Schippers waarschuwt tandartsen tarief niet fors te verhogen

Author:
zel'dovich
Posted:
wo, 11/16/2011 - 10:10
Minister Schippers waarschuwt de tandartsen de tarieven niet fors te verhogen. Anders is het meteen afgelopen met het experiment van de vrije tarieven. Dit onder meer naar aanleiding van de fors gestegen verzekeringspremies voor de aanvullende tandartsverzekeringen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/15/schippers-waarschuwt-tandartsen-tar…

Dames/heren tandartsen: heeft u de nieuwe tarieven al klaar? En, wordt het duurder?
Basset

joepie gedaan waarom nu al niet ... hoeft allemaal niet en kost ons heel wat verloren tijd en moeite ... geneeskunde marketing kan niet .....dat weet iedereen ....
maar als je hier toch met al die inzin uit de gazetten de database van deze computers wil overvullen heb het dan eens over de veroorzaker van een zogenaamde prijverhoging

Ik koop nu een appeltje bij Albert Hein, maar wil ik die in parten snijden dus koop ik een schilmes, en ook een tissue om mijn mond te vegen en plastieken zakje om het afval in te deponeren. aan de kassa een rekening vermeldende appel, mes, zakje tissue. 1 januari ik wil een appel maar AH heeft nu een zakje met daarin appel, mes,zakje,tissue .... aan de kassa staat op mijn rekening all in appel en mijn appel is nu plots duurder. erger ik schil mijn appel niet dus heb geen mesje en geen afvalzakje nodig, ik wreet hem he;lemaal klokhuis inbegrepen en mondje vegen dat kan met de achterkant van de mond.. en in het geval dat ik hem wel in partjes wil snijden ik heb v rd m e al een boel schilmesjes van al die appelzakjes die ik al eerder gekocht heb....

zo wordt hier iets schijnbaar duurder, niet de schuld van AH maar van de leverancier die geen losse appel meer levert.

verhaal begrepen ...

zonder enige cent de prijs te verhogen zal dit altijd lijken alsof dit zo is door opgelegde pakket schikking.

en waarom geen straf voor de patient met de ontoereikende mondhygiene ... saneren... terug invoeren .. al berekend wat de afschaf daarvan al aan menselijk leed en kosten aan het systeem toegebracht heeft .... maar daar zulle de jojo's hier niet op ingaan ... liever struisvogelpolitiek ...
wo, 11/16/2011 - 13:42 Permalink
zel'dovich

Met alle respect: wel een wat rommelig betoog. Maar als ik het goed begrijp: in de nieuwe tariefomschrijvingen zitten meerdere 'oude codes' van bijkomende kosten waardoor het duurder lijkt geworden (maar niet is). En het wordt appels met peren vergelijken. Misschien voor de leek inderdaad nog niet zo simpel, maar de hoog opgeleide boekhouders van het ministerie verzinnen hier wel iets op. Wat wel simpeler wordt is m.i. de vergelijking tussen verschillende tandartsen, althans voor een bepaalde behandeling.

Maar geef eens aan hoe jij het gaat aanpakken, die nieuwe tarievenlijst (je bent toch anoniem?). En wat gaat straks bij jou een tweevlaksvulling kosten (zonder verdoving maar met rubberdam) en hoeveel reken je nu?

Moeten we als patient onze dure behandelingen proberen nog dit jaar te laten doen of begin volgend jaar?
wo, 11/16/2011 - 14:19 Permalink
Basset

wil niet de nma over de vloer hebben dank U

als je de gemiddelde tarieven wil weten neem dan de menzis prijslijst en te daar 1/4 bij en dan heb je een tariefstelling op de basis dat je nu betaald, dus zonder effectief het tarief van dit jaar te verhogen.

je wil de vertaling, in het tarief zit het recht verwerkt om van alle geneugten der behandeling te mogen genieten onder elke vorm met spuit en zonder, met cofferdam en zonder en dat je al je complicaties tijdens deze behandeling krijgt zonder bij te moeten betalen. dat is all in

voor heel wat patienten wordt het hierdoor zelfs goedkoper

trouwens al mijn patienten verstaan dat appelverhaal van de eerste keer.
wo, 11/16/2011 - 16:36 Permalink
zel'dovich

Ik heb de Menzisprijslijst gevonden en ben aan het rekenen geslagen. Zo'n 2-vlaksvulling kan zowel goedkoper als duurder worden ten opzichte van de Menzislijst+25%. Hangt dus af of je in de oude situatie verdoving en rubberdam meeneemt of niet. De rubberdamdam hoort eigenlijk wel. In de nieuwe situatie zitten beide volgens mij al in het 2-vlakstarief c.q. normale tandartenpraktijk (lees: overhead).

Als ik het goed heb, is de Menzislijst gebaseerd op een groot aantal declaraties (calculatiemethode). Voor een gemiddelde tandarts, die natuurlijk niet bestaat, zou bij hanteren van die lijst de omzet dus gelijk blijven. Waarom dan toch er standaard 25% bovenop gooien (ik neem aan dat je bedoelt voor alle tarieven). Iedereen is er vrij in natuurlijk, daar niet van. Maar gaat zo Schippers niet steigeren?
wo, 11/16/2011 - 17:21 Permalink
Lieneke

Of de prijzen echt zullen stijgen, weet nog niemand. Ik denk het niet. Gewoon de gebruikelijk inflatie erbij en all-in-prijzen.
Ik denk dat niemand hier zijn tarieven al gaat vertellen. Wat je dan namelijk krijgt, is dat mensen hun afspraken gaan verzetten naar januari of juist naar december: een zooitje dus. Bovendien zitten we te wachten tot de buurman met zijn tarieven online komt en tot de verzekeringen nog meer duidelijkheid geven rondom vergoedingen en contractentoestand.
Een ding is zeker: de administratie is straks nog meer werk omdat bij de ene verzekering niet meer via een clearinghouse kan worden gewerkt, bij de ander moet er zus en zoveel procent naar de patient zelf worden gestuurd, de ander wil het weer volledig digitaal aangeleverd etc etc etc. En dan mogen we nog de patient uitleggen hoe het nu precies met die vergoedingen zit, want de ene verzekering rekent ineens niet meer met de vertrouwde percentages en de ander heeft ineens zijn vergoedingen verlaagd. En je mag gaan uitleggen waarom het bij de buurman heel anders ligt met de vergoedingen. Transparant he?
wo, 11/16/2011 - 18:00 Permalink
advies

Toch wel Lieneke. Er zijn al praktijken die de nieuwe tarieven hebben vrij gegeven. Maandag in het artikel in het AD werd verwezen naar een praktijk in het zuiden des lands. Op de website aldaar worden inderdaad de tarieven 2012 al gepubliceerd. Een snelle analyse geeft het volgende beeld.

Periodieke controle van Eur 19.63 naar 29,84 (is dus + 10.21)
Gebitsreiniging standaard van Eur 23,55 naar 27,98 (is dus + 4.43)

Dat betekent Eur 14.64 meer per standaard controle bezoek. Dat 2 x per jaar is een toename van Eur 29,28 per patiënt. Het lijkt er op dat dit komt doordat ze standaard een C112 uitvoeren bij een A111.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat een kleurtest, voorlichting en een medische anamnese voortaan standaard in het tarief zitten. Betekent dit dat er 2 keer per jaar een kleurtest plaque-score wordt gedaan? Lijkt me wat overdreven, maar goed. Mogelijk wordt er nu ook al bij iedere controle een M31 plaque-score uitgevoerd en/of gedeclareerd. Geen idee. Als patiënt zou ik het in ieder geval niet waarderen, iedere keer weer opnieuw kleuren. En of ik iedere keer weer opnieuw open sta om instructie te ontvangen? Ik denk het eigenlijk niet. Ze houden zich wel aan de belofte dat er extra aandacht voor preventie komt.

Voor een volledige analyse zou natuurlijk de gehele lijst moeten worden doorgenomen. Maar dat voert te ver. Paro per element lijkt bijvoorbeeld weer lager te liggen dan het huidige maximum tarief (paro wordt daar waarschijnlijk uitgevoerd door een prev-ass).

Tandartspraktijk met 24 tandartsen en 36 (preventie) assistenten. Laten we zeggen 50.000 patiënten in het bestand. Allemaal 2 x per jaar op controle. Toename van Eur 29,28 per patiënt per jaar. Het totaal bedrag moet dan nog wel gecorrigeerd worden voor kleurtest en medische anamnese, wat in de huidige situatie apart wordt gedeclareerd. Daar kan ik zo even geen bedrag aan hangen.

In het AD artikel meldt een woordvoerder van VGZ: “'De kosten van een periodieke controle gaat van 19,63 naar 29,84 euro. We zijn met veel tandartsen in gesprek, maar dit soort prijsstijgingen kunnen we niet accepteren. We zullen onze klanten hier actief over informeren.”. Wat ook VGZ even vergeet in de vergelijking zijn de kosten van een medische anamnese, de kleurtest en preventieve voorlichting. Al met al is de stijging lager dan dat je zou vermoeden bij het zien van het nieuwe bedrag voor een periodieke controle A111. Staat wel overeind dat je als patiënt voortaan standaard moet betalen voor een medische anamnese, een kleurtest en preventieve voorlichting. Iets waar ik persoonlijk nog nooit voor heb betaald.

@ Dirickx, is dit nu wat je bedoelt met het appelverhaal?

Het zou goed kunnen dat ik iets over het hoofd zie. Het staat natuurlijk iedereen vrij verbeteringen aan te brengen.
wo, 11/16/2011 - 21:04 Permalink
advies

Helemaal mee eens Lieneke.

Met “toch wel” bedoelde ik eigenlijk dat er tariefsinformatie van praktijken beschikbaar begint te komen.

Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Deze 2 praktijken zijn niet representatief voor de gehele sector. Iedere praktijk kan/zal eigen afwegingen maken, waardoor er prijsverschillen kunnen ontstaan.

We gaan het vanzelf zien de komende tijd.
do, 11/17/2011 - 08:05 Permalink
Basset

advies, je hebt het door waar de volksverlakkerij zit.

Stel dat tandheelkunde nu te duur is dan had men de tarieven zo wettelijk kunnen verminderen, daar hoefde die poespas niet voor. Nu hebben de tandartsen het gedaan en kunnen ze binnen een aantal maanden de boel terugdraaien met sankties voor iedereen.
Dus ook voor degenen die niet omhoog zijn gegaan,

Het menzis tarief is een vergoedingstarief en menzis had geen 100% vergoeding dus is het vergoedingstarief berekent op bedrag + 1/3 bedrag eigen aandeel.

Het alternatief als dit systeem niet door ons aanvaard werd was een plafonage. Dat hebben we in andere landen vroeger ook al gezien. Dat kan betekenen dat bepaalde omzet aan het einde van het jaar of in het volgend jaar terug gevorderd kan worden. Er zijn daar verschillende methoden voor. Dit impliceerde dat heel wat tandartsen de deuren in de maand november en december sloten en extra verlof namen. Waarom dan nog werken als je toch niet betaald krijgt en er geld moet insteken voor materiaal waarvoor niet betaald wordt. Dat procedé heft niet lang stand gehouden.

Trouwens all in systemen vind je zowat overal in de wereld dus eens dat dat ingeburgerd is, is die discussie ook voorbij.

Alleen de manier waarop mensen als dodo de tandartswereld aanvallen kan een zetje zijn in de verkeerde richting. Als je als arts niet geapprecieerd wordt, er wordt nooit gesproken over dingen die we gratis doen en extra service die we geven, heb je de neiging die toch te gaan aanrekenen.

Een ander advies, vanuit mijn juridische achtergrond, aan de tandartsen is het volgende> alles draait om geld en bij de extremisten patienten zo min mogelijk betalen. Waar geld de discussie wordt kan eigenlijk niet meer op vertrouwensbasis gewerkt worden. 1 advies zorg dat je het afleveren van een offerte kan bewijzen. Dus best alleen offertes versturen over internet of bij overhandiging aan de patient laten tekenen voor ontvangst. Er zullen er ooit wel een aantal zijn die dit gaan aanhalen om niet te hoeven betalen.

Neem nu het volgende voorbeeld, patient X heeft in 2005 een wortelkanaal gehad en heeft daaarna op een ander element een kroon laten slijpen. De tijdelijke kroon komt los en ondanks advies wordt de kroon gedurende 14 dagen niet terug gecementeerd. Er zijn klachten die wijzen op een mogelijk noodzakelijke wortelkanaalbehandeling. De endodontoloog geeft aan dat er momenteel geen probleem is maar dat een wortelkanaal toch op middellange termijn te verwachten is. Patient geeft aan dat ze dan de tand zal trekken. Dus afgesproken werd om een kunstharskroon te plaatsen en die defintief te cementeren en zo de tand op te volgen. Er blijken geen problemen meer te zijn en de kroon gaat mee tot nu. In de tussentijd is de kroon een keertje los gekomen door drop te eten en terug geplaatst. Nus is de kroon stuk gebeten en eist de patient een gratis nieuwe porselein kroon. Wat natuurlijk niet kan want dat is niet aangerekend. De afspraak die eerder gemaakt wordt werd niet erkend en bovendien geeft men aan de computergegevens vervalst te hebben. Een door het om aangestelde zeer dure computerexpert heeft ondertussen het bewijs gegeven dat dit niet zo is.

Of een voorbeeld hoe ook wel eens een patient bewust of onbewust de boel belazert als het om geld ging. Trouwens hier wa er uit coullance beloofd de kroon te leveren tegen de kostprijs van het blokje. Daarvoor kan je niet eens gaan eten. Maar ja ... als men iets in het hoofd heeft dan gaat dat daar nog moeilijk uit ... en dat geldt ook zo voor dodo en co

discussie over tarieven kunnen als er ook aandacht is voor de kostprijs zonder het leefloon voor de tandarts. Want blijkbaar vallen volgens sommigen de tandheelkundige materialen als manna uit de lucht
do, 11/17/2011 - 10:23 Permalink
zel'dovich

De politiek wil de zorgkosten in de hand houden en daarin past niet het beeld dat de tandartskosten voor patienten de pan uit rijzen. Vandaar dat Schippers dreigt met ingrijpen als de vrije tarieven worden aangegrepen om het inkomen van tandartsen disproportioneel te vergroten. Hogere tarieven zijn mogelijk als dit gebruikt wordt voor innovatie en extra kwaliteit, anders moeten ze omlaag. Als de tandarts zijn inkomen op peil wil houden moet hij de kosten verlagen. Dat hoeft niet per se door kwaliteit in te leveren. Het idee is dat concurrentie hier allemaal zelf voor gaat zorgen. Mocht dat niet werken, dan grijpt Schippers in. Mijns inziens logisch vanuit het doel van deze hele operatie. Punt is alleen dat het nogal voorbarig is, er is nog niet bekend wat de tarieven gaan doen. Niet helpt is dat de tandartsen zich ook hullen in stilzwijgen daarover. Intussen ontstaat wel het beeld, gevoed door de media en verzekeraars, dat ze een slag willen slaan. Het helpt ook niet dat de tandartsverzekeraars hun premies voor 2012 zo fors verhogen. Daar mag ook wel eens wat over worden gezegd nu nog niet vast staat dat de tarieven werkelijk hoger worden. Bovendien hanteren veel verzekeraars ook een maximale vergoeding zodat ze niet meer kwijt zijn dan nu.

Als patient vind ik het een goede zaak dat de tandartskosten in de hand worden gehouden, althans dat de overheid hier enigszins op toeziet. Ik geloof niet zo in de vrije markt en al helemaal niet in de zorg, zeker niet in de huidige omstandigheden waarbij patiënten niet veel keuze hebben. Veel praktijken zitten immers vol.

....een patient bewust of onbewust de boel belazert als het over geld ging..
Onbewust belazeren, dat is een contradictio in terminis :D
do, 11/17/2011 - 11:06 Permalink
mecánico para …

zal ik je een geheim verklappen: als ze mij, vanuit de zorgverzekeraar zouden toebedelen wat iedereen denkt dat ik krijg............en dan in loondienst, netto elke maand 1/13e deel en in mei met vakantiegeld erbij.........zou ik meteen ja zeggen. En noem het garantie Balkenende-norm, noem het utopisch gezwets, maar ik doe het er voor. Weet je meteen dat ik het nu bij lange na niet haal
do, 11/17/2011 - 11:20 Permalink
zel'dovich

Hoe zal een tandarts in loondienst bij de rijksoverheid worden ingeschaald? Denk start in schaal 10 met uitloop naar schaal 12 voor een gemiddelde, goed functionerende academicus (dus maximaal circa 70.000 euro). Met uitloop naar schaal 14 voor specialisten en bij buitengewoon functioneren. Dan praat je over maximaal 85.000 euro. Wil je meer moet je hoogleraar tandheelkunde of manager worden. De ambtenarensalarissen zijn niet per se gelijk aan de marktconforme salarissen van tandartsen in loondienst, maar lopen ook niet erg ver uit de pas denk ik. Zelfde geldt ongeveer voor huisartsen. Misschoen ben je daar tevreden mee? Geen gezeik over tarieven meer! Dus niet verzekerde inkomsten van een omvang van eigen praktijk willen zonder die te hebben, dan kan natuurlijk niet.
do, 11/17/2011 - 11:47 Permalink
vV

volgens mij moeten we gaan afspreken dat ook de moderator de tarief discussies afkapt, ik ben het helemaal zat me te mogen verdedigen tegen zo'n idioot die prijzen met 30% verhoogd en daarmee de hele beroepsgroep voor joker zet met de NZA op de stoep en een leegloop van zijn tandartsen bestand


mee eens

even iets anders: die teksten over dikke tarieven bij die praktijk zijn in de lucht gebracht door VGZ, CZ is er trouwens ook goed in. Maar als je alle tarieven gaat bekijken valt het allemaal reuze mee, zij hebben een aantal uitschieters onder het vergrootglas gelegd, maar de tarieven bij dezelfde praktijk die de helft zijn van de huidige, want die staan ook in de lijst, hebben ze het niet over...
Ik denk dat betreffende praktijk er heel goed over heeft nagedacht , en bepaalde zaken die nu apart gefactureerd worden daadwerkelijk onder die periodiek controle en elders heeft ingeschaald, je moet het immers ergens onderbrengen, bedoeling is toch een gelijkblijvende omzet. En vergeet de inflatiecorrectie van een 3% niet..

Overigens hoort VGZ (en CZ oa.)m.i. bij de club verzekeraars die de door henzelf in de media gebrachte geruchten over forse stijgingen misbruikt voor inperking vergoedingen en premiestijgingen...
Hoe het gaat worden weet je pas met een paar jaar, wanneer de pieken en dalen uitgevlakt zijn. Was in 1994 ook een heel gedoe en protesten en toen is uiteindelijk juist de patient er beter van geworden dat het ziekenfonds mbt volwassenen werd afgeschaft.
Maar dat is maar mijn mening, als leek...
do, 11/17/2011 - 13:22 Permalink
zel'dovich

volgens mij moeten we gaan afspreken dat ook de moderator de tarief discussies afkapt, ik ben het helemaal zat me te mogen verdedigen tegen zo'n idioot die prijzen met 30% verhoogd en daarmee de hele beroepsgroep voor joker zet met de NZA op de stoep en een leegloop van zijn tandartsen bestand


mee eens

En dan toch zelf er op door gaan? Mag van mij ook, discussie over tarieven is m.i. prima. Verdedigen is niet verplicht, je wordt persoonlijk niet aangevallen dacht ik zo. En de betekenis van dit forum moet je ook niet overschatten, dus wat maakt het nou uit als eens iets kritisch wordt gezegd over tandartsen. Patiënten worden ook regelmatig door tandartsen de mantel uitgeveegd op dit forum is mij gebleken, en niet alleen als het over tarieven gaat.

Ik heb hier trouwens nog een paar begrotingen liggen voor rechtsboven en linksonder die echter pas in 2012 worden uitgevoerd. Zodra de tandartsen zijn tarieven op de website heeft gezet zal ik nieuwe begrotingen vragen en de eventuele verschillen eens posten hier voor commentaar.
do, 11/17/2011 - 14:16 Permalink
zel'dovich

jammer dat je niet op de kern van mijn reactie ingaat...

Alles op zijn tijd.

Overigens had ik zelf al eerder aangegeven dat de verzekeraars boter op hun hoofd hebben en dat het inderdaad zo is dat het prematuur is om nu al op voorhand te spreken over "grote prijsverhogingen". Dat een deel daar "zich schuldig" aan zal maken, zal je natuurlijk altijd wel hebben maar Schippers zal toch mee kijken naar het algemene beeld lijkt me. Ik ben het dus grotendeels met je eens, als "leek"
do, 11/17/2011 - 14:57 Permalink
mecánico para …

Hoe zal een tandarts in loondienst bij de rijksoverheid worden ingeschaald? Denk start in schaal 10 met uitloop naar schaal 12 voor een gemiddelde, goed functionerende academicus (dus maximaal circa 70.000 euro). Met uitloop naar schaal 14 voor specialisten en bij buitengewoon functioneren. Dan praat je over maximaal 85.000 euro. Wil je meer moet je hoogleraar tandheelkunde of manager worden. De ambtenarensalarissen zijn niet per se gelijk aan de marktconforme salarissen van tandartsen in loondienst, maar lopen ook niet erg ver uit de pas denk ik. Zelfde geldt ongeveer voor huisartsen. Misschoen ben je daar tevreden mee? Geen gezeik over tarieven meer! Dus niet verzekerde inkomsten van een omvang van eigen praktijk willen zonder die te hebben, dan kan natuurlijk niet.



hoho, dat zijn tandartsen in dienst van de Universiteit, maar die maken ook maximaal 40 uur. In een andere schaal komen (14) kan best als je het hele schip reilt en zeilt. Dat is namelijk wat die hoogleraar ook doet, de hele afdeling sturen. Maar nogmaals, voor schaal 16 (hoogleraar) zou ik het doen als ik alle voordelen van die schaal ook daadwerkelijk kreeg inclusief vakantie en pensioenopbouw. morgen nog. En daar zou ik tot mijn 65e rustig op mijn tempo van nu voor doorblijven werken.
Al mijn investeringen in de werkvloer komen pas weer over vele jaren naar boven drijven.........en wie weet valt het mee, maar waarschijnlijk is het geen vette buit (wat iedereen ook denken mag).
do, 11/17/2011 - 16:58 Permalink