Informatie prijs wortelkanaalbehandeling

Author:
Nee_89
Posted:
wo, 07/17/2013 - 20:03
Graag zou ik bij jullie m'n situatie willen voorleggen, omdat ik mij echt afvraag wat ik moet doen.

Ik heb 11 juli een wortelkanaalbehandeling gehad met noodvulling voor element 36. Ik heb de factuur nog niet gehad, en kan de codes dus nog niet geven. Wel weet ik dat de tandarts in kwestie foto's had gemaakt, en zal ik -gemakshalve- wat dingen opschrijven die ik mij herinner:
- opengemaakt uiteraard
- bleekmiddel of iets dergelijks
- lapje van rubber
- iets met een klem
- ik was verdoofd, maar ik dacht dat ze met iets in m'n tand zat te prikken/vijlen...voelde dat wel, dus denk dat ze wat bij m'n wortels deed.
Zal denk ik het vijlen zijn geweest?
- noodvulling, welk materiaal? Geen idee. Ik heb maar een foto van het eindproduct gemaakt moest hiervoor we op zo'n blauw papiertje bijten alsof het regulier gaatje was.

Ik heb ook foto's gemaakt met m'n mobiel voor de zekerheid (hoop dat ze niet groot verschijnen voor leesgemak):
http://i44.tinypic.com/2ljgk5d.jpg
http://i43.tinypic.com/6560z5.jpg
http://i40.tinypic.com/xcod4w.jpg

Als ze niet duidelijk genoeg zijn, moeten jullie het maar zeggen hoor.


We hadden een nieuwe afspraak voor vandaag staan, en de vorige keer gaf ze aan dat ze de foto's zou bestuderen en mij zou afbellen indien het door een specialist gedaan zou moeten worden. Vandaag niks gehoord, dus ik ging ervan uit dat ze besloten had het zelf af te kunnen handelen (de afronding). Maar toen ik aankwam, zag ik dat ze toen pas naar de foto's keek. Vervolgens heeft ze weer een foto gemaakt (een wat groter iets), - een solo denk ik?-, en gaf te kennen dat het daarop leek alsof het element drie wortels heeft
vraag 1: is dit normaal? En met normaal bedoel ik dat ze niet van te voren even heeft gekeken i.p.v. bij een vervolgafspraak?
Dit mij heeft mij onnodig reizen gekost en een onnodige extra afspraak eventueel?
vraag 2: waarschijnlijk stond ik gepland voor een uur, maar ze heeft dus afgezien van de afronding van de wortelkanaalbehandeling. Wat mag ik hiervoor verwachten op de factuur die komt? Hoe mag zij deze nutteloze afspraak van vandaag opvoeren? Zij heeft dus vandaag een grotere foto gemaakt, en een verwijzing geschreven. Vervolgens heeft ze ook een beetje over toekomstige dingen gesproken.

Zij heeft dus te kennen gegeven dat het lijkt op de solo alsof element 36 drie wortels heeft. Hiervoor heeft ze mij een doorverwijzing gegeven voor een endodontoloog. Het vreemde was dat geen van hen mij een endodontoloog kon aanraden in Den Haag.

Op de verwijsbrief staat verder dat ze de vorige keer cariës heeft verwijderd en reeds een endostart (!!!) heeft gedaan. Ik heb de factuur nog niet binnen, maar ze gaf aan dat dit rond de 280 euro zal vallen.

Zij gaf verder te kennen dat de prijzen bij een specialist op kon lopen tot maximaal 900 euro. Nou hier ben ik uiteraard van geschrokken, want ik heb dus al een deel gedaan voor ongeveer 280. Dat bijelkaar opgeteld maakt dus in worst case scenario 900 euro plus 280: dus 1180 euro voor een wortelkanaalbehandeling. Overdrijf ik dat ik hiervan schrik?

Ik heb gevraagd wat de prijs zou zijn als zij het toch zou doen en ik kreeg het volgende:

A10 geleidings- en/of infiltratie verdoving 13,50 euro
X10 (aantal 4) kleine röntgenfoto's 60,48 euro (hoort dit eigenlijk wel? Ik heb al foto's gemaakt bij m'n intake, tijdens mijn wortelkanaalbehandeling, en nu ook vandaag zo'n speciale)
E45 aanbrengen rubberdam 10, 80 euro
E85 elektronische lengtebepaling 13,50
E04 toeslag voor kosten bij gebruik roterende nikkel-titanium instrumenten 45,50 euro (correct??!)
E17 wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen 226, 76 euro (hoe weet ik of ik een element heb van vier of meer kanalen? Het betreft dus element 36 (plus zie fotos) En wat heeft ze de vorige keer dan gedaan met haar zogenaamde endostart?)
E55 behandeling dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal 81 euro (klopt dit?
V14 kroon plastisch materiaal 64, 79 euro
V21 etsen icm etsnaalden onderlaag tbv composietvulling. 21, 60 euro

Totaal: 537, 93 euro.
Stel ik mij aan als ik zeg dat ik hier van schrik? Zeker met het feit dat ik al 290 euro van de vorige keer nog krijg?!

Dit zijn de foto's:
http://i43.tinypic.com/334q3wl.jpg
http://i39.tinypic.com/2vdn2w1.jpg

Ik heb vandaag ook telefonisch contact opgenomen met een endodontoloog, maar ze deden een beetje lastig met prijsverwachting. Aangezien ik heb begrepen dat specialisten verschillen in tarieven, wilde ik prijen vergelijken.
Ze gaf aan dat ze eerst een consult (volgens internet rond de 180 euro) moesten doen, en dan mij een begroting konden geven die ik met m'n verzekering kon bespreken. Ik heb begrepen dat dit maximaal 900 euro kom kosten?! En als dit nu vergeleken wordt met de begroting van de tandarts van hierboven?

vraag 3: is mijn kies met de waarschijnlijke drie wortels echt iets wat een endodontoloog moet doen? Wat adviseren jullie mij?
vraag 4: wat horen de kosten maximaal bij mij te zijn, gezien de foto's die ik heb geplaatst en het voorwerk wat is gedaan?
vraag 5: stel dat ik bij een endodontoloog kom, moet hij dan weer foto's maken? Of kan ik hem of haar vragen gewoon die van de tandarts te gebruiken? En wat kan ik aan kosten verwachten?
vraag 6: wat is jullie ervaring met zilveren kruis een na hoogste pakket tandverzekering? Zullen zij moeilijk doen bij een endodontologie?

Al met al een heeeeeel lang verhaal met veel info en veel vragend mijn excuses, maar ik ben echt gewend altijd alles te weten en erin mee te kunnen draaien, maar ik realiseer mij gewoon dat ik een leek ben. Alvast bedankt voor alle tijd en energie en eventuele advies/kennis.
vV

Verzekering heeft er niets over te zeggen.
Verwijzing endodontoloog vind ik gezien het beeld op de foto vreemd...ik zie zo 4 wortels, ook te verwachten 4 kanalen, wat voor een dergelijke kies heel normaal is.
Geen heel kromme wortels, dichtgeslibt? Wellicht , lastig te zien op fotos.
Verder qua begroting niet vreemd. Keus is aan patient, dat of trekken. En houd rekening met tzt een kroon gezien omvang vulling en zo.
wo, 07/17/2013 - 20:15 Permalink
Grappa

Verzekering kan wel met de verzekerde een blik op declaratie werpen. Doe ik ook regelmatig voor onze klanten. Ik vind de begroting heel normaal en snap de verwijzing niet. Zal een redelijke bekwame tandarts ook moeten kunnen. Wat de eerste nota betreft lijkt deze hoog. Als de tandarts zelf de wortelkanaalbehandeling afmaakt mag de initiële behandeling (E77,E78) niet berekend worden. Bij verwijzing wel overigens. Bel bij twijfel gerust je verzekering voor advies
wo, 07/17/2013 - 20:40 Permalink
Nee_89

@ vv:
Thanks voor je snelle reactie wauw!

- wat ik bedoelde met verzekering was of het feit dat een wortelkanaalbehandeling door een endodontoloog wordt gedaan verschil uit maakt versus als een tandarts het doet. Uiteraard snap ik dat ik daarvoor in m'n polis moet kijken, maar de tandarts deed een beetje vaag en begon met dat ik een begroting moest aanvragen en dit vervolgens moest bespreken met de verzekering.

- vind je de kosten dan niet vreemd? Ik ben uiteraard zelf eerst Google en dit forum gaan bekijken, en als ik kom op 280+ 540 (afgerond) dan zit ik op 820 euro!! Ik heb begrepen dat je dit soort bedragen mag verwachten bij een specialist?

- adviseer jij dat ik het gewoon door een tandarts moet laten doen? Ik heb verder geen pijnklachten.

En nee ik wil niet trekken. Ik ben nog jong, en op zich geen problematisch gebit. Dus wil mn kies graag houden haha.
En wat betreft de kroon? Daar had ik al rekening mee gehouden (uit mezelf, door dokter Google te vragen), maar wil dat opschuiven naar volgend verzekerjaar.
wo, 07/17/2013 - 21:48 Permalink
Nee_89

@ grappa:

Jij ook bedankt voor je snelle advies en reactie. Wanneer ik de nota's ontvang zal ik ze hier plaatsen, want m'n gevoel zegt wel dat het allemaal aan de hoge kant is. Nu heeft de tandarts enkel aan een kies gezeten en ik zit nu vast boven de 820 euro, en ik vrees dat ze de afspraak (eigenlijk geen afspraak zucht) in rekening gaat brengen, plus die extra foto van vandaag is weer lekker een bedragje erbij.

Dus jij adviseert ook gewoon door een normale tandarts te laten doen?
wo, 07/17/2013 - 21:51 Permalink
vV

van die afspraak dat je er was kan ze alleen foto en consult (voor verwijzing endodontoloog) in rekening brengen. Als het goed is gaan de foto's mee met de verwijzing, al is het alleen maar uit oogpunt van het ALARA principe (zoekfunctie gebruiken) . Wat niet betekent dat de endodontoloog zelf geen foto's wil maken (hoewel ik met deze niet zou weten waarom, behalve tussentijds voor extra controle en eind).
Ik ben wel benieuwd naar de uitleg waarom een endodontoloog dit zou moeten doen....als er iets als een recht toe recht aan behandeling uitziet is het deze wel namelijk. En ik zou mbt financiële afhandeling wel duidelijk maken dat je wat meer kennis van zaken hebt opgedaan, want wanneer verwezen wordt is het openen van 4 kanalen (de 2 door Grappa genoemde codes), verdoving en de fotos, en consult voor verwijzing, zou je globaal onder/rond de 200 moeten blijven.
codes voor endodontoloog en tandarts zijn trouwens hetzelfde.
do, 07/18/2013 - 08:26 Permalink
vV

overigens vind ik een consult endodontoloog voor beoordeling en begroting van 180 ook wel aan de heel forse kant...
Een deel voorwerk is al gedaan, aantal kanalen is bekend (hogere code kan het niet worden).

Als ik hem zou doen zouden we hebben:
(bij eigen patiënt) E02, E04, E17, E85, E19 (INDIEN IN TWEE ZITTINGEN) E55 (WELLICHT...), 1X OF 2X COFFERDAM, ZEG 2X FOTO, 1X ANAESTHESIE, DE VULLING AAN HET EIND, EN ALS IK ER 1 ZOU HEBBEN GEBRUIK MICROSCOOP.

en dan zit je alles bij elkaar dus ook rond de 500,- afhankelijk van omvang vulling en 1 of 2 zittingen
Wortelkanaalbehandelingen kosten geld...want veel tijd en (deels kostbaar) materiaal.
do, 07/18/2013 - 08:34 Permalink
Illuminus

Ik denk dat de tandarts gewoon niet alle kanalen heeft kunnen vinden, en de ingang van de radix entomolaris kan zich op een onlogische plaats bevinden of meer dan normaal gescheiden zijn van de ingang van het distale kanaal en dus een stuk moeilijker te vinden.

Ook gezien de vorming van de premolaren ervoor verwacht ik geen appeltje eitje configuratie in de 36.....

Overigens zijn er wel goede endodontologen in den haag en omgeving te vinden.
do, 07/18/2013 - 12:34 Permalink
Nee_89

@vv:

Hartelijk dank voor je deskundig advies!

Ik ga denk ik gewoon een poging wagen bij haar collega tandarts en een afspraak maken om het af te maken. Kijken of haar oudere collega dit ook gewoon een normale kies vindt. De enige uitleg die ik heb gekregen was hetgeen er op de verwijsbrief stond, ik citeer:

"Geachte collega, hierbij verwijs ik bovengenoemde patiënt voor onderzoek en behandeling van element 36. Op de solo lijkt het alsof het element drie wortels heeft. Ondertussen is de cariës verwijderd en is er reeds een endostart gedaan. Hoogachtend, tandarts X"

Ik zal als ik de facturen binnen heb, de codes even hier plaatsen. En vooraf inderdaad bij de tandarts even aangeven dat ik mij hierin verdiept het en een totaal van 820 voor een enkele kies echt heel veel vind (enige reden dat dit was gebeurd, was omdat een vulling was gebroken schijnbaar, en ik wist dat niet).

En wat betreft je twijfels m.b.t. de prijs van de consult bij een endodontoloog, ik kwam dit dus tegen gisteren:
De eerste afspraak bij mij heet het consult. Om te kunnen bepalen of een endodontische behandeling zinvol is, doe ik eerst een uitgebreid consult, mondonderzoek en maak zonodig diverse röntgenfoto's. Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet ik meestal oude restauraties (gedeeltelijk) verwijderen om het binnenste van het te behandelende gebitselement te inspecteren en te desinfecteren. Uiteraard breng ik later weer een nieuwe (tijdelijke) vulling aan.

En
De kosten van het eerste consult (nieuwe patiënt) bedragen ongeveer €180,00. Het maken van de röntgenfoto's, tijdelijke vulling(en) en de rapportage aan uw eigen tandarts zijn hierbij inbegrepen.


Haha, bij deze man wilde ik niet eens weten wat het afmaken van mijn kies gaat kosten. :smt005
do, 07/18/2013 - 12:40 Permalink
vV

zij ziet maar 3 wortels, ik , niet als enige, zie er 4. Wellicht tijd voor een cursusje endo en röntgen voor haar.
sorry, beetje cru misschien maar dit is basiswerk...Zie ook wel de betekenis van Illuminus, maar ook met die kennis, of juist met die kennis paraat hoort dit gewoon in de algemene praktijk thuis. Ik vind dat er tegenwoordig wel erg gemakkelijk lijkt te worden doorgestuurd.
do, 07/18/2013 - 12:48 Permalink
Nee_89

@ illimumis

Ook jij bedankt! Ik heb net de quote van de verwijsbrief overgetikt:

Geachte collega, hierbij verwijs ik bovengenoemde patiënt voor onderzoek en behandeling van element 36. Op de solo lijkt het alsof het element drie wortels heeft. Ondertussen is de cariës verwijderd en is er reeds een endostart gedaan. Hoogachtend, tandarts X


Nu is jouw verhaal voor een deel iets teveel jargon voor mij als leek haha, maar naar ik begrepen heb is de omschrijving van de tandarts (en hetgeen ze mij gezegd heeft, namelijk drie wortels) iets anders dan wat jij hebt geschreven?

Zou jij deze ook hebben doorgestuurd voor een endodontoloog?
En in Den Haag valt het reuze mee hoor, want hier zijn er maar drie (wat ik zelf heb moeten onderzoeken triest genoeg). Eentje die vraagt dus voor een eerste afspraak 180 euro, een andere heb ik telefonisch een vraag gesteld voor een een ruwe schatting (nooit meer wat van gehoord), en die andere staat vandaag bij mij op de agenda.
Als je dit vergelijkt met andere grote steden dan is dit best aan de weinige kant. Maar soit, we hebben ze tenminste wel haha.

Wat vind jij trouwens van de prijs? Zij heeft al cariës verwijderd en een endostart gedaan (proefde bleek, en ze zat te poren en ik voelde toen zo'n naar (zenuw?)gevoel, en nu zit er een noodvulling op).
Ongeveer 820 totaal voor één kies niet aan de hoge kant voor een wortelkanaalbehandeling? Hoort de tweede afspraak, -gezien het voorwerk, dus de zogenaamde verwijdering en endostart-, niet lager te zijn?
do, 07/18/2013 - 12:56 Permalink
Illuminus

Zijn expertise en ervaring is zeer groot....een van de meest gerenommeerde endodontologen van nederland.
(ik zou blind in zijn stoel gaan zitten als ik een endo zou moeten...)

De 180 euro voor het consult bij hem geeft een vertekend beeld, omdat hij de kies bij het consult daadwerkelijk open maakt om te zien hoe de situatie binnenin de kies is en dus eigenlijk al een begin maakt met de behandeling.
Dit maakt dat zijn consult duurder is (want kost meer tijd), maar als behandeling zinvol is ben je ook al een stuk op weg.

Overigens denk ik eerder dat de 36 in de mesiale wortel eerder een wat extreme insnoering heeft dan dat er sprake is van 2 separate wortels, maar dat terzijde.
do, 07/18/2013 - 13:00 Permalink
Nee_89

@ vv: ja, ik kreeg dat gevoel ook wel een beetje. Ik heb nog nooit zo'n behandeling gehad, en hoewel ik al baalde dat het een endo zou worden, baalde ik ook dat dit dan weer zoiets is waar dingen moeizaam gaan en mij een doorverwijzing oplevert. Verder durf ik niet hetgeen jij zegt te onderschrijven, simpelweg omdat tandheelkunde niet mijn vakgebied is.

Dit doet mij ook een beetje denken aan toen ik mijn verstandskiezen moest laten trekken. Ik werd ook doorgestuurd (andere tandarts trouwens), omdat ze alle drie (had er maar drie) scheef groeide, waarvan twee al geheel door en uit mijn kaak waren (niet in de buurt van zenuwen) en één voor klein deel onder m'n kaak duwend. Ik heb ze voor m'n 21ste laten trekken, maar de kaakchirurg was met alle drie binnen 10 min klaar....en ik was op die leeftijd een factuur van bijna 300 euro rijker. :-?
Kaakchirurg gaf ook aan dat zij het op zich niet had hoeven doen (geen snijwerk, simpel drie keer trekken). In het achterhoofd houdende dat tandartskosten tot de 21ste volledig en maximaal vergoed werden, had dit voor mij gewoon gratis ritje kunnen zijn. Nu ik wat ouder, -en ze zeggen dan meestal wijzer haha-, ben denk ik ook dat dit zo'n overbodig iets was.
Conclusie: ik onderschrijf je laatste zin ook door persoonlijke ervaring
do, 07/18/2013 - 13:19 Permalink
Nee_89

@ illuminus:

Oh geen slecht woord over deze endo-expert hoor. Van de drie die er in Den Haag waren kreeg ik na, -uitvoerig onderzoek-, het beste gevoel bij hem. Hij was ook echt de enige bij wie ik dacht dat ik mijn controlefreak-trekje los kom laten haha.

En ja, ik snap dat die kosten van 180 euro horen bij hetgeen hij ook allemaal doet bij zo'n eerste consult, vandaar dat ik beide teksten erbij heb gezet. Alleen hoop ik dat je wel begrijpt dat ik natuurlijk al wat foto's en een endostart heb gehad....dan is m'n tandarts van 280 euro voor de endostart en foto's en co, plus 180 euro voor zijn consult, PLUS de afronding van de endo aan de extreme hoge kant.

Eerste endo ooit (hopelijk laatste! :smt011 ), en ik heb meteen jackpot.
do, 07/18/2013 - 13:28 Permalink
vV

misschien even proberen ook de lange termijn te bezien ipv alleen de korte en dan ook nog vnl de financiële consequenties.
Als dit goed gebeurt is het voorlopig ook klaar, alleen tzt de kroon nog maar dat is dan ook gewoon een voorspelbare en safe klus met een goed endo eronder.
Even voor het geval ik mij vergis en dit wel een klus zou zijn voor de endodontoloog: dat er al een start gedaan is is leuk mbt tackelen van pijnklachten, maar de endodontoloog was daar niet bij, dus die gaat uit van het ergste.
De ene endostart is den andere niet. Werk heeft ie er zeer waarschijnlijk bijna net zoveel aan als dat hij zelf gestart was.
mbt het extra dure consult: ik heb even naslag gepleegd, en zoals ik het begrijp is het eerste consult duurder maar ook langer dan bij anderen, maar gaat dan voor het vervolg weer besparen, de endodontoloog weet namelijk dan precies waar hij aan toe is qua moeilijkheidsgraad en dus wat er op[ en aan moet komen , of niet.. Een echte prijsopgave is ook pas dan te doen...
do, 07/18/2013 - 13:43 Permalink
Nee_89

@ VV

Ja dat snap ik, en normaliter ben ik echt niet van het bezuinigen op mijn gebit of gezondheid. Maar 1000 euro, -als niet meer-, voor een enkele kies is gewoon teveel voor iemand die in haar afstuderende fase zit en dus geen geldkraan of filantropische ambities heeft haha.
Als jij bijvoorbeeld aangeeft dat jij er in totaal voor rond de 500 euro zou hebben, en mijn tandarts boven de 800 euro, dan vind ik dat wel schrikken....zeker als ik dan lees dat ze dan beter mij meteen had kunnen doorverwijzen voor een endo i.p.v. voorwerk te doen (want prijstechnisch en werktechnisch zou het dan niet uitmaken) dan baal ik daar van.

Nu denk ik wel, pffff had mij dan die hele endostart bespaard en in z'n geheel laten doen door een endodontoloog in plaats van eerst uur op de stoel voor die endostart, vervolgens terugkomen voor het afmaken en dan met een foto en een doorverwijzing de zaak af te handelen. Als de kosten bij de endodontoloog 800 euro waren max dan had ik daar mee kunnen leven (het is immers een specialist), maar nu heb ik dus (onnodig?) tandartskosten die dus niks uit hoeven te maken.
do, 07/18/2013 - 14:19 Permalink
Nee_89

Update: heb een endodontoloogpraktijk gebeld, en die gaf aan niet met foto's van tandartsen te kunnen werken, want ze willen recente foto's. Ik vroeg toen hoe noem je foto's van gisteren als dat niet recent is? Naja korte discussie, en vervolgens kreeg met een boel maar'en dan het verzoek m'n tandarts ze digitaal te laten opsturen naar ze, maar grote kans dat ze daarnaast toch foto's maken. Ik moest hoe dan ook op consult, en dan pas zou ik horen hoeveel het zou kosten.
Niks wijzer dus, en heb nu al helemaal het gevoel dat men langs elkaar heen werkt. Misschien ben ik te idyllisch geweest om te verwachten dat men probeert onnodige kosten te voorkomen, werkzaamheden in elkaar over te laten gaan om zo geen dubbel werk c.q. dubbele kosten te bewerkstelligen, en deze belangen van een patiënt ook te behartigen?

Soit, ik heb in ieder geval m'n eigen tandartspraktijk weer gebeld en een ander tandarts heeft er naar gekeken. Hij gaf, via zn assistente, aan dat wat hij kan zijn collega ook kan, en dat ik gewoon een afspraak met haar moet maken. Ik heb getracht uit te leggen dat er mijns inziens een verschil is tussen iemand die in eerste instantie dacht dat dit door endodontoloog gedaan moest worden en "risico" zag en hij die dit eventueel niet zag. Vervolgens uitgelegd dat ik dan liever een endo laat dien door iemand die dit niet de moeite waard vond voor een specialist. Zij heeft vervolgens navraag gedaan of hij mij wel wil behandelen, en ik heb dus een afspraak eind augustus (ivm vakantie).
Pff haha, wat een frustratie en energie kost dat communiceren via via. Ik vraag me echt af of zij wel goed m'n twijfels heeft besproken met hem, maar dat ga ik die dag vooraf nog even goed vragen bij hem.
mijn tandarts zei dat ik ongeveer vier weken had met m'n noodvulling. Assistente aan de telefoon zei dat ik het wel kon uithouden tot 20 augustus...het spreekt elkaar een beetje tegen dus. Verder weet ik, noch de assistente, wat het materiaal van m'n noodvulling is. En ik had gelezen via de zoekfunctie dat het materiaal van de noodvulling hier van afhankelijk is. Wat denken jullie? 11 juli is noodvulling geplaatst, en 20 augustus vervolgafspraak.
do, 07/18/2013 - 14:31 Permalink