Vergoeding en behandeling implantaten

Author:
Rschol
Posted:
vr, 12/31/2010 - 10:40
Hallo,

ik ben een jonge man van 23 jaar en zit in een lastig pakket. Tijdens mijn jeugd ben ik behandeld door een tandarts, deze tandarts heb ik gehad tot mijn 14e. Meerdere malen heb ik de tandarts gevraagd of ik een beugel nodig had. Hij heeft mij altijd gezegd nee dat is niet nodig. Totdat we zijn verhuisd en overgestapt naar een andere tandarts, deze heeft foto's gemaakt van mijn gebit en kwam erachter dat ik 5 volwassen kiezen miste. (2 in mijn bovenkaak en onderkaak missen en één was scheefgegroeid) Ik ben meteen doorverwezen naar een orthodontist en kreeg een beugel (op mijn 17e!)en met behulp van een bezoek aan de kaakchirurg is de scheef gegroeide kies op de juiste plek gekomen.

In samenspraak met mijn moeder heb ik gekeken naar een voordelige maar uitgebreide zorgverzekering met in het achterhoofd dat ik implantaten waarschijnlijk nodig heb in de toekomst. De tandarts schatte in dat het nog wel een lange tijd zou duren voordat ze eruit zouden vallen. Daarom heb ik besloten tijdens mijn studietijd (nu dus) een voordeligere verzekering af te sluiten met minder hoge premies. Daarna zou ik een hogere premie gaan betalen met betere vergoedingsvoorwaarden voor implantaten.

Nu zijn ondertussen door een andere tandarts twee kiezen in mijn bovenkaak getrokken. Deze begonnen te ontsteken en stonden op het punt om eruit te vallen. Tevens ben ik doorverwezen naar een implantoloog om te kijken naar de mogelijkheden. Uiteindelijk heeft de implantoloog brief gestuurd naar de zorgverzekering (Anderzorg) om na te vragen naar vergoeding. Hier heb ik maanden later nog steeds niks van gehoord, ik heb zelf Anderzorg gebeld en gevraagd en deze hebben mij verteld dat ik geen recht heb op vergoeding omdat ik geen erge tandloze kaak heb. Ondertussen wel een dikke rekening ontvangen, die niet wordt vergoed van de implantoloog met de codes J01, J02 en X10.(hoezo weer een nieuwe foto maken? de tandarts heeft er ook zat!) Van J02 nog niks gemerkt, dus gaat lekker. In totaal 10 minuten binnen geweest voor J01 en X10.

Nu sta ik op het punt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar om toch in aanmerking te komen voor een soort van vergoeding. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer en verzuip in alle verzekeringsvergoeding voorwaarden en overzichten. Tevens loop ik nu ondertussen kwart jaar met twee gaten in mijn mond en de omgeving en ik merken er weinig van. Met behulp van mijn eigen onderzoek en navragen heb ik een aantal vragen die mij verder kunnen helpen, advies van mijn implantoloog hoef ik niet op te rekenen. Ben daar klaar mee en ga wel naar een andere.

Opties/vragen:

1. Ik loop nu rond met twee gaten in mijn gebit (boven kaak) niemand merkt hier wat van. Zelfs ik ben er aangewend met eten en drinken en heb er geen last van. Hoe lang kan je hier mee blijven lopen. Ik ben 23 heb op dit moment niet heel veel te besteden ben namelijk student. Is het mogelijk/verstandig dat ik hier nog 2-3 jaar mee doorloop en later eventueel implantaten laat zetten wanneer mijn financiële ruimte groter is.

2. Wanneer wordt je behandeld door een kaakchirurg? De implantoloog is erg prijzig en wordt niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Is het mogelijk behandeld te worden door een kaakchirurg en hoeveel voordeliger is dit, volgens mij gaat dit toch uit de basisverzekering?

3. Wat is volgens jullie een goede zorgverzekering voor de vergoeding van implantaten? Ongeacht de premie, achteraf kijk ik wel of het voordelig is om een zorgverzekering af te sluiten of een spaarpotje te beginnen.

4. Wanneer heb je wel recht op vergoeding van de implantaten? in deze situatie kan ik er toch helemaal niks aan doen? Ik ben geboren met 4 volwassen kiezen minder.

De wereld van implantaten, vergoedingen en zorgverzekeringen is erg complex en ik heb niet al te beste ervaringen zoals je ziet. Ook als ik nu achteraf hoor van mijn tandarts dat het probleem ook orthodontisch opgelost had kunnen worden door de tanden te trekken en met behulp van een beugel de rest naar elkaar te laten groeien.

Ik hoop dat ik enig antwoord kan krijgen op mijn vragen/opties, bij deze alvast bedankt en voor allen een fijne jaarwisseling.

Met vriendelijke groet,
Robin Schol.
Spiegeltje

Robin,

Een paar antwoorden kan ik wel geven.

ad 2. Hoewel specialistische hulp van de kaakchirurg onder de basiszorgverzekering valt zijn implantaten daarvan wettelijk uitgezonderd. Er is geen enkele basiszorgverzekering die dit vergoedt, ook niet als het wordt gedaan door de kaakchirurg...

ad 3. Je zou eens kunnen kijken naar Menzis TV3 of TV4. Erg dure aanvullende tandartsverzekeringen zonder medische selectie. Ook op het forum is het een en ander over geschreven (zoekfunctie). Hoe dan ook blijf je met flinke kosten zitten doordat verzekeringen slechts deels vergoeden (TV3 en TV4), tot een maximum bedrag vergoeden (TV4), geen techniekkosten vergoeden (TV3) en een zeer hoge premie hebben (TV3 maar met name TV4). Daar is weinig aan te doen.

ad 4. Dit staat erover in het Besluit zorgverzekering 2010, artikel 2.8, lid 1 sub a. Dit geldt ook voor implantaten.

"a. indien de verzekerde een zodanige ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van het tand-kaak-mondstelsel heeft dat hij zonder die zorg geen tandheelkundige functie kan behouden of verwerven, gelijkwaardig aan die welke hij zou hebben gehad als de aandoening zich niet zou hebben voorgedaan
(...)
.

Verzekeraars dienen een aanvraag te beoordelen volgens dit criterium Of in jouw geval recht bestaat op vergoeding kan ik verder niet goed beoordelen maar het ontbreken van elementen is waarschijnlijk niet voldoende zolang de tandheelkundige functie niet teveel is aangetast..

Ook iemand met een kunstgebit kan soms in aanmerking komen voor implantaten (klikgebit)
vr, 12/31/2010 - 12:09 Permalink