offerte kost dat geld?

Author:
inalan
Posted:
ma, 02/07/2011 - 15:42
Hallo,
Omdat ik een implantaat moet hebben ben ik naar een tandarts/implantoloog gegaan voor een offerte/second opinion.
Hij heeft (ongevraagd) foto's genomen en we hadden een gesprekje van zo'n 7 minuten, Tot mijn verbazing kreeg ik een rekening van zo'n 160 euro. Klopt dit? Er is nl. helemaal niet over geld gesproken!!! ik hoor het graag.....
inalan

Dat een sec. opinion geld kost lijkt me duidelijk.
Maar €160...
Wat staat er op de nota?



Die 7 minuten in de stoel: C28: bespreken behandelplan: 92;99

foto ( had ik ook elders op kunne vragen): X21 Orthopantomogram61,99
samen 154,98
ma, 02/07/2011 - 19:55 Permalink
Spiegeltje

In de tariefbeschikking van de Nza is geen code opgenomen voor een second opinion. In de NMT-praktijkrichtlijn second opinion ( http://www.tandheelkundigedienstzeemacht.nl/http__www.tandheelkundigedi… ) staat dat er C28 mag worden opgevoerd. Het lijkt me dus niet op voorhand fout. Foto's kunnen er ook bijhoren. Het is natuurlijk wel veel geld voor zo'n kort consult. Dat is pech voor u natuurlijk. Soms zal de tandarts er best nog veel werk aan kunnen hebben, ook als het nog allemaal op schrift moet worden gesteld.

Voortaan even vragen hoeveel het kost, zo'n second opinion! Alhoewel het zeker ook op de weg van de tandarts had gelegen u hier vooraf over te informeren.
ma, 02/07/2011 - 20:52 Permalink
vV

ik vind het logisch dat zodra implantaten etc aan de orde zijn een foto nodig is. Als die er al was elders had u zelf ook even kunnen bedenken dat dat handig was...
Wist deze tandarts dat het om een second opinion ging?

Ik mis toch heel veel essentiele info moet ik zeggen om een oordeel te vellen. zowel over voortraject, info aan deze tandarts, vraagstelling aan deze tandarts (want als hij een second opinion doet mag hij niet verder behandelen), en natraject.
di, 02/08/2011 - 09:07 Permalink
inalan

Toch fijn deze reacties, voldoet zeker in een behoefte...zou niet weten wie ik zoiets moet.kan vragen.dank daarvoor.

Dat wisselt dus, anderen (ik heb in totaal 4 gevraagd) hebben ook een foto gemaakt , toch geen rekening gestuurd, daarom heb ik het nu ook zo gelaten. (1 x was wel öpen Huis in een kliniek)

Het ging om een eenmalig bezoek, ik ben pas verhuisd en zoek tevens een nieuwe tandarts- liefst icm de mogelijkheid van implantaat dus , hij had dus geen voorkennis vooraf.

Het contact beperkte zich tot foto (assistente) , 7 minuten in de stoel en voors- en tegens afwegen en tenslotte een mondelinge inschatting van zo'n 2300 euro.

Geen echte offerte (op papier) Hij wist dat dit mijn vraag was overigens.....
Toen kon ik gaan en kreeg vervolgens de genoemde rekening na 3 weken.
di, 02/08/2011 - 14:24 Permalink
vV

ik denk dat ie inmiddels een beetje moe is van allerlei vragen, en tijd besteden aan mensen in de stoel voor begrotingen en zo, en dan nooit meer iets horen.
Ik weet niet welke actie u naar hem toegenomen heeft na dat bezoek, maar kan mij voorstellen dat als er een paar weken radiostilte is, er de gedachte is "' die zien wij nooit meer terug"". Blijft dat voor genoemde tijd een gewoon consult had moeten voldoen. Ik zie in uw vraagstelling nergens een echte second opinion trouwens. Ik zie meer een poging tot kostenvergelijk tussen deze en gene (lastig want aanpak en behandeling en dus kosten kunnen verschillen, ook bij zoiets) en een soort kennismaking met potentiele nieuwe tandarts. Misschien dat zaken anders benaderd waren wanneer dat wat duidelijker geweest was.

Had gisteren per mail een verzoek een offerte te maken voor 3 kronen op implantaten die dus elders geplaatst zijn. Na verzoek mijnerzijds kwam er wel een digitale foto boven water (stuur die dan gelijk mee als ie er is..) maar geen antwoord op diverse vragen van mij, onder andere of er de bereidheid was de kosten van opmaken offerte te voldoen...
Maar met wat ik op de foto zag was ik al gelijk klaar.....maar dat terzijde.
di, 02/08/2011 - 14:36 Permalink
vV

ik ben er wel ff wat langer dan 7 minuten mee bezig denk ik... hangt erg van de tijd af dat ik ermee bezig ben, maar voor een dergelijke begroting ben je alles bij elkaar wel even bezig, ook met op schrift stellen en een begeidende brief mbt egmaakte afspraken over te gebruiken materialen. En dan vind ik een C28 best op zijn plaats.

Mensen die echt een schriftelijke begroting etc krijgen moeten wel even bedenken dat de tandarts daar ook nog even mee bezig is achter het bureua, tijd waar de meeste mensen geen erg in hebben, maar er wel aan besteed wordt (in geval TS dus niet blijkbaar).
di, 02/08/2011 - 16:32 Permalink
BJN

Mensen die echt een schriftelijke begroting etc krijgen moeten wel even bedenken dat de tandarts daar ook nog even mee bezig is achter het bureau, tijd waar de meeste mensen geen erg in hebben


Een consult van 7 minuten geeft mij vaak 3 minuten administratie en 10 minuten overleg, de patient betaalt dan dus 20 minuten. En dat geldt voor ons allemaal. Als je als behandelaar dat allemaal op de achtergrond doet (na 5-en), als de patient het niet ziet dan is dat niet transparant en vraag je om gelazer. Vanzelfsprekend hebben ze niet door dat juist de administratie en communicatie veel meer tijd kost dan zij denken.

Ik doe dat dus daarom dagelijks, al een paar jaar lang, 10-30 keer per dag met de patient erbij in de stoel. Juist omdat ze dan weten dat, en hoe veel, tijd het kost. Ze gaan pas de stoel uit als ik klaar ben met plannen, typen, printen, emailen, bellen met de tandarts/kaakchirurg/parodontoloog, etcetera. De patient blijft elke afspraak in de stoel totdat wij alle behandelingsgegevens hebben ingevoerd. Zij klaar, wij klaar.

Mijn voordeel is dat ik om 5 uur altijd alles klaar heb, en dus ook klaar ben als de laatste de deur uit gaat. Ik heb medelijden met de collega's die dan nog alle status gaan invullen (buiten dat je dan zeker de details vergeten bent), en gaan bellen.

Maar geen nood. Tussen 5 en 10 uur (pm!) doe ik de rest van de praktijkorganisatie, en de werkgroepen en internethobbies (net als jullie).
di, 02/08/2011 - 21:54 Permalink
Spiegeltje

Nog even een nagekomen bericht: de PTBC is van mening dat een second opinion zonder schriftelijke verslaglegging gedeclareerd kan worden met de code C12. Met schriftelijke verslaglegging dient gebruik gemaakt te worden van code C28, waarvan het bedrag, afhankelijk van de tijdsduur van het consult, kan worden gedifferentieerd.
za, 02/19/2011 - 19:30 Permalink