Verzekeraar als incassoburau

Author:
Spiegeltje
Posted:
do, 06/26/2008 - 00:01
Mijn tandarts heeft de wat onhebbelijke gewoonte om de rekeningen standaard naar mijn ziektekostenverzekeraar te sturen (waar ik dus *geen* tandartsverzekering heb lopen). Tot voor kort kreeg ik dan steevast een brief dat ze niet vergoeden en dat ik zelf aan de zorgverlener moest betalen. Later volgde dan de acceptgiro van Fa-Med. Waarom de rekening niet meteen van Fa-Med kwam is me nooit duidelijk geworden maar volgens de tandarts wilde de verzekeraar het zo.

Maar nu zie ik dat de verzekeraar de tandarts wél heeft betaald (terwijl ik er dus niet verzekerd ben voor tandartskosten) en ze willen dat bedrag bij mij nu gaan incasseren. Da's wel vreemd.

Ik ga ze morgen so wie so even om opheldering vragen. Het is net alsof de verzekeraar als een soort van Fa-Med of Van Kesteren werkt.

Nog meer mensen met deze ervaring?
Japie Krekel

De verzekeraar heeft niets "te willen".

Je moet gewoon met de tandarts afspreken dat deze direct de declaratie verstuurd via FA-MED.

Je tandarts heeft misschien wel een overeenkomst met de betreffende verzekering, waardoor deze optreed als incassobureau. Maar dat ligt dan toch echt in de wijze waarop hij (of zij) zijn administratie heeft ingericht.

Wat jij bij de tandarts laat doen en hoe jullie de betaling hiervoor regelen, daar heeft een zorgverzekeraar niets mee te maken.
do, 06/26/2008 - 13:10 Permalink
Chris888

Waarom de rekening niet meteen van Fa-Med kwam is me nooit duidelijk geworden maar volgens de tandarts wilde de verzekeraar het zo.


Mijn tandarts zegt dat ook. Hij stuurt een verzamel declaratie naar de verzekering neem ik aan. In ieder geval krijg ik op een gegeven moment een rekening van DFA, met daarop de mededeling dat het gedeelte dat door de verzekering wordt betaald (nul euro dus in mijn geval) al van de rekening is afgetrokken en dat ik de rekening daarom niet moet doorsturen naar de verzekering.

Ik heb hier wel eens eerder wat over geroepen (en jij ook):
betalen met pinpas
do, 06/26/2008 - 19:32 Permalink
Spiegeltje

Ik heb een toelichting gevraagd bij de (assistente van de) tandarts en verzekeraar en de werkwijze schijnt onderdeel te zijn van de overeenkomst tussen verzekeraar en tandarts. De verzekeraar schiet de declaratie voor en verhaalt vervolgens op de patient. Het lijkt er op dat Fa-Med er dus niet meer tussen komt. Het was altijd al zo dat ik een brief kreeg van de verzekeraar maar toen schoten ze niks voor en kreeg ik later gewoon de rekening van Fa-Med.

.
vr, 06/27/2008 - 09:54 Permalink
Chris888

Eén of twee jaar terug kon je je aanvullende tandartsverzekering bij een andere maatschappij afsluiten dan waar je je basisverzekering had lopen. Kan nog heb ik hier wel eens begrepen, maar de premies voor losse tandheelkundekostenklanten zouden fors zijn verhoogd. Als je zo'n losse verzekering hebt, zou tandarts dan bij twee verzekeringen declareren? Vast niet.
vr, 06/27/2008 - 19:15 Permalink
Holmes

Maar nu zie ik dat de verzekeraar de tandarts wél heeft betaald (terwijl ik er dus niet verzekerd ben voor tandartskosten) en ze willen dat bedrag bij mij nu gaan incasseren. Da's wel vreemd.

Ik ga ze morgen so wie so even om opheldering vragen. Het is net alsof de verzekeraar als een soort van Fa-Med of Van Kesteren werkt.

Wat vreemd dat de verzekeraar dit wil. Kost ze alleen maar geld en ze willen zo graag geld verdienen. En Fa-Med vindt dit natuurlijk lekker. Wel geld incasseren zonder dat ze daar maar iets voor hoeven te doen.
vr, 06/27/2008 - 23:29 Permalink