit en uitgebreide behandelingen noodzakelijk zijn.

- in zes jaar kunnen gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan, maar of dit bij jou het geval is, kan ik niet zeggen.

- soms doen sterk aangetaste tanden en kiezen geen pijn, maar kan de tandarts niets anders doen dan ze eruit halen. Maar deze tanden en kiezen, zullen meestal in een eerder stadium wel een periode pijn gedaan hebben. Je kan zelf in je mond vaak wel zien of er ernstig aangetaste tanden en kiezen zijn (zwart/stukken weg/gebroken/vieze geur)

- er is geen officiele opleiding voor angsttandarts. Er zijn wel tandartsen die zich toegelegd hebben op het behandelen van angstige patienten, vaak werken zij in speciale instellingen waarvoor een verwijzing noodzakelijk is. Een lijst hiervan staat op het forum bij de vraag over een angsttandarts.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-28 16:46 ]
zo, 10/28/2001 - 16:44 Permalink
Dingo

Dus kortom als ik geen pijn heb en geen (zwart/stukken weg/gebroken/vieze geur) hoef ik me geen zorgen te maken over tanden die eruit moeten ?

Misschien een gekke vraag, maar komt het regelmatig voor dat mensen een aantal jaren niet zijn geweest, en gewoon niks aan hun gebit hebben ?

[ Dit Bericht is bewerkt door: Dingo op 2001-10-28 17:47 ]
zo, 10/28/2001 - 17:46 Permalink
de digitale tandarts

Ik kan natuurlijk nooit met zekerheid zeggen of er wel of geen tanden en kiezen uit zouden moeten, maar over het algemeen heeft de patient dat vermoeden, aan de hand van de eerdere symptomen, ook wel.

Het verschilt veel van persoon tot persoon hoeveel effect, een lange tijd niet naar de tandarts gaan, heeft. Onder andere natuurlijk aan de (suiker)consumptie en het niveau van mondhygiene van de persoon in kwestie.

Ik heb laatst een patient behandeld die 12 jaar niet geweest was. Uitgebreid schoonmaken, vier vullingen, twee wortelkanaalbehandelingen, een kroon en een brug, was het resultaat. Heeft nu weer een prima gebit, waar de persoon in kwestie mee kan oud worden. Dus dat viel wel mee :smile:

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-30 00:01 ]
di, 10/30/2001 - 00:00 Permalink
Dingo

Duidelijk.
Maar had die persoon in kwestie ook last van zijn gebit?

Ik heb namelijk nooit kiespijn gehad. (Afkloppen)! Tot mijn 16e heb ik in totaal 4/5 vullingen gekregen.

Een wortelkanaal behandeling krijg je toch niet zomaar ? Dan moet je toch al flinke pijn gevoeld hebben, en of gezien hebben dat er iets niet in orde is ?

Ik maak me nu namelijk alweer zorgen :sad: , ik vind dat namelijk een flinke behandeling.[ Dit Bericht is bewerkt door: Dingo op 2001-10-30 00:14 ]
di, 10/30/2001 - 00:09 Permalink
de digitale tandarts

Of de persoon in kwestie in het verleden veel kiespijn heeft gehad, weet ik niet. Dat is in ieder geval niet aan mij verteld.

De wortelkanaal behandeling is onder verdoving uitgevoerd en daarbij heeft de patient ook helemaal niks gevoeld. Het woord kanaalbehandeling heeft in de samenleving een nogal negatieve klank, maar kan in zeer veel gevallen pijnloos uitgevoerd worden!

Maak je nu geen zorgen, alleen wachten tot je last krijgt is geen optie.
Probeer bij een leuke tandarts terecht tekomen en laat je gebit controleren.
Of maak in december een afspraak in de tandarts.nl praktijk, waar o.a. naast bleken ook uitgebreide controles zullen worden gedaan.

Met vriendelijke groet.
di, 10/30/2001 - 00:54 Permalink