Zorgverzekering en niet gesaneerd gebit

Author:
peerdvanomeloeks
Posted:
do, 01/12/2006 - 05:50
Ik ben altijd schijtsbenauwd geweest voor de tandarts en ik had eindelijk iemand gevonden waarbij ik me op mijn gemak voelde. Zijn opvolger was een heel ander iemand en die stopte er ook ineens mee. Ik moest een nieuwe tandarts zoeken, maar zag er tegenop en het is er lang bij gebleven. Uiteindelijk iemand gevonden, maar ik was natuurlijk niet meer gesaneerd. Dat is nu 2 jaar geleden ofzo.

Er is toen redelijk wat gebeurd en ik heb dat zelf moeten betalen. In plaats van dat ik nou gewoon ieder half jaar heen ging om het gesaneerd te houden, sloeg iedere keer de angst weer toe. Lang verhaal kort maken, na de laatste behandeling ben ik niet meer geweest tot 2 maanden geleden.

Er moet weer van alles gebeuren. 2 'normale' gaatjes, 2 tussen de kiezen en 1 vulling zou eigenlijk vervangen moeten worden, maar waarschijnlijk moet dat een kroon worden omdat er teveel afgebrokkeld is. verder tandsteen verwijderen, want daar heb ik heel erg last van. Eigenlijk was dat de reden dat ik heen gegaan ben, want ik had last van ontstoken tandvlees.

Maar goed, omdat het alweer 2 jaar of langer geleden is, ben ik dus niet gesaneerd, moet ik alle kosten zelf betalen en ik sta 1000'den euro's rood en kan het dus niet betalen. Dus ik ben naar de Kruidvat gegaan dat bocosan ofzo gehaald en helaas onderhoud moeten uitstellen. Maar nu ben ik paar maanden verder en ik zat net op de grens met wat dingen en nu net over de grens. Er is weer een stuk van die ene kies afgebroken.

Kortom, lastig verhaal. Ik wil nu wel naar de tandarts, maar heb het geld niet. Ik kan dingen splitsen, dus eerst het noodzakelijke en daarna minder noodzakelijke dingen laten doen.

Nu werkt een vriend van me bij een verzekeringsmaatschappij en die zegt dat ik gewoon kan overstappen, ondanks dat ik niet gesaneerd ben. Volgens hem nemen ze me gewoon aan en kan ik dan naar de tandarts en dan worden de kosten vergoed. Ik heb gelezen dat er idd alleen bij aanvullende verzekeringen een check plaatsvind. Maar ik lees ook dat in de standaard basisverzekering totaal geen tandarts vergoeding zit.

Ik was/ben ziekenfonds verzekerd bij Menzis en heb nog geen wijziging doorgevoerd. Kortom, ik ben nu in principe basisverzekerd bij Menzis, zonder aanvullende verzekering. Dat had ik ook al niet. Bij Menzis ben ik dus momenteel niet gesaneerd.

Nou wil ik op zich niemand oplichten, maar wil ook geen dief van mijn eigen portemonee zijn natuurlijk. Als ik nu naar de tandarts ga, moet ik het zelf betalen lijkt me. Als ik nu overstap naar een ander, wordt het dan vergoed? Hoe weet ik of er wel of geen check plaatsvind? Ik denk altijd: als ik ga bellen, dan weten ze ook gelijk hoe laat het is...

Ik heb geen idee wat de kosten zijn van ingrepen enzo en of het het allemaal wel waard is. Feit is dat ik nu al mooizaam maanden bezig ben geld te sparen. Heb nu bijna 300 euro voor mijn gebit gespaard, maar denk dat de kosten hoger zijn.

Iemand soortgelijke ervaring of enig idee wat ik het beste kan doen? Ik wil zo graag mijn gebit weer op orde hebben en hoop dat ik toevallig door de nieuwe basisverzekering iets sneller dat kan laten doen.
vV

volgens mij laat ook Menzis ongesaneerde patienten zonder keuring toe tot de aanvullende verzekeringen voor tandarts. Meerdere verzekeringen hebben de deur voor de lagere polissen open staan, alleen voor de hoogste aanvullingen wordt een acceptatiebeleid gevoerd.

Dus snel navraag doen! je hebt tot 1-3 a.s. om je zaakjes geregeld te hebben!
do, 01/12/2006 - 08:19 Permalink
chris30

Bij FBTO bestaat de mogelijkheid om een tandartsverzekering af te sluiten zonder medische selectie. Maximale vergoeding € 800 per jaar, premie is € 19,95 per maand. Ze kennen wel een wachttijd voor kronen van 6 maanden.
do, 01/12/2006 - 11:59 Permalink
beau

Bij de verzekering van deltaloyd, kan je een aanvullende tandartsverzekering nemen.
Als je kiest voor een limiet tot E 250, dan stellen ze geen vragen en word je zondermeer geaccepteerd.

Kies je voor een hoger limiet bijvoorbeeld E500 of hoger, dan stellen ze Een vraag en die is:
Sta je momenteel onder behnadeling van een tandarts en verwacht je een kroon.
In jouw geval sta je nu niet onder behandeling. Je zou eerst aan je tandarts een offerte kunnen vragen, hij schrijft dan op al de behandelingen die hij bij jou nodig vindt en de prijs, dan weet je in elk geval wat het kost. Dan zou je de tandarts kunnen vragen of die kroon echt nodig is, of dat het een halfjaartje of een jaar uit te stellen is, misschien heeft hij wel een andere oplossing.
Als dat zo is, hoef je niet te "liegen" en kan je bij die vraag gewoon neen zeggen.
Als je ook de kosten weet wat de hele behandeling gaat kosten ( de offerte) dan weet je ook voor welk limiet jij je moet verzekeren.
Wat ik prettig vind bij die verzekering van Deltaloyd is, dat ze gewoon alle behandelingen vergoeden tot het limiet, dus geen gezeur met 75% van dit en 50% van dat , hoef je dat ook niet allemaal uit te zoeken.
Als je de prijs van de tandarts weet dan pas kies je voor hoe hoog jij je wilt verzekern.
Normaal is de verzekering van deltaloyd duur, maar ik heb op het internet een open collecief gevonden , dat betekent als jij je via hen bij deltaloyd verzekert, krijg je heel veel korting. Ik denk dat je via deze verzekering al je behandelingen kan laten doen.
Een voorbeeld: Ikzelf heb een offerte van de tandarts gekregen voor behandelingen en de prijs zou zijn E 500, dus ik snel de tandartsverzekerin van deltaloyd voor een limiet van E 1000,- genomen,weet ik zeker dat ik in dit jaar goed zit.

De Basipremie met de korting er in is E 82,47
Tandarts aanvullend is bij een limiet van E 250 E 9,68
E 500 E 15,40
E 1000 E 19,80
Ga naar http://www.fidius.nl voor info en korting over deltaloyd verzekering

succes enne sterkte hoor.
Groet, Beau
vr, 01/13/2006 - 23:51 Permalink
frida

Er zijn ook zorgverzekeringen die je zonder meer aannemen voor een goede tandartsverzekering.
Kijk maar eens bij 'De Friesland'en bij DSW.
Bij de Friesland kost een aanvullende verzekering voor de tandarts ongeveer 13 euro als je een basisverzekering afsluit.
Je bent dan voor totaal 100 euro verzekerd voor een basisverzekering en een tandartsverzekering die 80% van alle kosten tot maximaal 1000 euro per jaar vergoedt.

Succes
zo, 01/22/2006 - 21:20 Permalink
Spiegeltje

Een kleine aanvulling: je hoeft bij De Friesland niet ook de basisverzekering te hebben afgesloten om gebruik te maken van hun vrij goede tandartsverzekeringen. Zo zit ik bij CZ voor de basisverzekering en bij De Friesland voor de tandartsverzekering. Tijdelijk accepteren ze ook voor de duurste (AV Tand optimaal) iedereen zonder selectie of wachttijden.
zo, 01/22/2006 - 22:08 Permalink
beau

De Friesland lijkt mij wel een goede verzekering 80% van (haast) alle tandarts behandelingen worden vergoed.
Ik heb even de voorwaarden gedowload en daar staat wel dat er een KEURINGSRAPORT gevraagd wordt, die moet je bij de tandarts halen.
Op grond van dat rapport bepaalt De friesland of zij je willen verzekeren voor de tandarts.

Maar het zou ook mogelijk zijn, dat ze nu zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen willen halen en dat ze het keuringsrapport laten vallen dit jaar.
Toch zou ik als ik jou was, gewoon even bellen en vragen of er een keuringsrapport nodig is, dan weet je het gewoon zeker.

DSW zegt in zijn website dat ze geen selectie toepassen op aanvullende verzekering. Zij hebben een aanvullenden verzekering waar de tandarts in zit.
Echter , ook daar heb ik de vergoedingen gedownload en dan zie je dat ook zij een selectie in behandelcodes maken.
Niet alle behandelingen worden vergoed en sommige behandelingen worden maar voor een deel vergoed.

het is belangrijk dat je de uitgebreide informatie download, daar zie je precies wat wel en niet. Op de site staat wat algemene info en dat is niet altijd helder en precies.

Maar nogmaals, laat eerst een offerte( prijsopgave) maken bij je tandarts dan weet je wat het gaat kosten. Op de prijsopgave staan ook de behandelcodes, zoals b.v M3 of C3, elke behandeling heeft een code.
Als je de codes weet, dan kan jij kijken bij de site van de ziektekostenverzekeraar waar je interesse in hebt en dan weet je precies wat het je zelf gaat kosten en wat je vergoedt krijgt.

Dat is ook de reden dat ik bij Delta Lloyd ben gegaan, zij hebben geen selectie in behandelcodes, zij doen alle behandelcodes tot het limiet waar jij je voor verzekert.

Nou ik hoop dat je met al deze info van anderen en van mij je weg wel zal vinden. Ik denk dat we allemaal graag willen dat jij gewoon je gebit kan laten herstellen zonder hoge kosten.

veel succes,

beau
ma, 01/23/2006 - 02:17 Permalink
femm

beau..ik ben net overgestapt naar de Friesland met tandartsverzekering (wel de middelste) maar geen keuringsrapport hoor.

Nadeel van de Friesland voor mensen buiten Friesland/ het noorden is dat je heel veel dingen eerst zelf moet betalen, tenminste dat is mij verteld. Je krijgt het uiteraard terug als het vergoed wordt
ma, 01/23/2006 - 07:34 Permalink
vV

Dit laatste is heel normaal hoor. Alleen de grote verzekeraars bieden overeenkomsten aan. Tot nu toe heb ik aanbiedingen gehad van Menzis, VGZ, CZ , Agis en Achmea, Trias en verder niet! Voor Unive is geen overeenkomst nodig voor regelrechte betaling, maar let op: ook bij een NAturapolis betreft de natura-regeling alleen de basisverzekering!

Trias , Menzis en VGZ zijn zuivere declaratieovereenkomsten, de andere niet, en in ieder geval die andere zal ik dus ook niet ondertekenen, en dat zullen de meeste tandartsen ook niet doen.

Heel veel andere verzekeraars bieden alleen restitutiepolissen aan, scheelt namelijk heel veel administratie (afsluiten en controleren van overeenkomsten met zorgaanbieders). Dit weegt voor hen blijkbaar ruimschoots op tegen de admionistratie van het notaverkeer. Tevens zal het bij veel restitutiepolissen ook wel mogelijk zijn/worden dat er direct notaverkeer is tussen aanbieder en verzekeraar, staat de patient dan dus ook buiten, net als bij een naturapolis.
ma, 01/23/2006 - 08:12 Permalink
beau

Ik heb maar even De friesland gebeld, en verschillende vragen gesteld.

Vraag 1
Kan ik een aanvullende tandartsverzekering bij u afsluiten zonder de basisverzekering bij u te nemen?
antwoord: Ja dat kan

Vraag 2
Moet ik bij aanvullende tandartsverzekering een tandheelkundig keuringsrapport overleggen?
Antwoord: Normaal gesproken wel bij de Optimale tandarts aanvullende verzekering, nu echter tot 1 mei 2006 hoeft dat niet.
reden is dat ze graag veel klanten binnen halen.

Vraag 3
Hoe snel worden de declaraties door u betaald.
Antwoord: Binnen 6 werkdagen

Vraag 4
Moet ik naar een zorgverlener die met u een zorgcontract heeft afgesloten.
Antwoord: Neen dat hoeft niet


Premie: Standaard aanvullende tandartsverzekering E 4,95 limiet E 250
Extra E 7,50 limiet E 500
Optimaal E 13,50 limiet E 1000

Wil je weten met welke zorgaanbieders ze een contract hebben ga dan naar:
http://www.defriesland.nl/consumenten/frameset.htm

Klik dan op zorgaanbieders.

Groet ,
Beau
ma, 01/23/2006 - 13:20 Permalink
vV

ziet er goed uit, mijn assistente was ook al uitgekomen op De Friesland.

Mijdt naast Menzis tandartsverzekering ook CZ, CZ is de laatste tijd niet netjes bezig richting verzekerden en tandartsen! (naar mijn mening in ieder geval!)
ma, 01/23/2006 - 14:48 Permalink
femm

Ik ben ook om de snelheid naar de Friesland gegaan (en natuurlijk de dekkingen enzo). Maar van collega's op school hoorde ik dat ze heel snel zijn.. met als tegendeel unive die er rustig een dikke maand of langer voor uit trekt voor ze iets terugstorten
ma, 01/23/2006 - 15:23 Permalink
beau

Nou Femm, lijkt mij zeker goede verzekering.
Ik heb net de bevestiging van Delta Lloyd binnen dat ik geaccepteerd ben. Ging ook snel.
Heb me bij Zilveren kruis Achmea afgemeld, dure verzekering en matige dekking , zeker de tandarts aanvullend vind ik zeer matig.

Als je belt, sta je zeker 5 minuten in de wacht en betaal je 5 eurocent per minuut.
Declaraties doen er ruim 2 maanden over eer ze betalen.
De meeste rekeningen gaan direct via zorgverlener naar Zilveren Kruis maar als je eens een rekening had van een alternatieve geneeswijze, dan duurt het ruim 2 maanden eer je betaald krijgt.

Nou ik ben er voor mezelf nu wel uit, wat een gezeur en gezoek zeg, nu zal de praktijk ons moeten leren dit jaar of ze waarmaken wat ze beloven.

Maar in elk geval heeft Peerd van Ome luuk of zoiets nu genoeg info om een goede keus te maken.

Groetjes,
beau
ma, 01/23/2006 - 22:22 Permalink
femm

het is inderdaad een hoop gezoek en geworstel.. Door de mooie praatjes heen kijken en veel geduld hebben omdat je niet de enige bent die wil overstappen...

De tijd zal het leren
di, 01/24/2006 - 07:12 Permalink
muze7

Een tip voor als je straks gesaneerd bent, koop een electrische tandeborstel.

Vergeet de stomme reclames ervoor, het belangrijkste is dat je tanden en vooral je tandvlees er echt schoner door wordt! Dit is de goedkoopste manier om je bezoekjes aan de tandarts te minimaliseren, of in ieder geval kort te houden.

Het helpt enorm tegen plak en bloedend tandvlees. Als je niet veel geld heb koop gewoon de goedkoopste van Oral B, maar wel met oplader. In de aanbieding moet die iets van 30 euro zijn. Na 2 maanden zal je al veel verschil merken, en uiteindelijk, vergeleken met gaatjes/tandplakverwijdering zal het veel besparing opleveren.

Daarnaast zegt nieuw onderzoek dat mensen met ontstoken tandvlees 400% meer kans hebben op dementie, en ook veel meer kans op een beroerte en zelfs hartfinfarct. Heeft te maken met het feit dat bacterien via onsteken tandvlees de bloedbaan in kunnen komen.

Succes!

Edit: Minique heeft gelijk, flossen e.d. is net zo belangrijk, maar vergt meer investering in tijd en moeite. Ik zou dus beginnen met de borstel, als je dat bevalt, voeg dan flossen toe. (Ik flos zelf 2 * dag). Oh, en om effectief te zijn moet je minstens 2 minuten borstelen. Sommige oral B borstels geven een signaal, probeer zo een te kopen, want 2 min is langer dan je denkt, echt waar!
ma, 05/15/2006 - 12:11 Permalink
minique

Op zich heb ik ook wel goede ervaring met een electrische tandenborstel, maar daarnaast is ook interdentaal reinigen (met floss, stokers of ragers) ook onontbeerlijk voor gezond tandvlees.

V.w.b. de stelling dat onderzoek uitwijst dat mensen met ontstoken tandvlees meer kan hebben op dementie, beroerte en hartinfarct, vraag ik me altijd af waar de wetenschappelijke onderbouwing is?
En verder: alles is relatief. 4x zoveel kans op een bepaalde kwaal is heftig als de kans al 10% is. Is de kans op die kwaal 0,01% dan is het allemaal niet zo heftig als '4x zoveel' wel doet vermoeden.

Maar goed, we moeten ook niet al te zeer offtopic raken...

:smt006 Monique
ma, 05/15/2006 - 13:26 Permalink