opbeetplaat code g69 onjuistheden

Author:
Appie84
Posted:
zo, 08/11/2013 - 22:29
Hallo allemaal.

Vorig jaar ben ik naar de tandarts geweest en heb vanwege het knarsen een opbeetplaat gekregen. Nu vond ik toentertijd al dat het behoorlijk wat kost, maar heb gedacht dat het wel zou kloppen. Ik ben echter door een gesprek met een tandarts in opleiding toch gaan twijfelen. En voordat ik mijn tandarts er naar vraag wil ik graag een mening van jullie:

Deze codes heeft de tandarts gebruikt:
G 69 Occlusale opbeetplaat: 56,83 EURO
G 69 techniekkosten: 59 EURO

Dit is wat de tandarts heeft gemaakt: https://docs.google.com/file/d/0B6V38RvHW3ZnSmxlSGplbnVwWjQ/edit?usp=sharing
en heeft dat zelf gedaan door een afdruk te maken met een bepaald materiaal en dat hard laten worden en een beetje bijgeslepen.

Volgens de tandarts in opleiding die ik heb gesproken is de opbeetplaat die ik heb gekregen slecht voor mijn gebit omdat het enkel mijn voortanden ondersteunt en niet het hele gebit waardoor mijn boventanden/kiezen gaan uitgroeien. En als ik google naar opbeetplaat lijkt het inderdaad niet op wat ik heb gekregen. Wel voorkomt het knarsen, dat is in ieder geval wel fijn.

Daarnaast zijn de techniekkosten volgens hem onterecht in rekening gebracht omdat de tandarts het niet heeft uitbesteed aan een technicus maar het zelf heeft gedaan.

Mijn vraag is dus:
- Is dit een goede opbeetplaat?
- Mochten in mijn geval de techniekkosten in rekening worden gebracht?

Alvast bedankt :D
Illuminus

Dit is een NTI-tss splint (of een ander merk volgens hetzelfde principe) en is een splint die wel degelijk gebruikt wordt voor tandenknarsen. Er is ook wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze splint (dit is een overzichtsartikeltje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18662411), het is dus niet zo dat dit een bedenksel is van de tandarts zelf.

Of deze splint beter/slechter is dan een klassieke opbeetplaat is wel wat verschil van mening over (zie ook de pubmed samenvatting), feit is wel dat deze splint vereist dat er regelmatig controle plaatsvindt op pasvorm (risico van inslikken van de splint is wel eens genoemd), uitgroei lijkt bij dit type splint wel op de loer te liggen maar is bij mijn weten niet als groot probleem gerapporteerd.

Voor wat betreft de gerekende codes lijkt mij dat er geen fouten zijn gemaakt. Het is een knarsplaat, zij het een kleintje, en voor wat betreft de techniekkosten dat klopt wel ongeveer met de inkoopprijs van het splintje (en die kosten mogen als techniek/materiaalkosten worden opgevoerd).
Voor een klassieke geperste opbeetplaat moet u aan techniek kosten al snel rond de 150 euro rekenen, dit ter referentie.
ma, 08/12/2013 - 13:30 Permalink
Appie84

Bedankt voor uw reactie. En voor de link, een interessant artikel.
Ik zal tzt als ik weer bij de tandarts ben aan hem vragen of er uitgroei plaatsvindt. Maar ik vermoed dat hij daar zelf ook wel op zal letten.
Hij heeft het namelijk wel vaker over wetenschappelijke artikelen als hij mij tips geeft om gaatjes te voorkomen. En zal dus waarschijnlijk over deze opbeetplaat ook het een en ander hebben gelezen. Hoe dan ook, het helpt :D
di, 08/13/2013 - 00:17 Permalink