Niet verzekerd, nauwelijks geld, maar wel een tandarts nodig

Author:
JJ
Posted:
di, 04/04/2006 - 01:42
Als ik het me goed herinnner ben ik op mijn 15e voor het laatst bij de tandarts geweest. Doordat mijn ouders toen zijn gaan scheiden, dacht niemand meer aan de tandarts, en op je 15e heb je ook wel andere dingen aan je hoofd.
Gevolg daarvan is dat ik nu, op mijn 22e, niet verzekerd ben voor tandartskosten. Dat terwijl er wel het een en ander mag gebeuren, naar mijn mening. Van twee kiezen is een stukje afgebroken en één van die twee begint nu aardig pijnlijk te worden. Jawel, daar komt de langgevreesde kiespijn om de hoek kijken...
Jullie kunnen je vast voorstellen dat ik hier graag wat aan wil laten doen. Maar omdat ik dus niet meer verzekerd ben tegen dit soort ongein, zal het waarschijnlijk wagonladingen aan geld kosten om alles weer in een acceptabele toestand te krijgen.
En laat geld nou net een probleem zijn als je, zoals ik, studeerd en dat met je bijbaantje maar net kan betalen. Ik sta chronisch enkele honderden euro's rood, om tandartsrekeningen te kunnen betalen zou ik nieren moeten afstaan. Denk ik.

Mijn vraag: is het allemaal echt zo duur als ik vrees, en is er een oplossing voor mij?

Help!
vV

tja jammer dat je blijkbaar de boot gemist hebt ondanks alle uitgebreide aandacht die er in diverse media over de basisverzekering geweest is.....

Tot 1 maart hadden vele verzekeringen je zonder medische acceptatie een tandarts aanvullende verzekering aangeboden, nu wordt dat lastiger. Helaas is geen paskalre oplossing voor je probleem en je vraag.

Mijn advies is: zoek je tandarts op, laat de situatie doorlichten en een plan met begroting maken. Weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Vaak is de behandeling best te spreiden zonder dat dit ernstige problemen oplevert, en misschien kan je zelfs wachten tot begin 2007, naar verwachting komt er opnieuw uit concurrentieoverwegingen een ronde voor gemakkelijke overstap van verzekering. Welke verzekering heb je nu?? Agis meen ik accepteert zonder keuring ook voor tandartsverzekeringen.

succes!
di, 04/04/2006 - 15:06 Permalink
joek

Was het niet 1 mei? Of ben ik nu in de war.
Ik dacht dat je tot 1 mei een nieuwe verzekering kon zoeken.
Ben ik misschien in de war.

Groetjes,
Joke
di, 04/04/2006 - 16:30 Permalink
minique

Ik dacht ook dat het 1 mei was, maar dan had je de oude verzekering wel voor 1 maart al moeten opzeggen.

:smt006 Monique
di, 04/04/2006 - 18:27 Permalink
vV

klopt allemaal. Maar de meeste verzekeringen accepteren niet dat je alleen een aanvullende verz neemt, dus moet je ook de basisverz nemen! en dus de oude opzeggen....

Of naar Meeus voor de t ndartsverz, die kan je los afsluiten.. was ik even vergeten...
di, 04/04/2006 - 20:11 Permalink
dj

Ik kan alleen maar aanraden zo snel mogelijk toch te gaan en dan met alle mogelijkheden die je wel kunt vinden de schade te beperken.

De studie bv twee weken laten schieten en een of andfer uitzendbaantje zoeken, betalingsregelings treffen en het belangrijkste laten doen, dat soort dingen...

Alsjeblieft niet wachten met gaan..
di, 04/04/2006 - 20:31 Permalink
captain crash

Ik ben zelf netjes verzekerd maar al in geen jaren bij de tandarts geweest (dus ook aanvullend) gaan ze hier niet heel erg over zeuren? Ik kan me herinneren dat je pas weer dingen vergoed krijgt als je alle schade die door je eigen nalatigheid is veroorzaakt hersteld hebt.
wo, 04/05/2006 - 21:12 Permalink
captain crash

Is dat bij alle verzekeringen zo? Waarom is dat geheel langs me heengegaan dan...echt niet te geloven...dacht dat ik me nog wel zo goed had verdiept in de materie rond het nieuwe zorgstelsel. Als je gelijk hebt ben ik er weer een minder grote tegenstander van geworden.
wo, 04/05/2006 - 21:28 Permalink
vV

e.e.a. is door de verzekeringen toch niet controleerbaar? wie zegt dat u alle rekeningen daadwerkelijk hebt ingestuurd voor declaratie?. Overigens moet iets dergelijks dan wel in de polisvoorwaarden zijn opgenomen!
Het "eigen schuld"" principe is voorzover ik weet niet van toepassing! (in tegenstelling tot bij het oude ziekenfonds stelsel).
do, 04/06/2006 - 07:50 Permalink
dj

PS zet ff het onderschrift uit als je wilt, dat proberen we een beetje beperkt te houden, toeters en bellen als avatars, onderschriften, 7 diep geneste quotes etc etc.

Verwijder mij als gebeurd modjes 8).
do, 04/06/2006 - 07:58 Permalink
arthur007

ik heb een uitkeringsspecificatie gehad van Menzis.
daar staat een bedrag van €14.50 op en allemaal getallen maar geen code..
na een lang telefoongesprek met Menzis, kwam ik er achter dat het zich hier om code V60 handeld en die word niet vergoed..
verdere vragen hadden geen effect en meer dan mij een klachten formulier toe zenden wilde men niet.
mijn tandarts maar even gebeld of deze V60 [pulpa overkapping] niet toevallig als een andere code bestond maar de man dacht meteen dat ik fraude wilde plegen en dat is natuurlijk uit den boze..
€271.90 aan rekeningen en dan fraude plegen voor €14.50 , maar goed het had gekund...
ik vind het ronduit belachelijk dat een tandarts meteen zenuwachtig word van een telefoontje en Menzis niet verder gaat dan je een klachten formulier toe sturen..

is er wellicht via dit medium nog een suggestie ??

Mvg Arthur.
di, 04/18/2006 - 12:49 Permalink
vV

andere verzekering nemen?? MEnzis heeft zijn polisvoorwaarden gebaseerd op codes die wel vergoed worden, die worden specifiek genoemd in de voorwaarden. De rest, en dat zijn er nogal wat, ook heel normale veel gebruikte zoals v60, wordt niet vergoed.
En daar is dus niets aan te doen, behalve een verzekering nemen (per 1 jan 07 kan het weer!) die niet zo moeilijk doet, en gewoon tot een maximum bedrag per jaar vergoedt.

succes!
di, 04/18/2006 - 16:08 Permalink
arthur007

andere verzekering nemen?? MEnzis heeft zijn polisvoorwaarden gebaseerd op codes die wel vergoed worden, die worden specifiek genoemd in de voorwaarden. De rest, en dat zijn er nogal wat, ook heel normale veel gebruikte zoals v60, wordt niet vergoed.
En daar is dus niets aan te doen, behalve een verzekering nemen (per 1 jan 07 kan het weer!) die niet zo moeilijk doet, en gewoon tot een maximum bedrag per jaar vergoedt.

succes!


ik ben via de gemeente arnhem collectief verzekerd daar ik geheel afgekeurd ben en een arme sloeber !!
ik kan niet weg...!!
verder nog een idee ??

Mvg Arthur
di, 04/18/2006 - 16:12 Permalink
vV

dan dus deze kosten neerleggen bij de gemeente Arnhem, bijzondere bijstand. Als zij u dwingen om deze verzekering af te sluiten , zullen zij ook voor de kosten moeten opdraaien die door een andere verzekering wel vergoed zouden worden.

succes!
di, 04/18/2006 - 16:41 Permalink
dj

Nou, de gemeentes dwingen niet.. Ze dringen wel aan en soms stellen ze dat door het aanbieden van collectieve verzekeringen zij hun rol vervuld hebben voor zaken die onder bijzondere bijstand vallen, wat volgens mij niet helemaal juist is, maar de uitzondering is waarschijnlijk een "long shot".

Er geldt meen ik een drempel van E100 per jaar en worden er aanvullende eisen gesteld.

Bewaar in ieder geval de rekening (samen met die van alle andere medische kosten, inclusief die van aspirientjes etc). Als je boven de E90 uitkomt voor zaken die onder de bijzondere bijstand zouden kunnen vallen kun je het dacht ik indienen, in een keer als het bedrag boven de E90 uitkomt maar dan moet je dacht ik vooraf doen (!) Voor kosten onder de E100 moet je het opsparen tot januari van het jaar daarna.

Al je medische kosten zijn echter aftrekbaar van de belastingen. Voor volledig arbeidsongeschikten gold vorig jaar een forse toeslag die er op neerkwam dat je arbeidsongeschikten direct op de drempel van teruggave zaten en daarmee dus van veel medische kosten een deel terugkregen.

Hoe dat dit jaar zit weet ik niet.
di, 04/18/2006 - 17:21 Permalink
arthur007

dan dus deze kosten neerleggen bij de gemeente Arnhem, bijzondere bijstand. Als zij u dwingen om deze verzekering af te sluiten , zullen zij ook voor de kosten moeten opdraaien die door een andere verzekering wel vergoed zouden worden.

succes!


er word 75% vergoed door menzis en de gemeente vult aan tot 100%.
echter de gemeente doet niets als menzis niets doet..

over een drempel weet ik niets maar een vaste aftrekpost voor de belasting heb ik al jaren dat is niks nieuws.dat is meer je eigen geld terug krijgen..en ik kan niet weg daar ik dan minder zorgtoeslag krijg en nu op grote delen van de verzekering nog eens 9% korting krijg..en de gemeente werkt alleen samen met menzis...een andere zorgverzekeraar kan ik domweg niet betalen net als een hoger pakket..
een hoger pakket haalt niets uit trouwens daar de v60 code bij menzis helemaal niet voorkomt...

niemand die in een soortgelijke situatie zit ???
di, 04/18/2006 - 18:26 Permalink
vV

alle patienten die op de verkeerde voorlichting door de gemeente arnhem in zijn gegaan en dus zeer veel zaken niet vergoed zullen krijgen. In mijn eigen praktijk zit ik met 1 zeer schrijnend voorbeeld, die voorheen op kronen en bruggen 1350 pj vergoed kreeg, nu maar 600..... en er staan er nog een paar in de planning... Mijn advies: neem dit jaar de tijd om een goede Aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Na een jaar heb je ook zicht op andere medische kosten en kan je een gedegen beslissing nemen...ZELF. Zonder advies van mensen die er ook geen verstand van hebben en ook niet thuis zijn nu er verstrekkende consequenties blijken te zijn voor de doelgroep..
di, 04/18/2006 - 20:24 Permalink
arthur007

alle patienten die op de verkeerde voorlichting door de gemeente arnhem in zijn gegaan en dus zeer veel zaken niet vergoed zullen krijgen. In mijn eigen praktijk zit ik met 1 zeer schrijnend voorbeeld, die voorheen op kronen en bruggen 1350 pj vergoed kreeg, nu maar 600..... en er staan er nog een paar in de planning... Mijn advies: neem dit jaar de tijd om een goede Aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Na een jaar heb je ook zicht op andere medische kosten en kan je een gedegen beslissing nemen...ZELF. Zonder advies van mensen die er ook geen verstand van hebben en ook niet thuis zijn nu er verstrekkende consequenties blijken te zijn voor de doelgroep..


u heeft jammer genoeg gelijk...

voorlichting zegt u ? ik wacht nog steeds op de polisvoorwaarden... :-?

maar ik zit gewoon in pakket 2 en 2 of 3 maakt niets uit als Menzis iets domweg niet vergoed...
wellicht volgend jaar naar een andere verzekering..mocht dit financieel haalbaar zijn en de prognose is dat volgend jaar de premie wel eens een factor hoger dan nu zou kunnen zijn...we zijn nog niet klaar met den haag..
di, 04/18/2006 - 20:29 Permalink
vV

Laten we in dit alles niet vergeten dat we in Nederland nog steeds met kop en schouders uitsteken boven de buren mbt kosten en kwaliteit van de zorg. En dan bedoel ik dus dat de kosten in NL nog steeds relatief laag zijn in verhouding tot de geleverde prestaties .

En dat kosten stijgen met de betere technieken en materialen is onontkoombaar.
Sterker nog : het is een feit dat de innovaties in de medische zorg achterlopen door de strakke tariefstructuur .

Wat niets afdoet aan het feit dat klanten/patienten gewoon door veel verzekeraars en andere partijen (sociale diensten) niet goed voorgelicht zijn/worden over de inhoud van de aangeboden pakketten.

Iedereen is gefixeert op lage premies... maar die komen ergens vandaan, namelijk beperktere vergoedingen! Dus liever een paar euro meer per maand uitgeven voor minder risico (want daar gaat het bij verzekeren om).
wo, 04/19/2006 - 07:43 Permalink
dj

Niet te vergeten: de verzekeraars hadden een qua vergoedingen "vergelijkbaar pakket" moeten aanbieden. Ik ben het niet nagelopen maar de algemeen heersende opvatting onder behandelaars lijkt mij te zijn dat Menzis de vergoedingen over het algemeen heeft uitgekleed.
wo, 04/19/2006 - 13:26 Permalink
vV

klopt, de nieuwe pakketten zijn op geen enkele manier te vergelijken met de oude Amicon paketten (die langzaam aan overigens ook steeds kaler werden).

Misschien een idee voor een consumentenbelangenorganisatie hier eens actie op te ondernemen??
wo, 04/19/2006 - 13:40 Permalink
arthur007

klopt, de nieuwe pakketten zijn op geen enkele manier te vergelijken met de oude Amicon paketten (die langzaam aan overigens ook steeds kaler werden).

Misschien een idee voor een consumentenbelangenorganisatie hier eens actie op te ondernemen??


hoe gaan we dat aanpakken??
wo, 04/19/2006 - 13:44 Permalink
vV

misschien eens consumentenbond e/o patientenplatforms aanschrijven?

Wij tandartsen doen er al alles aan (met zelfs al de consequentie dat meerdere collegae gedreigd zijn met rechtzaak/advokaat).

Dit is aan de patienten, niet aan de tandartsen, u bent tenslotte de premiebetaler die niet gekregen heeft wat u verwacht had (en wat u voorgespiegeld was).

Dus : schrijven!
en voor meer info: gebruik de zoekfunctie eens op MENZIS,....

succes!
wo, 04/19/2006 - 13:49 Permalink