Kosten voor implantaten

Author:
Xilion
Posted:
do, 11/17/2011 - 20:27
Dag allemaal.

Ik heb vandaag een rekening binnengekregen van mijn tandarts betreffende de plaatsing van twee (tijdelijke) kronen en ik ben mij rotgeschrokken van de kosten. Reden van het maken van deze forumpost is dat ik me afvroeg of de gerekende kosten wel (enigszins) kloppen.

Vanwege een ongeluk op mijn 12e heb ik uiteindelijk (12 jaar verder) implantaten gekregen. Hieraan vooraf zijn kaakchirugie, orthodontie en een hoop tandartsbezoekjes gegaan. Als laatste zouden er kronen gezet worden en zou ik klaar zijn.

Vanwege het tandvlees dat wat opgetrokken was sinds de kaakchirurgie vond de tandarts het nodig eerst twee tijdelijke implantaten te plaatsen en na, zeg, een halfjaar over te gaan op de echte kronen. Dit an sich vond ik al raar maar ik respecteer iemands kennis in zijn of haar vakgebied.

Inmiddels zitten de tijdelijke kronen er in. In +/- 45 minuten werden de "dopjes" op de schroeven in mijn bovenkaak vervangen door een soort pennen, werden daar twee kronen op gezet (overigens zaten beiden kronen aan elkaar vast als een geheel, maar dat is waarschijnlijk voor de stevigheid gok ik zo). De kronen zijn van kunststof. Navraag aan de tandarts deed mij leren dat ik "wel zou kunnen rekenen op zo'n 200 / 250 euro", wat mij ook volstrekt normaal leek.

De rekening loog er niet om: een aantal kosten posten a 25 en 50 euro, tezamen zo'n 125 euro. Daarnaast de techniekkosten van 841 euro! Nu begrijp ik dat de techniekkosten nu eenmaal ook gerekend moeten worden, maar meer dan 800 euro voor twee stukjes plastic (vergeef me de versimpeling), dat kan toch niet?

Mijn vraag: is deze rekening foutief (typefout wellicht?), of is dit een volstrekt normaal bedrag voor een tijdelijke voorziening van kunststof voor, ongeveer een halfjaartje, terwijl mijn schoonmoeder een volledig kunstgebit + tanden trekken + dagje onder de pannen in de angstkliniek in Best kon krijgen voor 1500 euro? Iets is niet in proportie naar mijn idee, zeker omdat het een tijdelijke voorziening betreft. Zou iemand zijn of haar licht hierover kunnen laten schijnen?

Als tweede vraag: uiteindelijk zullen er "permanente" kronen achteraan komen... hoeveel mag ik hiervoor apart gaan houden (moet ik alvast de bank inlichten dat ik een tweede hypotheek wens?)

Alvast bedankt!
Vriendelijke groet,

B.