Verzkering voor de tandarts t/m 21e of niet nodig?

Author:
...
Posted:
wo, 01/06/2010 - 15:30
Ben een aantal maanden geleden naar de tandarts geweest(ik was toen 18) voor een behandeling.
Ik kreeg een rekening(rond de 120 euro) die ik betaald heb, maar ik vroeg mij af of ik dit bedrag kan terugkrijgen via de verzekering(gewoon basisverzekering).
Hoorde ergens vaag dat je tot je 21e maar 25% hoeft te betalen van je rekening(incl vullingen).
Is dit zo of moet ik mij toch gaan verzekeren?
Nog een klein vraagje is: Hoe kan ik voorkomen dat er gleuven(kan het neit goed benoemen maar het is een soort gat waar veel eten in terecht komt) ontstaan. Heb er de laatste tijd veel last van en ik ben het laatste jaar helemaal van de suiker af en frisdrank. Toch krijg ik steeds meer gaatjes, wat ik dus niet begrijp:(
Is hier nog wat aan te doen?
Alvast bedankt!
Spiegeltje

Tot en met je 21 ben je voor verreweg de meest voorkomende tandheelkundige zorg (waaronder vullingen, controle, gebitsreiniging, wortelkanaalbehandelingen) verzekerd via de basiszorgverzekering. Deze kosten worden volledig vergoed. In het algemeen is daarom een aanvullende tandartsverzekering weggegooid geld. Van de zaken die niet worden vergoed geef ik als voorbeeld kroon- en brugwerk. Als dat er aan zit te komen kun je overwegen een aanvullende verzekering te nemen, zonder medische selectie.
wo, 01/06/2010 - 16:33 Permalink
vV

Hoe kan ik voorkomen dat er gleuven(kan het neit goed benoemen maar het is een soort gat waar veel eten in terecht komt) ontstaan. Heb er de laatste tijd veel last van en ik ben het laatste jaar helemaal van de suiker af en frisdrank.
als het gebruik voor dat jaar als overmatig te bescjouwen was doet dat veel schade, met ook nog kans op gevolg met vertraging door verzwakt glazuur. Kunnen ook oude sealing zijn die eruit gekomen zijn, of afbrokkelende vullingen door andere oorzaak. daarvoor moet je de situatie in de mond weten, dus echt een vraag voor de eigen tandarts.

en even een tip: dien elke nota die je van welke zorgverlener dan ook krijgt altijd in (tenzij het een nota voor eigen bijdrage is die onverzekerd is, maar dat staat dan meestal wel gespecificeerd) je weet nooit wat je nog terugkrijgt. Ik denk dat er voor miljoenen niet ingediend/geclaimd word elk jaar waar mensen wel gewoon recht op hebben.
wo, 01/06/2010 - 17:08 Permalink
Spiegeltje

Ik denk dat er voor miljoenen niet ingediend/geclaimd word elk jaar waar mensen wel gewoon recht op hebben.

Dat denk ik ook. De voorlichting schiet op dit punt behoorlijk te kort, ook van de zorgverzekeraars. Mogelijk zijn ook veel mensen onnodig dubbel verzekerd. Ik denk niet dat als je als 18 jarige een aanvullende tandartsverzekering aanvraagt je van de zorgverzekering een bericht krijgt dat het eigenlijk niet nodig is.
wo, 01/06/2010 - 23:28 Permalink
...

Bedankt voor uw antwoord, maar ik vind het dan vreemd dat ik na maanden nog niks heb teruggekregen van de verzekering:S
Wordt alles verzekerd of alleen maar een bepaald percentage?
En ja ik denk zeker dat veel geld hierdoor niet geclaimd word sinds ik op geen ene verzekeringssite dit heb kunnen vinden. Ook mijn pa die door zijn werk erg veel werkt met geld terug krijgen(belasting meestal) zei dat het niet zo was en ik zelf moest betalen. Ach zo zie je maar weer, is weer een mooie meevaller, sinds ik een gestarft ben met een slecht gebit :(
Ach alles wat gevuld word hoeft niet meer gevuld te worden:P (of eht moet lekken, maar dat geloof ik wel
do, 01/07/2010 - 11:02 Permalink
Spiegeltje

Van de zaken die voor vergoeding in aanmerking komen wordt ook 100% vergoed. Gewoon eens informeren bij de verzekeraar waarom nog niet is uitgekeerd. Dit heeft ook niks met de belasting te maken, het gaat om de zorgverzekering. Een aantal jaar geleden is dit ingevoerd, omdat uit de beroepsgroep sterke signalen kwamen dat de gebitten van jongeren weer achteruit gingen na een tijd van goede vooruitgang. Het is deels betaald uit het afschaffen van de indertijd nog verzekerde periodieke controle voor iedereen (ook boven 21 jaar). Dus vanaf 22 jaar draai je overal zelf voor op, op een paar wettelijk geregelde uitzonderingen na (bijzondere tandheelkunde).
do, 01/07/2010 - 12:08 Permalink