tandartsverzekering zonder basisverzekering

Author:
12amber
Posted:
wo, 12/12/2007 - 14:23
Wie weet een zorgverzekeraar, waar je alleen een tandartsverzekering kunt afsluiten zonder een basisverzekering. Ik ben nl. bij Menzis en vind de tandartsverzekering daar niet naar mijn zin.
Verder vind ik Menzis prima en heb een leuke korting via PMA.
Bij De Friesland kan het wel, maar wordt de premie verdubbeld als je geen basisverzekering neemt.
Ik wil graag verzekeren: alles(dus incl.kronen en techniekkosten)tot een vergoeding van 300 euro en dan 80 tot 100% van de behandeling. Ik heb alleen Lancyr kunnen vinden.
Spiegeltje

Bij de meeste verzekeraars kan dat wel maar het wordt vaak niet bepaald aangemoedigd, c.q. sterk ontmoedigd door onduidelijke websites, aanmeldprocedures en/of polisvoorwaarden.

Voor Lancyr, Menzis, CZ, Ohra en ONVZ en OZF Achmea geldt dat je wel de aanvullende verzekering kunt afsluiten zonder de basisverzekering, maar dat de verzekeraar in dat geval een toeslag op de premie van de aanvullende verzekering in rekening brengt. Bij ONVZ is deze opslag 5%, bij CZ 25%, bij De Friesland 100% :roll: en bij OZF Achmea “mogelijk 100%”. Bij de overige maatschappijen wordt de hoogte van de toeslag niet vermeld, al geven Anderzorg en Menzis wel aan dat deze niet meer zal bedragen dan de extra kosten die worden veroorzaakt door het afzonderlijk afsluiten van een aanvullende verzekering, ten opzichte van de situatie indien er wel een hoofdverzekering bij verzekeraar is afgesloten (stand 2007).

Bron: http://www.npcf.nl/uploads/files////evaluatieav2007.pdf

N.B.als je bij een verzekeraar zowel een basiverzekering als een aanvullende (tandarts)verzekering hebt lopen en je zegt de basisverzekering op, dan mogen ze niet ook de aanvullende verzekering opzeggen. Dit is wettelijk verboden op grond van artikel 120 van de Zorgverzekeringswet.Dus als je een jaartje de basisverzekering erbij neemt kun je overal terecht waar ze een tandartsverzekering hebben, vaak echter wel met gevolgen voor de premie.
wo, 12/12/2007 - 16:41 Permalink
Spiegeltje

Delta loyd ook eens bekijken.
Voorwaarden Delta Loyd zijn gelijk aan Lancyr, dus daar zou het ook moeten kunnen.

N.B. Zie ook bijlage 1 van het rapport waar ik een paar berichten hierboven naar linkte. Want daarin staan een hoop namen van verzekeraars die vaak onder de paraplu van een andere werken. Je ziet dan ook welke dezelfde voorwaarden/premies hanteren. Handig!
wo, 12/12/2007 - 16:54 Permalink
Spiegeltje

dan mogen ze niet ook de aanvullende verzekering opzeggen.
klopt, maar ze mogen dan wel een toeslag alsnog in rekeing brengen, dus daar schiet men denk ik niet veel mee op...


Er zijn er ook die geen toeslag in rekening brengen. Mogelijkerwijs niet de meest aantrekkelijkste, de Friesland is niet voor niets met 100% toeslag gekomen omdat ze in 2006 veruit de beste aanbieding hadden. Heel veel mensen, waaronder ikzelf, hebben toen bij de Friesland getekend (alleen voor de tandartsverzekering). Ben er nu natuurlijk weer weg, na eerst wel twee kronen te hebben gedeclareerd waarvan ik wist dat die er aan zaten te komen.:D
wo, 12/12/2007 - 17:08 Permalink
vV

interessant onderzoek trouwens, hoewel wat beperkt in aantal respondenten. Derhalve zijn er geen significante harde conclusies uit te trekken lijkt mij, maar het geeft wel de grote lijn goed weer. Jammer ook dat niet de moeite genomen is daadwerkelijk alle zorgverzekeringen in het onderzoek te betrekken, juist omdat er niet zo heel veel meer missen lijkt mij.
wo, 12/12/2007 - 17:13 Permalink
Holmes


Ik wil graag verzekeren: alles(dus incl.kronen en techniekkosten)tot een vergoeding van 300 euro en dan 80 tot 100% van de behandeling. Ik heb alleen Lancyr kunnen vinden.


Als je denkt genoeg te hebben aan € 300,00, kun je dan niet beter als je eigen zorgverzekeraar gaan werken. Gezien de verhalen die ik hier lees met alle opslagen die de verzekeraars blijkbaar op mogen leggen, kun je misschien beter maandelijks € 15,00 op een spaarrekening storten en dit geld gebruiken voor de tandartsrekeningen.

Omdat je maar voor zo weinig wilt verzekeren, heb ik het idee dat je een goed gebit hebt, waar weinig kosten aan zijn. Voordeel als je dit doet is dat als je een jaar alleen maar controles en eventueel tandsteen hebt gehad en je dus geld overhoudt van je potje, dat je dat mee kunt nemen naar het volgende jaar.
do, 12/13/2007 - 08:08 Permalink
12amber

Ik zit er inderdaad hard over te denken om zelf iedere maand wat te reserveren.
Heeft iemand een idee wat een foto van een paar kiezen kost?
Volgend jaar moeten er waarschijnlijk weer 2 foto's gemaakt worden.
En als ik het goed begrijp geldt het eigen risico niet voor aanvullende verzekeringen en nog wat dingen uit de basisverzekeringen zoals huisarts etc.
do, 12/13/2007 - 16:24 Permalink
Spiegeltje

Gezien de verhalen die ik hier lees met alle opslagen die de verzekeraars blijkbaar op mogen leggen, kun je misschien beter maandelijks € 15,00 op een spaarrekening storten en dit geld gebruiken voor de tandartsrekeningen


Als het probleem rationeel benadert kom je inderdaad heel snel tot de conclusie dat het niet loont om je te verzekeren tegen tandartskosten. Als je de onverwachte kosten niet kunt ophoesten kun je de maandpremie opsparen. Op de lange termijn ben je dan goedkoper uit (*). Persoonlijke omstandigheden kunnen het echter toch nodig maken je te verzekere.

Zelf heb ik echter geen tandartsverzekering meer en ga er ook geen meer nemen.

(*) logisch, want de verzekeraar wil immers aan jou verdienen
do, 12/13/2007 - 20:23 Permalink
12amber

overigens ben je er voor 300 niet voor een kroon incl techniekkosten, maar dat is een ander verhaal. (denk eerder regio 550-600,- afhankelijk van noodzakelijke voorbehandeling)


Techniekkosten van een kroon, wat houdt dat eigenlijk in?
Ik ben van plan om helemaal naar VGZ te gaan en dan het pakket Vitaal en Zeker. Ik kan alleen niet vinden of de techniekkosten van een kroon vergoed worden.
ma, 12/24/2007 - 17:20 Permalink
vV

de kosten van een kroon bestaan eigenlijk uit 3 delen: noodzakleijke foto, verdoving en al dan niet opbouwen/vervangen van oude vulling, het maken van de kroon zelf mbt honorarium tandarts (R25 behandelcode) en de techniekkosten (R00). Sommige verzekeringen hanteren voor de laatsen een maximum per jaar, een maximum aantal per jaar of een maximumvergoeding die anders ligt dan andere vergoedingen. Als er geen beperkingen te vinden zijn in de polisvoorwaarden gelden oha gewoon dezelfde regels als voor andere behandelingen.
wo, 12/26/2007 - 08:42 Permalink
Spiegeltje

Ik ben van plan om helemaal naar VGZ te gaan en dan het pakket Vitaal en Zeker. Ik kan alleen niet vinden of de techniekkosten van een kroon vergoed worden.


Uit de algemene voorwaarden 2008 (vergoedingen).

Vitaal & Zeker Pakket
1. 100% van de kosten van tandheelkunde beginnend met
UPT-codes A, C, H, M en V, inclusief techniekkosten;
2. 80% van de kosten van de overige geldende UPT-codes.
De zorg onder 1 en 2 samen wordt vergoed tot ten hoogste € 500,-
per kalenderjaar.

Kroon- en brugwerk en ook techniekkosten vallen onder 2. (code R).
Aangezien de techniekkosten de code R00 hebben (in combinatie met een andere code) zouden deze ook voor 80% vergoed moeten worden.

Ik vind het wel onduidelijk omdat bij 2. niet expliciet staat vermeld dat ook de techniekkosten worden vergoed. Ook in de Tarievenlijst tandheelkunde op http://www.tandarts.nl zie ik de code R00 niet staan, terwijl het toch wel een UPT code is. Ik zou het voor de zekerheid even navragen bij VGZ als ik jou was.
wo, 12/26/2007 - 12:55 Permalink
12amber

Ik heb gebeld, maar degene waar ik een antwoord van kreeg, klonk ook niet erg zeker. Ze moest het eerst opzoeken en zei toen ja, maar ik zie het eigenlijk nergens staan die R00. Ik heb wel haar naam genoteerd, maar ik weet dat er mensen zitten achter de telefoon, die dit werk maar tijdelijk doen, een soort callcentrum.
Op zich een aardige verzekering en via untied consumers nog een leuke korting.
wo, 12/26/2007 - 16:36 Permalink