Polisvoorwaarden erg vaag

Author:
JazzySOB
Posted:
zo, 12/25/2005 - 17:21
Hoi,

Ook ik ben me aan het oriënteren voor een nieuwe zorgverzekering omdat mijn huidige (Univé) te veel "kleine lettertjes" heeft, o.a. het uitsluiten van de techniekkosten bij de aanvullende tandartsverzekering.

Ik ben 40 en heb gelukkig nog een puik gebit, heb al die tijd maar een paar vullinkjes gehad en jaren geleden zijn bij mij ter preventie de verstandskiezen getrokken. Ik ga elk jaar naar de tandarts voor controle en die zegt iedere keer dat het er gewoon prima uitziet, en "tot volgend jaar maar weer".

Maar ik wil gewoon goed verzekerd zijn voor de toekomst, en niet verrast worden door enorme kosten wanneer ik toch eens een kroon nodig heb o.i.d.

Nu heeft mijn werkgever mij een collectieve verzekering aangeboden van Avéro/Achmea en heb uiteraard de voorwaarden bekeken. Nu is het mij niet duidelijk of er in de duurste tandartsverzekering (T Extra) kronen en bruggen vergoed worden en de bijbehorende techniekkosten.

Wel zie ik het volgende staan in de polisvoorwaarden:

Restauraties door middel van niet-plastische materialen R
Vergoeding van maximaal 4 elementen per verzekerde per kalenderjaar. Per element wordt maximaal € 160,- inclusief
de techniekkosten vergoed.


Als ik het goed interpreteer, lijkt mij dat een kroon maar voor max. € 160,- vergoed wordt. Dit is wel héél erg karig voor de hoogste aanvullende tandartsverzekering. Of heb ik het helemaal mis?

En wat wordt er nou precies bedoeld met "niet-plastische materialen? Zijn dat kronen en implantaten?

Voor de volledigheid hier een link naar de polisvoorwaarden:
http://www.avero.nl/web/servlet/nl.gx.siteworks.client.http.GetFile?id=…

Deze verzekering kan ik op zich voor een leuk bedrag via mijn werkgever afsluiten, maar als de dekking beroerd is dan betaal ik liever wat meer voor een heldere dekking zoals die van Ohra of Agis, maar die zijn dan wel flink duurder.

Hopelijk kan iemand met verstand van zaken hier een licht op schijnen?

Groetjes, Ruud
joek

Hallo Ruud,
Ik heb zelf een matig gebit, waar ik al het nodige aan gehad heb.
Geloof me, als je in een jaar tijd meerdere wkb's nodig hebt en eventueel een kroon; daar heb je geen verzekering voor.

Mijn eigen oplossing is nu het volgende. Ik verzeker me voor EUR 250,00 per jaar (bij Avero) en ik leg zelf elke maand een tientje opzij.
Komen de kosten (hopelijk nu nog niet), dan heb ik zelf een spaarpotje aangelegd.

Volgens mijn bescheiden mening ben je zo beslist goedkoper uit. Zeker in jouw geval, als je een goed gebit hebt.

Succes met je keuz enne...... prettige Kerst nog.

Groetjes,
Joke
ma, 12/26/2005 - 10:23 Permalink
dj

Hehe verstand van zaken, hmm kweet niet. Mag ik er toch wat van zeggen :lol:? Volgens mij:

Plastisch betekent vervormbaar, het belangrijkste plastische vulmateriaal is amalgaam. Vullen gebeurt (op inlays na) haast altijd met amalgaam of composiet. Of composiet al dan niet als plastisch geldt weet ik niet.

Niet plastisch zijn in ieder geval buiten de mond gemaakte vullingen (inlays) van porcelein. Je hebt ook weer inlays met amalgaam als kern (of goud) met een porceleinen afbaklaag. Deze laatsten zijn dan weliswaar van binnen van plastisch materiaal maar volgens mij gelden ze niet als plastische vullingen, omdat van deze plastische eigenschap geen gebruik is gemaakt tijden het vullen (het materiaal is niet "als klei" in het gaatje gestopt).
Een kroon op eigen wortel is een niet-plastische restauratie, inderdaad lijkt het erop dat een kroon voor max 160 euro wordt vergoed, tot 4 stuks. Echt slecht is dit trouwens niet, linksom of rechtsom worden enorme kosten aan kronen voor de verzekeraar altijd uitgesloten. Je kunt vergeten dat je een polis vindt die bv 6 kronen 50% vergoed voor bv E15 per maand, en er zijn die die vrijwel niks vergoeden (of alles tot aan een totaal per TA-polis van E300, nou als je kronen nodig gaat hebben is dat al grotendeels op aan foto's en kontroles en verdovingen etc etc).

Een implantaat is geen restauratie, en ook niet de kroon die daar dan op wordt geplaatst, je tand of kies wordt namelijk niet gerestaureerd maar vervangen. Implantaten worden haast nooit vergoed (enkele gevallen van afgeboren afwijkingen en dan nog alleen soms) of je moet een polis hebben zonder kleine lettertjes maar die hebben altijd een maximumbedrag per jaar waarvan je ongeveer net een poster van een implantaat kunt betalen.
di, 12/27/2005 - 13:57 Permalink
JazzySOB

Bedankt voor jullie antwoord, Joke en dj.

Ik ben inmiddels zelf al weer iets wijzer geworden door te emailen e.d.

Het blijkt dat mijn huidige verzekering (Univé) techniekkosten wél vergoed, maar alleen in de duurste zorgmodule C (dus los van de tandartsverzekering). Module A,B en C zijn de aanvullende zorgmodules voor mensen die reeds verzekerd zijn bij Univé. Het gekke is dat naast zorgmodule C de techniekkosten ook in zorgmodule 1,2 en 3 voor nieuwe verzekerden vergoed worden. Met andere woorden, Univé biedt hun ouwe trouwe klanten een slechtere vergoeding in de aanvullende modules aan dan nieuwe klanten die automatich in één van de nieuwe modules 1,2 of 3 terecht komen wanneer ze voor een aanvullende zorgverzekering kiezen.

Ik heb dus al gemaild dat ik het vreemd vind dat bestaande klanten achtergesteld worden op nieuwe klanten en of ik van module A naar module 1 over kan stappen. Dan zijn alle toekomstige tandheelkundige kosten verzekerd tot een bedrag van 1000,- per jaar. Daar kun je toch één kroon van krijgen per jaar, toch?

Als dit niet mogelijk is ben ik van plan het collectieve zorgaanbod (bij Avéro-Achmea) van mijn werkgever te accepteren en alleen de basis- en goedkoopste aanvullende zorgverzekering te nemen en de tandarts bij Meeus af te sluiten. Ik begrijp dat Meeus een NMT-poliskeurmerk heeft en dat zij er wat de kleine lettertjes betreft goed af komen. Ik zie verder ook geen beperkingen m.b.t techniekkosten en kronen en bruggen tot het verzekerde bedrag per jaar. Lijkt me een heldere verzekering dus! Zou een tandarts hier dit kunnen bevestigen?

Op zich lijkt het me een aantrekkelijk pakket dat Meeus aanbiedt en zo kan ik voor de "gewone" zorg goedkoop collectief via mijn werkgever terecht.

Groetjes,

Ruud
di, 12/27/2005 - 16:14 Permalink
dj

Dat van die pakketen en oude/nieuwe patienten zie ik nog niet helemaal maarja dat hebben mensen ongetwijfeld ook bij sommige van mijn berichten :D.

Heel globale schatting voor een kroon: E500.-. Moeilijkst inschatbare factor hier is wortelkanaalbehandelingen, dat kan mee of tegenvallen maar het is zomaar honderden euro's als het nodig is (meestal bij een kroon). Heb je al op Meeus op dit forumdeel gezocht?
di, 12/27/2005 - 16:50 Permalink
vV

De Meeus polis is simpel (vind ik zelf) , geen koppelingen met andere polissen, zuiver zelfstandig, en ook dus bij elke andere basis en/of AV af te sluiten.
What you see is what you get. Bij andere verzekeringen zie je het pas wanneer de polisvoorwaarden binnen zijn...en de verzekering meestal al is afgesloten...
di, 12/27/2005 - 17:43 Permalink
JazzySOB

Dat van die pakketen en oude/nieuwe patienten zie ik nog niet helemaal maarja dat hebben mensen ongetwijfeld ook bij sommige van mijn berichten :D.

Heel globale schatting voor een kroon: E500.-. Moeilijkst inschatbare factor hier is wortelkanaalbehandelingen, dat kan mee of tegenvallen maar het is zomaar honderden euro's als het nodig is (meestal bij een kroon). Heb je al op Meeus op dit forumdeel gezocht?


Het verschil bij Univé is dus dat de oude (bestaande) klanten aanvullend verzekerd blijven via de modules A,B en C en nieuwe klanten via de nieuw modules 1,2 en 3 die gelijkwaardig zouden zijn.. Behalve dus dat techniekkosten wél bij de nieuwe 1,2 en 3 modules vergoed worden en bij de oude modules alleen de dure C.

Op "Meeus" heb ik uiteraard al gezocht hier op het forum maar heb geen eenduidig antwoord kunnen vinden over hun vergoedingen.
di, 12/27/2005 - 17:52 Permalink
JazzySOB

De Meeus polis is simpel (vind ik zelf) , geen koppelingen met andere polissen, zuiver zelfstandig, en ook dus bij elke andere basis en/of AV af te sluiten.
What you see is what you get. Bij andere verzekeringen zie je het pas wanneer de polisvoorwaarden binnen zijn...en de verzekering meestal al is afgesloten...


Dus Meeus vergoedt wél techniekkosten volledig (tot aan de maximale jaarlijkse vergoeding natuurlijk)?

Groetjes,

Ruud
di, 12/27/2005 - 17:58 Permalink
JazzySOB

Ik heb Meeus gebeld en hun 5 sterren TandartsSterVerzekering komt er naar mijn idee toch het beste van af, zeker voor die € 17,95 pm.
Ook vanwege het NMT-keurmerk heb ik er gewoon een goed gevoel bij. Ik sluit nu collectief via mijn werkgever de basis- en de goedkoopste aanvullende zorgverzekering (start) af bij Avéro Achmea en de tandarts dus bij Meeus.
do, 12/29/2005 - 19:42 Permalink
Iken

Vergeten jullie ONVZ toch niet.

ONVZ Tandfit

Een goed gebit, is een kostbaar bezit



ONVZ Tandfit is een aanvullende tandartsverzekering waarbij vergoeding plaatsvindt tot een door u gekozen bedrag. Dus geen ingewikkelde coderingen van behandelingen die wel of niet worden vergoed. U krijgt eenvoudige en overzichtelijke voorwaarden. Zo weet u precies wat u vergoed krijgt en komt u achteraf nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Met de ONVZ Tandfit is er de keuze uit drie modules. Afhankelijk van de gekozen module wordt per volwassene per kalenderjaar het volgende vergoed:

* Tandfit A 75% tot maximaal € 230,-
* Tandfit B volledig tot maximaal € 340,-
* Tandfit C volledig tot maximaal € 1.365,-.

TandFit C kost 27 euro en vergoed alles 100% tot aan 1365 euro per jaar.

Ik vind dit toch een van de betere zo niet de beste. Misschien te duur voor sommige mensen maar zelfs dat vind ik meevallen.
vr, 12/30/2005 - 01:59 Permalink
de digitale tandarts

Inderdaad ONVZ heeft een uitstekende tandartsverzekering.
Vanwege het feit dat zij ook 100% vrijheid in artsenkeuze hebben (restitutie) sluit ik zelf mijn polis ook bij hen af.. (10% korting vanwege collectiviteit tandartsen)...heb de afgelopen dagen wat zitten vergelijken en qua prijs/kwaliteit is ONVZ een aanrader.
vr, 12/30/2005 - 11:10 Permalink
JazzySOB

Allereerst een fijn en vooral gezond 2006 gewenst!

Maar, als de ONVZ zo goed is, waarom hebben zij dan geen NMT-keurmerk? Zelfde geldt voor OHRA, die ook heldere polisvoorwaarden hebben.

Nadeel van deze twee is dus dat je je hele zorgverzekering bij hun moet onderbrengen. De Meeus tandartsverzekering kun je dus los afsluiten.
zo, 01/01/2006 - 16:37 Permalink
dj

:smt102 Misschien is dat het. Ik heb al even niet op de NMT site gekeken maar het was wel zo dat ten tijde van de berichten op dit forum over de Meeus polis en het keurmerk dat ze teon al hadden deze info alléén op sites van derden te vinden was (of ik heb wat gemist).
ma, 01/02/2006 - 20:34 Permalink
JazzySOB

Qua toelatingseisen zijn ze volgens mij vrij duidelijk.
Ik kreeg na de telefonische aanvraag een klein formuliertje (verklaring) toegestuurd die ik ingevuld terug moest sturen (naar een gratis antwoordnummer).

Daar moest ik aangeven wie mijn tandarts is (naam & adres), hoe lang ik al patiënt van hem was en of ik regelmatig controles hebt gehad (heb ik dus netjes ieder jaar) en of je op dit moment al verzekerd bent voor kronen en bruggen bij een andere maatschappij (ik heb de 1000 euro aanvullende tandartsdekking bij Univé). Als dat niet het geval zou zijn dan kunnen ze een wachttijd van één jaar instellen.

Ook werd de vraag gesteld of ik binnenkort een grote behandeling zou ondergaan (nou nee dus).

Ik heb een prima gebit waar gelukkig nog niets aan mankeert, dus ik ben niet bang om niet geaccepteerd te worden. Als ze nog meer vragen hebben bellen ze gerust mijn tandarts maar! :smt001
za, 01/07/2006 - 22:22 Permalink
vV

ONVZ en OHRA hebben waarschijnlijk nog geen keurmerk omdat de verzekering hiervoor zelf het initiatief moet nemen en een verzoek voor beoordeling moet indienen bij de NMT, dit initiatief ligt niet aan de kant van de NMT. Blijkbaar vinden ze het dus niet zo belangrijk wat de beropesgroep ervan vindt..
zo, 01/08/2006 - 13:34 Permalink
bangerd10

Bij de FBTO heb je ook een goede tandartsverzekering. Je kunt kiezen uit 3 verschillende tandartsverzekeringen. altijd 100% vergoeding met een max. van 200, 400 of 800euro. De tandartsverzekering met een max. van 800 euro kost 19,91 per maand, maar het schijnt dat je via http://www.moerstaal.nl korting krijgt.
Het is wel zo dat je de basisverzekering ook bij de FBTO moet afsluiten en voor paradontische behandelingen en kronen telt een wachttijd van een half jaar.
Techniekkosten vallen ook in die max.vergoeding.
zo, 01/08/2006 - 15:15 Permalink