Te veel keer de zelfde code?

Author:
Tandarts vraag
Posted:
za, 02/24/2018 - 10:47
Hoi allemaal,

Ik zit met het volgende in mijn maag. Mijn tandarts plant per persoon 7,5 minuut. Geen probleem, want hij doet zijn werk goed en het is een fijne tandarts.
Maar zijn rekeningen zijn opvallend.

Bijvoorbeeld voor mij, ik was korter dan 7,5 minuut binnen. De rekening:
2x M03 Gebritsreining, per 5 minuten
C11 Periodieke controle
2x X10 Kleine rintgenfoto

We waren met het hele gezin en korter dan 22,5 minuut binnen.
Mijn vrouw heeft dezelfde rekening.
Mijn kinderen hebben C11 en 2xM03 en mijn oudste ook nog fluor behandeling.
De fluor behandeling wordt gegeven door de assistent.

Alleen de M03 samen is dus 8x5 minuten = 40 minuten.
Daarbij nog de tijd voor de rontgenfoto en de controles.
Kom je op een rekening voor ruim meer dan 22,5 minuut.

Kan dat zomaar? Klopt die rekening?
En zo niet, wat kan ik doen. Hij doet dit al jaren op deze manier.
vV

kantje boord. maar het is niet zo dat wanneer er 2x M03 op staat hij dus ook vol 10 min bezig moet zijn geweest. Gaat per blok van 5 minuten, dus meer dan 5 minuten gaat 2e blok in. Nu geloof ik persoonlijk niet dat bij beide kinderen dat aan de orde was, kinderen hebben niet zoveel tandsteen in de regel .Maar was dat er wel was een praatje daarover ook op zijn plaats geweest, die tijd kan ook weer vallen binnen M03. Verder kom ik niet aangezien ik er niet bij was. Lijkt wel dat er wellicht even over gesproken mag worden.
za, 02/24/2018 - 18:19 Permalink
Grappa

Voor M03 geldt een afrondingsregel. Men moet afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5. Dus tot en met 7 minuten is 1 x M03 en 8 tot en met 12 minuten is 2 x M03. Stof tot gesprek en laat u vooral niet afschepen met een kletsverhaal.
za, 02/24/2018 - 22:50 Permalink
Grappa

Als antwoord op door vV

Volgens mij en ook de NZa was het overduidelijk dat bij een tarief per 5 minuten je afrond naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5. Dat is netjes en ethisch. Het bleek nodig te zijn dit nader toe te lichten omdat tandartsen en mondhygiënisten de regel vaak, zo niet altijd, in hun eigen voordeel uitlegden.
Het voorbeld van de vraagsteller hier geeft het probleem al aan.
zo, 02/25/2018 - 11:24 Permalink
vV

Als antwoord op door Grappa

nee dat was niet overduidelijk, waaruit dan? het was wellicht de mening van zorgverzekeraars dat het onwenselijk was niet af te ronden, maar dat is iets anders.
het stond niet in de tariefbeschikking, dus het was niet zo. Afgelopen jaren een aantal keren discussie over gehad met deze en gene verzekering, (over andere items dan M03) maar die houden zich aan de letter van de tariefbeschikking. sterker nog wijzen af ook al is iets wel gedaan (maar onder een andere verzekeraar of door een andere zorgverlener) tot je bezwaar gaat maken (omgekeerde wereld m.i: eerst schieten, dan pas vragen stellen. nu ja: die vragen stellen ze ook niet...).
Dus houden zij zich aan de letter van de tariefbeschikking, kunnen ze geen bezwaar maken dat de andere kant het ook doet.
(overigens: zelf ronde ik al af, ik ga echt niet bijhouden of ik er 5.01 minuut of 4.59 mee bezig ben, en vanaf welk moment tel je dat? Ik ga niet met een patiënt discussiëren over 1 of 2 minuten resultaat is ook dat patiënten dat ook niet doen.
Er zijn meer grijze gebieden in het tariefsysteem, deze discussie is weer een reden temeer het hele systeem eens op de helling te doen. af van die door de overheid opgelegde middelmatige tandheelkunde, waar dat nb door patiënten zelf betaald wordt (voor zover het volwassenen betreft...jeugd is een andere discussie).
zo, 02/25/2018 - 16:25 Permalink
Chris888

Als antwoord op door vV

Er stond voor 2018: De prestatie wordt uitsluitend naar evenredigheid van de werkelijke behandeltijd voor deze prestatie in tijdseenheden van vijf minuten gedeclareerd.

Hoe te rekenen is nu duidelijker geformuleerd, maar 2 eenheden van 5 minuten rekenen voor 6 minuten behandeltijd kan ik ook echt niet uitleggen als ‘naar evenredigheid’.

Als naar evenredigheid berekend zou zijn bij TS, zou de tandarts 4x7,5 tot 4x12,5 minuten met gebitsreiniging bezig geweest moeten zijn. 30-50 minuten dus in dit geval.
zo, 02/25/2018 - 17:05 Permalink
vV

probleem is, dat je de rotte appels met zo`n veranderde formulering toch niet tegenhoudt, die blijven het gewoon doen.
de NZA (en een deel van de adviserende partijen wellicht ook) hebben blijkbaar nog steeds niet door dat met overregulering en aanscherping formuleringen de rotte appels niet zullen veranderen ...
ma, 02/26/2018 - 08:22 Permalink
vV

Als antwoord op door vV

ik vraag mij overigens af of er onderzoek gedaan is naar vergelijking kosten M codes, verschil tussen voorheen tandsteen gering, gemiddeld en uitgebreid, of nu naar 5 minuten gerekend. Bij gering/gemiddeld verwacht ik een gelijk blijven of wellicht zelfs daling, bij uitgebreid verwacht ik een stijging in kosten, gecompenseerd voor tandartsbezoek uiteraard. Of het er goedkoper op geworden is gemiddeld gezien betwijfel ik (en dat was toch uitgangspunt ervan...).
Ben ook wel benieuwd of er onderzoek gedaan wordt naar verschil tussen oude en nieuwe omschrijving. Duurt even voordat daar resultaat van is maar zijn wel interessante data.
ma, 02/26/2018 - 09:28 Permalink