Tandarts wordt niet vergoed, wel pijn

Author:
Rico878
Posted:
wo, 11/13/2013 - 00:41
Hallo,

Ik weet niet of ik mijn vraag in het juiste onderdeel stel, dus wees niet te hard voor me ;-)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: doordat ik door persoonlijke problemen zonder inkomen kwam te zitten kreeg ik een betalingsachterstand bij mijn zorgverzekeraar. Hierdoor ben ik van een aanvullende verzekering teruggezet naar de basis verzekering en hierin wordt de tandarts niet vergoed. Op een gegeven moment brak tijdens het eten een kies door midden, dus maar eens m'n gebit beter gaan bekijken en het viel me op dat ik tamelijk veel gaatjes heb. Ik heb toen contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar om te kijken of er een mogelijkheid was om tóch naar de tandarts te kunnen, maar kreeg nul op het rekest: "Een consult bij de tandarts komt niet in aanmerking voor vergoeding". Hoewel ik wel 2 keer per dag poets én na het poetsen mijn mond spoel met mondwater, zie ik steeds meer gaatjes bijkomen. Ondertussen zit er in bijna elke tand/kies wel een gaatje en sinds vanochtend doet een tand ook vreselijk zeer. Ik heb het idee dat er ook een flinke ontsteking zit, want de pijn trekt via mijn gehele bovenkaak door naar de achterkant van mijn nek en wanneer ik mijn tong tegen mijn gehemelte aandruk voel ik de "druk" in het tandvlees rondom de pijnlijke tand. Ik zou dus graag naar een tandarts willen, maar het probleem is dus dat ik a) geen tandarts heb, en b) de kosten niet vergoed worden.

Mijn vraag is dan ook, wat kan ik doen? Los van de pijn zie ik het ook niet zitten om mijn gebit weg te laten rotten.

Het is misschien handig te vermelden dat ik op dit moment een volledige Wajong-uitkering heb.

Alvast bedankt
vV

misschien even de regering vragen, die hebben al deze regels bedacht...

verder kan wellicht de gemeente met bijzondere bijstand iets doen.
Dat het niet vergoed wordt doet niet ter zake, de premie voor de AV wordt ook niet betaald , dus theoretisch geeft dat al wat ruimte voor noodhulp. Er lopen genoeg mensen rond tegenwoordig zonder AV , die zijn toch niet meer heel erg ruim voor vergoeding.
Overigens is niet alles wat je aanmerkt als gaatje ook echt een gaatje (ik weet niet over wat voor tijdstraject het gaat, maar dat gebeurt niet in een paar weken of maanden). Naast poetsen is trouwens ook voeding van belang.
Voor de rest heb ik geen oplossing vrees ik, een tandarts moet je toch zelf regelen, de financiën eromheen ook.
wo, 11/13/2013 - 08:08 Permalink
Rico878

Hallo vv,

Bedankt voor je antwoord.

Wat de gaatjes betreft: het gaat hier om 3 jaar (3 jaar geleden voor het laatst naar de tandarts geweest).
De tandarts zelf regelen evenals de financieën snap ik, het probleem is echter dat ik dat niet kan. Heb de afgelopen dagen meermaals met m'n zorgverzekeraar gebeld, spoedtandarts en huisarts maar ben nog geen stap verder. Ik kan wel bij de spoedtandarts terecht maar moet dan direct afrekenen (tussen de 50 en 180 euro) en dat heb ik op dit moment niet. Ondertussen wordt de pijn erger, ben ik sinds gister ook misselijk en aan de diarree en heb ik vandaag moeten overgeven. Dat lijkt me niet "zomaar" even kiespijn... Het is natuurlijk niet zo dat ik niet wíl betalen, Als ik in termijnen zou mogen betalen: graag. Maar ja, ik weet het ook niet meer.
do, 11/14/2013 - 14:54 Permalink
Alexandra11

Misschien kun je terecht bij tandartsen in opleiding (studie Tandheelkunde)? Het zal niet gratis zijn, maar wel goedkoper.

Ja zoals ACTA in Amsterdam. Daar krijg je 30% korting op alle behandelingen... alleen vind ik het wel een eng idee, om door zo'n (redelijk onervaren) student behandeld te worden... of is die angst onterecht?
do, 01/02/2014 - 03:09 Permalink
Lieneke

Onterecht! Alles, werkelijk alles, wordt gecontroleerd. Je wordt volgens de laatste standaarden en technieken behandeld. Wat een tandheelkundestudent kan, kunnen veel tandartsen allang niet meer. Zo nauwkeurig...Je moet eerst namelijk een G-tje leren boren in een repaltieplaatje. Elke stukje van dat kleine vormpje moet een bepaalde diepte hebben (aantal mm), echt super moeilijk. Ik ben zelf ook patient geweest in het studentenonderwijs. Je ligt wel vreselijk lang, dat wel.
do, 01/02/2014 - 16:17 Permalink
vV

je ligt inderdaad lang, maar alles wordt extra gecontroleerd ook, altijd docenten met ervaring aanwezig als aanspreekpunt.
Tijden zijn wel veranderd want in ""mijn"" tijd betaalde de patiënt alleen de techniekkosten.
Maar ja, dure studie, kan niet meer uit om echt gratis te behandelen...
do, 01/02/2014 - 17:48 Permalink