Vastzetten spalk

Author:
holten
Posted:
za, 03/31/2012 - 09:40
Beste forummers,

Ik ben nieuw hier. Ik verbaas me erg over wat er op de markt gebeurt en ook op de rekening die ik van mijn vriendin heb ontvangen. Zij is voor behandeling aan haar spalk bij de tandarts geweest. Er is een nieuwe spalk (draadje) ingekomen en deze is vastgezet aan 6 tanden (voortanden boven).

Nu komt de rekening met de volgende codes:
6 X ELVC 12/E111 éénvlaksvulling a € 47,98 totaal dus 6 x 47,98 = 287,88.

Als ik op internet zoek op E111 éénvlaksvulling kom ik er achter dat het hier gaat om het vullen van een tand of kies. Nou is mijn kennis beperkt maar het vastzetten van een spalk heeft toch niks te maken met het vullen van een tand of kies?

Nu mijn vraag is het juist dat de tandarts gebruik maakt van de code E111 éénvlaksvulling voor deze behandeling of wordt ik 'bedonderd' en moet dit een andere, mogelijke goedkopere, code zijn?

Alvast dank
Romy32

Dat is inderdaad een behoorlijk prijzige spalk.
het vastzetten van een spalk heeft toch niks te maken met het vullen van een tand of kies?

Op zich worden wel dezelfde stappen doorlopen als bij het maken van een vulling (etsen, bonding, composiet). Ik weet niet of het helemaal terecht is om voor elk gespalkt element een eenvlaksvulling te rekenen. Er wordt immers niet geboord, wat bij een eenvlaksvulling wel het geval is. Er bestaat ook zoiets als een 'pitvulling'. Die is kleiner en oppervlakkiger dan een eenvlaksvulling, en dus ook goedkoper. Ik weet dat de code daarvan wel gebruikt wordt voor spalkjes.

Maarja, als ik dan in de tarievenlijst van onze eigen praktijk kijk, staat die pitvulling er helemaal niet meer bij. En misschien is dat bij de tandarts van jouw vriendin ook zo. Omdat wij ook een orthodontist in de praktijk hebben, hebben we een speciaal tarief voor spalkjes, namelijk 25 euro per element. Bij zes elementen kom je dan dus op 150 euro. In een andere praktijk die ik ken, kost een spalkje 100 euro.

Al met al is je vriendin dus knap duur uit.
Maar of je daar echt iets aan kunt doen betwijfel ik.
za, 03/31/2012 - 10:57 Permalink
zel'dovich

De tandarts moet een begroting geven voor behandelingen boven 150 euro. Is dat wel gebeurd? Zal wel niet, anders zou die hoge rekening ook niet zo'n verbazing hebben gegeven.

Dat betekent altijd eerst een begroting vragen, als je die niet vanzelf krijgt. En daar eventueel uitleg over vragen. Als je vaak tywijfels hebt andere tandarts zoeken en duidelkijk reden aangeven (te duur en weinig transparant over kosten/kwaliteit). Tandarts is ook maar een mens en moet af en toe de consequenties voelen van zijn gedrag om dit bij te sturen. heb je dan zelf weinig meer aan, maar misschien wel andere patienten.
za, 03/31/2012 - 14:02 Permalink