Paradontose behandeling, hoeveel mag dat kosten?

Author:
Blurberry
Posted:
do, 12/18/2008 - 18:49
Ik kreeg van mijn tandarts de volgende offerte:

T12 1x parod. onderz +parod st 145,50
A10 10x gel/inf anesthesie 125,00
T21 13x init paro ta per elem 352,30
T21 14x idem 379,40
T51 1x kort cons. paronazorg t 70,20
T53 1x std cons paronazorg t 101,50

Totaal 1.173,90

Aangezien ik geen idee had wat het allemaal inhield ging ik akkoord. Mijn partner wordt hiervoor ook behandeld, wat ik daarvan zag vond ik heftig.... maar het knapt wel op.

5 weken geleden vond T12 plaats bij mij, 15 minuten binnen geweest, geen foto's, niets, alleen even gekeken. 145,50 euro.

Gistermiddag heeft de behandeling T21 + A10 plaatsgevonden.
Dat komt neer op 856,70 euro voor 1,5 uur werk. Na 3 uur at ik weer normaal, zo heftig was de behandeling bij mij niet.

Ben ik nu gek, of is dit absurd veel geld?

Mijn partner heeft dezelfde behandeling, daarbij wordt iedere keer 1/4 van zijn gebit onder handen genomen, met hechtingen en al. Zelfde prijs, zelfde tandarts.....
Spiegeltje

Een bedrag van 1173,90 euro is voor een behandeling van gevorderde parodontitis op zich geen absurd bedrag. Zie bijvoorbeeld ook: http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…

Op basis van uw begroting en de informatie over de behandeling ben ik wel van mening dat óf bij u de omvang van de parodontitis beperkt is (maar dan is de begroting te ruim, met name het aantal T21 codes) of u heeft gevorderde parodontitis maar dan is de behandeling afgeraffeld. Een niet grondig uitgevoerde behandeling van parodontitis is zinloos. Bij 27 T12 codes moet je eerder denken aan minimaal vier zittingen van een uur waarbij steeds een halve kaak wordt gedaan. Dus zoals bij uw man. Daar horen dan een T12 (parodontiumstatus) bij en een T32 (herbeoordeling), dus in totaal zes zittingen. Daarna komt het nazorgtraject.

T12 (onderzoek met parodontiumstatus) kan niet in 15 minuten goed worden uitgevoerd. Verder mis ik de al genoemde code T32 (herbeoordeling met parodontiumstatus) die, volgens het paroprotocol, standaard van zo'n behandeling deel uit moet maken. Sommige verzekeraars doen moeilijk over vergoedingen als deze T32 niet is uitgevoerd. Het is ook in uw belang dat zo'n T32 wordt gedaan want alleen dan weetje of de behandeling succesvol is geweest of dat een vervolgtraject nodig is.

Ook is het niet gebruikelijk dat T51 en T53 nu al worden opgevoerd omdat deze deel uitmaken van de nazorg. Daar krijgt u gewoon aparte rekeningen voor. U moet bijvoorbeeld na de herbeoordeling om de drie of zes maanden terugkomen. Pas dan blijkt of er een T51 of T53 moet worden gedeclareerd. In principe zit u daar de rest van uw leven aan vast.

Kortom, het lijkt me niet in orde. Het beste kunt u bij uw tandarts vragen hoe het zit, mede aan de hand van de door u verkregen informatie.
do, 12/18/2008 - 19:38 Permalink
vV

wat is uitgebreid en wat niet.. kan best zijn dat daadwerkelijk alle aanwezige tanden/kiezen een pocket van 5 (correctie, is 4mm) of meer hebben, en dan mag daadwerkelijk elke tand/kies waar (al is het maar 1) pocket van 5 (4 dus)is gerekend worden. En met dit soort pocketdieptes is de benodigde behandeltijd ook niet zo extreem, in ieder geval veel minder dan wanneer er heel veel pockets van 6-7 zijn. Dus voordat ik een conclusie trek dat er iets niet klopt, zou ik eerst de volledige pocketstatus wielen zien, op zijn minst. En dit soort zaken wordt berekend aan de hand van codes, niet de benodigde tijd. En daar kan dus per behandeling en per patient, en ook per tandarts of mondhygieniste (afhankelijke ervan hoeveel snelheid en ervaring iemand heeft) zo maar een factor 2 verschil zitten. Maar over het algemeen is het appels met peren vergelijken als men de begroting of nota van de ene patient naast de andere houdt, dan moet voor eerlijk vergelijk, bij de zelfde behandelaar, op zijn minst ook de status met pocketdieptes erbij betrokken worden. En ik denk.....dat het er dan heel anders uitziet dan op het eerste gezicht lijkt.
vr, 12/19/2008 - 13:04 Permalink
Spiegeltje

Dus voordat ik een conclusie trek dat er iets niet klopt, zou ik eerst de volledige pocketstatus wielen zien, op zijn minst.


Ik trek in ieder geval nog steeds de conclusie dat er iets niet lijkt te kloppen. Daarom het advies opheldering te vragen bij de tandarts. Vrijwel altijd heb je op dit forum te maken met onvolledige informatie en zeer zelden de visie van de behandelaar zelf. Maar dat wil niet zeggen dat er geen zaken genoemd kunnen worden die opvallen in afwijkende zin. De vraagsteller kan daar zijn voordeel mee kan doen in het gesprek met de tandarts.
vr, 12/19/2008 - 13:21 Permalink
vV

Mijn partner heeft dezelfde behandeling, daarbij wordt iedere keer 1/4 van zijn gebit onder handen genomen, met hechtingen en al. Zelfde prijs, zelfde tandarts.....
wat u hier beschrijft klinkt als een zogenaamde flapoperatie, kost een 250-300 per kaakhelft, maar dat tarief is gesteld inclusief alles, dus ook verdoving, die in uw geval (met denk ik beperkter problemen) apart gerekend moet worden wanneer gedaan is (is namelijk niet bij iedereen nodig, is per persoon verschillend) en dat zorgt dan voor enige scheeftrekking. Blijft dat (mits conform pocketstatus) er gewoon volgens het tarievenboekje gedeclareerd is. En ja dat zorgt af en toe voor een scheef beeld, zeker in uw geval en dat van uw partner. En dat is deels een gevolg van d eopzet van de huidige tarieven, die gebaseerd zijn op gemiddelden. Maandag heeft uw tandarts een patient waarbij hij niet meer kan schrijven/declareren maar wel 3x of 4x zoveel tijd aan kwijt is. En gemiddeld komt ie dan inderdaad goed uit. En voor u begint met: ja maar het is onredelijk dat ik moet betalen voor iets wat bij een ander gedaan wordt: daar kan uw tandarts niets aan doen, geven de tarieven dus geen ruimte voor.. Eerlijker zou zijn dat men niet alleen het tarief naar beneden bij kan stellen als het zwaar meevalt, maar ook omhoog kan als het zwaar tegenvalt , en dat kan dus niet... Maar als troost: er zijn niet veel tandartsen die het aandurven een flapoperatie uit te voeren, ik beschouw dat als teken dat u in goede handen bent, en dat is denk ik meer waard dan de kosten. Het resultaat is uiteindelijk het belangrijkste, en het is wel een investering voor de lange termijn tenslotte.
vr, 12/19/2008 - 14:17 Permalink
Spiegeltje

Er worden nu wel heel veel zaken met elkaar verweven. De tarievenstructuur, de kwaliteit van de tandarts, de behandeling, het resultaat (op termijn) en de rekening daarvoor. Dat de tarievenstructuur niet deugt is een publiek geheim maar de tandarts blijft gehouden om deze te hanteren. Als inderdaad flapoperaties zijn uitgevoerd bij de man van Blurberry (is nog maar de vraag) hadden die gewoon op zijn rekening moeten staan. In ieder geval geen rechtvaardiging om eens een hoge rekening te schrijven voor een ander die niet overeenkomt met de feitelijke behandeling als dat aan de orde mocht zijn.

Er blijft wat mij betreft gewoon staan dat Blurberry het beste eens opheldering kan gaan vragen bij de tandarts over een (mogelijk te) hoge rekening voor datgene dat aan behandeling is uitgevoerd. Het gaat wel om een heel hoog bedrag natuurlijk. Bij de behandeling en rekening van de man van haar had ik dit absoluut niet aangeraden.

Code T21, die het leeuwendeel uitmaakt van de kosten, mag ook niet zomaar worden gedeclareerd naar rato van de zwaarte van de behandeling, alhoewel dat nogal eens de gewoonte is. Eerst maar eens kijken of echt bij 27 elementen sprake was van een pocket van 4 mm of meer voordat we weten of "volgens het boekje" is gedeclareerd. Moet uit de parodontiumstatus blijken (die kennelijk in 15 minuten is gemaakt).

Ik ben overigens wel benieuwd naar het verhaal van de tandarts.
vr, 12/19/2008 - 15:06 Permalink
vV

Eerst maar eens kijken of echt bij 27 elementen sprake was van een pocket van 4 mm of meer voordat we weten of "volgens het boekje" is gedeclareerd. Moet uit de parodontiumstatus blijken (die kennelijk in 15 minuten is gemaakt).
ja dat zeg ik, eerst pocketstatus zien voordat er conclusies getrokken kunnen worden. Ook een conclusie dat het misschen wel mis zou kunnen zijn is nog een conclusie , en dan ook nog een die nergens op gebaseerd is. Ik vind dat nogal loze opmerkingen zeker wanneer verdere info over wat er echt aan de hand is mist. Dat er uitleg gegeven mag worden staat buiten discussie, maar iedereen kan en mag zijn /haar tandarts om uitleg over opbouw van een nota vragen. Een parostatus (waarschijnlijk in de kern alleen een pocketstatus) is overigens door iemand die bedreven is best in 15 min te maken hoor! kom ik toch weer op werktempo, ook een factor in het geheel..En met dat laatste bedoel ik ook dat als er 27 elementen zijn met een pocket van 4 of 5, dat veel sneller gedaan is dan 4 flapoperaties. Want als er over hechtingen gesproken wordt, en de andere opmerkingen uit het startbericht, is dat het meest waarschijnlijke. Weten we pas zeker als we de codes zien die bij d epartner begroot zijn, maar die zijn niet genoemd.

en een laatste aanvulling: ik zie niets wat mis is of mis lijkt te zijn. Ik zie alleen , vraag lezende, een tandarts die heel erg zijn best doet (gezien de behandelingen bij de partner) en daar graag goed voor betaald wilt worden, zich houdende aan de tariefstructuur. Niets mis mee. Ja behalve dat ie wellicht boven het maaiveld uit steekt . Zolang de kwaliteit die hij levert dat ook doet, is daar niets mis mee. behalve dat in het calvinistisch nederland daar blijkbaar nog steeds geen prijskaartje aan mag hangen... En dat is precies de cultuur die de hele zorgsector de das omdoet...

En nu ga ik verder met de voorbereidingen voor mijn vakantie.
vr, 12/19/2008 - 15:52 Permalink
Spiegeltje

Je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt maar het blijft staan dat er een heel forse rekening is uitgeschreven voor een qua omvang vrij beperkte behandeling. Dat valt TS op omdat eenzelfde bedrag is opgevoerd voor de behandeling van haar man die veel uitgebreider was en ook beter past bij wat je doet bij (gevorderde) parodontitis. Dat roept vraagtekens op bij TS. Mijns inziens nog steeds terecht, ondanks alle door jou opgevoerde rechtvaardigingsgronden en andere argumenten. Laat de tandarts maar eens duidelijk maken hoe het zit. Niet uit principe of omdat je altijd om uitleg van de rekening kunt of moet vragen maar omdat wel eens sprake zou kunnen zijn van een foute rekening (vergissing of foutief declaratiegedrag).

Prettige vakantie verder.
vr, 12/19/2008 - 17:34 Permalink
Blurberry

De tandarts heb ik een mail gestuurd met mijn twijfels over de hoogte van de rekening, maar gaat daar inhoudelijk niet op in. Hij heeft wel vast de rekening opgestuurd omdat ik voor 31 dec wil betalen, omdat het volgend jaar niet meer aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Zijn eerdere antwoord was: voor deze behandeling staan deze codes, en deze bedragen, punt uit. Toch makkelijk verdiend nietwaar, 700 euro voor 1,5 uur werk..... dat is dan de Nederlandse graaicultuur, er wordt niet logisch nagedacht over prestatie en beloning. En wij volgend jaar maar weer meer premies betalen. BAH!!!
za, 12/20/2008 - 11:34 Permalink
Spiegeltje

De tandarts heeft helemaal geen gelijk. Hij hoort op zijn minst fatsoenlijk uitleg te geven over de rekening als de patient daar om vraagt. Dat hij daar niet op ingaat zegt mij al vrij veel. Er wordt soms misbruik gemaakt van het feit dat patienten niks snappen van de codes en verzekeringen toch wel betalen. Ik zeg niet dat dit standaard is, de meeste tandartsen declareren gewoon netjes, maar het gebeurt wel.

Ik blijf ernstige twijfel houden of 27 elementen met een pocket van 4 mm of meer in 1,5 uur goed kunnen worden schoongemaakt. Of er zijn veel teveel T21's opgevoerd dan daadwerkelijk behandeld als T21. Uitsluitsel kan ik daar niet over geven.

@blurberry.
Als de tandarts geen fatsoenlijke toelichting wil geven vraag dan de gemaakte parodontiumstatus eens op (uw duur betaalde code T12). Tandarts is verplicht deze te geven, vraag desnoods een compleet afschrift van het patientendossier. Eventueel kunt u via een second opinion van een tandarts (wel uit een andere regio) eens concreet vragen of deze status overeenkomt met behandeling van 27 elementen.

Eventueel kunt u ook de status hier op het forum posten.

NB. Als u de rekening wilt betalen en u bent er nog niet klaar mee kunt u dat het beste doen met een aangetekend schrijven waarin staat dat u het niet eens bent met de rekening en dus onder protest betaalt.
za, 12/20/2008 - 14:10 Permalink
Spiegeltje

Hij heeft wel gereageerd maar niet inhoudelijk volgens TS. Ik vind dat niet slim want nu heeft hij een ontevreden patient en wellicht had een telefoontje/mailtje met uitleg veel daarvan kunnen wegnemen.

De tandarts zou bij mij ook het voordeel van de twijfel krijgen, maar 27 elementen in 1,5 uur bij parodontitis is nu eenmaal heel erg snel Een ervaren mondhygieniste doet daar veel langer over, dus vandaar toch de twijfel of wel de rekening niet sterk overtrokken is.

Overigens ben ik wel bekend met het feit dat wel vaker "creatief" wordt omgegaan met de code T21 en dat niet per se een code altijd correspondeert met een kies maar dan wel binnen het redelijke.
za, 12/20/2008 - 16:43 Permalink
Blurberry

Uw tandarts heeft gelijk,heeft niets met graaicultuur te maken.
Dit zijn wettelijk bepaalde tarieven.De vervuiler betaalt.


Ook al is iets wettelijk geregeld, wil het nog niet zeggen dat het rechtvaardig is (over vervuiling gesproken).
Ik, en velen met mij, verdienen in ieder geval geen 500 euro per uur.
Ik moet hier een halve maand keihard voor werken.
za, 12/20/2008 - 20:32 Permalink
Blurberry

du moment hier over geld geeikeld wordt, en graaicultuur wordt genoemd zou ik zeggen lekker laten uitzoeken door iemand die wel inzage heeft in de totale status/parostatus van de persoon. En een beetje kissebissen door de advocaat (350euro per uur zonder assistent of apparatuur) laten doen.
:smt015


Sorry maar dit forum gaat juist over tandartsverzekeringen en vergoedingen.
Sommige tandartsen vinden het schijnbaar niet prettig als er discussie ontstaat over prijs/prestatie verhouding. De eerste reacties, daar had ik wat aan, waarvoor dank. De discussie schijnt nu af te glijden naar een niveau waar ik geen zin in heb.
za, 12/20/2008 - 20:42 Permalink
mecánico para …

Toch makkelijk verdiend nietwaar, 700 euro voor 1,5 uur werk..... dat is dan de Nederlandse graaicultuur, er wordt niet logisch nagedacht over prestatie en beloning. En wij volgend jaar maar weer meer premies betalen. BAH!!!


Wie ligt er nu de boel te draaien? Kijk, kijk kijk............. u heeft blijkbaar geen zicht op de prijs/qualiteitsverhouding en begint na wat omrekenwerk enorm te fulmineren en uw ongefundeerde mening te spuien. Daar reageer ik op.
Of het op dat notavel verder allemaal redelijk is of niet..........zal me toch niet uitmaken. En gelet op uw reactie dat u de discussie nu niet meer op niveau vindt, geeft eens te meer aan dat u het probleem heeft en eigenlijk alleen bijval had verwacht.
De bijdrage van anderen zal u mogelijk verder helpen. dahaag
zo, 12/21/2008 - 12:19 Permalink
hermina

Het blijft allemaal een questie van gedefinieerde behandelingen, en of ze uitgevoerd zijn. Of de declaratie wel of niet juist is zal daarvan afhangen, daar heb ik geen verstand van.

Mijn inkomen is ook geen 500 euro per uur, bij lange na niet, maar ik heb ook geen onkosten, want ik ben in loondienst. Ik weet wel dat mijn werkgever hoger declareert dan hij mij betaalt, het zou zomaar kunnen dat ik voor de (grote) werkgever soms wel eens enkele honderden in een uur “verdien”. Maar het bestaat niet alleen uit iets doen als je werkt, er zijn ook heel veel andere kosten mee gemoeid, en ook een bepaalde expertise die van belang kan zijn.

Wat gedeclareerd wordt door mijn werkgever is ook afhankelijk van wat ik doe, namelijk welke code ik registreer voor mijn actie, en daarvoor is ook gewoon een tarievenstelsel, met een beschrijving wanneer ik welke code moet gebruiken. Daar ziet een patient de rekening niet van maar bij bepaalde heel specifieke verrichtingen zal dat vast een fors bedrag per uur opleveren als ik dat snel kan doen, en minder als ik er langer voor nodig heb. Dat is gewoon landelijk bepaald, het is geen uurtarief maar een verrichtingen stelsel.
zo, 12/21/2008 - 20:21 Permalink
Spiegeltje

Het blijft allemaal een questie van gedefinieerde behandelingen, en of ze uitgevoerd zijn. Of de declaratie wel of niet juist is zal daarvan afhangen, daar heb ik geen verstand van.

Jammer, dat je daar geen verstand van hebt. Want dat is nu net waar het hier om draait.

Ik weet niet wie je werkgever is, maar ik vermoed een ziekenhuis. Dat is een compleet andere wereld.

Uiteraard is het zo dat een tandarts wordt betaald per verrichting en een snel werkende, ervaren tandarts haalt daardoor een hoger uurloon dan een beginnende tandarts die net van de opleiding komt. Daar is ook niks mis mee. Alleen als toepassen van de tarievenstructuur leidt tot - voor tandartsen - exorbitante uurlonen, zoals hier het geval, kun je je terecht afvragen of sprake is van een foute declaratie of slecht werk, of een combinatie hiervan. De tarieven, zeker voor parodontologische behandelingen. hebben wel degelijk een relatie met de benodigde gemiddelde tijdsduur van die behandelingen. En een uurloon van 500 euro is daarvoor niet de maatstaf.

Vanaf het forum kan geen definitief uitsluitsel worden gegeven of de tandarts in dit geval over de schreef is gegaan. In die zin ben ik ook niet gelukkig met de term ' graaicultuur'. Dat neemt niet weg dat de twijfels van TS over de rekening m.i. gerechtvaardigd zijn. Helaas heeft de tandarts, althans volgens TS, geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hierover meer duidelijkheid te verschaffen.
ma, 12/22/2008 - 01:08 Permalink
Holmes

De tandarts zou bij mij ook het voordeel van de twijfel krijgen, maar 27 elementen in 1,5 uur bij parodontitis is nu eenmaal heel erg snel Een ervaren mondhygieniste doet daar veel langer over, dus vandaar toch de twijfel of wel de rekening niet sterk overtrokken is.

Volgens mij zijn er "slechts" 13 elementen behandeld. De volgende 14 moeten volgens mij nog komen als ik de offerte van de tandarts bekijk. Ik weet niet of 13 elementen in anderhalf uur wel redelijk is???
ma, 12/22/2008 - 09:29 Permalink
hermina

Het blijft allemaal een questie van gedefinieerde behandelingen, en of ze uitgevoerd zijn. Of de declaratie wel of niet juist is zal daarvan afhangen, daar heb ik geen verstand van.

Jammer, dat je daar geen verstand van hebt. Want dat is nu net waar het hier om draait.

Nee, ik heb geen verstand van de declaratie op zich, maar de codes begrijp ik wel, die zijn simpel op te zoeken, en horen bij wat hier als behandeling wordt opgevoerd. Daarover zijn diverse tandartsen het hier trouwens ook wel eens.

Het gaat er alleen om of de tandarts heeft gedaan wat er is gedeclareerd.

Ik stel gewoon dat als je volgens codes declareert (en aannemend dat die terecht gedeclareerd zijn), er niet een uurloon aan een of meerdere codes hangt. Soms gaat het sneller, soms langzamer, het is een algemeen gemiddelde.

Mijn verrichtingen worden gedeclareerd op basis van wat ik als code aanlever, soms kan deze verrichting snel, soms kost het heel veel tijd, je kunt niet tijd declareren.
Maar om te stellen dat de verdienste per uur te hoog is klopt niet als er van bovenaf gewoon wordt bepaald wat je per verrichting mag declareren, en dat is wel wat in de vraag gesteld wordt.


Dat mag soms een scheve verhouding lijken, maar als er terecht wordt gecodeerd is dat gewoon wat door de regels is opgelegd. Een garage schrijft werktijd in je nota, maar zo werkt het gewoon niet bij een geneeskundige handeling, en misschien soms maar gelukkig ook.
ma, 12/22/2008 - 20:46 Permalink
Spiegeltje

Als de behandelingen zijn gedaan heb je ook volgens mij niks meer te maken met de tijd die daar voor wordt genomen. Dat is inderdaad eigen aan de tarievenstructuur. Ook als dat mocht leiden tot een naar verhouding hoge vergoeding (per uur).

Maar wat ik daarnaast wil stellen is dat er ook grenzen zijn aan de behandeltijd en het aantal codes T21 dat in die periode redelijkerwijs kan worden gedaan. En dan ga je bij 27 elementen in 1,5 uur twijfelen of al die codes wel terecht zijn opgevoerd.

Je hebt bijvoorbeeld ook de code M59 (uitgebreid tandsteen verwijderen). Als de patient dan binnen 5 minuten buiten staat, kun je je terecht afvragen of die code wel juist is gedeclareerd. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
ma, 12/22/2008 - 23:14 Permalink
mecánico para …

ik lees wel weer dat blijkbaar niemand weet wat een T21 nu eigenlijk betekent. zolang er geen parostatus is zou je zomaar kunnen aannemen dat het 4-5 mm is geweest........met weldegelijk een rootplanen. Alleen die lastige furcaties en concaviteiten zijn dan nog buiten beeld. Dan verandert de inspanning di eje moet leveren per element ineens behoorlijk.
Kortom.........laat degene die de nota in twijfel trekt maar eens met meer feiten komen, en de rest de internet kennis en toevallige "weetjes" maar even in de knip houden.......er staat namelijk nog niets vast voor de meting getoond is. niets.
ma, 12/22/2008 - 23:29 Permalink
Spiegeltje

Ik beweer ook niet dat er iets vast staat, er is volgens mij toch wel gerechtvaardigde twijfel. Dat is ook voldoende reden voor patient om enige actie te ondernemen, in de eerste plaats richting tandarts om opheldering te vragen. Helaas is hij daar niet inhoudelijk op in gegaan. Ik houd het nog steeds niet voor onmogelijk dat de tandarts een steekhoudend verhaal zou kunnen hebben op basis van de parodontiumstatus. Erg voor de hand ligt het alleen niet.

N.B. furcaties komen niet zo heel vaak voor. De tandarts is wel "de lul" als ie er mee te maken krijgt. Algauw worden dan wat extra T21''s opgevoerd, of niet dan?
di, 12/23/2008 - 00:24 Permalink
hermina

@ Spiegeltje: Nee, gewoon eerst eens echt het verhaal van de patient op tafel krijgen blijft het beste, en wie weet is het verhaal van de tandarts erg steekhoudend. Dit is een forum waar iedereen zijn verhaal/antwoord kan doen, zonder dat er door een behandelaar op kan worden gereageerd.

En voor jouw informatie, het is inderdaad internet, vermoedens zijn ook zeker niet altijd waar, wat jij bij mij denkt klopt iig niet.
di, 12/23/2008 - 01:14 Permalink
Spiegeltje

Lees dit draadje eerst eens goed door zou ik zeggen. Patient heeft namelijk haar verhaal al op tafel gelegd en de tandarts wil kennelijk niet inhoudelijk reageren. In ieder geval is de kans klein dat zijn reactie hier op het forum verschijnt. Dat is in 99% van de gevallen zo. En dan probeer je - op basis van en rekening houdend met de soms beperkte gegevens die er zijn - een zo goed mogelijk advies te geven. In dit geval de parodontiumstatus eens op te vragen en voor te leggen aan een andere tandarts of eventueel op dit forum te plaatsen.


@ Spiegeltje: En voor jouw informatie, het is inderdaad internet,.

Dit forum is inderdaad internet, dat heb je goed gezien :D
di, 12/23/2008 - 01:44 Permalink
Spiegeltje

De antwoorden van de H.H. tandartsen hebben mij (en TS) ook niet echt kunnen overtuigen dat het wel snor zit. En dan blijft het - op basis van al genoemde argumenenten - voor mij twijfelachtig.

Verder is wat mij betreft alles wel gezegd in dit draadje. Ik gooi het niet op slot maar bemoei me er verder niet meer inhoudelijk mee totdat misschien nieuwe feiten worden gepresenteerd..
di, 12/23/2008 - 11:29 Permalink
mecánico para …


N.B. furcaties komen niet zo heel vaak voor. De tandarts is wel "de lul" als ie er mee te maken krijgt. Algauw worden dan wat extra T21''s opgevoerd, of niet dan?


Wat kan jij d%m redeneren zeg.
nee T21 is per element, inclusief furcaties. En een furcatie komt bij 4 van de 8 elementen boven en 6 in de onderkaak voor, concaviteiten in wortels ongeveer bij 70procent van de tanden en/of kiezen. en NEE dan voeg je niet een extra t21 toe, dat is het gemiddelde bedrag bij makkelijker en moeilijker gevallen.
kortom............je hebt aan mij in elk geval getoond dat je met aannames iemands goede wil in twijfel loopt te trekken.
di, 12/23/2008 - 11:48 Permalink
mecánico para …

De antwoorden van de H.H. tandartsen hebben mij (en TS) ook niet echt kunnen overtuigen dat het wel snor zit. En dan blijft het - op basis van al genoemde argumenenten - voor mij twijfelachtig.

Verder is wat mij betreft alles wel gezegd in dit draadje. Ik gooi het niet op slot maar bemoei me er verder niet meer inhoudelijk mee totdat misschien nieuwe feiten worden gepresenteerd..


kweenie maar je draaft wel zelf door in je aannames en vragen bleven onbeantwoord.........jouw "schuldig"verklaring is tegen het principe: onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Je deed toch iets met recht enzo?? Weinig van steekhoudend argumenteren terug te vinden in deze draad.
di, 12/23/2008 - 11:51 Permalink
Lieneke

Jongensjongens, wat een lange discussie is dit aan het worden...
Als ik een conclusie mag trekken: De rekening kan kloppen, maar het kan ook zijn dat hij niet klopt. We zullen het nooit weten tenzij die tandarts de status eens bespreekt met de TS.
Ik vind het vreemd dat dit nog niet gebeurt is. Ik vind dat er wel bijhoren. Je hebt het recht op te weten wat er precies in aan de hand is in de mond.

Misschien zou de TS de status eens kunnen opvragen, scannen en hier kunnen plaatsen.
di, 12/23/2008 - 16:32 Permalink