correctie door een frame of brug

Author:
admin
Posted:
wo, 10/17/2001 - 17:00
Mijn vriend is zijn twee bovenste snijtanden beu. En bovendien staat er ook nog een los i.v.m. een niet behandelde ontsteking, zodat die als verloren moet worden beschouwd.
De tandarts heeft nu geadviseerd om beide tanden te trekken en een frame te plaatsen zodat ook de lege plekken van twee al verwijderde kiezen in de bovenkaak kunnen worden opopgevuld. Ook is hem verteld dat dit een zelfde resultaat geeft als een brug, en dat je een frame er altijd in kon laten zitten, voor het schoonmaken hoef je het er dus niet uit te halen.
Ik vind dit wat een vreemde uitleg omdat ik van iedereen hoor dat een frame uberhaupt geen goede oplossing is, en dat je het om geen tandvleesproblemen te krijgen het er het beste 's avonds uit kan doen.
Het probleem is echter dat hij rotsvast in zijn tandarts geloofd en dat ik hem niet op andere gedachten kan brengen. Wie heeft ervaring met een frame, en dan vooral van de twee voortanden en kan me daar wat meer over vertellen. Het liefst positieve, want negatieve heb ik genoeg gehoord, zelfs van tandtechnici, zodat ik me er wat gemakkelijker bij ga voelen want ik moet er eigenlijk niet aan denken dat er 's avonds een tandeloos iemand naast me ligt.
de digitale tandarts

Een frame-prothese is een uitneembare constructie, waarmee een of meerdere ontbrekende tanden/kiezen vervangen kunnen worden.

De ontbrekende tanden/kiezen kunnen met kunststof en/of porseleinen elementen vervangen worden. Deze worden ingebed in kunststof, met daaronder een metalen structuur.

De houvast en afsteuning van een frame wordt grotendeels verkregen door omvatting van overige tanden en kiezen in het gebit met metalen ankers.

Het grote voordeel hiervan is dat een frame door deze ankers vaak veel vaster zit dan een plaatprothese (zonder ankers) en dat niet alle kauwkrachten op het tandvlees terecht komen omdat de metalen structuur afsteunt op de eigen taden en/of kiezen.

Tegelijkertijd hebben deze ankers ook een nadeel. Ze kunnen zichtbaar zijn bij het lachen en door ophoping van plak langs de ankers en het frame kan er sneller tandbederf ontstaan.

Bij het poetsen is het erg belangrijk om het frame uit te doen. Hierdoor kun je de oppervlakken van je eigen tanden en kiezen die bedekt worden door de ankers en het frame goed bereiken. Juist deze plaatsen zijn gevoelig voor tandbederf!
Tevens kan het frame dan ook goed schoongemaakt worden.

Een frame ter vervanging van o.a. voortanden wordt door veel mensen ook s'nachts gedragen. Hoewel het theoretisch gezien voor het tandvlees en tanden/kiezen beter is om deze uit te hebben, is het begrijpelijk dat deze ook s'nachts gedragen wordt. Het is dan natuurlijk wel erg belangrijk om je tanden en kiezen goed schoon te houden.

Mochten bijv. de hoektanden boven gebruikt worden als verankering voor het frame, dan kunnen de ankers ontsierend zijn bij het lachen.
Door het maken van kronen waarin het frame kan 'klikken' kan het mogelijk zijn om de zichtbare ankers weg te laten.

De meest comfortabele oplossing zal natuurlijk een niet-uitneembare constructie zijn zoals een brug of kronen op implantaten. Maar hier hangt echter ook een ander prijskaartje aan.

Gelukkig hoeft voor een frame weinig tandweefsel opgeofferd te worden. Indien deze oplossing niet bevalt kan er altijd nog gekozen worden voor meer uitgebreider werk.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-21 21:41 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-21 21:47 ]
zo, 10/21/2001 - 21:39 Permalink