tariefstijging beperkt.

Author:
vV
Posted:
wo, 02/01/2012 - 13:27
http://www.famed.nl/nieuws-media/

Famed heeft met de universiteit van Maastricht de daadwerkelijk in rekening gebrachte tarieven vergeleken, en de universiteit van Maastricht is tot de conclusie gekomen dat de stijging beperkt is tot een 3-4%, eigenlijk dus dezelfde correctie die in de oude situatie per 1 januari door de NZA toegepast zou zijn als inflatiecorrectie! de zorgverzekeraars slaan toch wel heel erg de plank mis, en zij zijn nu echt degenen die iets uit de leggen hebben...een excuus zou leuk zijn als eerste reactie.
zel'dovich

Het complete onderzoek van de Fa-Med, i.s.m. de Universiteit Maastricht, is terug te vinden op de site van de Fa-Med. Ik lees altijd liever de originele cijfers dan af te gaan op persberichten en selectief gekozen citaten van de "belangengroepen" (Fa-med, verzekeraars, tandartsen, consumentenorganisaties, linkse partijen etc).

Het is me trouwens niet helemaal duidelijk geworden hoe die strijd over het bijbetalen uit de basiszorgverzekering is afgelopen. Uit het Fa-med onderzoek blijkt namelijk ook dat de tandartstarieven gemiddeld hoger zijn dan de verzekeraars op basis van 'marktconforme tarieven' vergoeden. Wie gaat dat dan (bij)betalen? Wat heeft mw. Schipper daarover in de kamer gezegd? Als ik het goed heb begrepen, uiteindelijk toch gewoon de patient, maar verzekeraars zouden patienten kunnen of zelfs moeten doorverwijzen naar goedkopere tandartsen waar ze een contract mee hebben. Ben benieuwd of dat in de praktijk veel gaat uitmaken.

Overigens is interessant dat er zulke grote tariefverschillen zijn per regio (zie Fa-Med-onderzoek). Dat zou m.i. niet mogen, tenzij er in bepaalde regio kwalitatief beter c.q. iets minder werk wordt verricht. Dat lijkt me niet zo aannemelijk :-). Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de tarieven hoger zijn als patienten minder vrij zijn in het kiezen van de tandartsen (de bekende volle praktijken). Ik hoop dat dat ook eens wordt onderzocht. Als het klopt zou dat wel betekenen dat de verkeerde mechanismen aan het werk zijn. Het is namelijk de kwaliteit van het werk en niet het gebrek aan keuze van tandartsen in een bepaalde regio dat het verschil moet maken volgens mij.
wo, 02/01/2012 - 19:21 Permalink
Lieneke

Schipper heeft NZa opdracht gegeven om verzekeraars te gaan controleren. Er wordt een lijst gemaakt die echt marktconform is (en dus anders als die uit de duim gezogene van de verzekering) en verzekeraars die dan te weinig vergoeden, worden op hun vingers getikt.
wo, 02/01/2012 - 19:31 Permalink