Vergoeding buitenland

Author:
BertHavelte
Posted:
di, 02/12/2008 - 18:07
Tandarts vergoeding voor behandeling in het buitenland
Wordt een behandeling in Hongarije vergoed door het ziekenfonds?

zo ja welke verzekeringsmaatschappijen vergoeden zo`n behandeling?

Gr,

Bert
BertHavelte

Gewoon in het algemeen.
Er worden reizen georganiseerd naar Hongarije. Daar zijn goede Klinieken,die dit soort reizen organiseren.
Ze zijn vooral gespecialiceerd in het renoveren van het gebit, en vaak goedkoper dan hier.
Mijn vraag is dus of dit soort zaken vergoed wordt of deels vergoed wordt.
wo, 02/13/2008 - 12:28 Permalink
vV

goedkoper is relatief.. Er zijn zorgverzekeraars die behandelingen die in het buitenland gedaan zijn vergoeden, maar volgens mij is dat niet op tandheelkundige behandelingen van toepassing.

Daar is maar 1 antwoord op: opzoeken in d epolisvoorwaarden, daar staat het meestal expliciet in vermeld of die ruimte er is of niet.
wo, 02/13/2008 - 12:58 Permalink
Spiegeltje

Uit diverse polisvoorwaarden voor aancullende tandartsverzekeringen blijkt inderdaad dat geen aanspraak bestaat voor vergoeding van dit soort tandartsreizen. Het spoedeisend element ontbreekt dat meestal als voorwaarde wordt gesteld voor hulp in het buitenland.

Maar het zou zomaar kunnen dat een verzekeraar er wel brood in ziet, maar je hebt dan in ieder geval vooraf toestemming nodig. Daar kom je alleen achter door de verzekeraar te benaderen. Op internet circuleren wel berichten over vergoedingen die (deels) mogelijk zijn maar die zijn nogal vaag en meestal afkomstig van aanbieders van tandartsreizen.

Mogelijk kom ik er nog eens op terug als ik er meer van weet.
wo, 02/13/2008 - 14:26 Permalink
vV

probleem bij dit soort zaken is dat het nogal lastig is vooraf eea te regelen, want je hebt pas een definitieve prijs als je er al bent.. Of je moet wat extra kosten voor telefoon en faxverkeer met de zorgverzekeraar ""thuis"" incalculeren.

Maar onder de streep denk ik dat ze e rniet op zitten te wachten zolang ze geen mogelijkheden hebben in te grijpen bij grote fouten. (die de zorgverzekeraar dan geld kosten). Want dat is denk ik de kern van de zaak: op een tandarts hier hebben ze grip via NZA en IGZ als er zaken goed fout gaan, zit de tandarts over de grens hebben ze geen andere mogelijkheden dan het verlies te slikken.
wo, 02/13/2008 - 17:11 Permalink
soldaat

Tandarts vergoeding voor behandeling in het buitenland
Wordt een behandeling in Hongarije vergoed door het ziekenfonds?

zo ja welke verzekeringsmaatschappijen vergoeden zo`n behandeling?

Gr,

Bert


Ik kreeg zowieso in Nederland bitter weinig vergoed.
Vandaar dat ik mij heb laten behandelen in het buitenland.
Niet via geregelde tandreizen ofzo,,,maar 100 procent op eigen
gelegenheid.
Als je serieus geintereseerd ben,,,wil ik best mijn (positive) ervaringen
delen.
Mogenlijk heb je er wat aan bij het maken van een besluit.
wo, 02/13/2008 - 23:32 Permalink
Mo27

Voor zover ik weet, vergoed geen enkele Nederlandse zorgverzekering. :cry:

Ik kijk vaak op Engelstalige sites en kom daar bijna dagelijks berichten tegen over de situatie in Groot Brittannie. De Europese Unie is, naar aanleiding van diverse akkefietjes met de NHS (ziekenfonds) daar, bezig nieuwe wetgeving te maken. Vergoeding zou dan geen probleem meer zijn. Daar wordt echter op korte termijn geen resultaat van verwacht, want het zou weleens het einde van die NHS (en andere landelijke ziektekostensystemen) kunnen zijn als de plannen doorgingen.

Behandeling in het buitenland is zoveel goedkoper (50-60%) dat het zich bijna altijd loont, denk ik. Je kunt ook nog een deel van de belasting aftrekken als het totaalbedrag boven de drempel van de ziektekosten uitkomt. Zelf ga ik volgend jaar (nog even geld en moed verzamelen...) waarschijnlijk naar Bulgarije, waar een hele moderne kliniek schijnt te zijn.
do, 04/24/2008 - 10:49 Permalink
vV

Behandeling in het buitenland is zoveel goedkoper (50-60%) dat het zich bijna altijd loont, denk ik
dat is een erg kort door de bocht en bovendien onjuiste bewering.
Ga maar eens in bv Italie aan het gebit laten werken, en dan met name het esthetisch deel van de werkzaamheden. Minimaal factor 2 van NL. En bovendien geen andere meerwaarde. En vergeet niet reis en verblijfskosten erbij te betrekken.

Je kunt ook nog een deel van de belasting aftrekken als het totaalbedrag boven de drempel van de ziektekosten uitkomt.
alleen dit jaar nog naar het schijnt...
do, 04/24/2008 - 11:26 Permalink
Mo27

OK, buitenland als in Oost-Europa, Philipijnen,Thailand, Mexico enz. enz. dan.
Als een implantaat in Nederland 1800 tot 2000 Euro kost en in die kliniek in Bulgarije nog geen 700 Euro (geen Chinese makelij maar een wereldmerk), en ik combineer het met mijn jaarlijkse vakantie, dan hoor je mij niet klagen.
Nazorg/herstel van fouten en problemen wordt door bijna al die klinieken ook geregeld (kostenloze vlucht en verblijf of gewoon hier in Nederland bij een tandarts), dus waarom niet?
Maar goed, het topic gaat over vergoeding van de kosten en dat doen onze zorgverzekeringen dus (nog) niet. Als ik het enorme prijsverschil zie, hoeft dat voor mij ook niet echt.
Alleen snap ik het nooit: als er in het buitenland vier kronen voor de prijs van twee in Nederland geplaatst kunnen worden, waarom zou je als zorgverzekering dan niet gewoon vergoeden? In Duitsland doet de Krankenkasse dat namelijk wel, weet ik van vrienden.
do, 04/24/2008 - 15:10 Permalink
Mo27

Oh ja, v.w.b. de aftrekpost, die verdwijnt niet helemaal.

"De premie voor een aanvullende ziektekostenverzekering, bijvoorbeeld voor tandartskosten, mag u overigens nog wél aftrekken.
Het schrappen van de aftrekmogelijkheid van de standaardpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgt voor een enorme bezuiniging. Bijna niemand kan meer ziektekosten aftrekken. Op een dergelijke schaal bezuinigen is nu ook weer niet nodig, daarom heeft men de drempel waarbóven de kosten moeten komen om ook wérkelijk een aftrekpost op te leveren verlaagd. De drempel wás 11,5% van het verzamelinkomen en hij wórdt 1,65% van het verzamelinkomen."
do, 04/24/2008 - 15:15 Permalink
vV

waarom zou je als zorgverzekering dan niet gewoon vergoeden?


ik denk om een net zo voor de hand liggende als simpele reden, namelijk dat men op de buitenlandse tandartsen geen controle kan uitoefenen, en bij structurele malpraxis geen mogelijkheden heeft tot ingrijpen via bv IGZ of rechtbank. Anders dan via internationaal recht, en dat is zeer kostbaar. Tevens is het lastiger om controle op de ingediende rekeningen uit te oefenen. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel vakantiegangers nog wel eens een poging willen doen te sjoemelen met buitenlandse nota`s voor zorgkosten. Daarnaast is de controlemogelijkheid nogal beperkt... Overigens, en daar moeten de zorgverzekeringen zelf ook nog wel wat aan doen, blijkt het ook nogal gemakkelijk in NL om te frauderen..(net in het nieuws geweest).. Maar dat is een geheel ander onderwerp..
do, 04/24/2008 - 15:18 Permalink
Mo27

Weet je... :smt002, als tandartsen of mensen (wacht even, dat klinkt niet aardig) :smt003 kwaad willen, dan is er inderdaad weinig dat ik -als individue- ertegen kan doen. Ik ga gewoon even doorsparen en dan komt het allemaal wel goed.
do, 04/24/2008 - 15:51 Permalink
vV

2009
In dit wetsvoorstel wordt de volledige BU, zoals hiervoor beschreven, per 2009 afgeschaft. In de plaats hiervan zal er een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten gecreëerd worden. Voor personen die momenteel kosten maken die opvoerbaar zijn bij de buitengewone uitgaven maar niet samenhangen met chronische ziekte of handicap zal er geen aftrek en/of compensatiemogelijkheid meer bestaan.



wat een ieder individueel doet, mag hij/zij natuurlijk allemaal zelf weten. Wordt wel interessant, gaan onze nederlandse patienten naar Bulgarije en Hongarije , krijgen wij de engelsen die een zeer slecht zorgstelsel hebben zeker mbt de tandheelkunde, en de italianen die inmiddels met een licht overschot aan italiaanse tandartsen te kampen krijgen, die allen geen tot weinig ervaring hebben. Toch maar aan de talen gaan werken dan dus...
do, 04/24/2008 - 16:48 Permalink