Nieuw tarieven op website niet verplicht?

Author:
zel'dovich
Posted:
zo, 12/11/2011 - 22:33
Ik las op het forum Vrijetarieven2012.nl dat tandartsen niet verplicht zijn een eigen website te hebben en dus ook de tarieven daar niet op een site hoeven te publiceren. Ophangen van een lijst in de wachtkamer zou volstaan. Dat valt mij tegen, als dit inderdaad mocht kloppen.

Volgens mij is het nodig dat de tarieven via internet zijn te vergelijken. Het is immers geen doen stad en land af te lopen en wachtkamers binnen te sluipen en met je mobieltje al of niet stiekem die lijst te fotograferen o.i.d. :D . Op een site van een tandarts zag ik staan dat de lijst zelfs niet per e-mail wordt verstrekt op verzoek van niet bij de praktijk ingeschreven patienten. Die moet dan in persoon langskomen. Zonder transparantie geen vrije marktwerking wordt altijd gezegd. Dan zal dit toch beter moeten volgens mij. Ik ben met name benieuwd hoe de tandartsen op dit forum daar tegenaan kijken en of zij de tarieven wel gaan publiceren.
Lieneke

Een website vind ik zelf heel erg nuttig. Zo zou ik willen kunnen opzoeken wie er precies in het team werken en of er na- en bijscholing wordt gevolgd. Het is m.i. een onmisbaar stukje service. Praktijken die dit niet hebben, snijden zich in de vingers. Die gaan ontelbare telefoontjes krijgen...
ma, 12/12/2011 - 09:30 Permalink
advies

Het is inderdaad zo dat het hebben van een praktijkwebsite met een tarievenlijst en medewerkersvermelding eerst vrij stevig als “noodzaak” is gebracht, en dat dat inmiddels wordt afgezwakt. Lees deze column van de voorzitter van de tandartsenvereniging NMT maar eens:

http://www.tandartsennet.nl/actueel/actueel.html#column:CE61627023D8BC2…

Blijkbaar is een verplichting voor het hebben van een praktijkwebsite juridisch niet rond te krijgen.

Het is wel zo dat de minister “Transparantie” als belangrijke randvoorwaarde voor het experiment heeft genoemd. Het hebben van een praktijkwebsite met tarieven hoort daar wat haar betreft bij. Als het aantal praktijkwebsites achterblijft, dan zou de minister daarin reden kunnen zien het experiment te stoppen.

We moeten ook niet vergeten dat (lang) niet alle tandartsen blij zijn met het experiment vrije tarieven. Het kan dus goed zijn dat de groep die tegen is, niet van plan is een website op te zetten met een tarievenlijst. Daarmee wordt de kans gelopen dat het experiment wordt afgebroken, maar misschien wil die groep dat juist wel. Door geen website te nemen proberen tegenstanders wellicht juist het “experiment op te blazen”.

We zullen zien hoe het experiment zich ontwikkeld. Wat mij opvalt is de rust rond het onderwerp. Hier op het forum komt het onderwerp wel voorbij, maar of het grote publiek al op de hoogte is? Er zouden spotjes komen en publiekscampagnes. Ik heb er allemaal nog weinig van gezien. Wellicht komt het nog. Of gaan we net als 2 jaar geleden meemaken dat het experiment op het laatste moment wordt afgeblazen of wordt uitgesteld? De kwaliteitscriteria zijn immers ook nog niet klaar. Het blijft speculeren. In januari weten we meer.
ma, 12/12/2011 - 09:54 Permalink
advies

Oke Lieneke, vanuit de praktijk kun jij inderdaad beter beoordelen of het onderwerp leeft.

Waar ik op doel is meer onderstaande:

Citaat:
bron:www.tandartsennet.nl/actueel/actueel.html#column:B9D8B78B993579EFC12579…

“Komend najaar komt er een grootscheepse publiekscampagne. De eerste fase verloopt via folders en posters voor in de praktijken en een e-nieuwsbrief die u op uw eigen praktijkwebsite kunt plaatsen of per e-mail naar uw patiënten kunt sturen. Vraagt u daarom uw patiënten nu vast naar hun e-mailadres. De tweede fase is begin december. Dan sluit de NMT aan bij de publiekscampagne van VWS met een spotje bij Postbus 51.”

De grootscheepse publiekscampagne is mij nog niet opgevallen. Wellicht heb ik deze gemist, dat kan natuurlijk ook (ik kijk weinig TV). Maar goed, in januari weten we meer.
ma, 12/12/2011 - 10:28 Permalink
mecánico para …

de apotheek heeft ook geen prijslijst. ik vind dat hele idee van shoppen op basis van een prijslijst in de etalage te belachelijk voor woorden. Als je een groot werkstuk wil snap ik dat, maar voor de doorsnee zaken wordt het helemaal niets...........al was het maar omdat de "intake" alleen al 39 euro gaat kosten.
Daarnaast is de etalage informatie alleen boeiend als je echt precies 1 ding wil voor een fixed price...........en dat bestaat niet. Dus ik publiceer ook niets, stuur ook niets rond op verzoek en geef niets mee. Inzage is voldoende en ik heb totaal geen behoeft aan flyers met kiloklappers
ma, 12/12/2011 - 12:18 Permalink
zel'dovich

Het is inderdaad zo dat het hebben van een praktijkwebsite met een tarievenlijst en medewerkersvermelding eerst vrij stevig als “noodzaak” is gebracht, en dat dat inmiddels wordt afgezwakt. Lees deze column van de voorzitter van de tandartsenvereniging NMT maar eens:

http://www.tandartsennet.nl/actueel/actueel.html#column:CE61627023D8BC2…

Blijkbaar is een verplichting voor het hebben van een praktijkwebsite juridisch niet rond te krijgen.

Het is wel zo dat de minister “Transparantie” als belangrijke randvoorwaarde voor het experiment heeft genoemd. Het hebben van een praktijkwebsite met tarieven hoort daar wat haar betreft bij. Als het aantal praktijkwebsites achterblijft, dan zou de minister daarin reden kunnen zien het experiment te stoppen.
(..)


Ik kan me ook wel voorstellen dat je een tandarts niet kunt verplichten een website op te zetten. Zo'n tandarts of praktijk zonder eigen site vind ik niet van deze tijd, maar dat kun je niet verplichten. Het probleem is op te lossen door de tarieven, die tandartsen verplicht moeten uploaden, om op te slaan in een centrale database van de NMa (of NZa, desnoods NMT, weet ik veel) of zo met een zoekfunctie erbij. Kun je - desnoods per behandeling - de goedkoopste tandarts van Nederland vinden. Maar ja, in deze tijd van terugtredende overheid stuit dat waarschijnlijk tegen de borst. Ook de database met benzineprijzen per tankstation langs de snelweg kwam er om deze reden niet.

Ik ga trouwens niet shoppen per behandeling. Wat ik wel graag wil weten waar mijn tandarts globaal zit ten opzichte van het gemiddelde tarief. Van een "mandje" tandartsbehandelingen, net zo als bij de supermarkttesten van de consumentenbond, even de prijs bepalen en de goedkoopste vinden, gesorteerd naar afstand tot het woonadres is ook geinig. Genoeg mogelijkheden dus voor weer een nieuwe App voor je iPhone4 of iPad2 :-)
ma, 12/12/2011 - 19:39 Permalink
zel'dovich

NMT raadt ook wel aan dat tandartsen een eigen site opzetten, althans bieden daarvoor hulp geloof ik.
Zie http://www.tandartsennet.nl/__C1256DE2004732BC.nsf/vlBijlage/NMT_201105…
Het kan best een vooroordeel zijn maar weet je wat ik denk als een praktijk of tandarts geen eigen site heeft? Dat ie niet meegaat met de maatschappelijke ontwikkelingen, en stiekem denk ik dan dat dat ook wel eens zo kan zijn met zijn vakgebied.... Hoeft niet natuurlijk. Ik ben ook wel nuchter genoeg om te weten dat een gelikte site geen garantie is voor kwaliteit, maar gewoon een informatief portaal en mogelijkheid om online agenda in te vullen voor een afspraak is voor mij een pre.
ma, 12/12/2011 - 20:00 Permalink
mecánico para …

grappig dat ik in de afgelopen periode van 1 jaar slechts 1 iemand heb gehad die op basis van mijn site patiënt wilde worden......want het zag er fantastisch uit (gewoon de standaard site via de NMT). en guitig genoeg was dat een patient met een heel raar verhaal en achteraf een enorme berg blabla (vooraf al)..........en toen heb ik besloten wat te gaan prikken en ineens wilde die geen patiënt meer worden. kortom, ik vind het geen pre om een site te hebben met vette info over hoe dik je marmeren vloer wel of niet is.
ma, 12/12/2011 - 20:42 Permalink
vV

mijn site heb ik vnl om mijn eigen patienten te informeren. Werving hoeft niet...
Dat is ook de reden dat heel veel tandartsen geen site hebben en willen hebben: ze nemen nauwelijks patienten aan, en diegenen die willen inschrijven weten hen toch wel te vinden, meeste komt toch via via (bij mij tenminste wel) .

Ik werd een tijd lang bestookt met mails van mensen die o zo graag patient wilden worden, ben gestopt met beantwoorden, en heb ook op de site gezet dat men gewoon telefonisch kontakt op moet nemen met die vraag. 90% reageerde namelijk niet meer terug op mijn antwoord, en van die laatste 10 bleken 9 ook zonde van de eraan bestede tijd en energie.....Die sturen gewoon 10 praktijken een mail, en degeen die het eerst ja zegt doen ze, denk ik tenminste..
ma, 12/12/2011 - 21:22 Permalink
Chris888

... ik vind het geen pre om een site te hebben met vette info over hoe dik je marmeren vloer wel of niet is.

of over het aantal stoelen waartussen heen en weer gerend wordt en hoeveel tandartsen er in dienst zijn waarvan de helft minder dan twee jaar, of aan hoeveel preventie-assistenten het werk wordt gedelegeerd...
Voor mij is er niks mis met een tandarts die meer belangstelling heeft voor de tandheelkunde zelf dan voor marketing/internet, want dat kunnen denk ik ook redenen zijn om nog geen site in de lucht te hebbben. En zoals vV zegt: waarom zou je ook als je meer dan voldoende patiënten hebt en de site extra gedoe oplevert?
ma, 12/12/2011 - 21:35 Permalink
mecánico para …

kan me wel voorstellen dat je aangeeft wie er werken met wel BIG registratie nummer en dat je je openingstijden kenbaar maakt. net als eventueel bereikbaarheid in het weekend. maar verder is het bij mij ook doorlinken naar wetenswaardigheidjes en verder niet. ik heb 100x liever mond op mond reclame want van al die hitsige tiepjes die langskwamen toen ik net open was is de helft al weer opgedonderd........gewoon omdat ikniet mee ga in nukken en grillen en keihard mezelf ben en blijf. met vleierij over de praktijk kom je bij mij toch nergens en dat ik de beste van het hele universum ben (zeiden ze!!) geloof ik niet...... ik gaf les aan de beste van het universum namelijk. hahahaha
ma, 12/12/2011 - 21:44 Permalink
advies

Dus ik publiceer ook niets, stuur ook niets rond op verzoek en geef niets mee. Inzage is voldoende en ik heb totaal geen behoeft aan flyers met kiloklappers


mecánico para bicicletas, blijkbaar ben je niet de enige die niet publiceert (of dit niet van plan is).

Weinig tandartsen melden tarieven. Zojuist op NU.nl:

http://www.nu.nl/binnenland/2693263/weinig-tandartsen-melden-tarieven.h…

Overigens worden tandartsen wel gelijk opgejaagd. Het is half december, nog geen 1 januari. In veel praktijken einde jaarsdrukte, dus alle aandacht van de patiënt.

Als een dergelijk artikel wordt gepubliceerd in januari, dan zou ik het beter begrijpen. Om nu op voorhand al hard te gaan roepen lijkt wat voorbarig.
wo, 12/14/2011 - 12:37 Permalink
vV

de journalist van dat stuk mag in ieder geval op het strafbankje ivm onjuiste en zwaar ongenuanceerde berichtgeving.
Als je dan iets in de krant wilt zetten omdat je blijkbaar geen belangrijker nieuws te melden hebt, zorg in ieder geval dan dat je berichtgeving compleet is. Zo haalt hij/zij zonder blikken of blozen bedragen voor tandsteen uitgebreid uit de tandartstarieven lijst door elkaar met de tandsteen normaal die verzekeraars maximaal willen vergoeden. Bij dat laatste de opmerking dat het dus niet zo is dat dan een realistisch bedrag is, dat bedrag is gewoon uit de winst/verlies berekening van de verzekeraar gerold in relatie tot de premiestelling, en wat men er graag aan over wil houden na uitkeringen...
idem met die vulling van Menzis: hij noemt wel de vergoeding in het laagste pakket, waar dus ook een lage premie tegenover staat, dan moet je niet teveel verwachten. Verzekeraars kiezen er bij hun tariefstellingen in de AV overigens duidelijk voor niet te selecteren op kwaliteit maar duidelijk alleen op geld, is ook niet zo gek met een schadeverzekering, wat de AV tegenwoordig is.

de media zijn op het moment bij de tandartsen op zoek naar ""misstanden"", in ieder geval zaken die zij lekker ongenuanceerd kunnen uitvergroten ondfer het mom van ""nieuws"". Zou gewoon zorgen dat je lekker op 1 lijn zit met je tandarts, belangrijker dan wat verzekeraars als dan niet vergoeden, die denken uiteindelijk alleen aan zichzelf. Uw gezondheid boeit hun in ieder geval minder dan hun jaarrekening.
wo, 12/14/2011 - 12:50 Permalink
advies

Mogelijk is de journalist hier aan het meelezen. Zou zomaar kunnen natuurlijk. Even met google aan de slag en je komt al snel uit op dit forum.

Als die journalist de suggesties van vV nou even meeneemt en een update publiceert. Dan bereiken we in ieder geval een betere en zorgvuldigere berichtgeving. Daar is iedereen bij gebaat.

De volgende suggestie kan dan ook gelijk worden meegenomen. Op 37 sites worden blijkbaar de tarieven al vermeld (hoe weet je overigens dat je alle websites in NL hebt bezocht, maar dat ter zijde). Op heel veel meer websites worden de veranderingen al aangekondigd met de toezegging dat de tarievenlijst spoedig volgt. Als de betreffende journalist die sites nou ook even telt en het aantal vermeldt, dan volgt er al een heel ander beeld.
wo, 12/14/2011 - 13:04 Permalink
zel'dovich

de journalist van dat stuk mag in ieder geval op het strafbankje ivm onjuiste en zwaar ongenuanceerde berichtgeving.


Inderdaad beetje een baggerbericht, zoals zoveel nieuwsberichten. Dit neemt niet weg dat de journalist groot gelijk heeft met vaststelling dat nog uiterst weinig tandartsen de tarieven hebben gepubliceerd. Te hopen is dat dit geen teken aan de wand is, maar over een maand weten we meer. Zoals Advies al aangaf, zou een tandarts die nu onderhand wel klaar moeten hebben in verband met de begrotingen voor 2012. Publiceren is toch niet zoveel moeite? Maar het is zeker te vroeg om nu al conclusies te trekken uit die paar tarieflijsten die er nu op staan, zoals over de grote spreiding in de tarieven of de hoogte daarvan. Deze komen waarschijnlijk van http://www.vergelijkmondzorg.nl/, ik weet niet of die compleet is trouwens.

Als ik minister Schipper een beetje volg, en dat doe ik toevallig, denk ik dat zij het niet gaat pikken als er geen grotere transparantie komt in de tarieven, linksom of rechtsom. Dus die transparantie komt er m.i. uiteindelijk wel of het wordt gewoon het einde van het experiment vrije tarieven. De NMT mag hier wel eens duidelijker dan nu het geval is op gaan wijzen.
wo, 12/14/2011 - 17:47 Permalink
vV

Zoals Advies al aangaf, zou een tandarts die nu onderhand wel klaar moeten hebben in verband met de begrotingen voor 2012. Publiceren is toch niet zoveel moeite


mijn lijst heb ik wel klaar ja... alleen mijn website beheerder, die tevens het gros van de NMT leden van website voorziet (die allen dus hetzelfde ""probleem"" hebben) heeft de appliacatie voor de website nog niet klaar, zou eind deze week wel het geval moe
Verrek, zojuist een groot item op het NOS-journaal van 18:00 uur over het (nog) niet publiceren van de tarieven en de moeite die patienten zouden hebben voor het kiezen van een verzekering daardoor. Zal om 20.00 uur wel herhaald worden
ten zijn, maar tel daar uit ervaring maar een week bij op. Tevens is er nog geen update van de tandartsoftware. Nu is de lijst zo ingekrompen dat het voor mij een kleine moeite is vast mensen te vertellen wat het in 2012 gaat kosten (wat geen groot verschil is met nu) maar de officiele begroting kan pas in januari. Al dit geemmer kost mij dus wel deels mijn kerstvakantie (die eigenlijk broodnodig is) en de trip over de grens heb ik al even geleden geannuleerd omdat ik deze bui al zag hangen.

Dat mnesne moeite zouden hebben hierdoor een verzekerig te kiezen vind ik de grootst mogelijke onzin...iedereen kan bij zijn tandarts informeren wat hij verwacht, en zijn r grote plannen zijn die al bekend, en weet de tandarts echt wel in welke richting qua kosten gedacht moet worden . De pers zou eens meer aandacht moeten hebben voor de grote zorgverzekeraars die eigenlijk al hebben aangegeven zich niet aan de wet te gaan houden mbt uitvoering basisverzeekring voor de jeugdtandheelkunde en andere zaken die daarin vallen. Daar is straks de consument namelijk echt de dupe van.
do, 12/15/2011 - 08:29 Permalink