Volgorde parondontologie protocol?

Author:
DennisM
Posted:
vr, 09/07/2007 - 12:05
'k Heb een vraag mbt de te hanteren codes voor behandelingen door de mondhygiëniste.

Begin dit jaar constateerde mijn (nieuwe) tandarts wat tandvleesbloeding en diepe pockets. Hij stuurde me dus door naar een mondhygiëniste binnen dezelfde praktijk. Zij heeft eerst een uitgebreide meting van de pockets gedaan. Bij de volgende afspraak heeft ze veel tandsteen bij me weggehaald en alles gereinigd, daar is ze al met al ongeveer een uur mee bezig geweest (ook een tandenstoker-instructie). Een paar maanden later heeft ze opnieuw de pockets gemeten (en gelukkig verbetering geconstateerd), en weer wat gereinigd.

'k Vind het volgende op de facturen terug:
maart: T12 - Paro onderzoek, parodontiumstatus - € 143,40
april: T56 - Uitgebreid consult paro nazorg mh - € 100,00
juli: T31 - Herbeoordeling met pocketstatus - € 76,80
juli: M50 - Gebitsreiniging beperkt - € 12,40

De eerdere facturen heb ik (75%) vergoed gekregen van Menzis, maar de T31 wordt nu geweigerd, omdat er al een T56 had plaatsgevonden (názorg). Da's niet volgens het protocol. Simpel gezegd moeten de getallen oplopend zijn, en had er ipv de T56 iets uit de T20-serie moeten staan.

Menzis wil nu graag een verklaring van de mondhygiëniste dat de T56-behandeling niet is uitgevoerd en wil een aangepaste factuur zien, die ze dan kunnen verrekenen en vergoeden etc.

Van de assistente begreep ik telefonisch dat er een code werd gebruikt die qua tijdsduur (ca. een uur) en kosten (ca 100 euro) passend zijn, gewoon een heel uitgebreid (reinigings)consult. Het woordje 'nazorg' zou niet zo belangrijk zijn. Volgens Menzis helaas wel.

Mijn vraag: wat is nu een geschikte code om de T56 te vervangen? De T22 (MH) is per element (ca. 20 euro) en dan zou ze dus voor die 100 euro 5 elementen kunnen hebben gereinigd/behandeld. 'k Weet ook niet (ik keek niet mee) of ze 'per element' heeft behandeld.

Is het mogelijk om de T56 te vervangen door bijvoorbeeld 2x een M59 van 45 euro?

De exacte kosten vind ik niet zo heel belangrijk, en ik hecht grote waarde aan een goede relatie met de (volgens mij prima!) tandartspraktijk. Maar ik vind het ook zonde om die T31 van 80 euro niet (deels) vergoed te krijgen. Bovendien weet ik niet of er eventueel op een later moment nóg eens herbeoordeeld moet worden, dan zou de T31 wéér geweigerd worden.

De assistente moet dit soort dingen overleggen met de mondhygiëniste en met de tandarts die nu met vakantie is, dus ik hoor over een paar weken pas hoe ze dit denken op te lossen.

Hebben jullie, geachte forum-users, ideeën? Ik hoor ze graag!
Lieneke

Waar bemoeit de Menzis zich mee?? Zo te zien heeft de mh juist een manier gekozen die u (en dus ook de Menzis) het minste geld zou kosten....Ook als er een t22 wordt gedeclareerd wordt de T31 nog niet vergoedt. Waarom niet? Geen idee...Er zou dan een T32 moeten worden gedeclareerd en die is dan weer duurder dan een T31.
De volgende keer zal de mh een t52, t54 of t56 (nazorg) moeten declareren. Deze vergoedt de Menzis 1-malig...heel stom, want dit is het belangrijkste onderdeel van het protocol en moet (in de meeste gevallen) elke 3 mnd worden herhaald. Als de mh heel lief is declareerd ze dan een m-code. Deze krijgt u maximaal 2 keer pj vergoedt.
vr, 09/07/2007 - 13:03 Permalink
Spiegeltje

Hebben jullie, geachte forum-users, ideeën? Ik hoor ze graag!


Opstappen bij Menzis en een verzekering zoeken die alle medisch noodzakelijke tandartskosten vergoed voor 80 of 100% tot een bepaald maximum per jaar. Over codes wordt dan niet meer gezeurd. Het zoeken zal niet moeilijk zijn want de meeste zijn allang van die Menzis-werkwijze afgestapt (het kost ook verzekeringen klauwen vol met geld door al die administratie en die kosten moeten worden terugverdiend door karig te zijn met vergoedingen).

N.B. het is niet nodig om een aanvullende tandartsverzekering te hebben bij de basisverzekering, dat kan ook bij een andere maatschappij. Soms tegen een hogere premie. Ik denk alleen niet dat je door de selectie heen komt van de meest vergoedende verzekeringen gezien je paro-status. Maar er is niet overal selectie.
vr, 09/07/2007 - 13:35 Permalink
Holmes

Waar aan wel aan voorbij gegaan wordt is het feit dat de MH toch niet juist declareert. Jaren geleden bij het vaststellen van de tarieven voor tandheelkunde is het paro-protocol overeengekomen. Dat protocol is natuurlijk niet voor niets opgesteld.

En dan is het inderdaad vreemd dat er een dure status wordt opgemaakt en dat deze dan niet wordt gevolgd door een initiële behandeling. En een herbeoordeling, die moet plaats vinden na een initiële behandeling, na het consult nazorg is natuurlijk ook heel erg vreemd.

En als de mondhygiëniste de verzekerde (en daardoor Menzis) niet het veld over de neus te trekken. De tarieven zijn maximumtarieven, daar kan dus ook wel minder voor worden berekend.
ma, 09/10/2007 - 08:34 Permalink
dj

Oh Lieneke wat doe je me een genoegen met die uitspraak.

"Enkel een richtlijn",
sic!

"Helemaal mee eens" betekent dat "sic".

Als je protocollen uitvoert zonder begrip waardoor/waarom dat protocol is gemaakt zoals het is, kun je nooit een rationele afweging maken (stel je een weegschaal voor, aan de éne kant en aan de andere kant) van wat te doen. Iemand die alléén een protocol volgt (de ideale werknemer in de ogen van menig manager) is daarom m.i. per definitie irrationeel bezig. Irrationeel laat zich vertalen als onredelijk, onredelijkheid in geval van een conflict is dacht ik toch onrechtmatig.

Maar ik snap jou ook wel een beetje hoor Holmes.
ma, 09/10/2007 - 19:27 Permalink
Holmes

Richtlijn????

Als ik kijk bij de Algemene Bepalingen bij Hoofdstuk XII Parodontologie dan hebben ze het niet over een richtlijn:

2. Initiële Parodontale behandeling
Het maximumtarief voor initiële parodontale behandeling (T21 en T22) kan uitsluitend in rekening worden gebracht na uitgevoerd parodontaal onderzoek met pocketstatus of parodontiumstatus bij patiënten met gemeten DPSI-score 3 of 4.

4. Parodontale nazorg
Het maximumtarief voor consult parodontale nazorg is uitsluitend van toepassing voor patiënten met vooraf gemeten DPSI-score 3 of 4, bij wie na een initiële parodontale behandeling de herbeoordeling heeft plaatsgevonden.


Zo ver ik weet zijn Algemene Bepalingen geen richtlijnen maar dient men zich daar gewoon aan te houden.

En al zou het een richtlijn zijn, de volgorde zoals gehanteerd door deze mondhygiëniste is wel heel bijzonder.
di, 09/11/2007 - 11:48 Permalink
vV

er is een tarief initiele behandeling, dat dient dan dus ook daarvoor toegepast te worden. Overigens is dat tarief dan ook nog eens zodanig dat daar heel makkelijk mee te schuiven is.

Ik ben in dit verhaal met name erg benieuwd naar het aantal geconstateerde pockets(en dus het aantal behandelde elementen wat onder de code voor initiele behandeling valt)

Overigens zijn de richtlijnen voor toepassing van de codes niet bepaald door Menzis, zij hebben zich in hun vergoeding voor paro geconformeerd aan de bepalingen uit het paroprotocol!
Dat zij in de meest essentiele fase (de nazorg) uiteindelijk niets meer vergoeden is weer een ander verhaal.
di, 09/11/2007 - 13:29 Permalink
Spiegeltje

Richtlijn????
Zo ver ik weet zijn Algemene Bepalingen geen richtlijnen maar dient men zich daar gewoon aan te houden.

Dat klopt maar het Paroprotocol is wel degelijk een richtlijn. Dat protocol is namelijk niet ontworpen door de 'wijze mannen'' die de vergoedingen vaststellen maar is een uitvinding van de medische wereld. Je kunt er van afwijken op medische gronden (alhoewel dat niet vaak voor de hand ligt). Dat er dan vervolgens vergoedingsproblemen kunnen bestaan is volgens mij weer een andere kwestie. In feite heeft de behandelaar daar niks mee te maken net zo min als de verzekeraar zich met de behandeling moet bemoeien.
di, 09/11/2007 - 22:04 Permalink
Lieneke

Overigens is dat tarief dan ook nog eens zodanig dat daar heel makkelijk mee te schuiven is.


Hoe bedoel je dat? Ik vind de t22 helemaal niet handig. Als ik een man heb die nog nooit naar de tandarts is geweest en hij heeft 2 pockets van 5. Dan mag ik dus maar 2 keer t22 declareren terwijl ik uren bezig ben om hem helemaal weer toppie eruit te laten zien...
wo, 09/12/2007 - 06:49 Permalink
vV

Als ik een man heb die nog nooit naar de tandarts is geweest en hij heeft 2 pockets van 5.


je kan je afvragen of dit nu direct de juiste persoon is om een paroprotocol op los te laten...Eerst bepalen of de motivatie er is, en vaak is met (eventuele meerdere) zittingen ook veel te halen, kan je gewoon rekenen als M59 per zitting.

Ik vind het zeer verdedigbaar op zo`n patient met verwaarlozing juist niet direct het protocol toe te passen.
wo, 09/12/2007 - 08:13 Permalink
robinson

Overigens is dat tarief dan ook nog eens zodanig dat daar heel makkelijk mee te schuiven is.


Hoe bedoel je dat? Ik vind de t22 helemaal niet handig. Als ik een man heb die nog nooit naar de tandarts is geweest en hij heeft 2 pockets van 5. Dan mag ik dus maar 2 keer t22 declareren terwijl ik uren bezig ben om hem helemaal weer toppie eruit te laten zien...


uren bezig met 2 pockets?
wo, 09/12/2007 - 19:47 Permalink
Holmes

Richtlijn????
Zo ver ik weet zijn Algemene Bepalingen geen richtlijnen maar dient men zich daar gewoon aan te houden.

Je kunt er van afwijken op medische gronden (alhoewel dat niet vaak voor de hand ligt).

Leg mij dan is in dit geval uit wat de medische gronden zijn om van het protocol af te wijken. Ik begrijp dat je de patiënt niet kent, maar het is toch volkomen onlogisch dat er eerst nazorg wordt gedeclareerd, zonder dat er een initiële behandeling heeft plaatsgevonden en dat vervolgens een herbeoordeling wordt gedeclareerd.

Ik heb het idee dat in dit geval het alleen maar een code declareren is omdat je volgens het uurtarief recht hebt op een bepaald bedrag. Even in de tarievenlijst kijken. Nou, dit bedrag komt overeen dus breng ik dat in rekening.
do, 09/13/2007 - 08:04 Permalink
vV

M59 mag gewoon per zitting berekend worden. In overleg met patient (zodat ie weet dat het per zitting berekend gaat worden).

En wat een verzekering dan maximaal betaaldt..ach dat is relatief, want daarentegen is ie een aantal jaar niet geweest zeer waarschijnlijk en heeft dus in die periode helemaal geen kosten gehad.

Je hoeft wat je schrijft natuurlijk niet aan te gaan passen aan voorwaarden van een verzekering. Wel aan de bepalingen uit de tarievenlijst.

Tja en dan is het een gemiddeld tarief waar je misschien niet bij iedereen goed mee wegkomt.
do, 09/13/2007 - 11:58 Permalink
dj

Het is wat theoretisch maar de opstelling van menzis impliceert dus wel dat ze nazorg alleen vergoeden als initiele behandeling is gedeclareerd Kijk dat zo'n behandeling niet wordt gedeclareerd wil nog niet zeggen dat een behandeling niet is uitgevoerd, wat ze nu wel min of meer aannemen.

En wat ik me dan afvraag, hoe zou je volgens het paroprotocol dan pockets van 3 mm initieel moeten behandelen?

Ook snap wel het nut wat meten van pockets zou kunnen hebben, maar krijg je tijdens het schoonmaken of anderszins toch al niet een goede indruk daarvan, dwz is het opmeten werkelijk essentieel voor goede behandeling, of vooral nodig voor het meten van het resultaat?
vr, 09/14/2007 - 14:00 Permalink
Lieneke

Pockets van 3 mm initieel behandelen?? Een pocket van 3 mm is geen pocket maar een sulcus...

Meten is vooral handig om na initieel vergelijkingsmateriaal te hebben.

Om even op de vraag terug te komen, waarom meteen nazorg na een status...Ikzelf heb vandaag nog een patient behandeld bij wie ik een status heb gemaakt en daarna elke 3 mnd voor nazorg heb laten komen. Vandaag kwam ze voor een herbeoordeling.
Deze mevrouw waren de pockets dusdanig ondiep en waren er meerdere speudopockets dat ik initieel wat onderdreven vond. Vandaar meteen de nazorg. Een middenweg dus tussen simpel wat tandsteen verwijderen boven de rand van het tandvlees en het uitgebreid verwijderen van tandsteen onder de rand van het tandvlees en gladmaken van de wortels.
vr, 09/14/2007 - 14:43 Permalink
Ove

Hallo,

Ik ben een leek op het gebied van codes en word na 7 jaar parodontoloog nu pas echt ziek!
Ik zet even de codes op een rij voor jullie en wil graag weten of jullie er nog wat van begrijpen.
Januari code T56
Mei code T56
Juli T61
5 September T72 en T76
12 September T72 en T76
19 September C13
11 Oktober T56
Kosten totaal 1061,10 euro!
Vergoeding 0,00 euro.
Gebeld met Menzis (wie anders als ik het hierboven lees), deze geven mij als antwoord dat de volgorde van declareren niet goed is en dat ik daarom niets terug krijg.
De medewerker van Menzis zegt mij, contact op te nemen met de Parodontoloog om de volgorde te laten veranderen.
Dus ikke weer in de telefoon naar de parodontoloog, natuurlijk kreeg ik 1 van zijn medewerkers die me vertelde dat ze niets voor me kon doen, maar................, als ik nou in januari 2008 verander van verzekering dan zou ze de rekeningen opnieuw naar mij sturen in de juiste volgorde.
Ik vind dit als ondernemer natuurlijk geen optie daar ikzelf ook niet zo behandeld zou willen worden.
Ook heeft de parodontoloog mij geen offerte geven, voor de te verrichten werkzaamheden en mij niet gewezen op het niet vergoed krijgen van de kosten.
Wie is hier nou fout Menzis of mijn parodontoloog?
Zijn de codes normaal ingevoerd door de parodontoloog of niet (wat ik over het protocol weet, niet!)?
En wie zou nu uiteindelijk volgens jullie voor de door mij geleden schade moeten opdraaien.
Betaald 1061,10 euro vergoeding 0,00 euro waar ik normaal 75% had terug gekregen en dus een schade van 795,82 euro.
Als er een behandelingsprotocol is voor parodontologen dan dient men zich daaraan toch te houden?
Is er een parodontologenvereniging die het opneemt voor de Menzis verzekerden, of gaan we naar KASSA?
Wie oh wie heeft voor mij de oplossing?
Wie weet hoe de Tcode volgorde had moeten zijn en of gebruikt mij parodontoloog teveel de code T56?
vr, 11/02/2007 - 00:41 Permalink
Lieneke

Een medewerker van Menzis heeft totaaaaal geen flauw benul van tandheelkunde. Ik heb ook zo vaak van mn patienten gehoord dat ik verkeerd gedeclareerd zou hebben en daar is niks van waar. We declareren gewoon zoals de regels die door het NMT zijn opgesteld. Regels van Menzis hebben we niks mee te maken. Het is aan de patient om na te gaan of hij of zij de begroting financieel aankan. Als we steeds zouden rekening houden met de centen van de patient, dan zouden we verdomd slechte behandelaars zijn. Want dan zoek je namelijk niet naar de beste oplossing.

Maar een situatie in de mond kan altijd veranderen en dan moet je ingrijpen. Dan moet je soms eventjes terug in het protocol of het reservekastje opentrekken.

Ik weet niet t76 en t72 betekent. Zal er proberen aan te denken om dit vandaag op te zoeken.

Verder krijg je de nazorg enkel 1 keer in je leven vergoedt door Menzis. Volkomen belachelijk natuurlijk, want dit moet meestal elke 3 maanden gebeuren. Ik raad je so wie so aan om eens te speuren naar een andere verzekeraar voor het nieuwe jaar.
vr, 11/02/2007 - 07:06 Permalink
Ove

Hoi Lieneke,

Allereerst bedankt voor je reactie!
Het lijkt mij dat het protocol niet eenzijdig door Menzis is bedacht.
Wat ik heb begrepen van de medewerker van Menzis is dat als ik eerst de T72 en 76 had gehad en daarna de T56 ik alles vergoed had gekregen.
De T72 en 76 is n.l. een Flapoperatie.
De parodontoloog had me in iedergeval kunnen adviseren in de kosten maar ook kunnen zeggen doe het begin volgend jaar want..... je hebt dit jaar al 2 keer T56 gehad.
Wat ik overigens niet begrijp is het verschil tussen een T 56 en de T54, de tijd die hiervoor wordt is n.l. het zelfde hetzelfde en de behandeling ook.
T56 is volgens het protocol "Nazorg na operatie" en T54 (deze mag 2 maal per jaar) meer het onderhand daarna.
Ohhhh enne hoe loopt het met jou patienten af tov declareren?
Doe jij wat voor je patieten zoals bellen naar de verzekeraar?
Ik laat het er in iedergeval niet bij zitten.
Ik zou zeggen roep maar weer!
vr, 11/02/2007 - 08:02 Permalink
vV

even voor de goede orde: Menzis vergoedt slechts 1 jaar paro, daarna niet meer..DUs als u vorig jaar ook al behandeld bent (u geeft aan ""na 7 jaar parodontoloog"") doet menzis dit jaar niet meer mee voor u. Daar komt denk ik ook het advies om van verzekeraar te veranderen vandaan.
vr, 11/02/2007 - 09:37 Permalink
Ove

Je kan natuurlijk 7 jaar paro achter de rug hebben maar pas 2 jaar Menzis maakt nog steeds dat mijn paro het protocol niet gevolgd heeft. Ik lees in de Polisvoorwaarden dat de behandelingen binnen anderhalf jaar afgerond hadden moeten worden en dat daarna eens per jaar een nazorg behandeling T56 vergoed wordt.
Even de volgorde van behandelen zoals ik het hier zie staan beginnend met
T11 of T12
Daarna T21 of T22
Daarna evt T31 t/m T33
Daarna flapoperatie T72 en T76
Daarna T51 t/m 56
En de eindevaluatie T60 of T61
Graag weer een reactie van jullie!
vr, 11/02/2007 - 10:10 Permalink
vV

Ik lees in de Polisvoorwaarden dat de behandelingen binnen anderhalf jaar afgerond hadden moeten


zeker gezien dat er nu flapoperaties nodig waren een onwaarschijnlijke tijdsplanning. Het is nooit en te nimmer aan een verzekeringsmaatschappij om dit soort bepalingen voor te schrijven aan een behandelaar. U heeft gewoon de verkeerde maatschappij in relatie tot uw gebit, is mijn conclusie. Maar dat kunt u de behandelaar niet verwijten...

Ik vind wat gedeclareerd is geen onlogische volgorde, wat wel van belang is, is wat vorig jaar gedeclareerd is...ik neem aan dat T11/12 , initieel etc vorig jaar gedaan zijn, en dat is netjes volgorde van het protocol dan. Want flaps doe je zelden direct, dat is ook protocol. Wat is er precies vorig jaar gedaan/gedeclareerd??
vr, 11/02/2007 - 11:04 Permalink
Ove

Hoin Tandarts,

Vorig jaar is er alleen gebitsreiniging (codes onbekend) gedaan en alles vergoed gekregen.
De volgorde van behandelen dit jaar is:
Januari code T56
Mei code T56
Juli T61
5 September T72 en T76
12 September T72 en T76
19 September C13
11 Oktober T56
De code T56 is een nazorgbehandeling maar dat isT54 ook en die wordt 2 x per jaar vergoed.
Waarom is hij niet begonen met de code T54 op te voeren, dan was er geen probleem geweest en had ik gewoon 75% teruggekregen.
MAW had hij in januari en mei T54 op de rekening gezet was er geen vuiltje aan de lucht geweest.
Voor een T54 betaal je overigens 75,20 euro en voor T56 100, ik zie het verschil in prijs wel maar niet in de behandeling (mij niet opgevallen tijdens werkzaamheden).
De paro brengt mij 4 x per jaar T56 in rekening terwijl hij ook 2 x T54 zou kunnen opvoeren.
vr, 11/02/2007 - 11:17 Permalink
Lieneke

T56 is een uitgebreide nazorgs behandeling en T54 is een gemiddelde nazorgs behandeling.
De nazorg is meestal elke 3 maanden nodig. Bij de een is een t54 (duurt bij mij een half uur tot 3 kwartier) voldoende en bij de andere is een t56 (duurt bij mij langer dan 3 kwartier)geindiceerd. Wat er bij u nodig is, kan ik niet zien. Zowel t54 en t56 worden bij u niet meer vergoedt door de Menzis. Wat ik al eerder zei: De nazorg (welke dan ook) wordt 1 keer per leven vergoedt door de Menzis.

Ook de volgorde van behandelen klopt helemaal. Er is inderdaad geflapt. Uit de t61 (status = onderzoek = evuatie van het gehele jaar = bekijken wat het behandelingsresultaat is en waar er misschien nog wat extra's gedaan moet worden) is waarschijnlijk gebleken dat er een flap nodig was.

Mijn patienten moeten zelf uitzoeken wat ze vergoedt krijgen en wat niet. Ik kan er totaal niks aan doen als ze iets niet vergoedt krijgen. In het verleden belde ik de Menzis nog wel eens op, maar daar kom je geen steek verder mee. Zelfs een brief schrijven naar de klachtencommissie heeft geen zin: Krijg er gewoon geen antwoord op. Codes veranderen is illegaal; je declareert namelijk iets wat je niet hebt gedaan.

De Menzis is al aangeklacht over hun slechte informering. Ik hoop echt dat voor 2008 de polis beter wordt.
vr, 11/02/2007 - 12:55 Permalink
Lieneke

. Ik lees in de Polisvoorwaarden dat de behandelingen binnen anderhalf jaar afgerond hadden moeten worden en dat daarna eens per jaar een nazorg behandeling T56 vergoed wordt.
Even de volgorde van behandelen zoals ik het hier zie staan beginnend met
T11 of T12
Daarna T21 of T22
Daarna evt T31 t/m T33
Daarna flapoperatie T72 en T76
Daarna T51 t/m 56
En de eindevaluatie T60 of T61
Graag weer een reactie van jullie!


De t11 en de T31 wordt ook niet vergoedt door Menzis, terwijl deze goedkoper zijn dan de T12 en T32.

Na een T60 of T61 kan er ook een flap nodig zijn. Het kan trouwens ook na de nazorg zijn. Net als een T94 en T93 (behandeling van een abces en een kweektest).

Binnen anderhalf jaar... dat is soms ook vrij onmogelijk. Je hebt te maken met een agenda van de behandelaar en een agenda van de patient. Dus hup-hup-hup achter elkaar, kan vrijwel nooit. De T22-behandelingen worden meestal in 4 behandelingen gedaan. Dus dan kan je alweer 3 maanden verder zijn. De T32 (herbeoordeling) Doe je 3 maanden daarna. Dus ben je al een half jaar onderweg. Dan heb je er nog een flap tussen en 4 keer een recall, ben je een dik jaar verder en dan ga je weer evalueren.

En dan.....is de nazorg ineens niet meer nodig? Natuurlijk wel. Tenzij het echt mega mega goed gaat. Dan kan je het als tandsteen declareren die de Menzis in het hoogste pakket 2 keer per jaar vergoedt.

p.s. Ik heb het in het gehele stuk over het derde pakket. In een lager pakket krijg je helemaal niks. Menzis is bij ons de hoofdverzekeraar, vandaar dat ik het weet. Van andere verzekeringen weet ik het echt niet. Pin mij niet vast op mijn uitspraken; zelf navragen blijft nodig.
vr, 11/02/2007 - 13:07 Permalink
vV

bericht van Menzis: men gaat een extra pakket introduceren met 80% tot 1500,= per jaar, misschien iets voor u?

Voor de rest verwijt u de behandelaar zaken die hem niet verwijtbaar zijn, namelijk simpelweg beperkte polisvoorwaarden van de verzekering!! Kan hij dus niets mee, hij zit er voor uw zorgvraag en uw gebit, voor de rest heeft hij niets met uw verzekeraar te maken!!

Vraag anders eens een kopie van de nota`s van 2006, dan weten we meer. Maar ik kan het antwoord al raden, namelijk de aanloop naar het paroprotocol, met initiele behandeling, 2 statussen (begin en controle na initiele behandeling).

Dat er T56 gedeclareerd wordt kan ik helemaal volgen in relatie met de uiteindelijk noodzakelijke flaps.
vr, 11/02/2007 - 13:18 Permalink
Ove

Tandarts ik verwijt mijn parodontoloog helemaal niets buiten het feit dat zijn info niet goed geweest is.
Hij had mij een offerte moeten geven voor de behandeling (flapoperatie, wie verwacht als leek nou dat een operatie niet vergoed wordt?) ik had dan kunnen informeren bij mij verzekering hoe en wat dit gedekt is.
Toen het geval operatie ter sprake kwam stelde ikzelf voor de heleboel er maar uit te halen en naar de kunstklapper* te grijpen.
Hij rade mij dit af en had toen de info moeten geven die ik nu wel heb.
Dit verwijt ik de man wel niet zijn handelswijze wat betreft behandelen.
Overigens lijkt me die Menzis 1500 verzekering me wel wat alleen tja wat zijn de voorwaarden?

* Vanaf een jaar of 6 heb ik geen geluk/plezier meer beleefd aan mijn gebit.
3 x ben ik mijn voortanden kwijt geweest door ongelukjes. Een beugel was geen nooit een optie omdat dit (toen) volgens de tandarts niet kon.
Door het onregelmatige gebit erg veel gaatjes gehad ondanks het poetsen als een idioot!
Nu al 7 jaar parodontoloog en ja dan hebbie er niet veel zin meer in!
vr, 11/02/2007 - 13:47 Permalink
vV

Hij had mij een offerte moeten geven voor de behandeling


dat klopt.. heeft u er wel om gevraagd?

maar nog steeds de vraag: wat is er nu precies gebeurd in 2006, viel dat ook onder parodontologie (T-codes dus)?

Voorwaarden Menzis: goed de post in de gaten houden, ik neem aan dat zij ook op korte termijn de verzekerden informeren.
vr, 11/02/2007 - 14:10 Permalink
Ove

Oke mensen ik ga er achteraan wat betreft de rekeningen van vorig jaar, helaas heb ik die zelf weggegooid en dus moet ik die opvragen bij de verzekering (hoop dat het lukt).
Mocht dat lukken en vinden jullie nog steeds dat de paro het goed heeft gedaan dan stap ik naar Kassa of Radar oid (onder het credo 1 voor allen, allen voor 1).
En dan maar met z'n allen denk ik want het kan toch niet zo zijn dat je uiteindelijk voor niets de duurste verzekering neemt en dan niets krijgt.
Uiteindelijk verdient Menzis dit jaar toch even rond de 1400 euro aan me.
vr, 11/02/2007 - 14:38 Permalink
Lieneke

bron: http://www.nu.nl

Consument ergert zich aan vergoeding ziektekosten
Uitgegeven: 2 november 2007 21:32
Laatst gewijzigd: 2 november 2007 21:50

AMSTERDAM - Ruim een kwart van de verzekerden, 27 procent, ergert zich aan de vergoeding van hun ziektekostenverzekering. Ze vinden die tegenvallen.

Nog eens negentien procent is ontevreden over de declaratieafhandeling en negen procent vindt dat zorgverzekeraars veel fouten maken in hun administratie. Dat meldt Independer vrijdag op basis van onderzoek onder ruim achttienhonderd bezoekers van de website.

Consumenten ergerden zich het meest aan de beperkte vergoeding van met name alternatieve geneeswijzen en tandartskosten. Kosten blijken niet gedekt wanneer consumenten dat wel hadden verwacht of de polisvoorwaarden zijn er niet duidelijk over.

Declaratie

Een andere bron van irritatie is de declaratieafhandeling. Consumenten noemden regelmatig dat verzekeraars declaraties traag uitkeerden en veel fouten maakten.

Wijzigingen worden volgens de ondervraagden niet of pas laat verwerkt, polissen zijn niet correct opgemaakt en met betalingen zou ook het nodige mis gaan.

Overstappen

Uit het onderzoek blijkt dat twaalf procent van de verzekerden van plan is naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Vier procent geeft aan zeker te veranderen en acht procent is dit zeer waarschijnlijk van plan.

Vorig jaar is 4,5 procent daadwerkelijk overgestapt. De hoge premie en een betere dekking zijn de meest genoemde redenen om te willen stoppen.
vr, 11/02/2007 - 23:01 Permalink
poetsvis

Menzis hanteert strenge regels wat betreft de volgorde in declareren en het klopt dus dat indien er een initiele behandeling gedaan wordt, deze eerst moet worden gedeclareerd, vervolgens de evaluatie, dan eventuele chirurgie en dan nazorg. Zoals meneer aangeeft volgens t11/12, t22,t31/32 en dan pas chirururgie codes en vervolgens t52/54 of56. Deze wordt overigens dit jaar 1x per jaar vergoed.Nog steeds te weinig, maar goed. Menzis weigert structureel om iets aan te passen in dit protocol. En nu wordt het alleen nog maar erger, want ze hebben de afdeling tandheelkunde van Groningen naar Wageningen verhuisd en fysiotherapie net andersom, zodat iedereen zich weer mag verdiepen in iets nieuws. Mogelijk kan de parodontoloog de nota's nog aanpassen de codes in andere volgorde zetten? Bovendien mag je elke code aanpassen in een lager tarief, nooit hoger dan wat zij voorschrijven.
Het blijft lastig en ik ben het ermee eens dat iemand beter een andere verzekering kan nemen, hoewel het tandheelkundig niet zo slecht lijkt te zijn.
Is het zo duidelijker?
zo, 11/04/2007 - 22:22 Permalink
Ove

De papieren van de Parodontoloog binnen.
Het volgende is vanaf januari 2006 op de rekening ingediend bij Menzis:
2006
April T61 vergoed
April T56 vergoed
September T56 vergoed

2007
Januari T00 geen vergoeding
Januari T93 geen vergoeding
Januari T56 vergoed
Mei T56 geen vergoeding
Juli T61 geen vergoeding
September C13 vergoed
5 September T72 geen vergoeding
5 September T76 geen vergoeding
12 September T72 geen vergoeding
12 September T76 geen vergoeding
19 September C13 geen vergoeding
Oktober T56 geen vergoeding
Nou als jullie hier nog chocolade van kunnen...............
Wie o wie kan mij vertelen of de declaratievolgorde goed is en of ik een kans maak bij de geschillencommissie.
Graag weer en antwoord van jullie!
Groet van iemand die geen pijn in zijn mond heeft maar wel in zijn buik!!!
wo, 11/07/2007 - 14:31 Permalink
vV

declaratievolgorde is goed, want de eerdere initiele behandeling heeft zo te zien destijds plaatsgevonden voor 2006. Om daar duidelijkheid over te krijgen zou inzage in het dossier en de nota`s voor 2005 nodig zijn.

Dat betekent ook dat volgens de polisvoorwaarden verdere behandelingen door Menzis niet meer vergoed worden... Zie polisvoorwaarden en beperkingen die hierin staan. Dus bij een geschillencommissie maakt u mi ook geen kans!

En dat ligt echt bij alle beperkingen door menzis die zodanig zijn dat er behandelaar er ook al zou ie willen op geen enekel manier omheen kan. Maar zoals eerder al gesteld: de behandelaar heeft niets met uw zorgverzekeraar te maken. Hij had mi echter wel een kostenopgave moeten geven voor de grotere vervolgbehandelingen.
wo, 11/07/2007 - 16:09 Permalink
Ove

Oke het lijkt me duidelijk dat Menzis de boel verziekt voor velen.
Ik lees in de polisvoorwaarden dat de als mijn paro eerst 2X T54 had gedeclareerd dan had mij dit ruim 850 euro gescheeld aan vergoedingen.
Hij is nu in bruto 40 euro wijzer geworden, had hij dan niet wat erbij kunnen verzinnen om aan zijn kosten te komen?
Zoals gezegt heb ik een eigen zaak en vind ik het zowel in belang van mijzelf als de klant een goed en duidelijk advies te geven waar een ieder beter van wordt!
Wat ik in dit geval gedaan zou hebben adviseren van "we doen het volgend jaar dan krijgt u ales voor 80% vergoed".
Zit ik er met deze bewering naast dan hoor ik dit graag!
do, 11/08/2007 - 15:02 Permalink
vV

had hij dan niet wat erbij kunnen verzinnen om aan zijn kosten te komen?


T54 en T56 zijn verschillende posten, verschil in behandeltijd etc. Ik denk dat wij daarover de discussie beter kunnen sluiten, mede in het licht van de noodzakelijk gebleken flaps vind ik T56 niet vreemd, en zeker niet onterecht. ZOu anders zijn wanneer u bij die behandelingen na 10 min weer buiten had gestaan overigens.

De menzispolis van 80% tot 1500,= was nog niets van bekend (lees: bestond nog niet) toen betreffende behandelingen werden uitgevoerd. Het is mij overigens ook nog niet duidelijk of iedereen voor deze polis in aanmerking kan komen!

Zoals gezegt heb ik een eigen zaak en vind ik het zowel in belang van mijzelf als de klant een goed en duidelijk advies te geven waar een ieder beter van wordt!
klopt, nogmaals echter zijn polisvoorwaarden niet het probleem van de tandartsen. U heeft de overeenkomst met Menzis, en Menzis met u..Tussen de tandarts en Menzis is in principe geen relatie, hooguit een overeenkomst waarin het betalingsverkeer , en niet meer dan dat, geregeld is.

Zeker als u een eigen zaak heeft snap ik niet dat u (blijkbaar) niet om een begroting gevraagd heeft.. U zult begrijpen dat er kosten aan zijn. En dat u blijkbaar de polisvoorwaarden niet goed gelezen of begrepen heeft, nogmaals, is niet verantwoording van de tandarts/parodontoloog.

Dus ja, overleg eens met hen wat zij kunnen betekenen, maar ik denk dat zaken omdraaien in volgorde niet aan de orde is.
do, 11/08/2007 - 16:59 Permalink
Ove

T56 is bij mijn parodontoloog een behandeling door een mondhyg. die van de 45 minuten ook nog 15 minuten poetsinstructie geeft.
Ik heb meerder malen aangegeven dat ze dat na 7 jaar parodontologie niet meer hoeft te doen ivm met tijdsdruk (dus niet om het geld maar om zo snel mogelijk weer weg te zijn).
Overigens heb ik niet om een offerte gevraagd daar het een operatie betrof en ik dus zoiets had van dat zal vergoed worden want het is een operatie.
Nu begrep ik ook vandaag dat als ik naar het ziekenhuis was gegaan en het daar door een kaakchirug had laten uitvoeren ik dit volledig vergoed had gekregen.
Oke, stom van mij dat ik niet geinformeerd heb maar ik blijf erbij dat de parodontoloog toch zeker ook het 1 en ander te verwijten valt in deze!
do, 11/08/2007 - 21:14 Permalink
Lieneke

Geen poetsinstructie willen...tja...dat is nou juist ontzettend belangrijk! Zonder goede mh is de behandeling nutteloos. Blijkbaar is uw mondhygiene na 7 jaar nog steeds niet op peil. Wat wilt u dan? Dat ze u opgegeven? En zeggen..zoek het zelf maar uit?
Een mondhygienist is niet alleen maar de tandenkrabster...
vr, 11/09/2007 - 07:05 Permalink
Ove

Nee zeker geen Tandenkrapster, ik ben zeer te spreken over haar!
Die poetsinstructie zie ik gewoon niet zitten die heb ik nu zo'n 20-25 keer gehad en nu weet ik echt wel wat mijn moeilijk plekken zijn die ik dus meer aandacht moet geven!
Enne opgeven natuurlijk niet dat gebeurd pas als ze zeggen dat het uitzichtloos is!
Ik heb alleen het gevoel van onrecht en ja dan ga ik op de barricade!
vr, 11/09/2007 - 09:25 Permalink
vV

Nu begrep ik ook vandaag dat als ik naar het ziekenhuis was gegaan en het daar door een kaakchirug had laten uitvoeren ik dit volledig vergoed had gekregen.


nu ja, kaakchirurgen alhier doen dat allang niet meer. mogen ze ook niet meer. Zelfs andere zaken die niet onder de basiverzekering vallen mbt bv implantaten moeten het liefst in een kliniek buiten het ziekenhuis plaatsvinden...

Wie heeft u deze onzin verteld??

Het enig onrecht wat er gedaan is, is door de zorgverzekeraar die totaal onwerkbare en onlogische polisvoorwaarden heeft die ook nog eens voor de leek niet te begrijpen zijn, waarvoor Menzis overigens al op het matje is geweest bij NZA o.a. en wat zij ook gaan wijzigen.Dus leg het balletje op de juiste plaats aub. Overigens vind ik ook zonder de tijd voor de poetsinstructie T56 volledig gerechtvaardigd voor de tijd die aan het echte werk besteed is.. Ik neem aan dat de parodontoloog iedere patient gelijkwaardig behandelt, en niemand voortrekt (ten koste van anderen meestal..). Dus Jantje T56 dan Pietje ook voor dezelfde tijd, en niet T54 omdat ie toevallig slecht verzekerd is.
vr, 11/09/2007 - 10:20 Permalink
Ove

IK HEB UITGEKEERD GEKREGEN!!!!

Tja dat moest toch echt even in de vette letters!!!!

Even het verhaal dan maar.
Na nogmaals meerdere keren zelf geprobeerd Menzis op andere gedachten te brengen heb ik wederom mijn parodontoloog gebeld.
Natuurlijk was de paro het met me eens dat het niet normaal was dat ik niet vergoed kreeg.
Ik vroeg hem wat hij finacieel voor mijn kon betekenen, dit omdat hij mij toch een offerte had moet geven.
Waarschijnlijk voelde hij toch enige druk en heeft toen zelf met Menzis gebeld.
Uitslag is dat ik nu dus 75% vergoeding.
Jammer dat het allemaal zo heeft moeten lopen en dat zowel Menzis als de Paro niet eerder contact met elkaar hebben gezocht!
Uiteindelijk heeft het toch allemaal tot succes geleid!
di, 01/29/2008 - 18:45 Permalink
Spiegeltje

Het nieuwe Menzis pakket met 80% vergoeding tot 1500 euro lijkt aantrekkelijk voora voor mensen die nu al weten dat er een uitgebreide behandeling, zoals parodontitis, aan zit te komen. Geen medische selectie hetgeen uitzonderlijk is bij zo'n pakket (let op: dit soort dingen kunnen na verloop van tijd weer veranderen).

Zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=22&t=12536

Ik denk dat Menzis ook is gaan inzien dat hun tandarstverzekeringen echt aan een revisie toe waren. Veel negatieve pubiciteit hebben ze gehad daarover.
wo, 01/30/2008 - 11:25 Permalink
Ove

Het moet niet gekker worden!!!
Zojuist kreeg ik opnieuw een brief van (mijn vrienden bij ;-)) Menzis.
En wat denken jullie, een eerder afgewezen declaratie T93 ook vergoed!!!
Onderaan de brief stond : dit betreft een eenmalinge onverplichte vergoeding
Ik hoop dat anderen er wat mee kunnen en ook hum parodontoloog aansporen actie te ondernemen!!!
wo, 01/30/2008 - 11:52 Permalink