Wat is wijsheid reinigen gebit?

Author:
*Eddy*
Posted:
za, 01/07/2012 - 18:27
Hi,

Stel je wilt je gebit met enige regelmaat laten reinigen, dus bv. 1x per jaar tandplak laten verwijderen.

Kan je dat het beste door de tandarts of mondhygieniste laten doen?

Dit zijn volgens mij de tarieven die van belang zijn:

- C212 Gebitsreiniging standaard (ca. € 25,00)
- C214 Gebitsreiniging uitgebreid (ca. € 50,00)

- W112 Nazorg standaard (ca. € 65,00)
- W114 Nazorg uitgebreid (ca. € 95,00)

Is het niet zo dat de C-codes door tandartsen worden gedaan en de W-codes door mondhygienisten?

Op dit moment word ik door een behandeld door een mondhygieniste die het 'echt nodig' :roll: acht dat ik 2x per jaar langs kom voor een W114 van € 120,-, dus heb het idee dat ik een beetje wordt uitgeknepen.

Kan ik niet gewoon aan de tandarts vragen of hij 1x per jaar er even een C212-je of C214-tje tegenaan gooit?

Volgens mij is mijn gebit helemaal niet zo slecht, ben 36 jr en heb tot op heden slechts 3 kleine vullingen in mijn hele gebit.

Greetz,
Eddy
Lieneke

Nee, als je in de nazorg zit (de W-codes) dan wordt er ook heel goed onder het tandvlees gereinigd. Een mondhygienist kan dit als geen ander. Gewoon wat tandsteen verwijderen (dus boven de tandvleesrand), zal betekenen dat de ontsteking weer gaat opvlammen waardoor je weer van vooraf aan kunt beginnen. Dat betekent dus dat je juist meer geld zal kwijt zijn. Bovendien kan het zijn dat de tandarts een instructie nodig vind en dat er dan weer geld bij op komt. Die 2 keer per jaar bij de mondhygienist heb je dus echt nodig. Dat zegt de mondhygienist niet voor niks. Sterker nog, waarschijnlijk zou je eigenlijk nog vaker moeten komen aangezien de uitgebreide variant wordt gebruikt....
Het is ook een illusie dat de tandarts hetzelfde zou doen als de mondhygienist. Mensen zeggen vaak tegen me: "Vroeger deed de tandarts dat." Maar die had er echt een stuk minder aandacht en tijd voor.
Een mondhygienist gebruikt ook C-codes, maar dat als je een DPSI-score van meer dan 2 hebt, kom je in het paroprotocol terecht en dan worden er dus andere codes gebruikt, omdat het andere behandelingen zijn.
za, 01/07/2012 - 20:06 Permalink
advies

Eddy, nog even als aanvulling op de reactie van Lieneke.

Je schrijft dat je gebit volgens jou helemaal niet zo slecht is. Het is minstens zo belangrijk dat je tandvlees goed gezond is. Het tandvlees beschermt het kaakbot, het fundament waar tanden en kiezen in vast staan. Als tandvlees ontstoken raakt dan kan het kaakbot worden aangetast waardoor op termijn tanden en kiezen los gaan staan (zoek maar eens op parodontitis).

Je mondhygiëniste heeft W114 gedeclareerd. Dat impliceert dat er extra aandacht nodig is voor de gezondheid van je tandvlees. Daarom is het raadzaam de mondhygiëniste te blijven bezoeken.

Overigens schrijf je dat het tarief van een W114 Eur 95,- is. Dat is een vrij normaal tarief. Verder schrijf je dat de nota Eur 120,- was. Blijkbaar is W114 gecombineerd met een andere code. Welke code is dat geweest? En hoelang heeft de behandeling geduurd?
za, 01/07/2012 - 21:27 Permalink
*Eddy*

Ik heb mijn factuur er nog even op na geslagen maar kwam een DPSI-score tegen van 3+ ... oeps, inderdaad dus niet helemaal super mijn gebit bij nader inzien. :oops: :D

Die € 120,- is wat er nu in 2012 wordt gerekend voor W114.

Die € 95,- is het gemiddelde van 10 willekeurige mondhygienisten die ik online even snel heb vergeleken (zaten allen tussen de € 82,50 en € 120,- voor de W114). Sowieso zit ik bij de duurste van Nederland dus zo'n beetje.

Waar ik me alleen aan stoor is dat ik in april 2011 nog € 93,- betaalde (voor 60 minuten; er werd in eenheden van 10 minuten gerekend) en nu in 2012 € 120,-, terwijl ik er dit keer maar 40 minuten was (alleen 'bikken' en polijsten en verder geen pocket status metingen o.i.d.). Vorig jaar was ik voor deze behandeling dus maar ca. € 62,- kwijt geweest.
za, 01/07/2012 - 23:47 Permalink
Lieneke

Maar 40 minuten? Dat is best lang! Dat het nu duurder is, is omdat de verdoving er bij iedereen standaard wordt bij opgeteld en ook dingen zoals fluoridelakjes. Misschien heb je dat niet gekregen, maar je betaald er wel voor. Wij hebben het ook niet verzonnen....Maar inderdaad, ik ben ook goedkoper dan dat. Bij mij betaal je iets van 76 euro, zo uit mijn hoofd. Is de behandeling korter dan 35 minuten, dan krijg je korting. Maar als die kosten zo'n issue zijn, waarom ga je dan niet 'shoppen'? Maar vraag eerst aan die mondhygienist zelf waarom ze duurder is.
zo, 01/08/2012 - 09:42 Permalink