beperking van mondopening

Author:
de digitale tandarts
Posted:
zo, 08/22/2004 - 20:58
Na een (operatieve) tandheelkundige ingreep, is het mogelijk dat er een beperkte mondopening (trismus) ontstaan is.

Deze bewegingsbeperking kan gelokaliseerd zijn in het kaakgewricht (intra-articulair) of buiten het kaakgewricht (extra-articulair)

De bewegingsbeperking buiten het kaakgewricht is meestal het gevolg van irritatie van de kauwspieren, door bijv. ontsteking van de extractiewond en of mechanische beschadiging door de injectienaald. Dit zal over het algemeen na enkele weken spontaan moeten genezen.

Mochten er al onderliggende functie problemen bestaan in het kaakgewricht dan zou door de kracht uitgeoefend op het gewricht, of door het te ver openen van de mond, pijn en bewegingsbeperking kunnen optreden. Het probleem ligt dan binnen het kaakgewricht.

Rust en warmte is hier de beste remedie. De patient krijgt het advies de mond niet te ver te openen (met de hand de kaak ondersteunen bij gapen) niet te grote dingen af te bijten (appels, enz.) en niet te stevig voedsel te kauwen (taai vlees enz.)

Mochten de klachten niet vanzelf afnemen (+/- 3 maanden) dan kunnen voorzichtig openingsbewegingen geoefend worden. Doe dit dan bij voorkeur met hulp van een gespecialiseerde tandarts (tandarts-gnatholoog).

Succes.