Wanneer is een beugel "medisch noodzakelijk"?

Author:
Evelien-W
Posted:
do, 12/08/2005 - 23:57
Beste tandartsen & lezers van het forum,

Zoals vele anderen heb ik vroeger een beugel gehad om mijn tanden mooi recht te zetten. Helaas heb ik nooit een draadje/nachtbeugel gekregen, en ben ik nu op mijn 25e weer terug bij af:

Mijn voortanden onder staan "om en om" scheef; een beetje alsof je 5 mensen op de achterbank van een auto propt, eentje naar voren, die ernaast iets naar achter, dan weer naar voren, etc. Een duidelijk geval van gebrek aan ruimte.
Bij mijn voortanden boven is er eentje weer naar achteren geschoven, die nu ingeklemd zit tussen de hoektand en een andere voortand.

Omdat ik (om deze en andere redenen) ontevreden was over mijn vorige tandarts ben ik overgestapt naar een andere praktijk met leuke, jonge tandartsen. Daar ben ik door mijn nieuwe tandarts doorverwezen naar de "beugelman" van de praktijk.
Diagnose: ik heb een lichte overbeet, mijn bovenkaak is breder dan mijn onderkaak terwijl het andersom zou moeten zijn (als ik het me goed herinner), en dus die scheve tanden.
Conclusie: WEEEEEER een beugel.... slotjes boven en onder voor een jaar... :smt022

Nu is mijn vraag: Ik heb geen pijn, ik kauw prima, etc. Ik heb maar 1 gaatje, in die tand die naar achter & klem zit (maar ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft). Is er bij deze behandeling nu sprake van medische noodzaak :smt017 ?? Of zal dit door verzekeraars beschouwd worden als een "esthetische behandeling"? Ik weet dat het zo moeilijk te beoordelen is, en ik ga het er ook met mijn tandarts over hebben, maar ik ben wel benieuwd naar jullie mening! Dan weet ik een beetje wat ik moet zeggen, vragen of verwachten als er een adviserende tandarts naar gaat kijken!

Groetjes, Evelien :smt039



P.S. Complimenten voor de site :smt038 , ik vind het zoooo fijn om hier te kunnen lezen over andermans ervaringen, behandelingen, etc. Ik ben nu veel minder bang voor de tandarts. Ook heb ik na het lezen van het forum de moed gevonden om een kritisch (maar goed) gesprek te hebben met mijn vorige tandarts. Natuurlijk is inmiddels het leed al geleden, maar het luchtte wel enorm op :smt062 !
de digitale tandarts

Dank je wel voor de complimenten.

Wanneer uw verzekering de orthodontie behandeling alleen dekt in het geval van een medische noodzaak dan ben ik helaas bang dat u niet in aanmerking komt.

Van een medische noodzaak kan gesproken worden als er chronische klachten of beschadigingen ontstaan door extreme orthodontische afwijkingen. Denk hierbij aan o.a. het kapot bijten van je verhemelte door je ondertanden bij een diepe beet, gebitselementen met een zodanige stand dat niet goed gekauwd kan worden of kaakgewrichtsklachten bij een grote discrepantie tussen je boven- en onderkaak (kan zowel centenbak als overbeet zijn).

Misschien niet zo goed nieuws, maar overleg in ieder geval wat de kosten zijn en gebruik deze begroting om te controleren of er inderdaad niks vergoed krijgt of verander van verzekering, waarvoor met de stelselwijziging een unieke kans ontstaan is.

Met vriendelijke groet.
vr, 12/09/2005 - 00:30 Permalink
Evelien-W

Bedankt voor uw antwoord... Dan weet ik in ieder geval waar ik aan toe ben. Ik ben nu "gewoon" aanvullend verzekerd, en zat erover te twijfelen om een zeer uitgebreide polis te nemen indien dit een deel van de kosten van de beugel zou dekken. Nou dat heeft dan dus geen zin :( ! Ik weet nu niet of ik me volgend jaar uberhaupt nog wel aanvullend moet verzekeren, aangezien mijn tandarts en ortho allebei zeggen dat mijn tanden + tandvlees er picobello uitzien en hij daarom (afgezien van de beugel) verder geen behandelingen verwacht.

Verzekeren is toch risico's inschatten, en wat moet ik op mijn 25e met zo'n dure polis als ik voorlopig toch geen kronen, bruggen of gaatjes verwacht? En dan orthodontie weer niet vergoeden.... Kronen en vullingen zijn toch ook duur? Ik poets en flos juist elke dag met veel discipline om een mooi gebit te houden, en bespaar daarom mezelf + de verzekeraar veel geld aan dure behandelingen... :smt001 maar scheve tanden daar doe je zelf niets tegen en die mag je dan weer zelf betalen... Ik snap het niet hoor :smt102 !!

Maar goed genoeg over verzekeringen... jullie zullen er ook wel gek van worden :smt002 (ik las gisteren dat de tandartsen het superdruk hebben omdat mensen snel voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel behandeld willen worden!!). Ik ga sparen voor mijn slotjes en ik hoop dat het er HEEEEEL mooi uit zal zien over een jaar als ze er weer uit mogen... :smt023

Fijn weekend...!!!!

Groetjes, Evelien
vr, 12/09/2005 - 17:58 Permalink
suus86

Hallo allemaal,

Ik heb ook een vraag over de medische noodzaak van een beugel.
Vroeger stonden mijn tanden perfect maar nu in 28 ben krijg ik er last van.
Ik heb extreme slijtage aan mijn voortanden en ook (zenuw)pijn. Op de rongenfoto's is te zien dat mijn zenuwen zich terugtrekken.
Kan ik een poging doen bij de zorgverzekeraar om dit op grond van medische noodzaak terug te krijgen? Hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?

Ik hoor graag iets van u

mvg
Suzanne
ma, 01/12/2015 - 09:38 Permalink