Wanneer T, wanneer M

Author:
Cygnum
Posted:
ma, 02/11/2013 - 21:00
Graag wil ik het volgende voorleggen. Ik hoop dat dit het juiste forum daarvoor is, het is namelijk op het snijvlak van tarieven en een mogelijk meningsverschil.

In 2007 is bij mij lichte parodontitis geconstateerd. Destijds verwezen naar een mondhygiënist die mij vervolgens heeft behandeld. Vervolgens elk halfjaar op controle geweest, waarbij elke keer met een - naar ik vermoed - haakje om pocketdiepte te meten en verwijdering van tandsteen. Duurde een halfuur en werd gedeclareerd als een T-code. Enige tijd later werd het met M-codes gedeclareerd in verband met verzekeringsvergoeding (M wordt 100%, T 75% vergoed). Met het invoeren van de vrije tarieven werd het een C-code.

Bij de afgelopen periodieke controle bij de tandarts werd mij te kennen gegeven dat mijn tandvlees stabiel is en dat ik niet meer naar de mondhygiëniste hoef. Toch wil ik uit voorzorg blijven gaan. Nu ben ik weer geweest en krijg ik een rekening met een T-code mee. Moet dat geen M-code zijn, nu ik ben uitbehandeld als paropatiënt? Ik heb ongeveer een kwartier tot twintig minuten in de stoel gezeten.

Bij voorbaat dank voor de reacties.
vV

uitbehandeld betekent geen paroprotocol meer en idd M code. Wiens idee was het van T naar M code te gaan vanwege vergoedingen, want dat deugt natuurlijk ook niet....
Toen was eea al op hellend vlak, het is of het 1 of het ander en wat de verzeekring al dan niet dekt is niet van invloed op ziekte en dus niet op codes. zou het niet moeten zijn in ieder geval...
di, 02/12/2013 - 12:49 Permalink
Cygnum

Het is in gezamenlijk overleg besloten met de toenmalige mondhygiënist (die ik nu niet meer heb, maar ik ben nog steeds binnen dezelfde praktijk onder behandeling). Toentertijd had ik weinig geld, bijna al mijn inkomsten gingen naar de zorgpremie. Vandaag de dag kijk ik er ook anders tegenaan, omdat ik de financiële gevolgen nu wel kan dragen.
di, 02/12/2013 - 13:21 Permalink
Cygnum

Vandaag heb ik overleg gehad met de receptionist en een andere mondhygiënist van de praktijk. Zij zijn van mening dat er terecht een T-code (T52) in rekening is gebracht. Ik ben zelf van mening dat M03 hier de adequate code is. Ze gaven ze de volgende redenen waarom het een T-code moet zijn:

- In één kwadrant (4) een DPSI-score van 3- is geconstateerd. De overige kwadranten hebben een score van 2, kwadrant 2 zelfs 1. Deze score is zes maanden geleden vastgesteld, dus voordat ik te horen kreeg dat ik niet meer naar de mondhygiënist hoefde omdat ik in principe uitbehandeld ben.
- Tijdens de behandeling van een paar dagen terug traden nog enkele lichte bloedingen op.
- De mondhygiënist kan geen M-code in rekening brengen. Daarvoor zou ik naar de preventie-assistente moeten.
- De mondhygiënist mag ook onder het tandvlees tandsteen verwijderen (waardoor dan een T-code zou gelden).

Het algemene advies was om in de toekomst naar de preventie-assistente te gaan als ik M-codes wil declareren.

Ik ben in ieder geval van plan mijn verzekering te vragen naar de ratio van de vergoedingen. Ik kom erop terug, maar ik zou graag jullie mening willen hebben over bovenstaand verhaal.

Alvast bedankt.
wo, 02/13/2013 - 13:43 Permalink
vV

nogmaals: wat de verzekering vergoedt staat los van de te gebruiken code. Die 3- vind ik een plausibele verklaring echter een half jaar eerder werd dus verteld dat het paroprotocol beeindigd was, terwijl er wel een 3- gescoord is, en dat staat haaks op elkaar.

Typisch gevalletje slechte interne communicatie en tijd voor werkoverleg denk ik....
maar op zich een plausibel verhaal om de T code te berekenen.
wo, 02/13/2013 - 15:42 Permalink
Cygnum

nogmaals: wat de verzekering vergoedt staat los van de te gebruiken code.


Dat begrijp ik. Ik onderscheid die twee punten ook. Zolang de uitleg klopt heb ik daar geen moeite mee. De volgende stap - los van de code - is wel wat de motivatie is van de verzekeraar om de code anders te behandelen. Dat is gewoon interesse.

Die 3- vind ik een plausibele verklaring echter een half jaar eerder werd dus verteld dat het paroprotocol beeindigd was, terwijl er wel een 3- gescoord is, en dat staat haaks op elkaar.

Typisch gevalletje slechte interne communicatie en tijd voor werkoverleg denk ik....
maar op zich een plausibel verhaal om de T code te berekenen.


De 3- is uit augustus 2012, beëindiging paroprotocol was november 2012.
wo, 02/13/2013 - 20:55 Permalink
vV

De volgende stap - los van de code - is wel wat de motivatie is van de verzekeraar om de code anders te behandelen.


dat is een vraag voor de verziekeraar.
maar besef dat een aanvullende tandarts verzekering in hun ogen een schadeverzekering is , geen zorgverzekeirng. Inhoud is dus afgestemd op beoogde winstdoel, niet op optimale zorgverlening.
do, 02/14/2013 - 08:18 Permalink
advies

Bij vV sluit ik me aan. Met een paro verleden en een DPSI 3- ligt een T-code voor de hand. En nee, niet de verzekeringsvoorwaarden zijn leidend, maar de tariefsomschrijving van de NZa.

Overigens is er op de argumentatie van de betreffende praktijk wel wat aan te merken. Alleen het eerste argument snijdt hout. Het laatste argument klopt ook niet helemaal, maar is nog enigszins te begrijpen. De overige 2 argumenten zijn totaal niet relevant in het licht van de tariefsbeschrijving van de NZa.

Dit zijn onzinnige argumenten en tevens niet juist:
- Tijdens de behandeling van een paar dagen terug traden nog enkele lichte bloedingen op.
- De mondhygiënist kan geen M-code in rekening brengen. Daarvoor zou ik naar de preventie-assistente moeten.

Overigens begrijp ik uw voorkeur om met een paro verleden en DPSI 3- naar de mondhygieniste te blijven gaan.
vr, 02/15/2013 - 11:42 Permalink
Cygnum

Dank voor de toelichting allebei. Goed om te weten dat dit netjes is verlopen.

Wat me in ieder geval wel duidelijk is geworden is dat een combinatie van slechte interne communicatie en her en der steken laten vallen in de communicatie richting mij voor dit probleem heeft gezorgd. Nu hoor ik wel eens via-via dat de sfeer binnen de praktijk ver beneden peil is, dus dit zou wellicht een gevolg ervan kunnen zijn. Afijn, het zou toch handig zijn als de mondhygiënist het even had meegedeeld hoe de pockets ervoor stonden in plaats van achteraf op deze manier ermee te moeten worden geconfronteerd. In het dossier stond/had moeten staan dat ik uitbehandeld zou zijn.

Nog een afsluitende vraag: hoe vaak wordt een DPSI-score vastgesteld? Als dat iedere behandeling zou moeten zijn, kan ik er dan vanuit gaan dat sinds de vorige keer dan niets is gewijzigd (want de laatste score is niet bijgewerkt)?

En nee, niet de verzekeringsvoorwaarden zijn leidend, maar de tariefsomschrijving van de NZa.

Vanzelfsprekend. De verzekering staat in een contractuele verhouding tot mij en de tandarts staat in een contractuele verhouding tot mij. De tandarts en de verzekeraar hebben in dit soort dingen niet direct met elkaar te maken.
vr, 02/15/2013 - 15:17 Permalink
Lieneke

De DPSI behoort eens per jaar tijdens de controle in elk geval gedaan te worden. Mondhygienisten behoren bij elk bezoek de pockets even te bekijken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf slordig ben in het bijwerken van de status van de DPSI. Ik geef dit namelijk altijd aan in het 'journaal'. Ik omschrijf daarin hoe het met de conditie van het tandvlees is. Daar kan ik wat meer in kwijt dan een stelletje - soms weinigzeggende - cijfertjes.
vr, 02/15/2013 - 15:31 Permalink
advies

U mag er vanuit gaan dat de mondhygieniste de pockets actief bewaakt. Zeker bij iemand met een paro verleden. En dat u wordt geïnformeerd over hoe het gaat. Mijn inziens zou u toch wel globale informatie mogen ontvangen over de parodontale situatie. Is deze verbeterd, stabiel gebleven of terug gelopen t.o.v. het vorige bezoek.

Zo niet, dan zou ik er gewoon naar vragen.
vr, 02/15/2013 - 16:15 Permalink