vergoed door ziekenfonds??????/

Author:
mirja
Posted:
di, 09/27/2005 - 12:45
hallo,wie heeft er voor mij antwoord op de volgende vraag:

sinds vorige week ben ik via de kaakchirurg bij een nieuwe tandarts terechtgekomen,het blijkt dat er verschillende kiezen getrokken moeten worden en er in elke tand/kies wel een gaatje zit.volgens mijn oude tandarts was er echter nikis aan de hand met mijn gebit,dat blijkt ook uit zijn dossier(TJE).de behandelingen die nog moeten volgen komen boven mijn aanvullende verzekering uit.
is er een manier waardoor ik niet zelf voor de kosten hoef op te draaien want het is tenslotte mijn schuld niet.als ik door verwezen zou worden naar de tandheelkunde in het ziekenhuis wordt de behandelingen dan vergoed door het ziekenfonds????? :smt005 :smt005 :cry: hopelijk heeft iemand zsm een antwoord voor mij.gr mirja
carabelli

Het is heel spijtig te moeten constateren dat, na regelmatige controle en verklaring van de tandarts dat er niets aan de hand is, er toch zaken over het hoofd zijn gezien.

Gezien de ernst van de behandelingen die plaats moeten vinden en het beperkte dossier wat de oude tandarts heeft bijgehouden (ik ga ervan uit dat u langere tijd bij deze tandarts onder controle bent geweest), zou het kunnen zijn dat deze tandarts nalatigheid te verwijten valt, waardoor de door u geleden schade op hem verhaalt kan worden. Ik ben niet op de hoogte van het gehele verhaal, dus voor mij is het ook gissen op dat gebied. Maar wanneer u het gevoel heeft dat uw tandarts nalatig is geweest in zijn uitoefening is het verstandig een 'second opinion' door een onafhankelijke tandarts uit te laten voeren en hem schriftelijk zijn bevindingen vast te laten leggen. Door deze bevindingen te combineren met het dossier van uw oude tandarts valt dan te bezien of het mogelijk is eventueel door u geleden schade (als gevolg van eventuele nalatigheid) te verhalen op uw oude tandarts.

In sommige gevallen kunnen patienten voor specialistische behandelingen worden doorverwezen naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde, deze tandheelkunde wordt na machtiging inderdaad door de verzekeraar vergoed. Maar in uw geval is er geen sprake van een behandeling of situatie die behandeling bij een CBT rechtvaardigd. Daarbij heeft ook de verzekeraar geen schuld aan eventuele nalatigheid van uw oude tandarts, het is dus vanuit deze optiek ook niet helemaal terecht dat de verzekeraar op moet draaien voor alle kosten die nu gemaakt moeten worden. (Overigens wordt alle hulp door een kaakchirurg wel vergoed door het ziekenfonds)

De enige correcte weg op dit moment is door middel van een second opinion door een onafhankelijke tandarts (een tandarts die u dus niet mag behandelen of gaan behandelen) bevindingen (van eventuele nalatigheden) schriftelijk vast te laten leggen en vanuit dat startpunt eventuele schade op uw oude tandarts te verhalen.

Misschien is dit in uw ogen een wat wrang antwoord en ik besef ook terdege dat het niet de makkelijkste weg is om te gaan, maar het is in uw geval wel de enige juiste weg om te gaan.

Met vriendelijke groet
di, 09/27/2005 - 14:19 Permalink
vV

even nog een toevoeging op een verder uitstekende toelichting:

er is verschil tussen gaatjes en gaten. Wat ik bedoel is dat ontstaan van gaatjes de tandarts niet te verwijten valt, het niet (tijdig) herstellen bij regelmatige controoles wel.. Het is alleen een zeer grijs gebied , en moeilijk te bepalen op welk punt er nu extra kosten gekomen zijn. Bij een eventuele klacht zal ook niet naar verzekeringsaspecten gekeken worden, alleen of er al dan niet te laat is ingegrepen, en de mogelijk financiele gevolgen daarvan.

succes !
di, 09/27/2005 - 14:40 Permalink