Onterecht gedeclareerd door tandarts????

Author:
Tine1976
Posted:
do, 01/21/2010 - 16:39
Vorig jaar heb ik een wortelpunt ontsteking gehad aan een kies. Hiervoor ben ik door mijn tandarts doorverwezen naar een endotoloog. Deze endotoloog is ook werkzaam bij mijn eigen tandarts in de praktijk. Hij heeft vorig jaar al een behandeling uitgevoerd. En begin deze maand had ik wederom een afspraak om de behandeling verder af te maken.
Bij binnenkomst heb ik aangegeven dat ik twijfel of ik het wel moet doen omdat het mij de laatste weken opviel dat mijn tandvlees bij deze kies omhoog gaat en de kies steeds zwarter wordt. Ik gaf aan dat ik het zonde zou vinden om nu een bedrag van EUR 600 te betalen als over een half jaar blijkt dat de kies niet meer te redden valt. Hij gaf aan als je nu twijfeld moet jee heet niet doenR


.Hij heeft mijn tandvlees opgemeten en een foto gemaakt. Afgesproken dat ik over 2 maanden terug kom om het tandvlees weer op te meten. Dit heeft al met al een 15-20 minuten in beslag genomen.

Hij gaf wel aan dat hij dit niet kosteloos kon doen en dat ik mijn twijfels al eerder bekend had moeten maken dus dat hij wel wat in rekening ging brengen, wat ik uiteraad ook kan begrijpen.

Maar nu krijg ik een rekening van ongeveer EUR 106,-. Code C28 en X10.

Is dit terecht?? Van die foto kan ik het wel begrijpn maar een uitgebreid onderzoek???

Ik hoor graag van jullie.
alscho28

als ik zo bij de omschrijving van c28 kijk, dan valt me op
dat dit een voorstel behandelingplan is.
dus een soort offerte. na het uitbrengen EN bespreken van deze
offerte kan hij je deze in rekening brengen.
vooraf het korte onderzoek had hij je volgens mij moeten
vertellen dat dit korte onderzoek 93 euro kostte...
hij geeft aan dat hij wel wat in rekening brengt... volgens mij
meer dan datgene hij gedaan heeft.
mochten mensen van dit forum achter deze endotoloog gaan staan
ben ik het spoor helemaal bijster. ik ben benieuwd naar hun reacties.
do, 01/21/2010 - 19:25 Permalink
Spiegeltje

Een C28 (uitgebreid behandelplan opstellen inclusief op schrift stellen en bespreken) had de tandarts m.i. niet mogen declareren omdat hier eenvoudigweg geen sprake van is geweest. Los van de vraag wat er precies wel is gedaan en welke codes daarvoor in aanmerking komen, moet je wel vaststellen dat u kennelijk een afspraak had gemaakt voor (het afmaken van) een wortelkanaalbehandeling a raison van €600,-. Die bent u eigenlijk niet nagekomen. U kwam wel opdagen maar zag af van de voorgenomen behandeling. Waardoor de tandarts wellicht schade heeft geleden doordat een deel van die tijd niet meer kan worden gedeclareerd. De tandarts mag dat in rekening brengen, daar staat vast wel iets over beschreven in de (betalings)voorwaarden die de tandarts hanteert en waarmee u (impliciet) akkoord bent gegaan.

Als het zo is dat u kwam voor een lange afspraak is het logisch dat de tandarts daar ook een flink bedrag voor rekent. Er zijn echter geen vaste regels voor, het moet uiteraard wel in redelijkheid gebeuren. Dat is altijd lastig te beoordelen . Ik vind het bedrag zelf wel hoog maar nog niet per sé buitenproportioneel. Verder vind ik dat de tandarts dit beter in wat minder bedekte termen met u had kunnen bespreken dus niet dat hij 'wel wat in rekening moest brengen' maar gewoon zeggen waar het op staat. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Overigens had de tandarts ook de (niet meer officiële) code C90 'Niet nagekomen afspraak' kunnen opvoeren. Die wordt zeker niet vergoed door de verzekering. C28 hangt af van de polisvoorwaarden.
do, 01/21/2010 - 20:21 Permalink