Wie kan helpen met codes, rekening erg hoog.

Author:
SusanneV
Posted:
wo, 08/15/2018 - 00:55
Ik heb met een ongeluk mijn halve kleine kies 2 kanaals verloren, jaren geleden.
Dit is toen opgelost met een ijzertje erin en een halve kies erop ( vulling of hoe je het noemt)
Nu is dit ijzertje na al die jaren gebroken en had ik de halve aangevulde kies in de hand.
Absoluut geen pijn maar een half kiesje is ook maar zielig dus..
Afspraak, max 20 minuten in de behandelstoel gezeten.
Kon weer gerepareerd worden, nieuwe ijzertjes erin en een vulling erop ( of hoe het heet)

Foto gemaakt, conclusie dat de wortelkanalen dichtgeslibt/verkalkt waren, met navraag of dit kwaad kon.. antwoord absoluut niet.
Mijn gedachte was dus, nieuwe staafjes erin en weer opbouwen.

Tandarts begon aan wkb, en toen begon de rekening. Ik moet 3x terugkomen.

Code
2x a10 verdoving
4x x10 kleine röntgenfoto
1x v80 wortelkanaalstift
1x v80 techniekkosten
1x v94 meervlaksvulling composiet
1x eo2 uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult
2x e55 beh, dichtgeslibt of verkalkt wortelkanaal
1x e52 moeilijke wortelkanaalopening
1x e19 insluiten calciumhydroxide of daarmee vergelijkbare desinfectans
1x e85 electr lengtebepaling
1x e45 aanbrengen rubberdam
1x e14 wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen
1x v93 drievlaksvulling composiet,


Ik heb de eerste behandeling gehad, heb rond de 20 min in de stoel gezeten.
Hier zit de foto, verdoving, uitgebreid consult, desinfectans, de moeilijke kanaalopening, de behandeling dichtgeslibt /verkalkte kanalen én ik denk de meervlaksvulling en mss nog wat bij. ( heb de helft via de verzekering vergoed gekregen van dit consult en er komt nu dus nog een rekening via famed voor dit eerste consult dus niet alles kan ik zien wat de eerste keer gebeurd is, denk dat jullie dit wel kunnen inschatten)

Als het zo ingewikkeld was en moeilijk bereikbaar etc, hoe kan ik dan maar 20 minuten in een stoel zitten, ze vraagt overal een extra toeslag voor, de (voltooiende) wortelkanaal behandeling komt namelijk pas de volgende keer, dan is het een drievlaks vulling, nu een tweevaks.

ze gaf aan dat de complete ( dus de 20 min van de eerste behandeling moeten er al af) behandeling max een uurtje in beslag zal nemen omdat er verder niets mis is, geen ontsteking, halve kies is prima die er staat ook nooit last van gehad. Na het wroeten vorige week heb ik sinds vandaag wel pijn aan de kies.

Ik vraag me af waarom een wkb dan nodig is? Geen ontsteking alleen dichtgeslibt/verkalkt waarbij ze aangaf dat dit niets ergs was en op latere leeftijd normaal is.

Kan iemand me dit uitleggen? En of de opgesomde kosten wel normaal zijn?
De rekening bedraagt bijna 600! euro
vV

vooralsnog begrijp ik dat het een begroting is en nog geen (complete) afrekening. Ook al is er geen ontsteking, je gaat geen situatie maken waarbij je een kanaal niet (probeert) te behandelen maar het vervolgens wel zo afsluit dat je er eigenlijk niet meer bij kan.
een ander punt: bestede tijd staat (deels) los van de behandelingscodes. Mts er daadwerkelijk iets gedaan is. Sommige zaken zijn voor een leek lastig te beoordelen. Onder de streep is het wel zo dat de NZA uitgaat van gemiddelden bij bepalen tarieven. Dus ongeacht of een behandeling 20 min neemt of een uur, het tarief is hetzelfde. de makkelijke klussen moeten in de visie van de NZA compenseren voor de moeilijke , en wanneer je als patient aan de makkelijke kant van de schaal zit komt dat scheef over. Veel tandartsen vinden dit ook een oneerlijk systeem, en propageren voor een declaratiesysteem waar je meer maatwerk kan leveren, dus vrije(re) tarieven. Ondanks dat het experiment daartoe in 2012 veelbelovend gestart was is dat vrij snel door stoten onder de gordel van verzekeraars door grote media offensieven met veel (later met harde cijfers aangetoonde) onjuistheden waar de politiek ingetrapt is , en dus door slappe politici, onderuit gehaald.
Dus vooralsnog moeten we het met dit systeem doen, wat al lang niet meer van deze tijd is. Het enige alternatief in dit geval is overigens trekken van de kies, en wat dan?
wo, 08/15/2018 - 08:19 Permalink