Rekening ontvangen van mijn tandarts :S ik ga niet accoord!!

Author:
Patricia24
Posted:
di, 02/27/2007 - 22:44
Zo dat zal ff lekker worden zeg. Ik krijg vandaag de rekening van mijn tandarts binnen. Ben er totaal niet mee eens en ga ook zeker morgen even bellen met hun.

Wat nu t geval is, is dat ik gewoon voor me jaarlijkse controle ben geweest. Ik ga 2x pj naar de tandarts.. Ik weet dat ik last heb van tandplak en dit word ook elke keer behandeld.

Nu kijk ik mijn rekening na staat erop:
Halfjr controle ---> dat is gewoon correct!
Tandsteen Uitgebreid kosten a 45 euro!! -->> de behandeling was t zelfde als vorig jaar en dat was een gewone behandeling en niet uitgebreid dus nu zitten hier dubbele kosten aan omdat t uitgebreid gedaan is (althans dat zeggen ze)
en ook vroeg die assistent mij om een paar vragen te bantwoorden op de computer.. en weet je wat daar zitten ook gewoon kosten aan 18.80!!!
o.v.v schriftelijke anamnese??

Dit kan de tandats toch niet zomaar doen, je op kosten jagen, terwijl t gewoonweg niet klopt!!!??? vooral bij uitgebreid en die schriftelijke anamnese???

Wie oh wie heeft hier ervaring mee of weet wat van de kosten ed af???
graag horo ik van jullie
thx patricia
vV

de kosten voor de schriftelijke anamnese kunnen alleen in rekening gebracht worden als er vragen met ""ja"" beantwoord zijn, en er dus reden is om door te vragen, oftewel dieper in te gaan op de vragen die met ja beantwoord zijn. Want deze of de medicijnen die er mee gepaard gaan kunnen invloed hebben op het gebit. Veel antidepressieva bv geven een rem op de speekselaanmaak, en dus een drogere mond, wat een extra factor kan zijn bij het ontstaan van nieuwe gaatjes.
Echter ik ben wel van mening dat indien er door gevraagd moet worden, de tandarts het zelf doet, en niet de assistente. Was er niets bijzonders aan de hand jammer maar helaas kan die post niet gedeclareerd worden.

M.b.t tandsteen, tja daar was ik niet bij. De andere kant kan zijn dat u voorheen gematst bent geweest, en dat er nu in rekening gebracht is wat er echt gedaan is. Dit zijn altijd moeilijke discussies, maar men mag u zeker het verschil uitleggen.
wo, 02/28/2007 - 08:14 Permalink
vV

tja een paar vragen...Als ik ze uit het systeem uitprint zijn het 2 kantjes en een paar regels op een 3e vel.
En er zal ook een schriftelijke versie moeten zijn, idd op het gemak invullen, en ook ondertekenen!!

Vaak wordt het belang ervan onderschat, helaas soms ook door tandartsen...
Dat er een vragenlijst ingevuld moet worden vind ik al heel goed, gebeurt nog lang niet bij elke praktijk. En je merkt ook dat mensen die zo`n lijst onder ogen hebben gehad wijzigingen zelf melden.. En het is verbazingwekkend hoeveel mensen inderdaad ook grote zaken niet bij de praktijk melden, uit zichzelf. Maar dat is even off-topic...
wo, 02/28/2007 - 11:09 Permalink
dj

Doet iedereen dat eigenlijk?

Naar mijn inschatting/ervaring absoluut niet.. Tja ik merk dat je boos bent Patricia en ik kan me het wel een klein beetje voorstellen maar echt heeeel ruig/onterecht is het zeker niet hoor (ik heb het behoorlijk ruiger meegemaakt op dit forum durf ik te zeggen). Vraag denk ik maar of ze de volgende keer zo duidelijk mogelijk zijn over kosten omdat je dit zo niet had verwacht.

Vergeet vooral nooit geen afspraken met de tandarts als je schrikt van dit soort kosten want 2 euro per minuut is ongeveer waar je dan op moet rekenen.
wo, 02/28/2007 - 13:11 Permalink
Chris888

Doet iedereen dat eigenlijk?

Nee.
Mij worden altijd 2 vragen gesteld:
1. Hoe gaat het?
2. Hoe gaat het met je gebit?

Op de 1e vraag zeg ik altijd gewoontegetrouw 'best' of 'goed', zoals je dat zegt als je een vage kennis op straat tegenkomt die je een poos niet gezien heb.
wo, 02/28/2007 - 17:39 Permalink
minique

Ik denk dat we hier toch wel iets offtopic gaan en misschien is het goed te splitsen???

Maar ik wil toch ook even reageren op de vraag van Maja of die 3 vragen worden gesteld... Nee, dus. Bij mij dezelfde vragen als die Chris888 al aan gaf.

Toen ik in praktijk kwam waar ik nu al heel wat jaartjes zit, heb ik een formulier moeten invullen en ik weet dat er bij de balie een bordje hangt dat veranderingen in de gezondheid moeten worden doorgegeven. Maar ja, dan is de volgende vraag welke 'veranderingen' zijn wel relevant en welke niet? Bij wijze van spreken: de bloeddruk van een patiënt is iets aan de hoge kant, net niet TE maar toch... Moet hij/zij dat doorgeven? Of... ik ga nog even een paar stappen verder: iemand heeft een gen dat ervoor zorgt dat die persoon 'ooit' een bepaalde hartziekte krijgt... Hij/zij moet daarvoor elke 2 jaar op controle bij de cardioloog. Moeten dat soort dingen doorgegeven worden?

Wat ik wil zeggen is: met zo'n bordje 'geef veranderingen zelf door' zullen heel veel mensen dingen die misschien toch wel relevant zijn voor de tandarts om te weten gewoon niet doorgeven omdat ze er gewoon niet bij stilstaan dat die veranderingen relevant voor de tandarts kunnen zijn. En als ik even voor mezelf spreek: die vragenlijst die ik destijds heb ingevuld... ik weet niet meer alle gezondheidsissues waarnaar werd gevraagd. (Hmmm... dus toch maar eens vragen of ik zo'n vragenlijst even mag inkijken.)

Stel je de vragen, zoals Maja, dan zal er - denk ik - eerder antwoord komen (hoeft niet natuurlijk), maar in ieder geval kan er dan doorgevraagd worden (of toelichting door de hulpverlener waar hij/zij zoal aan denkt).

:smt006 Monique
wo, 02/28/2007 - 19:49 Permalink
Patricia24

Het is zo dat ik toen ik binnen kwam eerst lang in de stoel moest wachten.. (denk dat erff een pers tekort was maarja dat kan)
de assistent kwam naar me toe,.. wilt u deze vragen even invullen?
uuuhh tja waarom niet..
ik heb alles nagekeken en heb niks aan moeten kruizen,.. ze had me ook kunnen vragen of ik verder gezond ben, JA dat ben ik,.. maar dat weet de tandarts,... ben al 4 jr bij hem en kom elk half jaar langs..en heb nooit wat qua gezondheid sht.. maarja
ze had er wel bij mogen zeggen,.. als u deze lijst bekijkt kost het u 18.80 euro!!

de assistent heeft alles bij mij gedaan terwijl dit normaal de tandarts bij mij doet,.. toen die ass klaar was kwam de tandarts alleen ff verder kijken in de mond en een klein praatje houden van hoe t gaat enzo..

en tja over de kwestie van gemiddeld en uitgebreid ga ik bij de tandarts nog navragen.. ik had vanmorgen gebeld met de praktijk en ie mevrouw vd balie kon mij niet helpen en zei dat ik maar met FA-MED contact moest opnemen,.. dit heb ik ook gedaan en word er nog over terug gebeld/ gemaild..

Ik weet voortaan wel 1 ding als ik weer eens ga ga ik m vragen wat hij gaat doen en wat de kosten zijn! want ik vind dit weleen beetje absurt.. hoe jaag je mensen op kosen,.. t is wel 18.80 maarja t is toch geld!! t is allemaal al zo duur!!

Ik ben heel zuinig op mijn gebit en ik heb gelukkig nog geen gaatjes of wat dus bn dr heel zuinig op.. ik had half jr geleden zelf gevraagd om zo´n sealing - fluor voor je tanden,.. die kreeg ik vreoger altijd toen ik klein was tegen gaatjes- extra bescherming enzo,.. dus ik vroeg erom en wist ook dat ik dus extra kosten mee zal dragen,..
wo, 02/28/2007 - 22:52 Permalink
mecánico para …

Slap antwoord van de balie. Bij Famed kan je bezwaar aantekenen en dan moet de tandarts weer reageren. Als je zelf, als tandarts die reclame maakt (zo heet dat) kan ie bij de volgende notarun gewoon bepalen of de anamnese erbijstaat en of er gemiddeld of uitgebreid op de nota komt te staan bij gebitsreiniging.

Nu moet jij bezwaar aantekenen, hij weer reageren, nieuwe nota, en als het niet accoord is naar je eigen zin, weer bezwaar aantekenen. Geef je bezwaar dan ook schriftelijk over aan de tandarts, en dan niet met ff hier een ff daar, nee, gewoon nederlands zonder sms afkortingen.

Meestal kom je er dan wel uit
do, 03/01/2007 - 08:15 Permalink
vV

Ja, is alleen maar omweg.. waarschijnlijk om te ontmoedigen.. Ik zou overigens het deel waar geen discussie over is gewoon op tijd betalen, en dat ook aangeven naar Famed waarom dat is.

Overigens was het wel prettig geweest als je in de oorspronkelijke vraagstelling had aangegeven dat de praktijkorganisatie in de tussentijd ernstig gewijzigd is.

ik vind het zelf geen pas hebben om als er altijd tst gemiddeld is gerekend zonder uitleg en reden uitgebried te gaan declareren wanneer de preventieassistente het werk doet. Overigens: hoeveel ervaring heeft zij, en heeft de tandarts haar werk gecontroleerd??

Ik snap dat zij er langer over doet, maar het geeft de tandarts extra tijd, dus geen reden om meer te rekenen, alleen als er meer gedaan is (dus niet als er langer tijd genomen is...!)

Komt mij voor dat de tandarts ineens mogelijkheden ontdekt heeft.

En de nota voor de anamnese kan ie dus gewoon intrekken! is ten onrechte berekend, want als ik het goed lees was er geen reden tot doorvragen omdat alles met NEE beantwoord is.
Vraag trouwens een kopie van de anamnese, waar je handtekeing op staat! Heb je recht op, en zo weet je dat er niet mee gesjoemeld gaat worden....
do, 03/01/2007 - 13:01 Permalink
Patricia24

jah inderdaad erg vaag he :)
je word echt van t kastje naar de muur gestuurd.. ik ga morgen nog eens met famed bellen hoe t zit.. wel verrot lekker in de w8 rij staan met een 0900 nummer :S maarja...

tandsteen verwijderen is toch tandsteen verwijderen??
of gaat t erom hoeveel tandsteen je opgebouwd heb dat t nu meer is dus dat er uitgebreid gerekend word?

De tandarts heeft wel gecontroleerd na t verwijderen van tandsteen of er verder geen gaatjes enzo zaten,.. zoals elke keer dat ik daar ben zegt ie dat ik moet flossen enzo omdat ik altijd veel bloed,.. en nu is dat meer omdat ik zwanger ben maarja,.. kreeg een receptje van hem mee voor tandpasta,.. haha en zo erg dat ik ben gebruik ik t ook niet :S shame on me:P

nou ik hoop dat famed me kan helpen,.. vind t ook raar dat t via via via via moet gebeuren,.. de balie medewerkster zei dat ik famed moet bellen zei nemen met de praktijk contact op,.. de tandarts reageert daarop en famed neemt dan weer met mij contact op :s hoe bedoel je t kan langdradig worden :S ( en extra kosten voo t personeel) maarja,..
we zullen zien :S
do, 03/01/2007 - 23:20 Permalink
vV

zoals elke keer dat ik daar ben zegt ie dat ik moet flossen enzo omdat ik altijd veel bloed,.. en nu is dat meer omdat ik zwanger ben maarja,.. kreeg een receptje van hem mee voor tandpasta,.. haha en zo erg dat ik ben gebruik ik t ook niet :S shame on me:P


en weer komt er meer info dan u in eerste instantie schreef.. Wanneer u bij mij patient zou zijn zou ik denk ik ook een keer tst uitgebreid gaan rekenen. Aangezien u blijkbaar de adviezen stelselmatig niet opvolgt en de tandarts of assistente blijkbaar als een soort schoonmaakdienst beschouwd. en gezien het receptje is er wel een serieus probleem, wat zij in ieder geval serieus willen oplossen...En als u daar niet aan mee werkt groot gelijk dat zij uitgebreid tst rekenen, want dat was waarschijnlijk wel nodig!
Vraag mij nu inmiddels wel af of u over de anamnese WEL geheel eerlijk tegen ons geweest bent...
vr, 03/02/2007 - 17:39 Permalink
Patricia24

naja zeg!!

dat ik gevoelig tandvlees heb is al mijn hele leven zo!
en nu met de zwangerschap is t alleen even gevoeliger.! ik vind van de tandarts heel vriendelijk dat hij dat recept voor geschreven heeft,.. maar ook een nadeel van die tandpasta is dat je tanden er bruiner van worden!! en als dat dus bruin word en ik ga over een half jaarweer moet de tandarts die aanslag verwijderen wat mij dus ook weer geld gaat kosten!! die tandpasta kost me al geld!

ik verzorg me tanden verders gewoon goed hoor..
en dat flossen vind ik ook eng,. want heb ook van me oude tandarts begrepen dat je ook verkeerd kan flossen en dus je tandvlees los/ of geirriteerd maakt van je tanden en dat je tanden evt ls kunnen gaan zitten.

ikwet niet waar u een tandarts ben maarja,.. ik ben blij met me tandarts,.. maar had hier alleen een vraag,.. en dat ik niet flos doet er verder niet toe dat hij elke keer gemiddeld rekend en nu zijn assi bezig is dat zij uitgebreid berekend!!
vr, 03/02/2007 - 18:05 Permalink
Lieneke

Bij zwangerschap is het echt heeeel erg belangrijk om uw tanden/tandvlees te geven wat het nodig heeft! Dus ook dagelijks flossen, of nog liever, tandenstokers gebruiken is wat iedereen als dagelijkse verzorging nodig heeft. U kunt voorkomen dat de tanden verkleuren (kan er trouwens gewoon weer vanaf gehaald worden) door van te voren te spoelen met Bocasan.
Beschadigen van het tandvlees door flossen is 1000 keer minder erg dan een ontsteking van het tandvlees. Bedenk dat de gehele oppervlakte van het tandvlees ter grootte is van uw hand. En met een ontstoken hand...daar loopt u ook niet mee door, toch?

Ik wil u niet bang maken, maar er bestaat een relatie tussen ontsteking van het tandvlees (want daar hebben we het over) en vroeggeboorte en/of laaggewicht van het kindje....
Dat u gevoelig tandvlees hebt uw hele leven lang, dat wil niet zeggen dat het dus zo hoort. Dat het nou eenmaal zo is en dat het bij u specifiek past. Het is ontstoken en dat is slecht voor uw gezondheid en uw kindje.

De gevoeligheid zal aanzienlijk afnemen als u met de aangewezen tandpasta zal poetsen en dagelijks tussen uw tanden zal reinigen. Ook verdwijnt het bloeden als sneeuw voor de zon. Natuurlijk is het in het begin eng, pijnlijk en onwennig, maar dat is geen (goede) reden om het dan maar niet te doen.

Dat uw tandarts uitgebreid tandsteen heeft verwijderd, betekent dat hij zorgzaam met u en uw kindje is omgegaan. Wees er maar heel blij mee....
vr, 03/02/2007 - 18:40 Permalink
mecánico para …



dat ik gevoelig tandvlees heb is al mijn hele leven zo!
en nu met de zwangerschap is t alleen even gevoeliger.! ik vind van de tandarts heel vriendelijk dat hij dat recept voor geschreven heeft,.. maar ook een nadeel van die tandpasta is dat je tanden er bruiner van worden!! en als dat dus bruin word en ik ga over een half jaarweer moet de tandarts die aanslag verwijderen wat mij dus ook weer geld gaat kosten!! die tandpasta kost me al geld!

ik verzorg me tanden verders gewoon goed hoor..


Gevoelig tandvlees? Ik weet niet wat u daaronder verstaat, maar op de planeet waar ik woon is dat een term om mensen niet te hard voor de scheentjes te schoppen.
Iedereen heeft tandvlees, sommigen hebben factoren die bepalen of je sneller bloeding hebt, de meeste zijn ziekte gerelateerd. De rest is vrijwel zonder uitzondering: onderhoudsgerelateerd.

En volgens de anamnese bent u kerngezond. Dus dat kon het niet zijn. Overigens is "bent u op dit moment in verwachting" weldegelijk iets om in de anamnese rekening mee te houden, u gaat namelijk niet alleen door het leven.

Maar nu de clou: Als je tussen de tanden goed zou bijhouden had u ook geen bloedend tandvlees. U hele leven al niet. De Chloorhexidine in de tandpasta is niet iets dat de tandarts moet verwijderen want het verdwijnt in een week als u stopt met deze tandpasta.
En laat u nu eigenlijk al een hele tijd niet in de gaten hebben dat uw gebit eigenlijk meer zorg nodig heeft dan uzelf biedt. Laat u nu ook niet door hebben dat dat geen lieve geste van uw tandarts is maar gewoon "zorg". En ergens wringt dan die verhouding tussen geboden zorg en afgenomen zorg.
In het hele traject wil de tandarts na uw bevalling blijkbaar ook niet geconfronteerd worden met allerlei tandvleesproblemen, die u nu gewoon met u meedraagt. Geen huisarts, verloskundige of gynaecoloog die u daar ook maar een seconde over voorlichten zal.
Dus tja, blijft de vraag........was het tercht of niet. Ik denk, uw verhaal is uw eigen gat graven geweest.........ja, die 18,80 is wel terecht. Al was het maar omdat het ook nog eens nodig was.

Overigens is uw houding hier naar andere forumleden nogal dwingend en neerbuigend. Dat lijkt me niet de manier om verder leuke aandacht te krijgen.

succer ermee
vr, 03/02/2007 - 19:28 Permalink