Wkb met 4 of meer kanalen of trekken?

Author:
Boogi
Posted:
do, 08/24/2017 - 23:56
Ik loop nu al weken met een kies (bovenste rechts waarschijnlijk degene voor de verstandskies welke al eerder verwijderd is) welke meerdere malen per dag pijnlijk is.
Ondertussen ben ik al 4 maal bij de tandarts geweest, echter is er op de foto's keer op keer niets te zien.
Bij tikken is er geen reactie, maar bij een koudetest geeft de achterste kies de heftigste reactie, zo erg dat ik uit de stoel vlieg en hier nog 20 minuten later er nog pijn van heb. Maar als ik met een raggertje tussen de laatste 2 kiezen ga, dan voel ik weer pijn aan de voorlaatste kies.. Ik wordt er echt moedeloos van, en slik mij gek aan pijnstillers welke 3á4 uur werken.

Nu zijn de opties: WKB of laten trekken.
De wortelkanaalbehandeling gaat €750 euro kosten volgens de begroting. Is dat een reeele raming?
Maar omdat de kies daar ook niet beter van zal gaan worden en ik (en de tandarts) niet 100% zeker zijn dat dat de boosdoener is, weet ik even niet meer wat te doen. €750 euro uitgeven voor een kies waarvan deze verzwakt, en het niet te zeggen is hoe lang deze mee zal gaan, of laten trekken. In beide gevallen zonder dat er zekerheid is dat het de juiste is.
Wie kan mij vertellen of de raming reeel is, of heeft een goede tip om de juiste kies te lokaliseren?
vV

1. een foto alleen is niet heilig, het gaat om combinatie foto en beeld in de mond, symptomen, voorgeschiedenis.
2. als het niet duidelijk is dat een endo een oplossing biedt, is met trekken hetzelfde het geval. en weg is wel weg....

Voor een 4 kanalige endo vind ik genoemd bedrag fors overkomen, ook wanneer er een microscoop (forse toeslag) gebruikt wordt. Kan alleen als alles tegenzit zeg maar: en extreem kromme wortels, en heel nauwe/slecht of niet zichtbare kanalen. Dus ben even benieuwd naar foto element en begroting.

Wat je wellicht kan doen is een start wortelkanaalbehandeling om te kijken of dat werkt. Dat moet wanneer het een zenuwprobleem is de pijn wegnemen. Dan kan je altijd nog beslissen om hem toch te laten trekken of te behouden. Koste regio 150-200 ,- aan codes denk ik (met microscoop) die daarvoor van toepassing zijn. Maar moet ook niet te lichtvaardig gedaan worden. Als het de oorzaak niet is moet je wel door namelijk, zou ik alleen doen wanneer je een 90% zeker bent dat het die kies is en dat probleem.
vr, 08/25/2017 - 10:20 Permalink
vV

Als antwoord op door Boogi

ben benieuwd naar foto, mn de E52 en E55 is dan beter te beoordelen, en de 5 foto's snap ik niet met elektronische lengtebepaling. Die wordt betrouwbaarder geacht dan foto's, dit ziet eruit als en en , lijkt mij overbodig. Kan zijn dat ie in het werk niet alle foto's maakt , maar ik vind het persoonlijk veel voor een min of meer routinebehandeling waar dus al elektronische lengtebepaling en een microscoop gebruikt wordt. Dan zeg ik 1 wellicht 2 beginfotos (1 minimaal is er al, wellicht nog een uit andere hoek) en dan 1 wellicht 2 eindfotos. Tussendoor alleen wanneer je iets lastigs tegenkomt. Voor eindoordeel is foto onontbeerlijk, die kan je gewoon opvragen, en geef maar gewoon aan dat dat voor een tweede mening is. Mag niet geweigerd worden.
vr, 08/25/2017 - 11:09 Permalink
vV

Als antwoord op door Boogi

nee is de 16, de een na achterste. zit een heel diepe vulling in met een onderlaag die net wel of net niet al in de zenuw zit. Lijkt op een (in)directe pulpaoverkapping uit het verleden (wanneer staat in dossier tandarts of vorige tandarts.

Dat er op de foto geen ontsteking zichtbaar is kan, dan hebben we het over een pulpitis . wel ontstoken inwendig maar dan is er buiten de wortel idd niets zichtbaar. De E52 en E55 zie ik niet zo, ik zie kanalen namelijk wel gewoon zitten , en de zenuwkamer is ook duidelijk zichtbaar.
verder: niet naar gevraagd maar ik zie wel erg veel: De parodontitis is onder behandeling? de brokken tandsteen zijn verwijderd of is planning voor? en de te vervangen vullingen 15 en 14 zijn ook in plan opgenomen? (geen directe haast bij maar wel een keer aan de beurt) of na maken foto al behandeld?

edit: wellicht ook kan knarsen een rol spelen, gezien de verwijde parodontaalspleet mn bij 14 en 15 maar ook beetje 16 . Daar is het vaak niet meer zichtbaar vanwege de meer stabiele aanhechting in het bot omdat de wortels een soort driepoot vormen. maar dat beeld kan ook voortkomen uit de parodontitis wanneer dat nog niet behandeld is.
vr, 08/25/2017 - 11:30 Permalink
vV

Als antwoord op door Boogi

zie begroting en omschrijving codes aldaar. betreffen moeilijke kanalopening en toeslag moeilijk doorgankelijke /dichtgeslibte kanalen.
Ik durf geen 100% zekerheid over 16 of 17 te geven aangezien ik u er niet bij heb en geen testjes kan doen.
Als de dpsi score 2 is, is er geen parodontitis nog of meer , maar dat lijkt mij gezien beeld foto's sterk, ik zie namelijk wel erg hoge tandvleesligging tov lijn kaakbot.
vr, 08/25/2017 - 12:40 Permalink
vV

Als antwoord op door Boogi

even voor de goede orde: een tandarts die een second opinion doet mag niet behandelen. Alleen diagnose stellen/situatie beoordelen en moet de bevindingen op schrift stellen. Behandelen is voor eigen tandarts of wanneer daar geen vertrouwen (meer) in is een nieuwe tandarts.
Dus beslis en bespreek vooraf goed met de tandarts die de second opinion gaat doen wat de bedoeling is en wat je wilt.
zo, 08/27/2017 - 10:14 Permalink
Boogi

Als antwoord op door vV

Dat wist ik niet, maar op zich logisch.
Mijn huidige tandarts kon op de foto's niets ontdekken en wilde een WKB op 17 doen omdat ik daar met de koudetest het heftigste op reageer. Ik ben nu al 4 keer terug geweest, de laatste keer was er een veel te hoge begroting meegegeven, en nog is er geen duidelijkheid. Het lijkt nu op giswerk. Zou jij nog vertrouwen hebben in deze tandarts?
Ik zal aan een andere tandarts vragen of hij beter kan beoordelen welke kies de boosdoener is en dan deze kies aanpakken.
zo, 08/27/2017 - 11:44 Permalink
vV

Als antwoord op door Boogi

17 is niet onmogelijk maar dan moet ik veel meer weten over voorgeschiedenis van beiden. En koudetest alleen zegt ook niets. Ik zou buiten werkgebied eigen tandarts even zoeken bv op zorgkaart, en dan niet alleen naar hoog cijfer kijken maar ook naar wat er bij beoordelingen geschreven wordt. Wel een nemen die significant aantal beoordelingen heeft, en degenen mijden die in relatief korte tijd alleen maar 10 hebben gehad terwijl er daarvoor niest stond of veel lager. Wanneer er in bv 2 maanden tijd alleen maar en best vaak 10 gegeven is , is het zeer waarschijnlijk dat dat aangestuurde familie/vrienden/personeel is. niet van betekenis dus.
zo, 08/27/2017 - 12:06 Permalink