Tandartskosten aftrekbaar van belasting?

Author:
Jos H
Posted:
do, 12/06/2007 - 23:22
Hallo,

Ben helaas sinds dat ik studeer een lange tijd niet meer bij de tandarts op controle geweest (4 jaar). Dit uit pure laksheid voor het vinden van een nieuwe tandarts. Heb zo`n twee weken geleden dan toch maar een tandarts gezocht. Dit was een fluitje van een cent en koste me 5 minuten surfen op het internet (dus waarom ik hier nou 4 jaar over gedaan heb :oops: ). Inmiddels heb ik de eerste herstelwerkzaamheden (letterlijk) achter die kiezen. Dit betrof slechts het vervangen van wat oude vullingen voor mooie nieuwe witte en het vullen van een gaatje hier en daar.

Helaas constadeerde de tandarts ook dat ik twee kronen nodig heb, omdat het laatste half jaar van twee kiezen een stuk(je) is afgebroken. Mijn tandarts vertelde me dat deze kronen zo`n €450,- p.s. zouden kosten. M`n zorgverzekering vergoedt maximaal €450 per jaar. Hierdoor moet ik zelf dus opdraaien voor die andere €450 euro.

Ik weet dat het mogelijk is om zorgkosten af te trekken van de belasting, maar met mijn eigen studentenbaantje waar ik toch al haast geen belasting over betaal zet dit geen zoden aan de dijk.

Nu wil ik weten of het mogelijk is dat deze kosten door mijn vader van de belasting worden afgetrokken. Als dit mogelijk is zouden de kosten voor mij halveren. Hoop dat iemand mij kan vertellen of dit mogelijk is, en indien dit zo is of er dan ook voorwaarden zijn waaraan voldaan moeten worden.

Weet niet of de volgende informatie van belang is, maar toch even voor de goede orde:
Mijn ziektekostenverzekering wordt betaald door m`n vader
Ben uitwonend en 21 jaar oud (wordt 22 voordat de behandeling plaatsvindt)

Alvast bedankt!
Spiegeltje

Volgens mij in 2008 nog wel, per 1 januari 2009 wordt de buitengewone uitgavenregeling definitief afgeschaft omdat het allemaal te duur wordt. In 2008 is de regeling wel uitgekleed, zo zijn ondermeer de premies voor de ziektekostenverzkering niet meer aftrekbaar.

De vraag is trouwens of je wel kronen nodig hebt nu er alleen 'een stukje' is afgebroken. Tegenwoordig kan met de moderne composietmaterialen de kies ook weer netjes worden gemaakt als daar een stukje vanaf is. Het wordt er eenvoudig aangeplakt. En dat is veel goedkoper (minder dan 100 euro). Als de tandarts er de tijd voor neemt zie je er weinig tot niets van. Er hoeft minder tandweefsel te worden weggeslepen hetgeen altijd gunstig is. Een kroon kan altijd nog. Een traditionele kroon is steeds minder vaak geindiceerd. Ik zou daar eens naar informeren bij de tandarts. Van belang is dat hij duidelijk kan uitleggen waarom een kroon nodig is en een gewone restauratie niet mogelijk is. Als het element ernstig is verzwakt, bijvoorbeeld door een wortelkanaalbehandeling, is een kroon wel een betere en duurzamere oplossing. Zo zijn er nog wel meer situaties. Punt is dat er vrijwel altijd alternatieven zijn. de tandarts komt daar niet altijd mee, moet je soms even op doorvragen.

Je zou desnoods kunnen overwegen eerst één kroon te nemen en de andere het volgende jaar met de tijdelijke composietrestauratie als noodoplossing. Dit alleen als echt kronen zijn geindiceerd en het niet per se nodig is meteen te bekronen.
vr, 12/07/2007 - 01:10 Permalink
Jos H

Heel erg bedankt voor je reactie Spiegeltje,

Je antwoord is echter nog niet helemaal duidelijk voor me: denk je namelijk ook dat ik de kosten die IK heb aan m`n gebit via m`n vader kan aftrekken van de belasting?

Over de kronen: zelf heb ik iig het idee dat één kroon echt nodig is, dit omdat van deze kies een redelijk groot stuk af is, en deze kies al een redelijk grote vulling heeft. Het gedeelte dat afgebroken is, is een gehele zijde van de kies. Dus als dit de kies is: □ ,dan is het linker 'schotje' in z`n geheel afgebroken.
Bij mijn andere kies is het naar mijn idee echt maar een klein stukje dat is afgebroken, kan het niet goed zien omdat de kies achterin de mond zit, maar het voelt aan alsof er slechts een hoekje van de kies afgebroken is. Dus zal bij mijn afspraak zeker naar (goedkopere) alternatieven vragen. Ben wel van mening dat ik voor de beste mogelijkheid moet gaan en niet moet bezuinigen op m`n gebit (ondanks dat het zo verschrikkelijk duur is allemaal).

Het uitstellen van de behandeling is niet echt nodig, heb de laatste jaren veel gewerkt naast m`n studie waardoor ik redelijk wat gespaard heb. Had alleen gehoopt dit geld aan iets leukers te kunnen besteden :cry:
vr, 12/07/2007 - 16:00 Permalink
Spiegeltje

Ik had de vraag inderdaad niet goed gelezen. Je vader kan de kosten volgens mij niet aftrekken van de belasting, niet voor wat betreft aftrek voor kosten levensonderhoud van kinderen en niet wat betreft buitengewone uitgaven. Door al die regeltjes is niet in een paar woorden te zegen waarom niet, maar ik zie geen mogelijkheden daartoe. Kan natuurlijk altijd iets over het hoofd zien in het woud van regels.

Ben wel van mening dat ik voor de beste mogelijkheid moet gaan en niet moet bezuinigen op m`n gebit (ondanks dat het zo verschrikkelijk duur is allemaal).
Niet onverstandig, maar in dit geval kan een goedkope restauratie ook wel eens de beste oplossing zijn.

Ook mooi zijn partiele kronen (alhoewel je daar niet zo veel meer over hoort, zijn ook zowat net zo duur als volle kronen).
vr, 12/07/2007 - 18:33 Permalink
Spiegeltje

kan iemand mij een indicatie geven van wat ik terug kan krijgven van de belasting dients merci!


Kijk in welk belastingtarief valt en vermenigvuldig dit met de kosten. Er is nog een (lage) drempel die gaat er ook nog vanaf. Kom je op ongeveer 30% uit schat ik.

De regeling vervalt na dit jaar, dus het werk moet in het belastingjaar 2008 hebben plaatsgevonden.
vr, 11/14/2008 - 11:46 Permalink
Spiegeltje

dus het werk moet in het belastingjaar 2008 hebben plaatsgevonden.
en betaald zijn naar ik meen!

Goed dat je dat opmerkt. Voor de belasting geldt dat inderdaad (voor de verzekering niet). En vaak wordt ook vergeten dat je - als particulier - nooit meer belasting kunt aftrekken dan je in een jaar betaald. Maar vergis je niet in de omvang van de bijbanen van veel studenten tegenwoordig! :D
di, 11/18/2008 - 22:53 Permalink