Vraagje over sanering tandarts

Author:
Berley
Posted:
di, 03/01/2011 - 23:11
Beste leden,

Mijn hele jeugd heb ik een beugel gehad en verzorgde mijn gebit prima. Ik had dan ook nooit gaatjes en tandsteen.

Uiteindelijk ben ik op mijn 18e verhuisd naar een andere provincie en ben daar nog eenmalig (schat in juni 2006) naar de tandarts geweest. Ook toen was mijn gebit geheel op orde, waren er geen gaatjes en geen tandplak.

Daar ik in een schuldsanering zit en een angst voor de tandarts heb gekregen, ben ik nu (ben net 23 jaar) al even niet bij de tandarts geweest. Ik had al die tijd een basisverzekering en er werd dus niets vergoed.

Inmiddels heb ik een aanvullende verzekering bij de DSW (standaard aanvullend) en wordt er m.i. voor 100% aan V codes (vullingen vergoed). Nu wil een tandarts waar ik me heb ingeschreven mijn dossier, erg leuk maar:

1.) Hoe zit dit met de saneringskosten die men gaat berekenen, hoe duur is dat? Lees namelijk veel dat die niet meer van toepassing zijn.
2.) De tandarts die mijn hele dossier had is overleden, en niemand heeft de praktijk overgenomen aldus mijn schoonouders.
3.) Ik denk dat ik zeker 8 gaatjes heb en ben doodsbang voor de tandarts momenteel (is zomaar uit het niets opgekomen).

Ik moet er echt heen, maar ben benieuwd naar de antwoorden. Kan dus geen dossier aanleveren en heb geen geld om foto's te laten maken door de tandarts, dit wordt maar tot 28.50 vergoed heb ik gelezen! Wil gewoon dat ze mijn gebit bekijken, reinigen en de gaatjes vullen. Uiteraard zal ik hierna wel 2x per jaar naar de tandarts gaan.

Ik zit dus bij DSW zorgverzekering (http://www.dsw.nl) en heb een basisverzekering met een standaard aanvullende verzekering.

Groetjes,
Berley
Berley

Hm, jammer dat er mensen zijn die de vraag lezen, maar geen antwoord geven.... Er zullen hier ongetwijfeld mensen zitten die me kunnen helpen!

Woon trouwens in Culemborg, dus als iemand een goede tandarts weet?

O ja, ik zie nergens dat max. vergoeding op jaarbasis aan tandartskosten bij de DSW? Jullie wel?
di, 03/01/2011 - 23:27 Permalink
Spiegeltje

Hm, jammer dat er mensen zijn die de vraag lezen, maar geen antwoord geven.... Er zullen hier ongetwijfeld mensen zitten die me kunnen helpen!


Dat klopt.

ad 1. Saneren wordt gewoon door de verzekering betaald, voor zover de vergoeding toereikend is natuurlijk. Is niets anders dan je gebit weer in redelijke staat herstellen. Vroeger, in het ziekenfondstijdperk, moest je die kosten wel zelf betalen maar dat is afgeschaft.
ad 2. Hoef je je niet druk over te maken.
ad 3. De eerste afspraak kost u in principe weinig (circa 20 euro). "Helaas" is het wel nodig dat de tandarts enkele foto's zal maken, dan komen er kosten bij. De tandarts kan dan vrij nauwkeurig aangeven wat er moet gebeuren en u een schriftelijke begroting meegeven. Eventueel kan de behandeling ook worden uitgesmeerd over langere tijd als de kosten een probleem kunnen vormen. U kunt dat allemaal gewoon met de tandarts bespreken. Als er dure behandelingen worden voorgesteld kunt u vragen naar goedkopere alternatieven. Die zijn er vaak wel.

Succes!
di, 03/01/2011 - 23:50 Permalink
Berley

Hoi Spiegeltje,

Hartelijk dank voor uw antwoord!

Ik heb de stap toch gewaagd en mezelf ingeschreven bij een tandarts. Ik ben dus verzekerd bij DSW en heb een standaard aanvullende verzekering.

1.) Uit de site verneem ik dat bepaalde V codes voor 100% worden vergoed, zijn dit de standaard vullingen (weten jullie dat)?
2.) Daarbij zie ik dat ze een foto ook vergoeden, maar is dit nu max. 28.50 per foto of voor meerdere foto's?
3.) Ik heb de hele site afgezocht, maar vindt nergens tot hoeveel ze per jaar vergoeden aan tandartskosten? Heeft u enig idee?

Als ik hun mail krijg ik een mailtje terug die ik totaal niet snap, vraag je om verheldering aangezien je de verzekeringstaal niet snapt, krijg je weer een onduidelijk mailtje.
wo, 03/02/2011 - 00:00 Permalink
Spiegeltje

ad 1. Ja, ze vergoeden de meeste gewone vullingen. Alleen niet de allergrootste, de composietkroon met code V14 maar die is meestal niet nodig. De gewone gaatjes worden wel volledig vergoed.

ad 2. Er worden 2 gewone foto's per kalenderjaar vergoed. Misschien wil de tandarts de eerste keer nog een paar extra foto's maken. In het vervolg komt u hier meestal wel mee uit.

ad 3. Volgens mij zit er verder geen maximum op in de zin van een bepaald maximum per jaar. Er gelden wel bepaalde beperkingen per soort behandeling, zoals tandsteenverwijdering. Dan worden de kosten slechts deels vergoed. Maar voor de gewone vullingen en wortelkanaalbehandelingen bent u wel redelijk goed verzekerd. Het is natuurlijk geen uitgebreide verzekering, dus u kunt verwachten dat niet alles wordt vergoed. Als u een begroting vraagt bij de tandarts kunt u deze aan de verzekering doorgeven en vragen wat allemaal wordt vergoed. Dan weet u waar u aan toe bent. De tandarts weet meestal niet wat al die verzekeringen vergoeden.
wo, 03/02/2011 - 00:22 Permalink
Berley

Daar ben ik weer!!

Vandaag bij de tandarts geweest en mijn angst was helaas voor niets haha! Zal het even kort uitleggen:

1.) Ik heb 4 aankomende gaatjes, die worden gevuld met de volgende vullingen:
- 2x V11 € 20,66 per vulling;
- 2x V21 € 20,66 per vulling.

M.i. zijn dit de maximum tarieven die een tandarts mag rekenen volgens de NZA, dus dat klopt wel. Mijn verzekering (DSW) (iemand had al eerder gekeken) vergoed deze vullingen m.i. 100% wellicht kan er even iemand meekijken: http://www.dsw.nl/consumenten/default.aspx?page=dekkingsoverzicht&v…

2.) Verder krijg ik 2 verdovingen, want er zit dus zowel links als rechts 2 aankomende gaatjes (mooi gedaan he, haha). Dus links 2 aankomende gaatjes en rechts, dus 2 verdovingen met de volgende codes:
- 2x A10 € 12,92 per verdoving.

M.i. zijn ook dit de maximum tarieven die een tandarts mag rekenen volgens de NZA, dus ook dat klopt volgens mij. En ook wordt dit m.i. 100% vergoed.

3.) Ik krijg helaas wegens veel tandsteen een uitgebreide gebitsreiniging. Mijn tandvlees bloed heel snel en mijn tandvlees is doordat het is ontstoken, omhoog gaan zitten (geen idee, maar dat zei ze). Daardoor liggen sommige wortels van de tanden wat bloot en dat voel ik met eten en drinken.

Hier gaat ze de volgende code voor gebruiken:

- M59 € 46,50.

Ook dit gaat volgens het max. tarief van het NZA m.i.. Helaas vergoed mijn verzekering voor deze behandeling, maar € 13,20 per code volgens mij. Dat kunnen jullie vast wel zien hihi.

4.) Verder zijn er 2 foto's gemaakt, maar weet begod niet welke code dat is geweest. Ik moest een soort ding in mijn mond en met mijn kiezen ergens op bijten. Mond moest dicht en de camera zat eerst links aan me mond en vervolgens moest dat ding in me mond naar de rechterkant, weer bijten en vervolgens vanaf rechts een foto (ze moest hem zelf verplaatsen). Nu zie ik op de tandartskosten bij de NZA het volgende:

II RÖNTGENDIAGNOSTIEK (X)

X10 Intra-orala foto;
X21 Orthopantomogram;
X22 Orthopantomogram t.b.v. implantologie in de edente kaak;
X24 Röntgenschedelfoto.

Volgens mij kunnen het de X22 en de X24 niet zijn. De X22 is t.b.v. een kaak zonder tanden (las ik ergens) en de laatste draait het apparaat geheel om je hoofd, wat dus ook niet gebeurde.

Nu vraag ik me af, welke foto zou het geweest zijn (mijn gevoel zegt de X10). Hierboven staat al uitgelegd wat ze deden.

Ben erg benieuwd naar jullie reacties! Uiteraard is al het e.e.a. doorgestuurd aan de verzekering, maar wil graag weten of mijn gevoelens kloppen.

Ik hoop op een reactie!

O ja, je kan bij de DSW als je op die link hebt geklikt het volgende doen:

- Alleen vinkje bij aanvullend standaard (andere vinkjes uit).
- Bij zorgsoort klikken op "meer"
- Klikken op tandheelkunde.

Dan krijg je het vergoedingsoverzicht.

Thanks alvast!
vr, 03/18/2011 - 23:24 Permalink
Berley

O ja, heb inderdaad zwart op wit gekregen dat er geen max. zit aan tandartsvergoeding per jaar, maar wel aan sommige codes. Maar gelukkig niet aan de vullingen!

De volgende keer ga ik niet meer zolang niet naar de tandarts haha.

Ze was heel lief en voorzichtig. Daarbij zag ze ook dat ik me tanden goed verzorg, maar..... ik moest wel elk half jaar komen of 1x per jaar! En dat gaan we vanaf nu doen!
vr, 03/18/2011 - 23:26 Permalink