Kosten voor plaatsen retentiebeugel/spalkje ?

Author:
tuinegel
Posted:
wo, 02/25/2015 - 16:20
Na verwijdering tandsteen, was de lijm rondom mijn spalkje ook verwijderd. Deze zat op de onderste voortanden vast na blokjesbeugel in puberteit., Tig, bijna 20 jaar super vastgezeten en daags ervoor bij controle niks ad hand....

Nooit losgeraakt of wat dan ook. Nu moet er bij een nieuwe tandarts dus een nieuwe spalk op.
Na invisagliner en met gipsafdruk gewenste en behaald resultaat moet er een spalkje worden aangevraagd en geplaatst.
Model hoeft dus niet meer afgegipst te worden.

Wat mag dit nou kosten?
Een draadje kost nog geen 15-20 euro gezien de tarieven.
Het plaatsen is ook nog geen 10 minuten werk. Er is al gepolijst etc. Dus kan er zo op.

Begroting die ik mocht ontvangen praat over 2x code F812A met twee verschillende bedragen:
-35,29 herstel/vervanging retentie-apparatuur
-45,00 techniek/materiaalkosten

Samen goed voor 80,29 euro.

Ik vind de helft van het geld al prima zat, want dit is toch naar mijn mening een te hoge begroting in dit geval!?

Ik wil nog snel vd nacht invisaligner af, maar hierna volgt voor mij een overstap naar andere tandarts. Deze weet me teveel van prijzen. Bleken, bij de vorige 100 euro, deze begroot 300 euro en ik heb van mezelf aardig witte tanden...... ik bedoel maar.

Graag iemand met verstand van zaken zodat ik haar hierop kan aanspreken mogelijk nog voor de plaatsing van deze beugel/spalk.
Holmes

Voor het aanbrengen van de retentiespalk is de F812 de aangewezen behandelcode. Hiervoor staat een vastgesteld maximumtarief. In 2015 is dit € 34,98. Het bedrag dat de tandarts berekent is het tarief van 2014.
Wat betreft de techniekkosten. De tandarts moet kunnen aantonen waar de tariefkosten uit bestaan:
De materiaal- en/of techniekkosten dienen per gedeclareerde prestatie gespecificeerd te worden en mogen niet hoger zijn dan de door de zorgaanbieder betaalde en/of verschuldigde kosten voor inkoop. De zorgaanbieder is verplicht om op verzoek van de patiënt of diens verzekeraar de nota van de tandtechnicus/ het tandtechnisch laboratorium te overleggen. Deze kun je dus gewoon opvragen.
do, 02/26/2015 - 10:03 Permalink
Grappa

Dit is de truc van veel tandartsen, tig V91 rekenen. Dat mag niet. zie de eerdere post van Holmes. Alleen dat mag berekend worden.
Als u er niet uitkomt, niet betalen en melden bij de NZa en verzekeraar. De kans is namelijk groot dat deze tandarts het vaak doet. Hij/zij komt er wel achter wat er gebeurt als NZa of verzekeraar er aandacht voor krijgen....
wo, 08/26/2015 - 08:57 Permalink
guidoow1

Als antwoord op door Holmes

Voor het aanbrengen van de retentiespalk is de F812 de aangewezen behandelcode. Hiervoor staat een vastgesteld maximumtarief. In 2015 is dit € 34,98. Het bedrag dat de tandarts berekent is het tarief van 2014.
Wat betreft de techniekkosten. De tandarts moet kunnen aantonen waar de tariefkosten uit bestaan:<em>De materiaal- en/of techniekkosten dienen per gedeclareerde prestatie gespecificeerd te worden en mogen niet hoger zijn dan de door de zorgaanbieder betaalde en/of verschuldigde kosten voor inkoop. De zorgaanbieder is verplicht om op verzoek van de patiënt of diens verzekeraar de nota van de tandtechnicus/ het tandtechnisch laboratorium te overleggen.</em> Deze kun je dus gewoon opvragen.


Mijn tandarts gaf meteen als verweer dat de F812 een code is die alleen door orthodontisten gebruikt kan worden en niet door tandartsen. Is dit correct?
wo, 08/29/2018 - 09:36 Permalink