tandenknarsen

Author:
admin
Posted:
ma, 09/17/2001 - 22:38
Geachte tandarts,
Ik wil even iets vragen m.b.t. tandenknarsen. Ik doe dit elke nacht en ik weet niet of het erg schadelijk is en wat ik er eventueel aan kan doen. Ik heb bij mijn eigen tandarts een plaatje gekregen om elke nacht in te doen, maar dat zit vreselijk onhandig en het doet inmiddels pijn. Ik heb het te lang niet in gehad. Als ik dat plaatje inhad hield het knarsen wel op, maar de spanning bleef en ik had s'ochtends nog steeds spierpijn in mijn kaken?
Wat te doen?
Groeten en alvast bedankt voor het antwoord
de digitale tandarts

Klemmen, nagelbijten en knarsen kan overbelasting van zowel de kauwspieren als het kaakgewricht tot gevolg hebben.

Vroeger dacht men dat de manier van hoe de tanden en kiezen op elkaar stonden de belangrijkste oorzaak hiervan was, maar tegenwoordig is gebleken dat dit vaak een gevolg is van psychische spanningen.
Als ik zelf stress heb, merk ik ook dat ik mijn kaken op elkaar klem en/of s'ochtends wakker wordt met een vermoeid gevoel in mijn kauwspieren.
Deze overbelasting van de kauwspieren kan tevens leiden tot spierspanningshoofdpijn of klachten van het kaakgewricht met de daarbijbehorende problemen, waar ik nu verder niet op zal in gaan.

Tevens slijt door het knarsen het glazuur van je tanden en kiezen.

De eerste behandeling bestaat over het algemeen uit het maken van een uitneembaar plaatje van (hard) plastic, dit wordt ook wel een spalk genoemd. Deze spalk kan s'nachts gedragen worden om de gevolgen van het tandenknarsen en klemmen te verminderen en de spieren rust te geven.

Uit jouw verhaal maak ik op dat de tandarts deze behandeling bij jou heeft uitgevoerd. Ik kan me voorstellen dat een spalk niet lekker zit s'nachts maar uit de ervaring blijkt dat na een paar maanden de regelmaat waarmee de spalk gedragen moet worden, af kan nemen. Je hoeft dus niet je hele leven met een spalk te lopen. Als de spalk nu niet meer lekker zit, dan kan de tandarts dit misschien met bijslijpen verhelpen.

Soms kunnen klachten niet door de tandarts verholpen worden. Dan kan hij u voor een behandeling doorverwijzen naar bijvoorbeeld een centrum voor bijzondere tandheelkunde, een fysiotherapeut of een tandarts-gnatholoog (specialist op het gebied van het kauwstelsel)

Succes
di, 09/18/2001 - 22:14 Permalink