Kosten voor het plaatsen van een kroon:

Author:
b.v.vlimmeren
Posted:
za, 11/22/2008 - 13:17
Omdat mijn tandarts mij reeds diverse malen een gewijzigde faktuur voor het plaatsen van een kroon heeft gestuurd, zou ik graag vernemen of de volgende gegevens juist zijn:
V21 el.nr. 34 etsen en onderlaag € 20,10
A10 el.nr. 34 gel/inf.anesthesie € 12,50
V13 el.nr. 34 3-vl.vull comp € 42,60
R25 el.nr. 34 kroon pors/venster € 220,50
R25 techniekkosten € 245,00
G10 eenv.beetregistr. € 75,20
Spiegeltje

De eerste drie codes horen bij een vulling. Of die hier nodig zijn kan ik niet beoordelen.

Techniekkosten is normaal R00, die berekent de tandarts gewoon door op basis van de rekening van het lab (die kunt u opvragen). Het bedrag daarvoor is niet abormaal. R25 (220 euro) klopt. G10 lijkt mij onzin, althans hoort niet standaard bij een kroon. Het zou kunnen maar dan is het onderdeel van een complexer behandelplan volgens mij. Toch wel reden om de tandarts om een toelichting te vragen. Normale beetregistratie met een 'papiertje' is dit niet, dat zit in het kroontarief.

Dit zegt de PBTC
"Beetregistratie bij solitaire kroon
In de PTBC-publicatie van 2002 is aangegeven dat de code G10 alleen in uitzonderingsgevallen bij de vervaardiging van een solitaire kroon kan worden gedeclareerd. Hiermee heeft de PTBC een uitspraak gedaan die verder gaat dan het interpreteren van de tariefcodes. Hoewel de leden van de PTBC nog steeds van mening zijn dat een registratie als bedoeld in de code G10 niet standaard noodzakelijk is voor het vervaardigen van een solitaire kroon kan uit de CTG-beschikking niet opgemaakt worden dat de combinatie van de codes G10 en R25 ongeoorloofd is.
Derhalve is het geoorloofd de code G10 te declareren bij het vervaardigen van een solitaire kroon wanneer met de deze code bedoelde registratie wordt uitgevoerd."


Meestal wordt ook wel een foto gemaakt, die zie ik bij u niet staan.
za, 11/22/2008 - 13:29 Permalink
vV

idd meestal een foto, maar is misschien gemaakt bij een eerdedre afspraak, bv een controlebezoek. G10 voor een enkele kroon, zeker een 34, lijkt mij zwaar onzin. En is ook iets wat u gemerkt moet hebben, is speciale apparatuur (een zgn face-bow) waarmee de positie van de bovenkaak tov het kaakgewricht wordt vastgelegd. U krijgt dan 2doppen in d eoeren en een steun op de neus, en moet op een soort hoefijzertje dichtbijten, waarna de tandarts een gewrichtskoppeling op de apparatuur vastdraait. Is op zich snel gebeurt als men het vaker doet, maar kan niet ongemerkt gebeuren.

Is het gedaan, dan is het gedaan en mag gedeclareert. Blijf ik het onzin vinden voor een enkele kroon. Maar er kan best wel een heel goede reden voor zijn, bv een afwijkend kontaktpatroon bij kauwen, en dan is het zinvol om verkeerde belasting mn zijdelings op de kroon te vermijden.
za, 11/22/2008 - 13:42 Permalink
b.v.vlimmeren

Hartelijk dank voor uw reactie!
Met deze informatie kan ik contact opnemen met mijn tandarts.

Een rekening voor de foto's heb ik inderdaad bij een periodiek preventief onderzoek reeds ontvangen;
deze bedroeg: X10 2x bitewingfoto's € 28,00.

Uw opmerking dat de eerste drie codes horen bij een vulling heb ik reeds mijn tandarts gevraagd: dit betrof de opbouw voor de kroon.

Mijn verdere bevindingen, zoals over het bedrag voor de beetregistratie zal ik te zijner tijd op deze site vermelden.

Nogmaals mijn hartelijke dank.

Met vriendelijke groet,

Wilma van Vlimmeren
vr, 11/28/2008 - 16:29 Permalink