Wie van de verzekeraars vergoed de meeste tandartskosten?

Author:
Iken
Posted:
wo, 11/16/2005 - 14:58
Hallo,

Ik wil eigenlijk de beste tandartsverzekering die je kan krijgen maar zie dat maar eens uit te vogelen. De ene site is nog onduidelijker en scheutiger met informatie dan de andere.

Op http://www.nmt.nl worden de polissen beoordeelt maar helaas moet je daar eerst lid(betaald) van worden. Zo is bijvoorbeeld net de tandarts polis van Menzis beoordeelt maar ook dit weer achter een login. Weet iemand hier de uitslag van?

Verder zou ik dus graag wat ervaringen horen en weten van jullie wat nu de beste keus zal zijn. Tandartsen mogen ook reageren en adviseren. Graag zelfs!

Bedankt...
Iken
Bergie

Volgens mij moeten de verzekeringsmaatschappijen uiterlijk half december hun polissen presenteren. Pas dan kan je natuurlijk een echte vergelijking gaan maken.
wo, 11/16/2005 - 15:17 Permalink
Iken

Maar er zijn al verzekeraars die naar buiten zijn gekomen met de definitieve polis zoals Menzis? Belachelijk dat de NMT belangrijke info zoals de beoordeling van deze polis niet beschikbaar stelt voor patienten.
wo, 11/16/2005 - 15:19 Permalink
prondel

NMT info is er voor de leden niet voor iedereen. Kan je belachelijk vinden, maar dat is gewoon een intern verhaal. Wordt lid van de consumentenbond kan je alles rustig gaan aanhoren en na lezen. Overigens de beoordeling is ook niet op basis van MEEST vergoed. gaat om criterea voor de tandarts zoals wat zou een patient kunenn verwachten. Het idee dat de tandarts moet gaan uitleggen hoe de polis is opgebouwd klinkt leuk. Maar de druk op de ketel van de helpdesk zal zdoor mijn inspanning niet verminderen. Als je vragen hebt laat offertes maken, als je antwoorden zoekt ga naar de verzekeraars. Een verzekering is plat gezegd iets tussen de klant en de verzekering, verder niets.
wo, 11/16/2005 - 15:40 Permalink
vV

even correctie: op de NMT site is de voor patienten/consumenten belangrijke info gewoon toegankelijk. Graag goed lezen! Het Menzis verhaal is niet een beoordeling van de polisvoorwaarden , maar van de door Menzis aan de tandartsen aangeboden overeenkomst, en derhalve alleen voor de tandarts/lid!

De polisvoorwaarden van Menzis, met bijbehorende premies staan overigens gewoon sinds kort op de internetsite van Menzis zelf! Dus voor wie info zoekt is het er gewoon, maar wel goed kijken en op de juiste plaats zoeken. De info op NMT.nl is voorlichting over de basisverzekering in het algemeen, en hoe het werkt.
wo, 11/16/2005 - 16:20 Permalink
vV

De NMT zal overigens polissen gaan beoordelen, naar ik begrepen heb worden deze van een keurmerk voorzien, maar gebeurt dit wanneer de verzekering erom vraagt.

Overigens heeft mijn collega Peter (weer) gewoon gelijk:

Polisv oorwaarden etc is tussen patient (sommigen hanteren liever klant, in dit verband zeker waar!) en verzekering. Ik heb als tandarts met uw verzekering niets (meer ) te maken! Eigenlijk weet ik er nu al meer vanaf dan mij lief is.
wo, 11/16/2005 - 16:23 Permalink
Iken

Ik begrijp dat jullie tandartsen niets te maken willen hebben met de afspraken tussen verzekeraars en klanten maar belangrijk is het voor jullie natuurlijk wel. Lullig is dat het in tegenstelling tot jullie afspraken met de verzekeraars wel allemaal openbaar is. Vanwaar dit verschil?

Mijn vraag is enkel om ervaringen van klanten en eventueel ook die van tandartsen. jullie zijn volgens mij ook gewoon verzekerd en moeten toch ook gewoon een goede partij kiezen of heb ik het mis? :)
De bedoeling van deze post is dat ik graag zou willen weten welke verzekeraar nu eigenlijk de beste tandartsverzekering heeft aangezien ik daarvoor ga. Niet dat mijn gebit zo slecht is integendeel zelfs maar gewoon omdat ik nu het beste wil hebben dus vandaar.

Veel is zelf uit te zoeken maar het staat er allemaal zo onduidelijk en om nu alle verzekeraars van Nederland aan te gaan schrijven. Ik zal waarschijnlijk wel moeten wachten tot eind december voordat de verschillende vergelijkingssites met huidige vergelijkingen zullen en kunnen komen.

Tot die tijd wil ik graag ervaringen horen van klanten met hun huidige en misschien wel toekomstige polis wat betreft de tandartsvergoedingen. Ook zou ik graag zien wie al gekozen heeft voor welke verzekeraar en waarom.

[offtopic]
"maar van de door Menzis aan de tandartsen aangeboden overeenkomst, en derhalve alleen voor de tandarts/lid!" Deze info vind ik persoonlijk ook heel interessant en ik vind het jammer dat deze info niet openbaar is. Ik vind het heel belangrijk om te weten hoe er onderhandeld word als het over ons de klanten gaat. Dit soort onderonsjes worden over het algemeen niet echt gewaardeerd hoe 'normaal' het misschien wel is. De term 'zakkenvullers' word niet voor niets vaak genoemd. Dit is niet een persoonlijke mening maar ik begrijp wel waar deze gedachte vandaan komt.
[/offtopic]
wo, 11/16/2005 - 19:05 Permalink
vV

dit soort onderonsjes gaat er op het moment alleen over hoe over de rug van de patienten meestal zorgverzekeraars zorgverleners (willen)werven. Aangezien er voor de tandartsen geen wettelijke verplichting meer is, is het zeer waarschijnlijk dat velen ook geen overeenkomst meer aan zullen willen gaan.

Wat de zorgverzekeraars ons aanbieden moet echter wel goed (juridisch) beoordeeld worden, en persoonlijk vind ik dat de inhoud van zo`n overeenkomst en /of de uitslag van de juridische beoordeling verder niemand aangaat. Net zoals ik geen inzage hoef te hebben in de overeenkomst die u met de verzekering aangaat, of u in de overeenkomst die ik bv met mijn arbeidsongeschiktheidverzekering heb.

Tja mijn eigen verzekering.. mij boeit een tandartsverzekering voor mij zelf niet zo....En gelukkig heb ik een goede tussenpersoon die scherp is en mijn familie-omstandigheden en wensen kent, en ook goed zijn ogen open houdt. En ook ik maak gewoon gebruik van de sites independer.nl en kiesbeter.nl, want daar moet u als consument het nu gewoon van hebben. En de site van de NMT in de gaten houden, waarop te lezen is dat nu alleen nog de tandartspolis van Meeus een positieve waardering heeft gekregen (bij gebrek aan meer info of beoordelingsverzoeken door verzekeraars.

En een verzekeraar heeft er natuurlijk geen belang bij te vragen om een beoordeling, als hij van tevoren al weet wat de uitslag wordt. De kernpunten waarop beoordeeld wordt staan ook op http://www.nmt.nl, oftewel http://www.ganaaruwtandarts.nl
wo, 11/16/2005 - 19:49 Permalink
Iken

Bedankt voor je antwoorden! Ik waardeer dit zeer.

Dat een tandartsverzekering je niet boeit komt omdat je vast iemand om je heen hebt die het voor je kan doen tegen kostprijs of/en je hebt als tandarts natuurlijk geld genoeg om zelfs zonder verzekering iets aan je tanden te laten doen als dat nodig is. Geen probleem hoor, het is je gegund en je werkt er hard genoeg voor maar dit hele verzekeringsverhaal is natuurlijk alleen maar echt belangrijk voor mensen die niet zo veel geld hebben en niet zonder een verzekering kunnen. ;)

Dat sommige (zorg)verzeraars over onze rug rijk worden is me al lang bekend en ik hoop dan ook dat de strijd die jullie momenteel aan het strijden zijn met de zorgverzekeraars een beetje gunstig zal uitpakken voor jullie maar zeker ook voor ons. Ik loop in ieder geval met een grote boog langs een verzekeraar heen die voor mij bepaald bij wie ik terecht kan. Ik denk dat dit voor jullie niet anders zal zijn. Een tandarts die mij gedwongen door een verzekeraar iets anders doet voorspiegelen dan de hij zelf zou willen zou ik niet willen kennen.

Ik ga in ieder geval geen overhaaste beslissingen nemen en wacht rustig af tot alles duidelijk is om echt als laatste te beslissen.

Nogmaals bedankt voor je repliek.
wo, 11/16/2005 - 20:45 Permalink
carabelli

Mij persoonlijk boeit een tandartsverzekering ook niet echt.

Niet omdat ik mensen in mijn omgeving heb die dat gratis of tegen kostprijs doen, die heb ik wel, maar omdat ik het persoonlijk niet prettig vind om mij door (studie)vrienden of goede collega's te laten behandelen. Om die reden heb ik net als zoveel andere nederlanders een gewone tandarts die ik verder niet echt persoonlijk ken en die ook gewoon een rekening stuurt voor gedane arbeid. Daar voel ik mij het prettigst bij.

De reden waarom een tandartsverzekering mij niet zo boeit is dat in mijn ogen de premie/vergoeding ratio over het algemeen zodanig is dat wanneer je zelf zo'n bedrag per maand opzij zou zetten je daar meer mee zou kunnen dan met een verzekering.

De tandartsverzekeringen die ik onder ogen heb gehad vond ik wat eenzijdig en sloten vaak de echt dure zaken uit. De ene verzekeraar vergoedt bijv. veel kroon en brugwerk, maar vergoedt geen parodontale behandelingen de andere verzekeraar juist andersom..... In dat geval ligt de winst bij de patient die toevallig dat moet hebben wat de verzekeraar vergoedt.... Hoewel er op dat terrein wel iets gaat veranderen per januari omdat je de aanvullende verzekeringen los af kunt sluiten onafhankelijk van je basisverzekering.

Verder is er voor de polissen die veel vergoeden vaak een acceptatiebeleid, waarmee de verzekeraar wil voorkomen dat aanspraak op die vergoedingen ge-effectueerd wordt. Dus als je een risico loopt (en de verzekering dus voor jou interessant is) wordt je voor een dergelijke verzekering niet geaccepteerd. Kortom een hoop haken en ogen die voor mij de reden zijn om van een tandartsverzekering af te zien en gewoon per maand een bedragje voor onvoorziene tandartskosten te reserveren, maar nogmaals dat is een persoonlijke afweging.

U zult uw eigen afweging hebben gemaakt waarop u de keuze voor een uitgebreide tandartsverzekering baseert en zo heeft iedereen zijn redenen om te doen wat hij/zij doet :D
wo, 11/16/2005 - 21:27 Permalink
vV

ja precies. Bedenk wel dat we eigenlijk met z`n allen teveel betalen aan premie...

Wat doet een verzekeraar: hij strijkt de premie op. Daarvan worden de medische kosten volgens de polisvoorwaarden uitbetaald (meestal geen 100%, dus naast de premie bijna altijd nog extra kosten van de eigen bijdrage en de overschreiding van maximum vergoedingen.) Daarnaast wordt het hele personeelsbestand en alle kantoorkosten betaald, de huisvesting etc. (betaald u dus allemaal aan mee vanuit de premie).
En dan houden ze nog geld over ook..Wij tandartsen worden regelmatig uitgemaakt voor graaiers, maar wij kunnen tenminste goed aantonen wat er voor het geld gebeurt is.

m.i. is de verhouding dus geheel scheef tussen vergoeding en premie, en kan men beter gewoon zelf sparen ipv premie te betalen. Gezien bovenstaande zijn er heel veel mensen die onnodig (veel) premie betalen voor iets waar zij niet of nauwelijks gebruik van zullen maken.

Uw autoverzekering of huisverzekering heeft u toch ook alleen voor echt onvoorzien grote kosten? die betalen toch ook niet uit bij regulier onderhoud zoals onderhoudsbeurten of schilderwerk, bandenslijtage, verbetering zoals aanbrengen van dubbel glas of zo?

mijn mening: zorg voor een goede ongevallenverzekering (ook gebitschade valt hier onder volgens mij, voor zekerheid even navraag doen. bv bij een fietsongeval of zo belangrijk), desnoods een basis aanvulling voor een keer onvoorzien (wortelkanaalbehandeling etc) en leg de rest wat u anders voor de zeer uitgebreide polis betaald zou hebben opzij voor onvoorzien, of om een lange termijn plan te financieren. En praat eens met de tandarts over een lange termijn visie mbt het gebit en de op langere termijn te verwachten kostenontwikkeling. Meestal is het wel al voorspelbaar dat er over een aantal jaren gesproken kan worden over kronen bv, of vervanging ervan.
do, 11/17/2005 - 09:45 Permalink
Jade

Ik heb (voor mijzelf) uitvoerig verschillende verzekeringen bekeken. En bij mij is Zilveren Kruis in de smaak gevallen.

Voor een relatief zachte premie vergoeden zij een hele hoop. Zij vergoeden tot een bepaald bedrag (naar jouw keuze). Zie ook hier.

Het premie overzicht van Zilveren Kruis vind men hier
di, 01/31/2006 - 14:09 Permalink
Benedict

Ons gezin is verzekerd bij PNO (http://www.pnomedia.nl).

Orthondontie onder de 18 jaar wordt geheel vergoed en mijn man en ik mogen ieder jaar tot 1000 Euro kosten maken bij de tandarts.
En nu het belangrijkste: Wat betaal je per jaar?
ma, 03/20/2006 - 12:50 Permalink
Chris888

Nog een interessante vraag, wat geef je gemiddeld per jaar uit aan lekkere hapjes die je beter niet zou kunnen eten, de tussendoortjes zogezegd, en dan uitgedrukt in tweevlaksvullingen?
En dan zou ik gaan voor de amalgaamvullingen, want dat spaart dan toch in ieder geval weer een etslaag en een lapje rubber uit.

Life is all about choices
ma, 03/20/2006 - 18:22 Permalink
Chris888

Hé, da's handig. Tandarts.nl heeft tandartstarieven op de site gezet (edit door Minique vanwege onjuiste informatie - de tandartstarieven zijn maximumtarieven waaraan tandartsen zich moeten houden): een 2-zijdig prachtig zilverkleurig vullinkje kost u (wel) 30,40. In roze koeken is dat dan.... even naar appiehap.nl
ma, 03/20/2006 - 18:26 Permalink
Chris888

Moderatoren, ik zal me verder weer inhouden. Want jullie hebben helemaal gelijk. Teveel van dit soort kul is niet goed voor het forum.

groet! Chris
ma, 03/20/2006 - 18:27 Permalink
Chris888

Minique, gloof dat die maximumtarieven op deze site ook nog eens van 2005 zijn.
Benedict, haal maar weer een pak roze koeken uit je boodschappenwagentje.
ma, 03/20/2006 - 19:13 Permalink
dj

Refereer je aan de pdf met CTG tarieven? Is die wel apart uitgebracht voor 2006? Ze blijven wel eens gelijk hoor twee jaar achtereen en dan is er geen nieuwe folder. CTG heeft een website he, ik zeg het maar even.

Kijk diverse dingen lijken bezopen duur in die tarieven maar er mag niet echt van worden afgeweken. Een hele hoop dingen die moeten gebeuren staan er niet in. Uitleg over preventie mag niet worden gedeclareerd. Ta's doen dat toch, uitleggen, niet veel meer maar er gaat toch tijd in zitten die nergens in wordt meegerekend. Dat is de reden dat sommige andere dingen duur uitvallen.

Het CTG systeem heeft tot aanzienlijk verzet bij tandartsen geleid de oprecht bezorgd waren om de kwaliteit die volgens dit systeem kan worden geleverd. Het gevolg van het systeem is dat 10 minuten praten gratis kan zijn maar dat dan 2 minuten tandsteen verwijderen 20 euro kost. Het is evenwel een misvatting te denken dat tandartsen dit systeem bedacht hebben of zelfs maar waarderen.
ma, 03/20/2006 - 19:24 Permalink
Chris888

Beste mensen,
blijkbaar heeft mijn gesneer wat uitleg nodig. Doe hierna dan ook maar op slot, dit topic.

Ik bediscussieer geen tarieven (ikke niet, ben stinkend rijk), ik haalde stiekem doch openbaar uit naar Benedict.
In de gesloten topic 'Afwachtend houding patienten' klaagt Benedict steen en been over het feit dat tandartsen geen rekening houden met de portemonnee van de patient.
Maar Benedict moet gewoon UIT die slachtofferrol. De meeste mensen hebben voor de meeste gebitsproblemen helemaal zelf gekozen: lekkere roze koeken (heb iets met die dingen vandaag), vanavond geen zin om te flossen, niet controleren of je na het poetsen alle plaque kwijt bent, enz.
Vervolgens ga je helemaal zelf naar de tandarts, en dat kost geld. Sommige behandelingen kosten zelfs heel veel geld. Als je daar niet zoveel van hebt is het handig een verzekering af te sluiten, en/of je legt iedere dag een halve euro opzij, dat helpt ook (i.p.v. dat je tussendoortjes aanschaft, roze koeken bijvoorbeeld).
Verder: als je bij een tandarts bent die geen rekening houdt met je portemonnee dan kun je er voor kiezen om niks te zeggen, je hele bek te laten verbouwen en vervolgens in paniek te raken van de rekening. Maar je kunt er ook voor kiezen om je budget te vermelden en vragen wat er kan of wat het meest noodzakelijk is.
enz, enz, enz, enz.

En staat dit nu onder het goeie topic? Nee waarschijnlijk, maar Benedict begon hier ook al over centjes en het andere was dicht... vandaar.

En die tandartsen moeten zich niet zo opwinden, dan kunnen de topics gewoon openblijven en bloeden ze vanzelf dood. Denk ik.

Slaap lekker, Chris
ma, 03/20/2006 - 21:19 Permalink
dj

Het is niet slim Chris, uithalen, geloof me. Affijn slaap lekker en om allerlei kul te voorkomen uit voorzorg nu eventjes op slot. Tijdelijk waarschijnlijk.

Mijn verhaal over de CTG tarieven was niet helemaal ontopic maar het is een nuttig verhaal om zo nu en dan eens rond te strooine, maakt eigenlijk niet zoveel uit waar.
ma, 03/20/2006 - 21:34 Permalink