Standaard factuur

Author:
stefan01
Posted:
ma, 12/21/2009 - 21:55
Bij controle van de tandarts en bezoek aan mondhygiëniste stuurt de praktijk waar ik kom iedere keer dezelfde codes:
T52
V40
V40
C12

Dus kort consult mondhygiëniste en twee maal V40 en daarnaast de controle.

Onlangs werd het bezoek aan de mondhygiëniste afgebeld. Ik ging dus alleen voor controle, maar kreeg toch dezelfde rekening. Uiteraard heb ik hier bezwaar tegen gemaakt (via Fa-med). Het zet mij wel aan het denken. Klopt dit wel? Wat zijn redenen om bij bezoek aan de mondhygiëniste en aansluitend controlebezoek aan de tandarts twee maal V40 te declareren, 2xper jaar en jaar in jaar uit?

Mijn partner krijgt hetzelfde gedeclareerd. De mondhygiëniste behandeling duurt ca 30 minuten en de tandarts controle ca 5 minuten (even kijken).

Wie kan dit uitleggen?
Spiegeltje

Indien u een afspraak te laat afbelt mag de tandarts kosten in rekening brengen. Wat onder te laat wordt verstaan moet de tandarts u kenbaar hebben gemaakt via de voorwaarden, aan de balie of op het afspraakkaartje. Vaak is dat 24 uur voor het behandeltijdstip. In geen geval mag de tandarts kosten declareren van behandelingen die niet zijn gedaan, zoals in uw geval. Voor een niet nagekomen afspraak bestaat een aparte code.

Een T52 code zien we vaker bij gebitsreiniging, maar mag echt alleen bij parodontitis patienten in rekening worden gebracht in het kader van de nazorg (bent u dat?). Indien daarvan geen sprake is moet M55 (gemiddelde gebitsreiniging, 23 euro) dan wel M59 (uitgebreide gebitsreiniging, 46,10) worden gebruikt. V40 (polijsten van vullingen) bij elke behandeling is geldklopperij. Eventueel polijsten valt gewoon onder M55 of M59.

Een periodieke controle C12 kan in principe wel in 5 minuten als er geen bijzonderheden zijn.

De tandarts heeft dus wel wat uit te leggen mijns inziens.
ma, 12/21/2009 - 22:47 Permalink
Lieneke

Ho, V40 is niet enkel het polijsten van vullingen. Het mag ook gedeclareerd worden bij het appliceren van medicamenten. Bijvoorbeeld bij het gebruik van Perio-ex/Caries-ex of een fluoridelak (denk ik..).
di, 12/22/2009 - 10:15 Permalink
Spiegeltje

En "gratis" reclamemonsters.... :) Ik weet ook wel dat V40 ook gebruikt mag worden voor 'kleinmateriaal' . Je kunt altijd de rekening opkloppen natuurlijk, en dat is precies wat hier volgens mij aan de hand is zij het niet in extreme vorm of zo. Voor fluorideapllicatie of chloorhexidine is toch de M20 code (met voorafgaande gebitsreiniging) bedoeld? Overigens kom ik al tig jaar 2-3x per jaar bij de MH (vele verschillende gehad) en nog nooit een V40 gezien hoor. Is geen bewijs, maar toch.
di, 12/22/2009 - 10:32 Permalink
Lieneke

Perio-ex/Caries-ex is ontzettend duur spul. Het is niet zomaar wat chloorhexidine. Het krijgt nu ook de status 'medicatie'. Daarom is het nu (weer) tijdelijk uit de handel...Het moet uiteraard wel op indicatie worden aangebracht. Het is bij mij absoluut niet standaard. Hetzelfde geldt voor fluorideapplicatie. Overigens brengen wij fluoridelak voor gevoelige tandhalzen vrijwel nooit in rekening. M20 of M21 is geen code voor applicatie voor maar 1 of 2tanden....Die kost je iets van 20 euro en een keertje V40 kost iets van 5 euro...
di, 12/22/2009 - 11:45 Permalink