Kaakgewrichtprobleem; valt het wel onder een tandartsverzeke

Author:
Stien
Posted:
zo, 09/28/2008 - 22:36
Hallo,

Ik heb een complex probleem en ik zal het proberen uit te leggen.
Ik ben een vrouw van 39 en weet eigenlijk al sinds mijn 14e dat de stand van mijn kaken niet goed is. Ik had er nooit problemen mee en heb er nooit wat aan laten doen.
Nu heb ik echter al wel sinds twee jaar behoorlijke pijn in mijn kaakgewricht.
Het probleem (onlangs vastgesteld door een orthodontist) is namelijk dat mijn bovenkaak te smal is. Mijn boventanden kunnen ook niet over mijn ondertanden heen. Mijn tong past niet in mijn gehemelte en zolangzamerhand gaat dit voor steeds meer problemen zorgen.
Op dit moment is het zo dat ik zo veel mogelijk vloeibaar eet omdat bv. het kauwen van een koekje mij een uur pijn opleverd.
De orthodontist denkt dat het probleem met een beugel verholpen kan worden. Wat voor een weet ik niet. Zover zijn we nog niet gekomen.
Het is namelijk zo dat ik verzekerd ben bij Menzis en daar tandverzorgd twee heb.
Ik ben dus zwaar onderverzekerd als ik wat aan die kaak wil laten doen. Per 1 januari 2009 pas kan ik mijn verzekering aanpassen. Een erg lange tijd als je zoveel pijn hebt!

Nu vraag ik mij af of dit probleem wel via een tandartsverzekering vergoed moet worden. Is het geen medische klacht en kan ik het gewoon via mijn ziektekostenverzekering laten betalen.

Daarnaast vraag ik mij ook af hoe Menzis gaat reageren als ik per 1 januari 2009 mijn verzekering aanpas en ik kom bij wijze van spreken 1 februari met een rekening.

Daarbij zal het hele proces eerst goedgekeur moeten worden door Menzis voor ze ook maar iets betalen.

Nog een lange weg te gaan vrees ik en ik hoop dat jullie mij veel antwoorden kunnen geven!
Alvast bedankt!

Stien
Holmes

Hai Stien,

Vanaf hier is het moeilijk te bepalen of jouw problemen vallen onder de Bijzondere Tandheelkunde. Je zou dit alvast kunnen vragen aan je orthodontist. Als het onder Bijzondere Tandheelkunde valt dan zal het worden vergoed vanuit de Basisverzekering en hoef je je ook niet bij te verzekeren. Je orthodontist zal hiervoor een aanvraag moeten indienen bij Menzis.

Mocht je orthodontist van mening zijn dat het geen Bijzondere Tandheelkunde zijn, dan kun je overwegen om je verzekering op te hogen. Hou er wel rekening mee dat je op het aanvraagformulier vragen moet beantwoorden over je huidige gebitsituatie en of je klachten verwacht. Als je die naar waarheid invult hen je kans dat Menzis je aanvraag niet zal honoreren. Een brandend huis willen ze niet verzekeren. Je zou er voor kunnen kiezen om het aanvraagformulier niet naar waarheid in te vullen, maar hiermee neem je wel een enorm risico. Verzwijging van medische gegevens is fraude en kan behoorlijke gevolgen hebben.

Sterkte in ieder geval.
zo, 09/28/2008 - 23:50 Permalink
vV

Als het alleen met ortho verholpen kan word de kans op machtiging onder de regeling bijz. thk al moeilijker maar niet onmogelijk. Wanneer er bv een Fysio NVFT aan te pas gaat komen vanwege de gewrichtslkachten en er door de tandarts bv na behandeling een stabilisatiesplint gemaakt moet worden (wat een aanrader is) maakt een positieve aanvraag/machtigingafgifte al veel meer kans (voor het hele traject, behalve de fysio dan)
ma, 09/29/2008 - 16:15 Permalink
Stien

Hallo,


Ik wil jullie bedanken voor beide reakties.
Voor zover ik het nu begrijp zal mijn probleem wel onder de tandartsverzekering vallen en moet ik dus mijn verzekering ophogen.
Voor het feit dat de kans dan groot is dat ze dan nog niet zullen uitkeren omdat ik van te voren wist dat deze kosten er aan zaten te komen was ik al bang.
Ik wil Menzis hierover eigenlijk ook niet benaderen om geen slapende honden wakker te maken. Maar om nou de verzekering op te lichten....ik weet het niet :smt017
Een erg vervelend probleem want het beheerst momenteel erg mijn dagelijkse doen en laten. Ik kan niet kauwen vanwege pijn in mijn kaak dus eet ik overwegend vloeibaar maar daarvan krijg ik weer last van mijn darmen.
In de komende week zal ik eens met mijn huisarts gaan overleggen. Horen wat hij zegt.

Nog maals bedankt!
di, 09/30/2008 - 08:46 Permalink
vV

ik zou toch mijn bericht nog eens goed lezen... bijzondere tandheelkunde valt onder de basisverzekering, en uw verhaal lezend is daar wel wat te halen mits de juiste lijn en volgorde van behandelingen en behandelaars gevolgd wordt. Daarnaast biedt Menzis vaak per jaarwisseling aan eigen verzekerden de mogelijkheid om een hoger pakket af te sluiten zonder acceptatie eisen, dus zonder vragen.
di, 09/30/2008 - 09:09 Permalink
Stien

Hartelijk bedankt voor uw reaktie.
Ik heb de vraag inmiddels ook bij mijn othodontist neer gelegd. Misschien dat hij mij kan adviseren in welke volgorde ik moet handelen!

Later zat ik mij te bedenken dat ik ook de verzekeringen van de kinderen wil aanpassen wat een logische stap is op hun leeftijd zodat mijn aanpassing niet meteen vreemd zal zijn.
wo, 10/08/2008 - 14:29 Permalink