Tarief kopotte spalk vastmaken

Author:
F.M.94
Posted:
za, 09/13/2014 - 15:08
Hallo,

Misschien is dit al eens eerder gevraagd, maar ik vraag het nog maar eens omdat er nu mogelijk andere regelgeving is. Een paar weken geleden is een stukje 'lijm' van mijn spalk aan 1 tand losgeraakt. De tandarts heeft dit dus weer vastgemaakt met 'lijm' aan die ene tand.

Nu heb ik een factuur gekregen met de volgende declaratiecodes:
V11 (éénvlaksvulling)
V21 (etsen in combinatie met etsbare onderlaag ten behoeve van composietvulling)

Ik heb gelezen dat er al een code voor de spalken bestaat. Dat is namelijk T95. Had de tandarts deze alleen moeten gebruiken (ipv de V11 en V21)? Zo ja, wat zou ik tegen mijn tandarts hierover kunnen zeggen?

Bij voorbaat hartelijk dank
BJN

Voor een orthodontische spalk is geen code. Als je de wet wil volgen bestaat die spalk dus niet en een reparatie ervan ook niet. Want er is geen code met omschrijving -orthodontische spalk ter fixatie van de tandstand- Vreemd. JA. Er zijn veel meer ontbrekende codes voor beschikbare moderne oplossingen. Die mogen wij als moderne tandartsen eigenlijk niet toepassen. Daar staat NL helemaal alleen in in europa. Het geeft aan hoe ouderwets en onwerkbaar de situatie in de NL tandheelkunde is geworden nu de onkunde van de buromens regeert...

De codes die je noemt zijn beide toepasbaar voor de handeling die uitgevoerd wordt als een spalkje los zit of nieuw ingezet moet worden.. Ook de prijs is prima. Ter vergelijk: Wat gaf jij laatst uit bij de kapper om geknipt te worden.
za, 09/13/2014 - 15:23 Permalink
vV

je zou ook de T95 kunnen rekenen. Dat is eigenlijk bedoeld voor parodontale spalking waar andere eisen aan gesteld worden. Daar mag je dan apart materiaalkosten bij rekenen en dat kan per saldo zomaar op hetzelfde neerkomen. Voor de rest sluit ik mij aan bij bovenstaand commentaar.
za, 09/13/2014 - 15:31 Permalink
Ortholimburg

Want er is geen code met omschrijving -orthodontische spalk ter fixatie van de tandstand- Vreemd. JA. Er zijn veel meer ontbrekende codes voor beschikbare moderne oplossingen. Die mogen wij als moderne tandartsen eigenlijk niet toepassen. Daar staat NL helemaal alleen in in europa. .


In België bestaat daar ook geen code voor, er bestaat trouwens helemaal geen code voor contentie apparatuur, enkel voor contentiecontroles. De patiënt betaalt dit gewoon zelf, zonder attest, en klaar is Kees. Kwestie van dit vooraf behoorlijk te communiceren!
za, 09/13/2014 - 20:22 Permalink
BJN

De patiënt betaalt dit gewoon zelf, zonder attest, en klaar is Kees. Kwestie van dit vooraf behoorlijk te communiceren!

Belgie is een vrij land, NL niet... Wij mogen hier geen prijs afspreken met een patient buiten de codes en tarieven die er zijn. Dat wordt door onze -stalinistische- zorg-overheid gezien als een economisch delict en dat wordt in NL zwaarder gestraft dan reguliere strafrechterlijke delicten. In NL geldt dus echt: "niet in het code lijstje, dan bestaat het niet".

Te gek voor woorden, dat ben ik met jullie eens. :cry:
za, 09/13/2014 - 23:43 Permalink
vV

Daar wordt al jaren aan getrokken, maar de NZa die hierover gaat heeft er een gewoonta van gemaakt goede adviezen te negeren, niet te luisteren naar mensen die er verstand van hebben of juist wel te luisterEn naar de verkeerde adviezen. En ze hebben meestal een nogal kromme manier om resultaten van onderzoek uit te leggen.
Wellicht wordt het beter nu de NZA zelf ter discussie staat en qua organisatie op de schop gaat. Wellicht ook niet....
zo, 09/14/2014 - 18:15 Permalink