vraagje over sanering!

Author:
selvana
Posted:
di, 03/11/2008 - 17:51
ik hebeen vraagje klopt het dat wanneer je bijna 2jaar niet meer bij de tandarts bent geweest je de eerste keer alles zelf moet betalen(sanering) :smt017

groetjes selvana :smt006
Spiegeltje

Voor volwassen van 22 jaar en ouder geldt dat je alles zelf moet betalen, het gesaneerd zijn heeft er niks (meer) mee te maken. Je kunt je verzekeren tegen tandartskosten, ook daar hoef je niet gesaneerd voor te zijn, alhoewel sommige van de meest vergoedende en duurste verzekeringen een medische selectie kennen op basis van te verwachten kosten.
di, 03/11/2008 - 19:09 Permalink
Spiegeltje

Bepalend is wat daarover in de polisvoorwaarden staat van de aanvullende tandartsverzekering. Er zijn enkele verzekeringen die als voorwaarde hanteren dat je "regelmatig" of minimaal "eens per jaar" de tandarts moet bezoeken om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ik geloof dat het bij Trias niet het geval is, maar ik heb niet alle voorwaarden. Als je 2 jaar niet bent geweest, wat niet eens zo lang is, denk ik dat er in de praktijk weinig aan de hand is. Gewoon gaan en declareren!
di, 03/11/2008 - 23:07 Permalink
Spiegeltje

Ik denk dat ze de tandarts gaat bellen voor een afspraak :D

Voor dit soort algemene vragen kun je het beste gewoon anoniem bellen inderdaad.

(Mij is wel eens op voorhand een autoverzekering geweigerd toen ik vertelde iets aan de elektrische installatie te willen veranderen (brandgevaar!). Mijn antwoord daar dan maar van af te zien ls het problemen gaf mocht niet meer baten ..... Maar dit terzijde.
do, 03/13/2008 - 09:46 Permalink
vV

ik zou nooit teveel waarde hechten aan telefonische info verstrekt door telefonistes bij zorgverzekeraars.. 9 van de 10 weten zelf niet waar ze het over hebben..helaas.. ZO vaak gehoord dat er verkeerde/onjuiste info verstrekt wordt, en achteraf heb je geen poot om op te staan, want geen bewijs, en de meesten weten ook niet meer wie ze gesproken hebben..
do, 03/13/2008 - 09:50 Permalink
LadySteffie

Hallo allemaal!

Ik wilde graag wat weten over saneren en dergelijke..
Ik ben 24 jaar en al ongeveer 7 jaar niet naar de tandarts geweest, dus vanaf net voor mn 18e...
Ik heb namelijk een hele erge grote angst voor de tandarts!
Heb altijd netjes mn tanden gepoetst, heb nooit ergens last van gehad. Nu heb ik een heleboel gaatjes en heb er ook pijn aan enkele tanden. Dus nu wil ik weer naar de tandarts toe, eindelijk durf ik weer... Moet trouwens ook, want mijn kleine zoontje moet er ook naar toe.
Maar ik heb geen tandarts meer en hoe zit dat met saneren? Ik ben namelijk een alleenstaande studerende moeder, en heb dus weinig te besteden en kan echt niet veel missen voor de tandarts (ook niet voor andere dingen trouwens).
Ik heb wel al die jaren een tandartsverzekering gehad (en heb die nog steeds), ik ben verzekerd bij 'Groene Land' en heb de 'Beter Af Tandarts Polis 3 sterren'. Help mij please!!

Groeten Steffie
wo, 11/26/2008 - 09:37 Permalink
Spiegeltje

Je hoeft gelukkig niet meer eerst gesaneerd te zijn om (weer) voor vergoeding door de verzekering in aanmerking te komen. Dat was iets van het afgeschafte ziekenfonds. In principe moet je wel regelmatig naar de tandarts maar dat loopt in de praktijk wel los.

De eerste stap is een tandarts zoeken. Dus informeren bij vrienden en kennissen uit de buurt of ze een goede tandarts hebben en dan bellen of ze nog patienten aannemen. Je kunt dan meteen een eerste afspraak maken voor een kennismaking/controle.

Gebruik eventueel de tandartszoekfunctie van http://www.tandarts.nl

Een enkele tandarts neemt geen ongesaneerde patienten aan, maar voor de meeste praktijken die nog patienten aannemen is dat geen probleem.

Behandelingen die nog dit jaar plaatsvinden vallen nog binnen het vergoedingsbedrag van de verzekering voor 2008. Dat gaat per kalenderjaar.

U bent behoorlijk goed verzekerd: C-codes (controles), M-codes (gebitsreiniging), V-codes (vullingen) en H-codes:(trekken) 100%
 overige codes: 75%
 totale vergoeding is maximaal € 900,- per persoon per kalenderjaar

Overigens zal het wel niet meer lukken om nog in 2008 een uitgebreide behandeling ingepland te krijgen. Daarvoor hebben de meeste tandartsen het te druk.

Als er veel moet gebeuren om alles weer netjes te krijgen kan de tandarts een behandelplan opstellen. Binnen bepaalde grenzen kan daarbij de behandeling over een langere periode gespreid worden zodat dit gunstig is wat betreft vergoeding.

Alles wat de verzekering niet vergoed moet u zelf betalen. De mogelijkheid om in 2009 via de belasting een deel terug te krijgen is afgeschaft.
wo, 11/26/2008 - 10:13 Permalink
vV

en bespreek de financiele grenzen met de tandarts, vaak is het best mogelijk te spreiden, bv de minder dringende /grote gaatjes uit te stellen tot behandeling in 2010. Maar bespreek het voordat er een grote rekening in de bus valt. wat de tandarts niet weet kan/zal hij ook geen rekening mee (hoeven) houden.
wo, 11/26/2008 - 10:40 Permalink