Op zoek naar een verzekering en implantaten nodig

Author:
CPS
Posted:
zo, 08/03/2008 - 20:54
Ik ben pas verhuisd vanuit het buitenland naar Nederland en ben op zoek naar een goede zorgverzekering én een goede tandartsverzekering. Ik kom er echter niet uit.

Ik heb zelf nog een heel aantal melktanden (vanaf mijn hoektanden boven en onder heb ik melktanden) en die zullen niet wisselen want in mijn kaak zitten geen andere tanden klaar. Nu staan er al twee melktanden een heel klein beetje los en ik vermoed dat ik dus binnenkort / in de toekomst deze tanden ga verliezen. Mijn tandarts in België had in dat geval al implantaten aangeraden...

Ik wil dus een goede verzekering, zodat ik hier het meest van vergoed kan krijgen. Maar nu las ik bij de informatie van het basispakket van FBTO het volgende:

Mondzorg omvat de vergoeding van kosten van zorg, tot maximaal het vigerende Wtgtarief,
zoals tandartsen die plegen te bieden, met dien verstande dat het slechts betreft
tandheelkundige zorg die noodzakelijk is. De mondzorg kan worden verleend door een
tandarts, kaakchirurg, orthodontist, tandprotheticus en mondhygiënist:
a. indien de verzekerde een zodanige ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of
verworven afwijking van het tand-kaak-mondstelsel heeft dat hij zonder die zorg geen
tandheelkundige functie kan behouden of verwerven, gelijkwaardig aan die welke hij
zou hebben gehad als de aandoening zich niet zou hebben voorgedaan;


Ook bij een andere verzekering (rabobank interpolis basisverzekering) las ik dat bij bepaalde aandoeningen implantaten 100% vergoed werden door de basisverzekering.

Iemand hier ervaring mee? Kan mijn probleem (het ontbreken van mijn 'volwassen' tanden) gezien worden als aandoening?
Spiegeltje

In Nederland hebben we tegenwoordig een basiszorgverzekering voor iedereen, maar die vergoed voor volwassenen (22 jaar of ouder) geen tandartskosten. Behalve in een paar uitzonderlijke gevallen , die je al opnoemde. Mogelijk kom je daarvoor in aanmerking, maar daarover beslist de verzekeraar (dus de gewone basisziektekostenverzekeraar). Je kunt via je huistandarts eventueel doorverwezen worden naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde (CBT), die kunnen dan een aanvraag begeleiden. Ik weet niet zeker of jouw situatie daarvoor in aanmerking komt maar het lijkt me goed mogelijk.

In alle andere gevallen ben je aangewezen op een aanvullende tandartsverzekering. Maar daar heb je in jouw geval weinig aan. De vergoedingen zijn beperkt, vaak tot 1500 euro/jaar (één implantaat kost al meer) en de premies zijn relatief hoog. Bovendien is het nog maar de vraag of ze je accepteren omdat er nogal wat aan zit te komen.
ma, 08/04/2008 - 00:40 Permalink
vV

bij oligodontie Zo heet dit) ligt de lat steeds hoger, ik meen dat er inmiddels 11 elementen moeten missen om voor de regeling bijzondere tandheelkunde in aanmerking te komen. Wellicht dus dat u daar voor in aanmerking komt als na de hoektanden alles mist? (dat zijn dus 16 kiezen in totaal) advies: laat er eerst eens een goede implantoloog die verder kijkt dan de neus lang is, dus vaker bijzondere tandheelkunde doet, naar kijken (sorry, beetje krom geformuleerd, en ik wil niemand beledigen, maar men begrijpt wel wat ik bedoel..)
di, 08/12/2008 - 09:14 Permalink