[Implantaten] Hoe kom je in aamerking voor een vergoeding?

Author:
Dipity
Posted:
ma, 01/24/2011 - 09:15
Hey Allemaal,

Heb een afwijking aan mijn tanden een zeer ernstige amelogenesis imperfecta.
Dat wilt zeggen geen glazuur op mijn tanden. Donkere geel bruin achtige tanden, en ze breken heel makkelijk af.

Loop al van kinds af aan op en neer bij de tandarts. Er is een hoop aan mij gesleuteld.
Ik ben in behandeling bij de Acta in Amsterdam (Bijzondere tand heelkunde).

Vanaf mijn 12de jaar ben ik al in behandeling bij de Acta. Voor mijn 12de jaar nog bij een praktijk bij mij in de buurt.
Sinds ik bij de Acta in behandeling ben. Hebben ze naar de opties gekeken wat ze met me kunnen doen.
Met als resultaat op mijn 14de jaar hebben zij.. 4 kronen op mijn boven voortanden geplaatst, en een prothese voor de rest van mij boven tanden.
Mijn voortanden waren te kort om kronen op te zetten, dus hebben ze een stuk van mijn tandvlees weg gebrand met een laser om mij tanden wat langer te maken. Zodat de kronen geplaatst konden worden. Mijn ondertanden hebben ze niet veel aangedaan alleen met een speciale witte spul. Mijn tanden gekleurd zodat het niet meer geel lijkt.

Ben daarna jaren voor schoonmaak en controlle geweest, todat ik in 2006 tandartsmoe aan het worden was.
Ik weet dat is niet zo slim voor iemand met mijn tanden. Alleen begon ik er psychische van te worden. Ik kreeg nachtmerries.. ik hoorde dat geboor uit het niets door me hoofd spoken als ik thuis op de bank zat. Dit heb ik toen ook aan gegeven bij de Acta. Dat ik even geen tandarts meer wil zien, en dat begrepen ze wel. Want sinds ik 4jaar oud ben word er al geklooit met me.

Eind 2009 ben ik de tandarts weer gaan opzoeken met het bericht dat ik verandering aan mijn tanden wil hebben. Sinds ik mij kan herrineren beheerst dit gebit mijn leven. Ik kan niet lachen. Ik kan niet open zijn, omdat ik altijd iets te verbergen heb. Sinds basisschool dat gepest op school, en dat gaat door op de middelbareschool.Ik werd moe van het nastaren van mensen, en van het navragen. Heb problemen met eten. Ik wil der gewoon wat aan doen.

Nou de tandarts begreep me wel, en die zegt implantaten zou een goede oplossing zijn. Alleen is dat wel een dure oplossing.
Hij vertelde er ook bij, dat ik een goede kans maak op vergoeding, want ik pas in het plaatje van bijzondere tandheelkunde.
Nou waar wacht je op zei ik.. Hij die aanvraag voor me in de bus gedaan.

2 weken later een brief van de Agis in mijn brievenbuis met een afspraak vermeld op het hoofdkantoor. Daar zou een adviserende tandarts van de agis zelf eens bepalen of ik in aanmerking komt. Nou ik der heen heel vertrouwend. Ik denk word een heel ontspannend gebeuren. Ik ga daar zitten hij stelt zijn vragen, en een collega die typt alles wat ik zeg in de computer. Was net een politie bureau. Hij zegt; ga maar op de stoel liggen, dan ga ik even je tanden bekijken. Hij roept naar zijn collega wat er in mijn mond speelt, en die typt dat in der computer.

Hij zegt ga maar weer zitten bij het bureau.
Ik doe mijn verhaal.. Ik vertel hem het verhaal van hier boven.
Ik kreeg al gelijk er een naar gevoel van.. want ik merkte al gelijk op dat hij geen intresse meer toonde.. alsof hij zijn excuus al had gevonden om mij te weigeren. Dat vertelde hij niet.. hij zegt we gaan je dossier even goed bekijken, en dan hoor je van ons.

Waarop ik zei; Het zou de wereld voor me betekenen.
Waarop hij zegt; Ja der zijn nog duizenden voor wie het veel zou betekenen.

En toen dacht ik.. zie je nou wel.. dit word een kansloos verhaal.
Hij had het ook eerlijk tegen me kunnen zeggen, en hadden we een andere oplossing kunnen vinden.
Het is ook een dure behandeling.. tegen de 30.000 euro aan.

3 weken later een brief op de post van de agis.
Vond het heel spannend allemaal om deze brief te openen. Open gescheurd en zitten lezen dat ik keihard geweigerd ben door agis.

Waarom?

Omdat ik een periode niet naar de tandarts ben geweest, en heb in de periode dat ik niet naar de tandarts ben geweest mijn tanden verwaarloost.
Het komt niet door de amelogenesis imperfecta. Ik heb het allemaal zelf gedaan volgens de agis. Daarbij deelde ze ook gelijk mee dat ik moet vertrekken bij de acta, en een praktijk moet zoeken bij mij in de omgeving. Want het kost te duur voor de agis als ik bij de acta blijf.

De agis heeft mijn hart gebroken :(
Het zijn keiharde knaapjes daar op kantoor.. Die maar aan 1 ding denken. GEEN GELD UITGEVEN!

Als iemand een afwijking heeft dan heeft hij/zij toch recht op wat hulp?

..en misschien is het ook allemaal mijn eigen schuld.
Alleen ik was een jongen van 16 tot 18. Die geen tandarts meer kon zien in zijn leven, en voor deze fout ben ik keihard afgestraft.

Als iemand tips heeft graag..
mecánico para …

misschien heel apart, maar als je nu overstapt naar een andere verzekeraar........bijzondere tandheelkunde zit niet in een speciale verzekering maar viel onder AWBZ. Dat moet een CBT kunnen aanvragen.........en wie weet is "de oplossing" die gekozen is wel niet "de oplossing" die het wordt, maar dan kan je weer verder.
Amelogenesis Imperfecta (AI) is weldegelijk destructief op termijn, dat kan een adviserend tandarts nooit ontkennen, wie weet heb je uiteindelijk zelf voor iets verslechtering gezorg, maar de basis ligt in de AI. Dat als zorgverzekeraar ontkennen is zeggen dat chronische of aangeboren afwijkingen niet bestaan.
ma, 01/24/2011 - 10:04 Permalink
Paramedic

En nog afgezien van de psychische schade die TS hiermee heeft opgelopen...... Woest !, wordt ik als ik zijn verhaal lees, hoe die verzekeraar hiermee omgaat.
Verzekeraars nestelen zich in marmeren paleizen, maar zich een beetje verdiepen in iemands problemen kunnen/willen ze blijkbaar niet.
Dipity, het feit dat jij hier "nachtmerries" van hebt , zegt mij genoeg !
Dat die "sukkels" dat niet begrijpen ligt niet aan jou !
Bijna iedereen zakt wel eens een keer "door z'n hoefjes" in het leven, en dat jij hiervoor nu moet bloeden "deugt van geen kanten".
"Grijp ze bij hun oren ! ", als je weer wat moed verzameld hebt, en vraag om hulp hierbij. Desnoods van de Nationale Ombudsman.

Veel sterkte !

Rob
ma, 01/24/2011 - 13:47 Permalink
Workie

Ik ben dan wel geen tandarts maar krijg dit soort verhalen ook steeds vaker te horen als technieker. Die patienten zijn vaak kind aan huis bij de tandarts en alles word er aan gedaan om alles zo lang mogelijk te behouden . Maar als er uiteindelijk geimplanteerd kan worden geven de zorgverzekeringen niet niet thuis. Word er een nieuwe aanvraag gedaan dan kan het vaak weer wel. Hetzelfde geld voor mensen waar sommige tanden nooit door komen.
ma, 01/24/2011 - 21:03 Permalink
mecánico para …

AWBZ regel was 13 tanden niet doorkomen.............13! Dat is er minimaal 6 per kaak missen. ja, en eentje missen is geen afwijking genoeg, zeker niet als je weet dat dat op het juiste moment gezien ook met orthodontie vaak zonder problemen kan worden behandeld.
Maar er is wel verschil tussen verworven problemen, dus paro en caries.........en dat is echt een onderhouds en houdingsprobleem naar je gebit, en bijvoorbeeld die glazuur defecten zoals hypoplasie of maturatie tekorten.
En dat weten mensen soms niet helemaal te plaatsen als ze bijna alles kwijt zijn.
nb, behoud op lange termijn is ook behoud van kaakbot, dus heel vroeg alles eruit vissen is op termijn zeer ongunstig voor de groei en verhouding van de kaken.
ma, 01/24/2011 - 21:12 Permalink
Workie

AWBZ regel was 13 tanden niet doorkomen.............13! Dat is er minimaal 6 per kaak missen. ja, en eentje missen is geen afwijking genoeg, zeker niet als je weet dat dat op het juiste moment gezien ook met orthodontie vaak zonder problemen kan worden behandeld.
Maar er is wel verschil tussen verworven problemen, dus paro en caries.........en dat is echt een onderhouds en houdingsprobleem naar je gebit, en bijvoorbeeld die glazuur defecten zoals hypoplasie of maturatie tekorten.
En dat weten mensen soms niet helemaal te plaatsen als ze bijna alles kwijt zijn.
nb, behoud op lange termijn is ook behoud van kaakbot, dus heel vroeg alles eruit vissen is op termijn zeer ongunstig voor de groei en verhouding van de kaken.

13 tanden? Dus als je er 10 mist door een afwijking, dus niet door slecht onderhoud dan heb je een probleem?
ma, 01/24/2011 - 22:53 Permalink