Vraag over de verzekering en machtiging

Author:
laatje
Posted:
za, 01/23/2010 - 23:02
Hallo,

Ik heb een vraag over de verzekering. Ik heb een aantal nota´s ontvangen omdat de verzekering deze niet wil vergoeden.
Het gaat om het volgende: in juli 2009 heeft de tandarts ernstige generaliseerde paradontitis bij mij geconstateerd.
Voor dat de tandarts de behandeling zou starten moest hij bij mijn zorgverzekering een machtiging aanvragen, wat de tandarts niet wist,
dus kon het ook nog achteraf, volgens de verzekering. Nu wist de tandarts niet wat zo een machtiging inhield, ik heb hem doorgegeven wat de verzekering mij had gezegd dat ze zouden willen ontvangen van de tandarts. Het resultaat was dat de tandarts een briefje heeft getypt dat hij toestemming aan de verzekering wil vragen voor onderzoek, behandeling, herbeoordeling en parodontale behandeling. Verder schreef de tandarts erbij dat als de parodontitis niet behandeld zou worden dat er dan kaakbotverlies, recessies en uiteindelijk tandverlies zou optreden.
Nu is mijn vraag eigenlijk: worden de parodontale behandelingen vergoed door de verzekering? Als ik het goed begrijp is parodontitis een tandvlees- en kaakbotziekte? De nota's zijn inmiddels opgelopen naar ruim € 1.800,- De verzekering wil dit niet vergoeden, ik denk dat er iets met de machtiging niet goed is, dat ze het daarom niet willen vergoeden.

Alvast bedankt voor uw reactie.
Illuminus

Ik begrijp niet wat de verzekering met een machtigingsaanvraag wil.....
Parodontitis valt onder de aanvullende tandartsverzekering en niet onder de basisverzekering
of bijzondere tandheelkunde....

Er wordt door bepaalde groepen wel voor ge-ijverd om parodontitis als 'ziekte' gekwalificeerd
te krijgen waardoor het onder de basisverzekeringzou vallen, maar zover is het nog lang niet.

De verzekering eens vragen wat ze willen en of ze dat op schrift willen stellen, misschien dat een en ander dan duidelijk wordt.
zo, 01/24/2010 - 00:55 Permalink
Spiegeltje

@Laatje: welke aanvullende tandartsverzekering heeft u precies? Ik kan eens kijken wat de polisvoorwaarden hierover zeggen. Machtiging is inderdaad niet zo gebruikelijk: doorgaans wordt iets vergoed of niet.

Bij bijzondere tandheelkunde zoals vergoed door de basiszorgverzekering is machtiging altijd verplicht, maar het lijkt me niet waarschijnlijk dat dit hier aan de orde is.
zo, 01/24/2010 - 11:35 Permalink
vV

dit valt niet onder basisverzekering, is geen bijzondere tandheelkunde.
Ik wist niet dat er nog verzekeringen zijn die voor zaken uit de AV een machtigingsaanvraag willen zien. Wellicht extra voorwaarde omdat de tandarts zoals de meesten trouwens geen overeenkomst met hen heeft.
Maar dat moet dan expliciet vermeld staan in de voorwaarden, en was ook niet aan de tandarts om te onderkennen maar aan de patient.

Zo`n aanvraag is meestal makkelijk gedaan, behandelplan, status erbij met juiste DPSI score, en overzicht van tijdsplanning. En kan meestal ook met terugwerkende kracht, mits niet te veel tijd verstreken is.

Hoe lang geleden is de aanvraag gedaan?

dat de tandarts niet zou weten hoe dat moet , een machtiging aanvragen vind ik onbegrijpelijk... is toch iets wat je regelmatig doet voor de zaken waarvoor wel een nodig is, bepaald prothese/implantaatwerk, splints, alle zaken die wel onder bijzondere tandheelkunde vallen dus.
zo, 01/24/2010 - 12:01 Permalink
laatje

Dank U voor de reacties,
Ik had in 2009 een aanvullende verzekering met een vergoeding tot € 250,- per jaar.
Ik ben in de maanden oktober, november en december 2009 onder behandeling geweest voor parodontitis.Waar ik in december
de rekening kreeg van de verzekering of ik ff € 900,- wilde betalen. Daarna stroomde nog meer rekeningen binnen van het bureau wat de incasso's doet voor de tandarts.
Ik ben met alle rekeningen naar de verzekering gegaan en die vroegen een machtiging van de tandarts, er werd mij verteld: dat de tandarts toestemming moest vragen aan de verzekering en bij goedkeuring ging de verzekering tot vergoeding over. Dit kon ook nog acheraf, met terugwerkende kracht. Hiervan was de tandarts niet op de hoogte. Hij wist ook niet wat ik bedoelde met een machtiging en waarom hij die moest vragen. Maar helaas, de verzekering vergoed niet.
De tandarts heeft echter achterwege gelaten om mij vóór de behandeling te informeren over de kosten. Ik neem aan dat de tandarts weet hoe ik verzekerd ben?
Dus als ik het begrijp uit uw reacties: worden de parobehandelingen niet vergoed door de zorgverzekering?
Ik heb inmiddels wel mijn aanvullende verzekering laten verhogen tot een tandbest verzekering, maar dat is dan nóg veels te weinig.

Dank voor uw reacties.
MVG.
zo, 01/24/2010 - 21:58 Permalink
vV

ook met machtiging is die 250 zwaar onvoldoende. Machtiging betekent niet volledige vergoeding hoor, dat zijn 2 dingen. Alleen maar dat het vergoedt kan wroden, maar dan wel met inachtneming van de voorwaarden. dus limiet 250,-

En dat weet uw tandarts niet , is voor hem ook niet een kwestie die invloed mag uitmaken op een behandelplan, alleen mbt wellicht spreiding. maar dat moet u dan aangeven, hoeft ie niet zelf mee te komen. Wel had u bij dit soort bedragen schriftelijk geinformeerd moeten worden ja!
ma, 01/25/2010 - 08:15 Permalink
laatje

Dank voor uw reactie,

Tja, die 250,- is natuurlijk wel weinig, maar normaal gesproken heb ik 2 x per jaar een controle en verder mankeerde er weinig aan mijn gebit.
En nu blijkt dus dat ik het afgelopen jaar behandelingen moest ondergaan van ruim € 1.800,- en als ik dat van te voren wist...........
Ik weet dat een machtiging niet alles vergoedt, maar na vanmorgen contact te hebben gehad met de verzekering werdt mij medegedeeld dat
de tandarts inmiddels een nieuwe aanvraag bij de verzekering heeft ingediend.
Er is dus iets fout gegaan met de machtiging die de tandarts getypt had denk ik.
Volgens de voorwaarden die de verzekering mij met de afwijzing meestuurde zou ik wel recht hebben op vergoeding, omdat als ik de betreffende behandelingen niet zou laten uitvoeren er dan kaakbotrecessie en tandverlies zou optreden.
Ook moet ik elke 3 maanden onder controle blijven, dit is ondanks de beste en hoogst vergoedende tandverzekering voor mij anders niet op te brengen.
Ik hoop er maar het beste van.

MVGR
ma, 01/25/2010 - 21:52 Permalink