Hulp met alg. voorwaarden tandartsverzekering (facings)

Author:
Pluche
Posted:
wo, 12/21/2005 - 01:55
Hallo,
Ik heb een paar maanden geleden door de tandarts een begroting laten maken voor 15 facings. Toen kwamen ineens de berichten over de nieuwe zorgverzekering en heb ik het hele plan even in "de wacht" gezet omdat ik eerst een en ander wilde afwachten en er toen nog niets over de ziektekostenverzekering nieuwe stijl bekend was.

Inmiddels is er meer bekend en ben ik druk bezig met zoeken naar een goede tandartsverzekering. Ik ben uitgekomen bij een tandartsverzekering die 100% tot €1500 per jaar vergoed (ook de R code's).
Toen ik de algemene voorwaarden las stuitte ik op het volgende:
ARTIKEL 8
WANNEER KRIJGT U GEEN UITKERING
ARTIKEL 8.1
Geen aanspraak op vergoeding van kosten
U heeft geen recht op vergoeding van kosten:
– bij het ontbreken van medische noodzaak;

En hier wringt hem nou bij mij de schoen, want het plaatsen van de facings (in mijn geval) is puur cosmetisch.

En dit stond verder ook nog in het rijtje:
– voor zorg die onnodig kostbaar, onnodig gecompliceerd
dan wel ondoelmatig is;

Dan lees ik verder en kom ik dit tegen:
ARTIKEL 15.2
Vergoedingen
Verzekerden van 18 jaar en ouder
U heeft recht op vergoeding van kosten voor alle tandheelkundige
behandelingen door een tandarts, tandprotheticus
of mondhygiënist tot maximaal het op uw
polisblad vermelde bedrag. De vergoeding is inclusief
techniekkosten.

Nou, is het tegenstrijdig of niet. Ik begrijp er helemaal niks meer van.
Jullie wel?
En dan nog iets; voor acceptatie dient 1 vraag beantwoord te worden nl: of je denkt dat je het eerste jaar voor bepaalde grote kosten komt te staan.

Het is mijn bedoeling om eind 2006 al de facings te laten plaatsen. Bekijk je het zwart/wit dan is dit dus binnen het jaar.
Kijk ik kan zeggen dat ik niks verwacht; immers in een jaar kan veel gebeuren. Maar als ik de nota indien dan staat daar toch een datum op.
Het jaar is dan wel bijna verstreken, maar toch.
Wie o wie kan mij een goed advies geven???
Bij voorbaat vriendelijk dank.
vV

eigenlijk heb ik hier in een ander topic al op gereageerd.

Eigenlijk is dit hetzelfde als een al bestaande schade op kosten van een nieuwe autoverzekering willen laten herstellen...

Uiteindelijk geef ik verzekeraars eigenlijk groot gelijk met dit soort acceptatieregels, ook in het belang van de grote meerderheid. Anders worden premies namelijk onbetaalbaar, die worden bepaald aan de hand van de totale schadelast o.a.

En zuiver cosmetische behandelingen horen m.i. ook niet in een ZIEKTE kosten verzekering thuis..

Ga eens na wat je over meerdere jaren aan premie voor een verzekering betaald die zo veel betaald. Gewoon 1 of 2 jaar sparen en je hebt het er ook uit.
wo, 12/21/2005 - 08:22 Permalink
Pluche

Allereerst dank voor uw antwoord.

Mbt tot deze reactie:----Eigenlijk is dit hetzelfde als een al bestaande schade op kosten van een nieuwe autoverzekering willen laten herstellen... ---- kan ik het volgende zeggen:
Ik bedenk het niet om een nieuwe zorgverzekering in het leven te roepen.
Zoals ik al zei was het plan voor de facings al gemaakt voor er bekend werd hoe en wat alles zou gaan met de nieuwe zorgverzekering.

In mijn huidige verzekering heb ik (zeker al 10 jaar geleden) een aanvullend pakket 'luxe tandheelkunde' afgesloten.
In al die tijd heb ik 2 kronen (op advies van de tandarts) laten plaatsen, en dat zijn de enige kosten die ik uit het aanvullende pakket heb gehaald.
Al die jaren heb ik dus een hoop geld betaald voor de aanvulling en er nauwelijks gebruik van gemaakt. Da's het risico ervan zeg maar. Voor het zelfde geld waren er dingen gebeurd met mijn gebit en had ik vaker aanspraak moeten maken op de aanvulling.
Ik heb de aanvulling toen genomen met het idee van: je weet maar nooit wat er kan gebeuren met je gebit en dan ben ik in ieder geval goed verzekerd.
Nu denk ik daar dus nog steeds hetzelfde over. Vandaar dat ik op zoek ben naar een gelijkwaardige aanvullende tandartsverzekering zoals ik die al had.
Mijn huidige zorgverzekeraar is met een zogenaamd 'gelijkwaardig aanbod' gekomen maar heeft bepaalde zaken toch uit de verzekering gehaald, en is het aanbod voor mij dus niet gelijkwaardig.

Als er geen nieuwe zorgverzekering in het leven was geroepen had ik het plan van de facings ook gewoon doorgezet, dus waarom nu dan niet??
Omdat mensen zoals ik ervoor zouden zorgen dat de verzekeringspremie's in kosten omhoog zouden gaan terwijl ik in al die jaren nauwelijks gebruik heb gemaakt van de aanvulling??

Ik vind dat als een verzekerings maatschappij bepaalde zaken aanbied je er ook gebruik van mag/kan maken. Anders moeten ze het niet aanbieden, toch?
wo, 12/21/2005 - 09:39 Permalink
vV

ah maar uw vraagstelling is anders... In uw vraag gaf u aan specifiek op zoek te zijn naar een verzekering ivm het plan van de facings...

Inderdaad zijn er diverse verzekeringsmaatschappijen die de voorwaarden uitgebreid gewijzigd hebben, en tot overmaat van ramp ook niet het fatsoen hebben de aard van de wijziging netjes met de verzekerden te communiceren. Dit is overigens niets nieuws, was ook de afgelopen jaren al algemene praktijk (het blijven tenslotte verzekeringen, die willen het liefst zo min mogelijk uitkeren!)

In de kern hebben deze zaken niet per-se met de nieuwe zorgverzekering te maken, de fusie van diverse maatschappijen tot Menzis bv had toch wel plaatsgevonden, de wijziging van deze pakketten denk ik ook.

De tandartspakketten van Menzis bv zijn in grote lijnen hetzelfde als de pakketten zoals al jaren bij Geove in gebruik. Voor Amicon-verzekerden is het op diverse punten een verslechtering, voor Geove-verzekerden verandert er niet zoveel.

Blijft de kern dat er onderscheid is/gemaakt kan en mag worden door de maatschappijen tussen noodzakelijk en cosmetisch werk, de verzekering is tenslotte afgesloten om onverwachte kosten mbt gebitsproblemen af te dekken, zoals u zelf zeer juist stelt. Overigens zal er in de praktijk weinig tot geen controle op zijn. Hoewel 15 facings in 1 of 2 behandelsessies wel vrij zeldzaam is, en met de door u genoemde clausules aanleiding tot discussie zou kunnen zijn.

Mijn visie zoals ook eerder verwoord is: neem een goede aanvullende verzekering zonder kleine lettertjes voor de onverwachtte gebits problemen. De door u genoemde verzekering (ik denk OHRA) is daarvoor denk ik te ruim genomen. Houdt de rest van de premie (aanzienlijk bedrag denk ik) in de zak, maak hier een potje van voor de andere zaken.
Had u in de afgelopen jaren natuurlijk ook al kunnen doen. Heeft u het niet nodig bent u het geld niet kwijt.

Mij is ook gebleken dat de meeste mensen nu pas, onder druk van de wijzigingen, hierover na gaan denken.. Ook voorheen stond het vrij om te wisselen van verzekering, en een hoger of lager pakket af te sluiten.

Succes met het maken van de keuze.
wo, 12/21/2005 - 10:00 Permalink