Paradontologische verrichting uitgevoerd door een mondhygiën

Author:
ejmsloot
Posted:
di, 11/18/2008 - 12:19
Via mijn zorgverzekeraar Ohra kwam ik erachter dat mijn tandarts de code T 52 hanteert die staat voor kort consult paronazrg. Tot voor kort wist ik niet dat de behandelingen die ik heb ondergaan paradontologie betrof in plaats van mondhygiëne/preventie. Kan mijn tandarts een declaratie sturen voor een paradontologische behandeling uitgevoerd door een mondhygiënist? Zo ja, is het dan niet noodzakelijk dat de tandarts en/of mondhygiënist bespreekt met de patiënt welke behandeling is geïndiceerd zodat de patiënt mee kan beslissen over deze behandeling en met haar/zijn zorgverzekeraar kan overleggen of deze behandeling wordt vergoed? In mijn geval wordt paradontologie (code T52) niet vergoed maar gebitsreiniging uitgebreid (M59) wel. Wat is eigenlijk het verschil?
Spiegeltje

T52, dat is inderdaad niet de bedoeling, want kan alleen in het kader van parodontale nazorg dus als je eerst het zogeheten paroprotocol hebt doorlopen (parodontitis patient bent). Er is dan eerst een pocket- of parodontiumstatus gemaakt, initieel behandeld en er geeft een herbeoordeling plaatsgevonden. Zie de codes in de tarievenlijst. Dat is kennelijk niet zo. Sommige verzekeraars letten hier goed op. Als niet-paropatient liggen de M-codes voor de hand.

Voor bepaalde behandelingen zijn er tandartscodes en mondhygienistencodes. Deze laatste geven een lagere vergoeding, daarover zal de verzekeraar niet snel klagen.
di, 11/18/2008 - 16:24 Permalink
Spiegeltje

Daarnaast blijft het wel raadzaam dat overleg met de tandarts blijft plaatsvinden. Dat gebeurt meestal ook zo. Chirurgische ingrepen aan het parodontium, zoals flapoperaties, worden doorgaans wel door een tandarts of tandarts-parodontoloog gedaan. Mondhygienisten zouden deze voorbehouden handeling volgens de Wet BIG ook mogen doen, mits bekwaam en met een tandarts in de praktijk die de boel begeleid+nog een paar voorwaarden. Zo ver ik weet is dit echter ongebruikelijk. Misschien dat het met de 4-jarige HBO opleiding mondzorgkunde vaker gaat gebeuren, geen idee.

Heel kort komt het er op neer dat iedereen alle medische behandelingen mag uitvoeren, behalve als het om voorbehouden behandelingen gaat zoals chirurgische ingrepen.
do, 11/27/2008 - 10:01 Permalink
Lieneke

Flappen zal/mag een mh niet doen. In ieder geval niet het snij-werk. Er bestaat hier namelijk geen nascholing voor, dus is er ook geen gelegenheid om dit aan te leren. Ik denk dat dit er in de toekomst ook niet gaat komen.
In onze praktijk flap ik samen met de tandarts: Hij maakt de incisies en hecht, we maken het samen schoon. We zitten dus samen aan de stoel. Ook zit er nog een assistente bij.

Maar goed, dit is misschien wat te offtopic.
do, 11/27/2008 - 11:57 Permalink