Tot en met 28 april behandelen tandartspraktijken ALLEEN spoed en pijnklachten indien u geen koorts hebt en/of verkouden bent.
De volgende praktijken zijn open voor spoed, pijnklachten en kinderen. Op afspraak kunt u terecht bij o.a.: Dental 365 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Karel Tandartsen (Rotterdam) & Mondzorg Centrum Utrecht -Tandarts Zaandam Westzijde 212. - Mondzorg Lingewijk Gorinchem -
-- Verwijzing naar nieuws bericht 25 Maart "Handreiking spoedbehandeling" --
Corona besmetting wat betekent dit voor mondzorg praktijken | Tandarts.nl

Er is een tweede coronabesmetting in Nederland. De voorzorgsmaatregelen zoals hieronder genoemd blijven vooralsnog ongewijzigd. De RIVM voert de regie over het landelijke beleid. Wij volgen de berichtgeving van de RIVM op de voet, zodat wij tandartsen direct kunnen informeren als de situatie wijzigt. 

                                                                                   

Te nemen voorzorgsmaatregelen

Op dit moment hoeven mondzorgpraktijken geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen en is het volgen van de richtlijn Infectiepreventie voldoende. Omdat het virus van mens op mens overdraagbaar is, is een goede handhygiëne de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen te voorkomen:

 • Hoest en nies in een tissue of in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Was je handen regelmatig

Actuele informatie van het RIVM

Vraag en antwoord coronavirus RIVM

Verspreiding coronavirus (COVID-19) in Europa: welke vragen hebben tandartsen?

 1. Wat te doen bij een besmetting in Nederland? 
  Mondzorgpraktijken volgen het landelijk beleid (KNMT-richtlijn Infectiepreventie). De RIVM voert de regie over het landelijke beleid en coördineert de aanpak. Indien nodig zal het RIVM duidelijke instructies geven aan de inwoners van Nederland en de zorgverleners (waaronder tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten). 
 2. Kunnen mondzorgpraktijken gewoon open blijven? 
  Ja, voor nu wel. Er is nu geen aanleiding om praktijken te sluiten. In Italië worden lokaal gebieden afgesloten, op geleide van besmettingen.
 3. Moeten patiënten voorafgaande aan een behandeling of praktijkbezoek gecontroleerd worden?
  Nee. Bij twijfel, bijvoorbeeld bij een patiënt met ziekteverschijnselen uit een getroffen gebied, wordt geadviseerd om de afspraak telefonisch af te zeggen en patiënt contact op te laten nemen met de GGD en de adviezen van de GGD op te volgen. 
 4. Hoe informeer ik patiënten, bijvoorbeeld in de wachtkamer?
  Patiënten kunnen op hoest- en handhygiëne gewezen worden in de wachtkamer. Er zijn op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig.
 5. Iemand uit mijn team keert terug uit een gebied waar het coronavirus is. Moet zij tijdelijk van het werk worden geweerd?
  Nee, dit is niet nodig. Als zij geen gezondheidsklachten heeft, kan zij gewoon naar het werk. Als iemand in de eerste 2 weken na terugkeer uit een risicogebied echter gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.
 6. Als een patiënt in een getroffen gebied is geweest, in quarantaine heeft gezeten of besmet is, kan ik die patiënt dan wel ontvangen en behandelen in mijn praktijk?
  Dit is zo'n specifieke patiëntgebonden vraag, dat daar niet zomaar met ja of nee op geantwoord kan worden. Neem in dat geval en bij twijfel contact op met de plaatselijke GGD.
 7. Mag hetzelfde mondmasker bij meer dan 1 patiënt gedragen worden?
  Ja, met het oog op een mogelijk dreigend tekort aan mondmaskers, mag hetzelfde mondmasker bij meer dan 1 patiënt gedragen worden, mits het mondmasker tussendoor niet wordt aangeraakt en niet langer dan 30 minuten gebruikt wordt.

Bron:

https://www.knmt.nl/nieuws/update