Menzis TandVerzorgd 3. Goede keuze?

Author:
Iken
Posted:
do, 12/01/2005 - 14:33
Op dit moment ben ik een beetje aan het rondkijken en voor wat ik nu kan zien is de Menzis TandVerzorgd 3 aanvullende verzekering best ok.

Hier kun je de vergoedingen bekijken -> http://www.menzis.nl/web/show/file/id=47029/contentid=315/filename=Verg…

Wat vinden jullie hier van? Zien jullie nog wat haken en ogen of heb je zelf ervaring met Menzis? Ik ben ook geinteresseerd in de restitutiepolis die Menzis bied maar in eerste plaats gaat het even over Menzis TandVerzorgd 3.

Bedankt voor je reactie alvast. :smt001
joek

Hallo Iken,

Ik ben toevallig bij de Menzis verzekerd.
Ik had het middelste aanvullende pakket (ook voor de ta, het was nl. niet verdeeld, zoals nu).

Het stinkerig van de Menzis is nu, dat het middelste pakket niet meer vergelijkbaar met het middelste ta-pakket. Zodat je eigenlijk verplicht bent om het duurste pakket aan te schaffen.

Op zich is de Menzis een van de goedkopere.
Ik ga in ieder geval verder shoppen. Kun je toch altijd doen?
Had jij al verder gekeken?

Groetjes,

Joke
do, 12/01/2005 - 18:53 Permalink
Iken

Ok maar ik heb het nu over de nieuwe vergoedingen. OHRA heeft ook een leuke en die zeggen dat ze gewoon alles vergoeden tot aan een bepaald bedrag. Het hoogste is daar 1900 euro per jaar.
vr, 12/02/2005 - 00:14 Permalink
joek

Ik ben inderdaad net even bij de Ohra wezen kijken.
Daar ben ik echter veel duurder uit als bij de Menzis.

Dus dat is voor mij geen optie.

Verder kijken maar weer.
Groetjes,
Joke
vr, 12/02/2005 - 08:47 Permalink
de digitale tandarts

Wat betreft het vergoedingen overzicht:

Onder 18 jaar zijn de vergoedingen voor elke verzekeraar zo ongeveer gelijk, aangezien dit geregeld is in de basisverzekering.

Boven de 18 jaar wordt tandheelkunde niet vergoed uit de basisverzekering en treden er verschillen tussen de verzekeringen op, laten we eens kijken naar Menzis:

- Vergeet de eerste 100% vergoeding, dit is namelijk bijzondere tandheelkunde. Elke verzekeraar zal 100% daarvan uitkeren, de kans is echter klein dat u daarvoor ooit in aanmerking zult komen. Zulke behandelingen worden uitgevoerd in centra voor Bijzondere tandheelkunde (CBT)
- Vergeet de tweede 100% vergoeding, kaakchirurgie wordt namelijk bijna altijd 100% vergoed uit de basisverzekering
- Vergis je niet in de derde 100% vergoeding. De implantaten zijn hier bestemd om een kunstgebit te dragen in een sterk geslonken tandeloze onderkaak. Indien u nog tanden heeft of geen volledig kunstgebit of dacht aan de bovenkaak, zult u geen vergoeding ontvangen.
- Voor mesostructuur en prothese op implantaten geldt hetzelfde.
- Tandheelkundige zorg aan mensen met een lichamelijke of verzekerde handicap valt onder de AWBZ en als is voldaan aan de (strenge) voorwaarden zal elke verzekeraar dat vergoeden (geen aanvullende verzekering nodig)
- prothesen worden uit de basisverzekering altijd voor 75%, met een aanvullende verzekering van Menzis, krijg je de resterende 25% dus ook
- een frameprothese kan makkelijk 600 euro kosten en dan heb ik nog niet eens eventuele kronen meegerekend, het beste pakket vergoed 375,-
- kronen worden maximaal voor 200 euro vergoed, dat is ongeveer een derde van de kosten. Tevens staat er niks vermeld over vergoeding van opbouwen en stiften etc. (overige r-codes)
- van een drie-delige brug die rond de 1400 euro kost, wordt dus 600 euro vergoed
- consulten en rontgenfoto's worden redelijk goed vergoed
- tandsteenverwijdering wordt bij pakket 1, slechts 1 mmaal per jaar vergoed
- er staat 75 tot 100% vergoeding van chirurgische ingrepen, onduidelijk wat dat nu is, waarschijnlijk extracties (H-codes)
- wortelkanaalbehandelingen worden goed vergoed, gek is echter dat na 1 kanaalbehandeling de vergoeding voor de rontgenfoto's op is.
- Vullingen worden redelijk vergoed, echter er staat nergens of ook onderlagen, indirecte overkappingen etc worden vergoed.
- Er staat 75% dekking van parodontologie, dat is op zich goed, maar ik vraag me af als iemand maar 2 tandsteenverwijderingen per jaar mag, iemand wel met de duurdere parodontologie codes enkele malen per jaar behandeld mag worden.
- 1500 euro voor orthodontie is netjes

Al met al onduidelijke voorwaarden, met tegenstrijdigheden en er staat ook nergens vermeld of de tandartskeuze vrij is, of dat de tandarts een contract moet hebben met Menzis.

Een mager zesje zou ik zeggen, het verbaast me dan ook niet dat een heldere polis als die van Ohra duurder is.
vr, 12/02/2005 - 22:26 Permalink
Iken

Wederom bedankt voor het uitgebreide antwoord.

Zoals jij hte hier uitlegt valt deze polis inderdaad een beetje door de mand. Er is zoveel onduidelijk en niet vermeld dat je eigenlijk maar gewoon moet afwachten wat je uiteindelijk vergoed krijgt.

Ik heb wat verder gekeken en zover ik nu kan zien komen de volgende polissen wat tandartsvergoeding betreft het beste uit.
ONVZ, alle kosten vergoed tot 1325 euro per jaar
OHRA, alle kosten vergoed tot 1500 euro per jaar
AGIS, alle kosten vergoed tot 2000 euro per jaar

Deze drie vergoeden dus ALLE tandartskosten tot aan het opgegeven bedrag per jaar. Ik weet niet of het nog beter(hoger) kan kwa vergoeding maar duidelijk is dit wel.

Ikzelf denk dat ik voor ONVZ ga omdat zij een redelijk maximum tegen een redelijk maandbedrag hanteren.

Iemand kritiek op eerdergenoemde polissen of andere tips?
di, 12/06/2005 - 19:52 Permalink
joek

Ik heb even gekeken bij de ONVZ. Maar ook hier kom ik aan een premie van over de EUR 140,00.

Dan mag je wel goed verzekerd zijn, maar het kost ook wel wat!
Volgens mij kun je beter zelf geld opzij zetten voor de tandarts voor onvoorziene gevallen.

Ik snap niet waarom de aanvullende verzekeringen zo ontzettend veel duurder zijn geworden in vergelijking met het afgelopen jaar.
Vorig jaar was ik aanvullend nog geen EUR 20,00 kwijt.
Nu voor een vergelijkend pakket (bij de Menzis) zo'n EUR 30,00!

En bij de Ohra en de ONVZ dus nog meer.

Ik vrees dat er voor de gemiddeld ziekenfondspatient weinig verbetering is.

Groetjes,
Joke
di, 12/06/2005 - 20:42 Permalink
joek

Helaas (of niet natuurlijk) heb ik een man die goed verdient.
Ik heb zelf een kleine parttime baan.
Voor de zorgtoeslag kijken ze naar het inkomen van beide partners.
Dan zit je toch echt al redelijk snel boven de norm.

Voor mij wordt het een flinke verhoging volgend jaar. Nu zo'n 61,00, dan minimaal 120,00.

Helaas.

Groetjes
Joke
di, 12/06/2005 - 22:32 Permalink
Iken

Joke, je man verdient goed en jij zelf hebt een parttime baan dus ik begrijp dan niet echt wat je probleem is. Ga gewoon voor ONVZ topfit + Tandfit C en je bent het best verzekerd. Ja je bent wat kwijt maar dat geld voor iedereen en voelen jullie dat nu echt? :)
wo, 12/07/2005 - 17:06 Permalink
joek

Nou Iken, dat is wel wat simpel gesteld!
Denk je nu echt dat wij het geld als water kunnen uitgeven?
De grens is 48.000,00. Kijk eens om je heen, hoeveel mensen die samen werken daar over heen komen?
Zijn dat allemaal miljonairs?
Wij hebben een zoon die naar het HBO gaat. Dat gaat ons zo'n 2.300,00 per jaar kosten. Daar krijgen we dus niets van vergoedt.
Ik kan dan echt zomaar een hele dure verzekering nemen.

Maar goed, laten we de discussie niet laten verzanden in discussies over het koopkrachtplaatje.

Groetjes,
Joke
wo, 12/07/2005 - 17:14 Permalink
femm

Ik ben blij dat ik dit topic even las.. heb namelijk overal offertes aangevraagd en dus ook deze van dit topic.. schrappen we dus weer.. pff.. vind het wel moeilijk allemaal hoor..je wilt goed verzekerd zijn ook voor tanden, maar aan de andere kant is het wel duur en is de vraag of je het eruit haalt.. Nou ja, heb weer 1 keuze minder..
do, 12/08/2005 - 07:54 Permalink
vV

Tja toch maar weer even nuanceren...

Iedereen moet voor zichzelf bepalen hoerver men kan gaan met het dragen van risico op onverwachte hogere kosten. Want laten we wel wezen, per saldo is bijna iedereen oververzekerd met wat ik hier voorbij zie komen, en betaald dus teveel premie.. Alleen wanneer er daadwerkelijk veel werk te doen is komende tijd zou het de moeite kunnen lonen goed rond te kijken.

Al eens overwogen gewoon een beperkte aanvulling te nemen voor regulier onderhoud (en zelfs daarvan vraag ik mij af of dit loont..), en wat anders aan de verzekering betaald zou worden in eigen zak te houden, en zelf een potje te maken voor onvoorzien of groot werk?? Het bezoek aan de kapper wordt toch ook niet door een verzekering betaald, of de nieuwe schoenen en kleren, of het nieuwe koffiezetapparaat??
do, 12/08/2005 - 08:26 Permalink
femm

klopt vv.. dat een kapper enzo ook niet betaald wordt.. maar daar ga ik dan ook amper heen zeg maar en daar wordt ook al voor gespaard door mij, net zoals kleren.. heb al zoveel redenen om geld achter te leggen.. en daarbij bekenen omdat ik elke keer meestal wel geboord, verdoofd etc moet worden en meestal 300 euro toch wel kwijt ben over een jaar gezien loont het in principe wel als je kijkt naar wat je moet betalen per maand.. de truc (en dan ook meteen het moeilijkst) is om te kijken naar de kleine lettertjes, de regeltjes etc.. in principe was het makkelijkst om bij de oude te blijven, maar omdat ik daar niet geheel tevreden over ben, ga je toch op zoek.. ook voor de overige zaken..
vr, 12/09/2005 - 07:28 Permalink
vV

OK, daar kan ik in komen. Kijk naar wat er de achterliggende jaren ongeveer aan kosten is geweest, stem daarop af. Eventueel overleg met de tandarts, die kan wel inschatten wat er in de toekomst te verwachten is. En kijk naar "simpele" polisvoorwaarde, dus weinig kleine lettertjes. Als het goed is heeft elke tandarts die lid is van de NMT inmiddels folders van de Meeus tandartspolis liggen, eenvoudig van opzet, net als de verzekeringen van o.a. OHRA en ONVZ.

En nogmaals : restitutiepolis!

in principe ben ik tegen naturapolissen, al was het alleen maar om de vrijheid in keuze zorgverlener te houden. En er zal geen discussie met de verzekeraar komen. Diverse verzekeraars proberen naturapolissen op te dringen, maar volgens mij zijn zij altijd verplicht ook de keuze voor restititie te geven.
vr, 12/09/2005 - 12:39 Permalink
joek

Ik ga ook zeker een restitutiepolis afsluiten.

Het advies om zelf wat geld opzij te leggen , is zeker een optie.
Ik heb vorig jaar echt gigantische kosten gehad (drie wkb's, endodontoloog, drie extracties, kroon en frame).
Daar kun je je dus niet tegen verzekeren. Als je dan een aantal jaren wat geld opzij hebt gezet, kom je veel verder dan een vergoeding per jaar.

Groetjes,
Joke
vr, 12/09/2005 - 13:59 Permalink
femm

dit verzekeren is voor mij vrij nieuw en dus ook lastig.. jullie gooien echt met termen dat ik denk?? wat is een naturapolis en wat is een restutiepolis???
za, 12/10/2005 - 08:16 Permalink
Senna

Ik ben eens benieuwd wat de vakbond gaat doen, met ziekenfondsverzekeringen. Ze hebben een deal met menzis. Maar ook gelijk 25 procent goedkoper. Maar ik wil het eerst eens zien, wat allemaal gaat veranderen, en wat wij allemaal krijgen. Maar er is nog een groot probleem, alleen de meeste weten het niet, die personen die gehuurd zitten, die krijgen in 2007 dan geen huursubistie. Omdat ze in 2006 een hoger netto inkomen hebben gekregen. Maar daar wordt niks over gezegd, voor 2007.

Groetjes Maurice.
zo, 12/11/2005 - 15:07 Permalink
dj

NEWSFLASH

Ik hoorde net het volgende: voor de onderdelen parodontologie in het Tandverzorgd 2 en 3 pakket geldt een beperkende voorwaarde: het is éénmalig. Niet per jaar éénmalig maar in je leven (of per looptijd van die specifieke polis neem ik haast aan).
wo, 12/14/2005 - 15:02 Permalink
joek

Heeft iemand al iets over Avero gehoord?
Hoor net dat wij daar via het werk van mijn man collectief verzekerd kunnen worden. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan de duurste pakketten bij o.a. Ohra en zo.

Groetjes,
Joke

p.s. bij Menzis ga ik dus gauw weg!
wo, 12/14/2005 - 17:17 Permalink
Lieneke

Huh? Ik snap m niet..eenmalig? Dus na een jaar geen vergoeding meer op recall???? Tjee, die adviserende ta heeft er geen kaas van gegeten.
wo, 12/14/2005 - 17:54 Permalink
vV

klopt. Na een voorlichtingsbijeenkomst gisterenavond in Wageningen eens te meer tot de conclusie gekomen dat de polissen van Menzis een forse verslechtering zijn t.o.v. de polissen van Amicon. Het enige wat verbeterd is, is 2x pj vergoeding op tandsteenverwijdering in pakket 2 en 3. Parodontologie wordt niet meer vergoed na 2 consulten nazorg...

wat betreft endo: nog steeds teveel kleine lettertjes, eigenlijk wordt het nieuwe endoprotocol niet vergoed, alleen de basis, dus zeg naar naar de ouderwetse richtlijnen.

Kronen: helemaal slecht, geen 75% (AIP en ATP) of 100% (AZP) meer maar in pakket 2 max 125,= per kroon, max 3 per jaar. pakket 3 max 200,=, max 3 p.j.
verder divere maxima gesteld.... er is mi toch wel sprake van verkeerde voorlichting, in de folders wordt gesproken over bv 75% vergoeding voor endo`s, dit is dus niet waar wanneer een endo naar laatste stand van techniek wordt uitgevoerd...
De argumentering was dat anders premies teveel zouden stijgen, en dat bv nazorg paro prima door de mensen zelf op te brengen is, en derhalve niet als te verzekeren risico beschouwd hoeft te worden... waarop de hjc en tst verw er dan wel inzit ????

En wij tandartsen krijgen straks weer het commentaar dat wij "verkeerde codes" gebruiken....

Advies: ga naar een verzekering die transparante voorwaarden hanteert, zoals bv de door de NMT geadviseerde Meeus polissen..
do, 12/15/2005 - 08:42 Permalink
vV

nou dat zou ik dus niet doen. Patienten wel voorlichten, dit is een wijziging doorgevoerd door de verzekering, niet door ons! dan moeten de patienten het probleem neerleggen waar het hoort, namelijk bij de verzekering, en dus naar een andere verzekering gaan! Een paroprotocol is een paroprotocol, dat is ook de verzekering bekend! alleen die kijken naar de cijfertjes, niet naar het gebit van de verzekerden..

Ik ga niet wat ik declareer of doe aanpassen aan polisvoorwaarden. Voorzover dat van toepassing was, stop ik daar helemaal mee, men heeft nu de mogelijkheid een evrzekering zonder kleine lettertjes te nemen.

Declareer wat je doet, en doe wat je declareert! Ik kan mijzelf in de spiegel aankijken. Je werkt toch volgens een professionele standaard, niet volgens polisvoorwaarden!
do, 12/15/2005 - 12:39 Permalink
dj

De twee consulten nazorg had ik nog niet van gehoord. Mwhaa, tis iets maar niet meer dan dat.

Menzis denkt wellicht: "Wie weet hoe het er in 2007 uitziet en tot die tijd is het een concurrerende vergoeding".
za, 12/17/2005 - 23:19 Permalink