Hoe wordt een opbouw en daarna een kroon erop gezet??

Author:
Marsha
Posted:
wo, 04/22/2009 - 15:16
Hallo,

Ik heb vorige week een wortelkanaalbehandeling gehad in een van mijn kiezen. De zenuw is eruit gehaald ik was wel plaatselijk verdoofd maar het deed toch verschrikkelijk veel pijn. :(
Ik heb ook moeten happen. Omdat er nog te weinig van die kies overeind staat, komt er eerst een opbouw. (Die krijg ik morgen) En de kroon krijg ik pas over een paar weken. Maar mijn vraag is: Hoe wordt een opbouw en de kroon bevestigd?? Gaat dit pijn doen?? Gaat de tandarts eerst nog met allerlei haakjes en boortjes aan de gang? Ik hoop het niet want ik ben nogal gestressd, als ik bij de tandarts zit.

Alvast bedankt voor het antwoord.

Groetjes,

Marsha
Illuminus

Opbouwen bestaan in een aantal soorten:

1)De gegoten opbouw met stift, onder te verdelen in de zogenaamde directe en indirecte opbouw
2)De plastische opbouw met stift, waarbij een stift in het kanaal wordt geplaatst en daarna met vulmateriaal de opbouw wordt gemaakt.
3)De plastische opbouw zonder stift, hierbij wordt een opbouw van vulmateriaal gemaakt in de pulpakamer zonder stift. Vaak toegepast bij molaren.

Gegoten opbouw

Bij een gegoten opbouw wordt na de wortelkanaalbehandeling met een boortje ruimte in de wortel gemaakt voor een stift. Bij een directe gegoten opbouw wordt in het kanaal een plastic stiftje gezet of een hoogedel metalen stiftje. De opbouw wordt vervolgens gemaakt met een speciale kunsthars. Deze kunsthars wordt beslepen in de goede vorm waarna het geheel uit de tand of kies gehaald wordt en naar het laboratorium gestuurd wordt waar de kunstharsopbouw omgezet wordt in een metalen opbouw.
Hier een voorbeeld http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/endo/SYL_3.gif
Hier de plastic stiftjes met kunsthars
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/endo/1946k097.jpg
En hier omgezet in metaal
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/endo/1946k098.jpg

Bij de indirecte methode wordt na het ruimte maken een glad stiftje in het kanaal geplaatst waarna er een afdruk gemaakt wordt met een siliconen/polyether afdrukmateriaal (‘happen’)
De afdruk wordt naar het laboratorium gestuurd waar zij het model uitgieten en vervolgens een opbouw modelleren en deze omzetten in metaal. Wanneer de preparatie goed gemaakt kan worden is het zelfs mogelijk om op de afdruk zowel de opbouw met stift te maken als de kroon. Dan wordt er maar 1 keer afgedrukt, in moeilijker gevallen wordt eerst de opbouw geplaatst en daarna nog een keer een afdruk gemaakt. Waarna de kroon gemaakt wordt en later geplaatst.
Hier de stiftjes voor de afdruk
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/endo/1946k101.jpg

Hier wordt met een afdrukspuit de tand met stift omspoten, voor de kleine details, waarna er een lepel met adrukmassa overheen gezet wordt om de afdruk te maken.
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/endo/1946k113.jpg


Plastische opbouw met stift

Bij de plastische opbouw met stift wordt er (nadat er ruimte is gemaakt met een boortje) een stiftje in het kanaal gecementeerd (dit kan een metalen, glasvezel of carbon stiftje zijn), waarna de tand of kies wordt opgebouwd met een vulmateriaal (composiet, amalgaam etc).
Hier een voorbeeld van een plastische opbouw met glasvezelstift (je kunt hier ook een metalen stift denken en, de procedures zijn (bijna) gelijk:
Glasvezelstift in het kanaal
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietmet/2191g43.jpg
Glasvezelstift met eromheen de composietopbouw
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietmet/2191g64.jpg
Het geheel omslepen voor de kroonafdruk
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietmet/2191g68.jpg

Soms wordt een metalen stift in combinatie met een amalgaamopbouw gebruikt. Een andere veelvoorkomende variant is het radixanker, hierbij wordt een schroef met een retentiekop in het kanaal geschroefd waarna er met een plastisch materiaal opgebouwd wordt.
Voorbeeld radixanker
http://www.fogbolt.hu/shop/catalog/images/mailleffer_radix_anker.JPG
En zo zit hij in de tand of kies
http://www.zahnarztschloesser.de/images/lr_radixank.gif


Plastische opbouw zonder stift

Vooral bij kiezen blijft na het verwijderen van de vulling en het uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling nog zoveel tandmateriaal over dat het mogelijk is het geheel op te bouwen met een plastisch vulmateriaal (composiet, amalgaam etc) zonder een stift te gebruiken. De houvast wordt dan meestal gevonden in de pulpaholte, vaak worden dan de kanaalingangen iets geprepareerd voor wat extra retentie. Het geheel wordt dan dus alleen met een plastisch materiaal opgebouwd en omslepen waarna afgedrukt kan worden.

Hier een voorbeeld van een composietopbouw:
Na preparatie
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietzonder/2191g78.jpg
Nadat het geheel (met overmaat) is gevuld met composiet
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietzonder/2191g91.jpg
Na omslijping
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/composietzonder/2191g94.jpg

En een voorbeeld van een amalgaamopbouw:
Na preparatie
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/amalgaamkroon/2191g06.jpg
Nadat het geheel gevuld is
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/amalgaamkroon/2191g20.jpg
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/amalgaamkroon/2191g21.jpg
Na omslijping
http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/amalgaamkroon/2191k29.jpg

Alle afbeeldingen (behalve het radixanker) afkomstig uit de digitale syllabus kroon en brugwerk van J.V. Laverman, ACTA.
wo, 04/22/2009 - 17:26 Permalink
Illuminus

In jouw geval is er sprake van een indirecte gegoten opbouw, er is een afdruk gemaakt en de opbouw wordt straks geplaatst. daarna wordt er wellicht nog iets omslepen waarna de kroonafdruk gemaakt gaat worden. Je krijgt dan eerst een tijdelijke kunstharskroon geplaatst. Als de echte kroon klaar is zal de kunstharskroon weggehaald worden en zal de definitieve kroon met cement vastgezet worden op de kies met de opbouw.


Met vriendelijke groet
wo, 04/22/2009 - 17:28 Permalink